Bærekraftig interiør

Bærekraftig interiør: De grønneste og skjønneste akkurat nå

Bærekraftig interiør: De grønneste og skjønneste akkurat nå 947 784 Parsley of Happiness

Kan man kjøpe seg god samvittighet? Nei, det bør være en kjent sak for de fleste nå at dette ikke er mulig, ikke på lang sikt i hvert fall. Men hva du kan gjøre, er å kjøpe med god samvittighet. Da heter det riktig nok handle med god samvittighet, men det ville ha ødelagt det gode ordspillet mitt. Dette gjelder også for interiør. Her er mine tre favorittinteriørmerker, som beviser at du kan bo veldig vakkert, dersom du er miljøbevisst nok. Bærekraftig interiør: De grønneste og skjønneste akkurat nå

Miljøvennlig og bærekraftig interiør:

De grønneste og skjønneste akkurat nå

Kan man kjøpe seg god samvittighet? Nei, det bør være en kjent sak for de fleste nå at dette ikke er mulig, ikke på lang sikt i hvert fall. Men hva du kan gjøre, er å kjøpe med god samvittighet. Da heter det riktig nok handle med god samvittighet, men det ville ha ødelagt det gode ordspillet mitt. Dette gjelder også for interiør. Her er mine tre favorittinteriørmerker for bærekraftig interiør, som beviser at du kan innrede med god samvittighet uten at leiligheten din trenger å se ut som et gjenbrukstorg av den grunn.

Kjøp så det holder

Mitt beste råd, sånn generelt sett, dersom du ønsker å handle miljøbevisst, er å handle så lite som mulig. Kjøp solide bærekraftige møbler og ting du trenger og som holder en stund. Men en gang i blant har vi jo lyst på, eller vi trenger faktisk noe nytt, og da gjelder det å gjøre kloke valg.

Hva er skikkelig grønt?

Merkene legger vekt på ulike ting, når de lager bærekraftige og miljøbevisste møbler. Som konsument er det derfor nesten umulig å si hvem som er mest miljøvennlig eller hvem som er mest bærekraftig. Og i en miljøjungel av riktig og galt, er det nesten umulig å vite om man handler riktig.

I en miljøjungel av riktig og galt er det vanskelig å vite hva man skal velge

Noen bruker hovedsakelig lokale produsenter for å redusere bruk av drivstoff og utslipp og for å støtte opp om den lokale næringsdriften. Andre prioriterer resirkulerte og resirkulerbare råvarer, mens andre igjen har fokus på fair-trade med land som er avhengig av eksporten for å kunne utvikle seg. Alt dette er helt ok, det er vanskelig å være god på absolutt alt, ikke sant? Hovedpoenget er at de gjør en betraktelig innsats, utover det å bare være en profitabel forretningsvirksomhet. Her er tre merker som gjør akkurat det og som hjelper det å bo veldig vakkert, dersom du er miljøbevisst nok.

Mater

Mater betyr mor på latin, og skal være en påminnelse om det bidraget de gjør for moder jord. Ok, dette høres veldig klisjeaktig, men de mener alvor.  De bruker stort sett treverk fra mangotreet. Mangotreet er et raskt voksende tresort og hugges når de ikke lenger bærer frukt. I tillegg har den en populær frukt og viktig handelsvare. Mange anser mangotreet som den mest bærekraftige tresorten. Mater bruker i tillegg resirkulert aluminium. Aluminium krever mye energi i produksjonsprosessen, men er derimot utrolig holdbart og veldig resirkulerbart. I tillegg prøver Mater å holde en høy etisk standard både med tanke på hvor de får materialene fra og hvem de jobber med.

Mange anser mangotreet for den mest bærekraftige tresorten

At Mater er dansk vises på lang avstand. Her er det skandinavisk design langs hele linja, men det er ingenting i veien med det. Den minimalistiske kolleksjonen i duse farger inneholder fra møbler for hele huset, lamper og hjemmetekstiler.

Coco-mat

Coco-mat startet opp i Aten med en visjon om å lage naturlige madrasser på slutten av 80-tallet. Selv om det fremdeles er madrasser de konsentrerer seg mest om, så er kolleksjonen blitt utvidet til å inneholde puter, sengklær og andre hjemmetekstiler, men også møbler både for soverommet og andre oppholdsrom. Alle møblene deres er laget for hånd og de bruker kun naturlige og fornybare materialer, slik som naturlig gummi, ull, bomull, hestehår, silke, lin, tre and gåsedun. Gåsedun kan ofte være problematisk, da det i værste fall kan være plukket fra levende dyr. Men dette tar Coco-mat avstand fra og har sertifikatet RDS (Responsible Down Standard), som bekrefter at det ikke blir brukt dun fra levende dyr noen stedt i leveringskjeden.

Bruker råvarer som tang og kaktus

I tillegg bruker de spennende råvarer som tang og kaktus. Tang inneholder jod og frigjør iodiner. Førstnevnte skal drepe bakterier, parasitter og sopp, og iodiner åpner luftveiene mens man sover. Kaktus er ikke det første du tenker på når det er snakk om en godt natts søvn. Men de sterke kaktusfibrene tiltrekker seg fuktighet og bidrar til er tørt klima.

Nøytrale farger og tradisjonelle detaljer blandes med moderne linjer og lekne overraskelser. Det er mye livsglede i disse møblene og selv om det er mye fokus på soverommet, ville jeg bruke disse møblene overalt i huset.

Nature-Design

Nature-Design er den minste av de tre. De samler 100 – 150 år gammelt treverk fra gamle bygninger, som egentlig skal rives, å lager nye møbler av det de samler. Treverk er som kjent et høyst resirkulerbart materiale og så lenge det er snakk om bærekraftig skogbruk og ikke avskoging, er det også en fornybar resurs.

Treverket de bruker var en gang en bondegård eller annen bygning

Det er mange små og store produsenter som bruker gammelt treverk som råvare, men jeg forelsket med i Nature-Design. Det treverket de finner bestemmer designet til møblene og ikke omvendt. Møblene er robuste og solide og du kan kombinere disse møblene med alt fra landlig stil, til industriell og moderne.