Gardiner og sengetøy i lin

Hvorfor lin er perfekt om sommeren: Sommer + Lin = Sant

Hvorfor lin er perfekt om sommeren: Sommer + Lin = Sant 683 1024 Parsley of Happiness

Temperaturene har bare akkurat rukket å krype over sprettkalt, men lette linstoffer og safari-looken dukker opp som dårlige memer i krisetider. Er dette tilfeldig? Nope, lin og sommer er „match made in heaven“ eller i jorden om du vil være helt biologisk korrekt… Hvorfor lin om sommeren

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan det hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Temperaturene har bare akkurat rukket å krype over sprettkalt, men lette linstoffer og safari-looken dukker opp som dårlige memer i krisetider. Er dette tilfeldig? Nope, lin og sommer er „match made in heaven“ eller i jorden om du vil være helt biologisk korrekt…

Den beste følelsen

Tid for å lukke øynene (for å lese videre, kan du kanskje holde et øye åpent). Se for deg en nydelig sommerdag, enten på sjøen med venner eller i med et nytt prosjekt i hagen. Uansett så er du sliten og fornøyd og huden kribler lett av for mye sol. Litt lengre og du ville blitt solbrent, men sånn er det akkurat passe.

Etter en forfriskende dusj, går du å legger deg i kjølig nyvasket sengetøy som har hengt til tørk i solen hele dagen. Sengetøyet føles stivt og kaldt mot huden og lukter 100% sommer.

Duk i lin

Foto: www.lumio.eu

Herlig, ikke sant? Dette er en av mine absolutte favoritterfølelser overhodet. Ren luksus, som egentlig er helt gratis.

Det eneste som kan overstige denne følelsen, er dersom sengetøyet er av lin…

Bare så det er sagt, linstoff egner seg til så mye mer en sengetøy. Og fordelene er det samme, enten det er snakk om gardiner, klær, duker eller kjøkkenutstyr, men lin er for sommeren, det ull er for vinteren – en uslått vinner.  Jeg skal forklare hvorfor snart.

Lin gjør Come-Back

Bomull har i lengre tid tatt over for lin på alle bruksområder. Bomull er mykere enn lin og er raskere å både dyrke og produsere. Dette er fordeler som ikke er til å overse og som industrien har tatt nytte av.

Det må sies at bomull også kan være bærekraftig. Men nå som det er blitt mer fokus på bærekraftige produkter, mangfold og det å gå tilbake til opphavet, har linstoffet de siste årene gjort et Come-Back uten sidestykke og er nå overalt igjen.

Lin om sommeren

Foto: Bettwaren-shop.de

Og jeg kommer til å surfe på denne trend-bølgen så lenge det går.

Hva er lin

Lin er et rent naturprodukt og er laget av tægene (fibrene) til linplanten. Linplanten vokser i nesten hele verden, men de største produsentene er i Europa eller Vest-Asia. Lin er en av de eldste fiberplantene vi kjenner til. Linstoff ble allerede brukt av de gamle egypterne, som balsamerte mumiene i linstoff. I Norge er det funnet tegn på dyrking av lin så tidlig som på 300-tallet.

Linplanten dyrkes hovedsakelig på grunn av de fiberrike frøene, som er et allsidig næringsmiddel. Fibrene til stoffproduksjonen kommer fra stengelen, men det er likevel sjelden at både frøene og stengelen fra samme plante blir utnyttet. Dette kommer av at den beste tiden for å høste frøene og fibrene ikke er samtidig. Litt synd kanskje, men sånn er det bare.

Lingardiner i beige

Foto: Loberon.de

Hvorfor lin om sommeren

Dette er jo spennende nok, men forklarer på ingen måte hvorfor lin egner seg så godt om sommeren, bedre enn de fleste andre stoffer til og med.

Alle fordelene med lin om sommeren

Foto: Bettwaren-shop.de


Fuktighet

Linplanten er en skikkelig smarting om sommeren. Stoffet har evnen til absorbere fuktighet raskt fra huden. Deretter, og dette gjør det mye raskere enn for eksempel bomull, frigir det denne fuktigheten ut i rommet. Og du føler deg tørr og avkjølt. Det samme gjelder for hele rommet. Disse egenskapene gjør at lin virker temperatur- og fuktighetsregulerende i rommet.

Puster

Dessuten er lin pustende og gjør at luft enkelt flyter igjennom stoffet. Det kan i og for seg bomull også, men hos bomull kommer det an på vevnaden. Denim for eksempel er bomull, men så tettvevet at luft og fuktighet nesten ikke har en sjans til å trenge ut. Ved lin er fibrene i seg selv hule, slik at luft og fuktighet alltid har mulighet til å trenge igjennom uansett vevnad. Er dette for teknisk? Ingen grunn til panikk, tørt og luftig, det er alt du trenger å huske på.

Rett og slett pent

Også kommer mitt favorittargument nummer en, som nesten er uslåelig. Lin ser grovt, fint, klassisk og edgy ut, alt dette samtidig.

Se bare på disse produktene hvis ikke dette hyler av sommer, så vet ikke jeg.

 

Schaut euch doch diese Produkte an. Wenn das nicht der pure Sommer ist, weiß ich auch nicht.

Gardiner og sengetøy i lin

Foto: www.lumio.eu

Strukturen

Lin føles stivere og mer sprøtt enn andre stoffer, og spretter likesom litt unna huden. Sammenlignet med myke stoffer, som legger seg tett inntil huden, klistrer ikke linstoff seg så lett inntil huden. Det gir plass til luft mellom huden og stoffet, som gjør at du føler deg frisk og avkjølt.

Bra for allergikere

Lin har også andre superkrefter, som du ikke bare tar nytte av om sommeren.

Ettersom linstoffet tørker fort, er det er dårlig miljø for bakterier og støvmidd. Dette er alltid gode nyheter for allergikere. Ikke det at vi ikke-allergikere ikke bryr oss om det er bakterier i stoffene våre altså. Men vi kan fremdeles puste og får ikke utslett med en gang i hvert fall.

Antibakteriell

Hva betyr nå antibakteriell ? Lin er nemlig antibakteriell. Dette er i hvert fall det alle sidene du finner på nett forteller deg. Hvorfor lin er antibakteriell, d.v.s. hvordan dette fungerer, er det derimot ingen som forklarer deg.

Nå vil ikke jeg kritisere, men jeg ønsker virkelig å hvite hvorfor. Etter å ha lett på tre forskjellig språk, er jeg ikke blitt stort klokere.

Men hva sikkert er, dersom du tror du kan droppe antibaken fra nå av og bare tørke deg på hendene med en linduk, kan jeg bare si; – selvfølgelig ikke! Du får nok pent fortsette med å vaske hendene.

Og selv om alle er enige i at lin er antibakteriell, finnes det ingen klare studier som bekrefter at lin inneholder antibakterielle midler. Men hva vi vet er at linfibrene er glatte, ikke spesielt lufttette og, som forklart, tørker fort. Dette gir svært dårlige forhold for bakterier og gjør at linstoff regnes som antibakteriell. Dette er noe å tenke på når du velger for eksempel kopphåndklær for kjøkkenet og håndklær på badet.

 

Lin er antibakteriell

Foto: www.lumio.eu


Antistatisk og smussavstøtende

Smussavstøtende, ikke spesielt stor fan av dette ordet, men det er altså «fagutrykket» når noe ikke så fort blir skittent. Dette gjelder altså for lin. Årsaken til dette er de samme som for at lin er antibakteriell. Smuss hefter ikke så fort på glatte, tørre og statiske fibre rett og slett.

Da kommer vi rett til neste fordel. Alle naturlige fibre er så godt som antistatiske, også lin. Dette er spesielt nyttig for gardiner. Ingenting er mer ergerlig enn når gardinene klistrer seg til sofaen eller alle som går forbi.

Trenger jeg egentlig å si mer?

Lin om sommeren

Foto: Manufactum

Å ja, nevnte jeg hvor pent lin er?

Dette rustikale senge tøyet fra manufaktum er en drøm. (har ventet hele artikkelen på å bruke dette ordspillet!)

Lyst må med sommerfølelse?

Har du lyst på mer? Følg meg på Pinterest, jeg har samlet alle mine linfavoritter på et board. Det sørger for sommer-feeling i massevis.

Lin om sommeren

Foto: Photo by Heather Barnes on Unsplash

Hva er lin

Leinen er et rent naturprodukt og utvinnes av fibrene til linplanten.

Hvorfor lin om sommeren?

Lin har mange egenskaper, som gjøre det ekstra godt egnet til bruk om sommeren.

  • regulerer romtemperaturen og luftfuktigheten
  • puster
  • bra for allergikere
  • antibakteriell
  • antistatisk
  • smussavstøtende

Pin oss på Pinterest: