Kall meg gjerrig, men er det noe jeg hater, så er det å kaste ting noe før det er brukt opp. Jeg er sjelden så fornøyd med meg selv, som når jeg kan gjør nytte av noe, som egentlig skulle kastes. For eksempel lysstumper. Slik kan du støpe egne lys.
Upcycling, recycling, et forsøk er det jo verdt:
Støpe egne lys
Kall meg gjerrig, men er det noe jeg hater, så er det å kaste ting noe før det er brukt opp. Jeg er sjelden så fornøyd med meg selv, som når jeg kan gjør nytte av noe, som egentlig skulle kastes. For eksempel lysstumper. Slik kan også du støpe egne lys:

Foto: Trine Saurstroe
På vinterstid bruker jeg mye stearinlys, det kan ikke bli for mye lys. I stedet for å kaste gamle lysrester, sparer jeg på de hele året, for å støype nye en lørdag før jul.

Foto: Trine Saurstroe
Alt kan resirkuleres
Det er litt søl, men egentlig veldig enkelt. Du smelter lysrestene i en kjele, du helst ikke bruker til mat, og fyller dem opp i passende beholdere. Du kan bruke gamle glass, og brenne lyset i glasset, eller kartongruller eller former, som du fjerner etterpå. Jeg brukte gamle müslikartonger, de hadde samlet seg opp i løpet av året. Drikkekartonger fungerer også.

Foto: Trine Saurstroe
Det er også gøy å eksperimentere med dufter. Du kan kjøpe dufteolje, eller blande i krydder eller potpurri. Men vær forsiktig, når du brenner lysene, det er ikke alt som egner seg og kan være farlig. Vi vil ikke teste røykvarslerne oftere enn vi må.
Vær nøye med veken
Veke kan du kjøpe i hobbyforretninger, men det er viktig at du har en, som passer til lysets diameter. Dette står som regel på pakken. Bruker du feil veke, vil ikke lyset brenne pent, eller den vil ”drukne”. Før du fyller på stearin, må veken festes i bunnen av beholderen, eller må ha et lite ”anker” for at den ikke skal flyte opp før lyset er hardt. I tillegg må den henge i noe over lyset, så den ikke faller ned i stearinen mens det er flytende. Jeg brukte gamle blomsterpinner og spisepinner fra siste take-away måltid. Det hele ble et gjenbruks-bonanza!

Foto: Trine Saurstroe
Alt tar tid
Pass på at du ikke kjøler lysene ned for fort. Da får du et dypt hull i midten rundt veken (Jeg vet hva jeg snakker om). Det er fristende å prøve å tenne på lyset allikevel, men bare ta mitt ord på dette. Det vil ikke fungere. Skulle dette likevel skje, spar litt stearin slik at du kan fylle hullet etterpå.
Dekorer med forbehold
Etter at lysene er ferdig, kan de dekoreres etter ønske. Enten med pene bånd, glitter, paljetter eller det du måtte ha. Men vær forsiktig når lysene brenner, slik at ikke pynten begynner å brenne. Jeg vet jeg gjentar med selv, men vi vil jo ikke at hele kåken skal ta fyr.

Foto: Trine Saurstroe

Foto: Trine Saurstroe
Hei! Jeg har, som deg da du skrev dette innlegget begynt å smelte om gamle lysrester. Men hver gang jeg lager nye lys, så synker de sammen og får et stort krater i midten. Du skriver at dette skjer fordi lysene blir avkjølt for raskt. Mine lys avkjøles i romtemperatur, men dette skjer likevel. Har du noen tips om hvordan lysene ikke avkjøles så raskt? Burde jeg sette de ved siden av panelovnen f.eks? Vanskelig å få samme nyanse ved påfyll.
Med vennlig hilsen
Ann Christin
Du har en nydelig blogg forresten.