støpe egne lys

Støpe egne lys

Støpe egne lys 1920 2880 Parsley of Happiness

Kall meg gjerrig, men er det noe jeg hater, så er det å kaste ting noe før det er brukt opp. Jeg er sjelden så fornøyd med meg selv, som når jeg kan gjør nytte av noe, som egentlig skulle kastes. For eksempel lysstumper. Slik kan du støpe egne lys.

SaveSave

Upcycling, recycling, et forsøk er det jo verdt:

Støpe egne lys

SaveSave

Kall meg gjerrig, men er det noe jeg hater, så er det å kaste ting noe før det er brukt opp. Jeg er sjelden så fornøyd med meg selv, som når jeg kan gjør nytte av noe, som egentlig skulle kastes. For eksempel lysstumper. Slik kan også du støpe egne lys:

Stearin støpe egne lys

Foto: Trine Saurstroe

På vinterstid bruker jeg mye stearinlys, det kan ikke bli for mye lys. I stedet for å kaste gamle lysrester, sparer jeg på de hele året, for å støype nye en lørdag før jul.

Støype lys lage lys selv

Foto: Trine Saurstroe

Alt kan resirkuleres

Det er litt søl, men egentlig veldig enkelt. Du smelter lysrestene i en kjele, du helst ikke bruker til mat, og fyller dem opp i passende beholdere. Du kan bruke gamle glass, og brenne lyset i glasset, eller  kartongruller eller former, som du fjerner etterpå. Jeg brukte gamle müslikartonger, de hadde samlet seg opp i løpet av året. Drikkekartonger fungerer også.

Katt støype lys selv

Foto: Trine Saurstroe

Det er også gøy å eksperimentere med dufter. Du kan kjøpe dufteolje, eller blande i krydder eller potpurri. Men vær forsiktig, når du brenner lysene, det er ikke alt som egner seg og kan være farlig. Vi vil ikke teste røykvarslerne oftere enn vi må.

Vær nøye med veken

Veke kan du kjøpe i hobbyforretninger, men det er viktig at du har en, som passer til lysets diameter. Dette står som regel på pakken. Bruker du feil veke, vil ikke lyset brenne pent, eller den vil ”drukne”. Før du fyller på stearin, må veken festes i bunnen av beholderen, eller må ha et lite ”anker” for at den ikke skal flyte opp før lyset er hardt. I tillegg må den henge i noe over lyset, så den ikke faller ned i stearinen mens det er flytende. Jeg brukte gamle blomsterpinner og spisepinner fra siste take-away måltid. Det hele ble et gjenbruks-bonanza!

Støype lys selv søl

Foto: Trine Saurstroe

 

Alt tar tid

Pass på at du ikke kjøler lysene ned for fort. Da får du et dypt hull i midten rundt veken (Jeg vet hva jeg snakker om). Det er fristende å prøve å tenne på lyset allikevel, men bare ta mitt ord på dette. Det vil ikke fungere. Skulle dette likevel skje, spar litt stearin slik at du kan fylle hullet etterpå.

Dekorer med forbehold

Etter at lysene er ferdig, kan de dekoreres etter ønske. Enten med pene bånd, glitter, paljetter eller det du måtte ha. Men vær forsiktig når lysene brenner, slik at ikke pynten begynner å brenne. Jeg vet jeg gjentar med selv, men vi vil jo ikke at hele kåken skal ta fyr.

Støpe egne lys pynt

Foto: Trine Saurstroe


støye lys lage lys selv

Foto: Trine Saurstroe