Piknik uten plast

Piknik uten plast

Piknik uten plast 1048 699 Parsley of Happiness

Etno, Boho, Tribe også videre tar over piknik-verdenen med storm. Men det er mulig å dra på piknik uten plast. Har du det riktige utstyret?

Enklere og stiligere en du tror:

Piknik uten plast

Sommeren er skikkelig på hell, men det betyr ikke at du ikke kan nyte de fine dager utover. Skal du være riktig cool i sommer er det piknik som gjelder! Og da snakker vi ikke om piknik på en forblåst rasteplass med tynne plastkopper og ei svett brødskive med ost. Vi mener en sofistikert piknik i din egen hage om du vil. Enten det er familiefest, en ettermiddag med jentene eller en fin kveld med venner –  Piknik er en super grønn og super trendy løsning.

Men betyr ikke piknik mye plast?  Nei, så absolutt ikke. Her er de peneste og kanskje litt skurrile alternativene til en piknik uten plast.

Engangs eller gjenbruk

Først er det kanskje lurt å tenke over, hva du trenger. Skal du holde et familietreff med flere titalls mennesker i et skogholt et sted, er engangs det mest praktiske. Er dere ute å går i ulent terreng eller med barn, er det greit å ikke å ha så mye å bære på og eller noe som ikke knuses så lett. Planlegger du en ettermiddag med venner, er det deilig med noe litt mer solid enn slappe tallerkener og dårlige kniver.

Må du kaste alt du har med deg eller er det like lett å ta med seg litt oppvask hjem?

Piknik uten plast

piknik: m1 (gjennom engelsk, fra fransk uvisst opphav) utflukt med måltid i det fri

Bestikk

Fingermat er praktisk på piknik, men det er ikke det eneste alternativet for å spare på plastbestikket. Det er nesten ikke til å skjønne hvorfor du skulle foretrekke plastbestikk fremfor de kjempenydelige variantene her. Det er mest treverk som er råvaren til alternativt bestikk, enten bambus og annet tre. Til gjengjeld har du både engangs- og gjenbruksvarianter som ser sikkelig lekre ut.

Sugerør

Ettersom sugerør er i ferd med å bli helt forbudt, er det på høy tid at du finner deg et alternativ til plastsugerøret, ikke bare for når du skal på piknik. Men det blir ikke så vanskelig som du kanskje skulle tro. Sugerør er blant de store forbruksplastværstingene (? – lite trolig at dette faktisk er et ord, men poenget er klart) og i følge FN har nå mer en 60 nasjoner vedlagt et forbud eller andre sanksjoner på engangsplast som sugerør.

Dette fører fort til bevegelse i de kreative cellene og plastfrie alternativer florerer der ute. Personlig synes jeg papirsugerørene er helt greie. Men de har fått litt motbør, ettersom de kan bli litt slappe etterhvert. Men hva med bambus, glass, stål, papir, ja til og med pasta? Pasta er jo åpenlyst, men likevel så vi bisarr. Alle har både fordeler og ulemper, men alternativer til plast er de alle sammen.

Miljøfakta om sugerør

 • Det tar 200 år før et sugerør av plast brytes ned og øyensynlig forsvinner. Men sugerøret vil likevel aldri forsvinne helt, små mengder av mikroplastik bytes ikke ned i det hele tatt men forblir i vannet og jordbunnen.
 • USA alene bruker 370 millioner plastsugerør hver dag. Dette er nesten to ganger rundt jordkloden.
 • Sugerør ligger på sjette plass av type søppel, som dyktige søppelsamlere finner i naturen.

  Kilder:
  onelessstraw.org
  Freedonia Group
  www.onegreenplanet.org
  get-green-now-com

Piknik uten plast - papirsugerrør

Tallerkner

Tallerkner og boller henger ikke etter i utviklingen. Bowl-food er jo bare så inn nå, så det bør også få en plass på en piknik uten plast. Boller og tallerkner av stivede palmeblader ligner på en trend vi hadde allerede på 80-tallet, var det ikke? Så litt mørkere ut dengang, men samme opplegg. Tallerkner i mais- og sukkerstivelse, synes jeg ser litt ut som isopor og lider litt under det. Men dersom du ønsker en lyst og fint piknik uten plast, er dette et godt valg. Jeg har ikke prøvd alle selv, men dersom du ikke bruker timer på å spise opp suppa di, holder de formen hele måltidet.

Drikkebeger

Det er vel ikke nødvendig med en lang forelesning i hvilke plastfrie drikkebeger eller andre gjenbruksbeger som finnes på markedet. De fleste av oss er vel i besittelse av minst en termokopp i dag. Men hva som kanskje ikke er så åpenlyst, er at det så godt som ikke finnes helt plastfrie beger eller som er helt nedbrytbare. Dessuten har  alle variantene noen ulemper, som fremdeles er bedre enn plast, men som likevel tar litt av gleden ved det hele.

Pappkopper er riktig nok laget av betraktelig mindre plast enn engangsplastkopper. Men de fleste har en membran av plast innvendig for at de skal være tette, og dette gjør at de ikke kan kildesorteres sammen med kartong alikevel.

Så har vi nedbrytbare plastbeger av for eksempel av PLA (Polylactid). PLA er polymelkesyre utvunnet fra mais, sukkerrør eller sukkerroer. Fordelen med produkter av PLA er at de ikke laget av plast fra råolje og at de kan brytes ned. Ulempen er derimot, at de bare holder varme opptil 50 grader og kan kun komposteres i spesielle anlegg med 50 grader eller mer og svært høy luftfuktighet. Det vil si, selv om det står nedbrytbart på pakken, kan du ikke kaste disse koppene i kompostbingen.

Vi må jo nevne bambuskopper i denne sammenheng. Det har jo blitt så populært i det siste. Og jeg må bare innrømme, jeg synes de fleste er kjempefine. Men heller ikke her er alt som glimrer faktisk også gull. De fleste inneholder en liten mengde melamin, som kan være helseskadelig. (Se faktaboks om melamin). Men produktene er fine og tross alt ikke av råolje.

Så for en virkelig plastfri piknik, bør du nok gå for gjenbruksvarer i aluminium, glass, keramikk for å være på den sikre siden.

Boller og oppbevaring

Til slutt trenger vi noe å bringe og oppbevare maten i. Slikt skjer jo ikke av seg selv. Dette er en artikkel om piknik uten plast, og ikke piknik med personal. Dette er heller ikke det viktigste, ettersom vi sjelden kaster hele bollen i søpla etter at maten er spist opp. Men idet jeg trodde jeg hadde sett alt, kom jeg over disse bollene laget av hvetekjerneskall (!) og silikonlokk. De tåler både en runde i oppvaskmaskinen og mikrobølgeovnen.

Også måtte jeg ta med denne søte mintgrønne bentoboksen. Den inneholder ikke melamin, men bruker bioplast som stivelse. Den er derfor ikke plastfri per definisjon, men ettersom den ser så søt ut, lar vi den gå igjennom for denne gang.

Miljøfaktaboks om bambuskopper og melamin

Det er nesten umulig å skrive om plastikløs piknik uten å nevne bambuskopper. Det er også nesten umulig å skrive om bambuskopper uten å nevne melamin, ettersom mange bambuskopper bruker melamin som stivelse. Både forbrukertestere, bloggere og tidsskrifter har skrevet sider opp og sider ned om hvorfor bambuskopper er farligere enn noen ting annet, nettopp på grunn av melamin. Men hvorfor blir de da deklarert som miljøvennlige? Jeg har gjort er forsøk på å komme til bunns i det.

Piknik uten plast

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

Melamin er en syntetisk fremstilt polymer, altså en type plast. Dette blir gjerne brukt til hardplastbestikk og service. Tenk barneservice, plastikkservice i campingvogna, og terrassen o.s.v. Men melamin blir også brukt i laminatgulv eller som lim for eksempel til sponplater.

Problem:

Melamin i store mengder kan være kreftfremkallende. Dersom du bruker melaminholdig produkter til syreholdige matvarer (f.eks. frukt og grønnsaker) eller varmer det opp til mer enn 70 grader over lengre tid (definisjonen på lengre tid blir ofte definert som over to timer), kan det avsette melamin og formaldehyd, som går over i matvarene.

Det neste problemet er at det heller ikke er noen merkingsplikt for melamin. Derfor er det ikke alltid enkelt å vite hvor melamin forekommer og ikke.

Bambuskopper og -service består riktignok for det meste av bambus, annet treverk og maisstivelse, men de fleste bruker også mindre mengder melamin som bindemiddel. Det er først og fremst i produkter hvor du ikke ser trestrukturen som inneholder melamin.

Bambuskopper er ikke farligere enn andre melaminholdige produkter, men problemet er at de blir markedsført som bærekraftige, naturlige produkter o.s.v. og dersom man ikke informerer seg, kan dette være villedende.

Løsning:

I Europa er det veldig strenge normer for hvor mye melamin det er lov til å bruke i produkter for matlaging og servise, dermed bør produkter av europeiske merker være ubetenkelige.

Så lenge du ikke bruker melaminholdige kopper og service til å lage varm mat i, setter den i mikroovnen eller oppbevarer syreholdig mat og drikke i er du helt på den sikre siden.

Fasit:

Bambuskopper er ikke farligere en andre hardplastkopper, så lenge du ikke setter de i mikrobølgeovnen. De består hovedsakelig av bambus, som er en raskt fornybar resurs. Dette ikke kan på ingen måte sammenlignes med produkter av råolje og de er uansett mye bedre enn engangskopper. Det at det brukes melamin i det hele tatt er veldig problematisk, for strengt tatt er disse produktene ikke plastfrie. Det skrives mye om at bambuskoppene bør være forbudt, jeg synes heller at et forbud mot melamin i husholdningsprodukter har vært klokere. Jeg valgt å ta med en kopp her, men det bør være opp til hver enkelt å bruke disse produktene.

Kilder:
https://www.bfr.bund.de/de/fragen_und_antworten_zu_geschirr_und_kuechenutensilien_aus_melaminharz-70413.html
https://en.wikipedia.org/
https://www.bzfe.de/

Svanemerket har laget en god artikkel om hvordan du omgås med plastavfall, og hvorfor det ofte er ikke alltid er lett å skjønne forskjell på alt:
https://www.svanemerket.no/miljo/ressursbruk/den-problematiske-plasten/