Weihnachtskörbe in Filz

Lage julekurver i filt

Lage julekurver i filt 800 1069 Parsley of Happiness

Jeg vet at tradisjon tro er det ikke jul før sånn plussminus 24. Desember. Men hvem greier egentlig å vente så lenge?  Jeg ser litt økonomisk på det hele og i stedet for at jula varer helt til påske, som, la oss være ærlig, ingen vil ha, så lar jeg julen begynne sånn pluss minus første advent? (med trykk på minus). Og bruker tiden til å lage julekurver

Hvordan balansere juletradisjoner:

Lage julekurver i filt

Jeg vet at tradisjon tro er det ikke jul før sånn plussminus 24. Desember. Men hvem greier egentlig å vente så lenge?  Jeg ser litt økonomisk på det hele og i stedet for at jula varer helt til påske, som, la oss være ærlig, ingen vil ha, så lar jeg julen  begynne sånn pluss minus første advent? (med trykk på minus). Da kan jeg begynne å pynte selv om novemberen ikke helt har gjort seg ferdig enda, og det hele er bare en form for å arbeide den delen av julen som er etter nyttår .

Norwegische Weihnachtskörbe in Filze

Foto: Trine Saurstroe

Ingen vil egentlig at jula skal vare helt til påske

Når juletradisjonene blir husholdningens svar på Game of Thrones 

Tradisjoner er jo gøy og stas det, reise hjem til jul til ferdigkoka surkål og nybakte julekaker. Men en gang flytter en jo hjemmefra for godt og da er det bare å niholde på barndomstradisjonene så lenge det går. Men enkelt er det ikke, for ingen lager goro slik som (beste)mødre og julepynten du hadde hjemme, er ikke å få tak i lengre.

lage julekurver selv i filt Norwegian christmas decoration

Foto: Trine Saurstroe

Dette kan føles ille, men utfordringene har ikke begynt enda. Det blir ikke alvor før du flytter sammen med en partner, og juletradisjonene blir til deres helt personlige Game of Thrones. Nå må du  prøve å mikse og matche tradisjoner (og ikke minst julepynt) etter beste evne, før det blir krig eller enda bedre: før vinteren kommer. Du må for guds skyld ikke å glemme svigermors tradisjoner! Bare si at dette ikke har bydd på noen problemer hos deg og ganske nøyaktig ingen av oss vil tro deg.

julehjerter julekurver scandinavian christmas decoration hears craft hearts

Foto: Trine Saurstroe

Trøndersk ribbe eller eksotisk tofubiff?

Så har du meg, en norsk trønder oppfostret på juleribbe og fjøsnisser. Jeg flyttet til utlandet og ble vegetarianer. Yep, jeg lar deg tenke på den der en stund. Her hoper tradisjonskonfliktene seg opp som kvinner foran kjøpesentrene på black friday. Og ingen forstår helt hva jeg snakker om, før de har prøvd å få tak i multesyltetøy og juletrestjerne som lyser utenfor Skandinavia.

Så jeg føler meg litt som en mester i å sjonglere juletradisjoner og finne passable kompromisser.

Hvordan jeg løser det med juleribba, kan jeg komme tilbake til senere, men vi tar julepynten til å begynne med. Jeg prøver å blande litt av alt uten at det blir for mye kontraster.

Som julekurver for eksempel. Jeg er ikke en gang sikker på om julekurver er norske. De er i hvert fall ganske skandinaviske, så det for holde for nå. Dessuten passer de til alt, gir meg litt hjemmefølelse og alle liker jo hjerter, ikke sant? Så det er lite krangel å forvente her.

Norsk jul skandinavisk jul julehjerter julekurver landlig stil jul på landet

Foto: Trine Saurstroe

Dessuten oser de over av symboler, man fletter to kontrastfargede deler i hverandre og lager et nytt fin hjerte. Wow, det hadde jeg ikke tenkt ferdig før jeg skrev det. Det ble like kvalmt og klissete som en gingerbread latte uten den ekstra shotten med kaffe. Akkurat nå føler jeg på at lage julekurver ikke var et så edgy valg som jeg trodde allikevel. Gjort er gjort og spist er spist.

Man tar to ark med filt i forskjellige farger

Jeg har prøvd å lage julekurver i glanspapir, sånn som de ”skal” være, men enten så river jeg i stykker papiret eller så får de stygge knekker. Så jeg brukte filt. Fungerer kjempebra og de kan strykes etterpå, slik at de blir glatte og fine. Og ull og filt er jo supertrendy fremdeles.

Vær litt forsiktig med for varmt jern dersom du stryker hjertene. Mitt første hjerte krøyp til halv størrelse når jeg strøyk det, og om ikke det var nok så krøyp den grå filten mer enn den den hvite. Jeg var en julesang fra å satse på helkjøpt julepynt i år.

Jeg brukte en  150 g/m²tykk filt, jeg har en 2 mm tykk liggende også, men det ble bare tull, i hvert fall for hjerter på denne størrelsen. Men du må ikke bruke for tynn filt heller, da henger de ikke så fint. Ikke for det, jeg har en anelse om at god gammeldags stiff gjør susen, skulle kurvene bli for slappe.

Jeg gjorde meg litt flid og sydde på en knapp og en julekule, men en helt enkel julekurv er kanskje like fint.

hjemmelaget julekurv i juletre

Foto: Trine Saurstroe

En barndom uten glanspapir?

Jeg har lagt ved malen som jeg brukte til hjertene mine, men jeg forklarer ikke hvordan hjertene flettes. Jeg setter dere litt under prestasjonspress og forventer at dersom du kan lese norsk, vet du også hvordan du lage julekurver.

Og hvis ikke, så legg igjen en  ”jeg hadde en barndom uten glanspapir” i kommentarfeltet og jeg forklarer deg hvordan du bretter julekurver ;o)

Skandinavisches minimalirisches Weihnachtsdeko

Foto: Trine Saurstroe

Mal til julekurv

Mal

Dette er malen jeg brukte til julekurvene