Bærekraftig julepapir

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu 700 1050 Parsley of Happiness

– Å nei! Gavene er ikke viktigste, det handler om familien, tradisjonene og barna…  Og alle vet at dette er en løgn, vi elsker gaver! Og det eneste som er bedre enn julegaver, er julegaver i bærekraftig julepapir.

Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu:

Bærekraftig julepapir


ersom noen spør, så er det politisk korrekte svaret:

– Å nei! Gavene er ikke viktigste, det handler om familien, tradisjonene og barna…

Og alle vet at dette er en løgn, vi elsker gaver! Og det eneste som er bedre enn julegaver, er julegaver i bærekraftig julepapir.

Foto: Trine Saurstroe

Nå hører jo gleden ved å gi også med her da. Den følelsen når du har funnet den perfekte gaven! Da er det bare å pakke den pent inn og vente på jul. Men mengden av julepapir på julaften har mye til felles med et snøras midt i stua.

Også dette evige spørsmålet, hvordan kaste julepapir?

Svaret er forøvrig som regel restavfall, det blanke glanspapiret kan hverken brennes eller resirkuleres. Med mindre du følger mine tips da, da ser situasjonen helt annerledes ut.

Foto: Trine Saurstroe

Det er nemlig enklere enn du tror å bruke bærekraftig julepapir og ettersom du har det meste hjemme allerede, er det nok også den billigste og raskeste løsningen.

Hva trenger vi?

Så snart du har vent deg på tanken, vil nok ideene til bærekraftig julepapir komme av seg selv. Det vil si, du må nok kvitte deg med forestillingen at julepapiret skal være papir, men bortsett fra det, burde det være en enkel sak.

Bærekraftig julepapir kan du etter min erfaring dele inn i to kategorier:

 

1: Gi bort innpakningen

Her er gavepapiret en del av gaven. Slik sløser du ikke unødvendig med papir og alt du gir bort er en gave. Og ikke minst har gaven et helt personlig preg.

2: Søppel som gavepapir

Ok, jeg merket det selv. Når du beskriver det slik, høres ideen ikke så god ut lengre. Det er vel bedre å si upcylet julepapir. Det vil si, du bruker noe som egentlig skulle ha gått rett i søpla eller på gjenbrukstorget, og gir det en revival som gavepapir. Jeg forklarer det mer senere, det høres fremdeles ikke som noen stellar idè

Gi bort julepapiret

Helt enkelt, her pakker du inn gaven med en annen gave.

Skjerf

Bærekraftig julepapir

Foto: Trine Saurstroe

Skjer fungerer alltid som gave, alle trenger et skjerf. Men dersom du ønsker å gi bort noe mer, bruker du skjerfet som innpakningspapir. Det kan bli litt bulkete, og brettene nekter kategorisk å legge seg flate. Stryk skjerfet godt før du begynner og ved små pakker er det kanskje bedre om du pakker de inn som et sukkertøy/smellert (smellert, kransekake – skjønner du hva jeg mener?!?!? ).

Når det gjelder sløyfebånd, disse kan du bruke om igjen år etter år. Dersom det har en noenlunde kvalitet, er det bare å stryke det, så blir det så godt som nytt.

Ett supertipp: Enda enklere er det å bruke rettetangen. Du trekker båndet som en hårlokk igjennom tanga, og før du vet ordet av det er båndet som tatt rett ut av pakken.

Glatte fine sløyfebånd

Foto: Trine Saurstroe

Dessuten kan du bruke rettetangen til å forme sløyfene etter at du har pakket inn gaven. Slik at båndet bøyer seg som på bildet i en katalog i helt riktig retning. Tror meg, det gjør slike bånd ALDRI av seg selv!

Kopphåndkle

Alle som har et kjøkken trenger et kopphåndkle og det er så mye mer praktisk en papir som kastes etter en gangs bruk.
Men det må ikke nødvendigvis være et kopphåndkle heller da, et vanlig håndkle, en stoffserviett, en duk, ja til og med et putevar kan gjøre jobben som julepapir.

Bare ta det som passer best til størrelsen på pakken og noe som mottakeren av gaven trenger mest. (Jeg fatter ikke at jeg nettopp faktisk skrev noe så innlysende..)

Julugave og julehus

Foto: Trine Saurstroe

Dersom ikke tapen holder, (nei, ducktape eller superlim er ikke løsningen på alt), kan du bruke stoppenåler. Det gir bare litt ekstra spenning på julaften og samtidig sjekker vi om det er på tide å rydde bort juleaquaviten.

Blomsterpotte

Rustic christmaspresent

Foto: Trine Saurstroe

Dette er noe for den hageglade, men i grunn kan du bruke alt som er hult inni. Her er det også bare fantasien som holder deg tilbake. Dersom du ikke bruker søppel, sånn som blikkboksen, (jeg forklarer senere, jeg lover!!!), er forpakningen en del av gaven. Det kan være blomsterpotte til den hageglade, bakebolle til en som er glad i å bake, thermos til den som liker å gå på tur, syskrin til … jeg regner med du skjønner tegninga nå.

Upcycling som julepapir

Det blir vel ikke mer bærekraftig enn å gi noe gammelt en ny sjanse.

Avispapir og annet papir

Avispapir som julepapir

Foto: Trine Saurstroe

Dette er en klassiker. Avispapir har de fleste av oss liggende hjemme. Dette er jo per definisjon også papir, men sammenlignet med julepapir, består avispapir allerede i stor grad av resirkulert papir. Dessuten er avispapiret rent og har hverken lim eller blanke coatings, som gjør det mindre eller uegnet for resirkulering.

Men pass på litt, ikke alle aviser og sider egner seg som gaveinnpakning. Hvem ønsker vel å få en gave med Donald Trump glisende mot seg på julaften? Eller med en fet overskrift om et bankran eller en uheldig bryst-op? Det er noe med dette og julestemning som ikke helt går hånd i hånd liksom. Så velg heller en side med bare tekst ( det er det ingen som leser), en fin reklame eller tittelen på avisen i en fin skrifttype.

Heller ikke her må du holde deg bare til avispapir. De fleste av oss handler på nett, nå før jul litt mer enn ellers. Ofte inneholder disse eskene knøvlet papir for å beskytte innholdet. Dette er perfekt som julepapir. Ta fra strykejernet igjen og gi de verste foldene i papiret en god omgang med jernet så har du kjempefint gavepapir.

Blikkboks

Bærekraftig julepapir : blekkboks

Foto: Trine Saurstroe

Blikkboksene er som regel for små pakker, men hvem har sagt at vi har noe i mot små pakker?

Lite råd: åpne boksen på undersiden med en vanlig boksåpner. Etterpå lukker du boksen igjen med enten en limpistol eller tape. Den som får gaven kan da åpne den som en vanlig blikkboks. Det ser jo litt snasent ut.

Jeg er glad i å pynte gavene litt. Da ser de litt triveligere ut og får et mer personlig preg. Men for at pynten ikke skal ødelegge de gode ambisjonene våre om å være bærekraftig, tar vi noe pynt fra hagen. Du kan faktisk ta hva som helst, med en sløyfe rundt ser alt julete ut. For enda mer julestemning kan du bruke litt juletrepynt, dette bruker alle og det blir ikke kastet med engang i hvert fall.

Andre ting som fungerer godt som pynt er pepperkaker, pepperkakeformer, eller kaffepods i en snor som ser ut som julekuler. Dette er noe de fleste bruker.

Handlepose av stoff

Bæreposer som julepapir

Foto: Trine Saurstroe

Handleposene i stoff er jo egentlig beregnet for at de ikke skal bli kastet med en gang, men på den andre siden tviler jeg på at noen faktisk ønsker seg en bærepose til jul. Dette gjør denne ideen til en mellomting mellom de to kategoriene, men hvem er det egentlig som kontrollerer?
Plastposene er heldigvis snart en saga blott. Men nå har vi huset fullt av stoffposer og flergangsposer i alle slags materialer. Jeg har et assortert utvalg av poster i alle størrelser liggende i bilen, for når jeg er ute å handler. Likevel har jeg ganske mange stoffposer til overs, disse holder jo evig!

Og derfor har vi jul, slik at vi kan bruke de som bærekraftig julepapir. Kjempeenkelt og kjempesøtt. Du trenger ikke tape som surrer seg og fester seg overalt men ikke der den skal, og du må heller ikke kunne disse superavanserte måtene du surrer inn pakken din med gavebånd på, hvor jeg er sikker på at du trenger minst 14 fingre og fem av de bør være tommeltotter, for å det få til.

Bærekraftig julepapir

Foto: Trine Saurstroe

Slipp gaven oppi, knyt igjen med sløfebånd, hyssing eller hva du nå har, voilà, du er ferdigpakket!

Dersom der er trykk på posen din, kan du enten sy noe over det, men det er for avanserte med mye tid og tålmodighet. Helt etter trykkteknikk går trykket av etter en runde i vaskemaskinen, eller du kan bruke negellakkfjerner eller whitespirit. Noen mener at eddik eller sitron også gjør jobben. Det har jeg ikke prøvd. Du bør kanskje prøve ut dette i tide, skulle du trenge en plan B.

Såda, jeg er ferdig med julegavene, nå er det bare å hive meg over alt det andre jeg skal må gjøre før jul. Dersom du ikke helt har bestemt deg om du skal legge pakkene under et ekte eller kunstig juletre i år, har jeg satt de to opp mot hverandre her i en duell. Kanskje det vil hjelpe deg litt på vei: Juletreduellen: Ekte eller kunstig juletre

Foto: Trine Saurstroe

Parsley of Happiness

Parsley of Happiness