Liten balkong med kurvsofa fra ikea

5 ideer for en liten balkong

5 ideer for en liten balkong 1920 1280 Parsley of Happiness

Det er ikke mange som kan smykke seg med en terrasse på størrelse med en liten leilighet. De fleste av oss har en smal stripe av en liten balkong med sterk vind fra vest. Men det betyr ikke at vi ikke kan gjøre noe stort utav den for det.

Liten balkong– masse kos:

5 ideer som redder en liten balkong

Denne artikkelen innholder saukalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Det er ikke mange som kan smykke seg med en terrasse på størrelse med en liten leilighet. De fleste av oss har en smal stripe av en balkong med sterk vind fra vest. Men det betyr ikke at vi ikke kan gjøre noe stort utav den for det.

I fjor høst pusset vi opp (pusset opp er her bare et finere uttrykk for at vi egentlig trengte en helt ny veranda) balkongen vår. Men for at den skulle passe til resten av huset, ble den likevel ganske smal og liten. Siden har jeg brukt mye tid på å sette meg inn i hvordan du gjør mest mulig utav en liten balkong.

 

Liten balkong, stor stas

Foto: Trine Saurstroe

Det finnes utallige ideer og triks for hvordan du forvandler en liten balkong om til en stor favorittplass, men det er også nok av feil du kan gjøre.

Her er mine 5 beste tipps til hvordan du gjør den liten balkong til en stor sjarmør:

liten balkong ideer
En god stol og litt planter er ofte det eneste du trenger. Foto: ParsleyofHappiness.com

1. Du kan ikke få alt

Det er mange virkemidler som får en balkong til å virke større enn det den er, men jeg er ingen tryllekunstner heller da. Fire kvadratmeter er og blir fire kvadratmeter. Det betyr at et spisebord, en sofagruppe og en hengekøye mest sannsynlig ikke vil få plass. Her må du velge og konsentrere deg om én ting. Så snart du har vent deg til denne tanken, er balkongen reddet.

Balkong i landlig stil

Foto: Trine Saurstroe

Selvfølgelig kan du spise i hengekøyen og chille på klappstolen, men du vil ikke få til tre forskjellige arealer. Og selv om det på matematisk teoretisk er mulig, sier alle forståsegpåere, at du det må la det være.

Tenk deg på hva du aller helst ønsker å bruke balkongen til. Små sammenkomster med venner, en liten krok for deg selv hvor du kan lese og løse kryssord, en liten hage, hvor du kan dyrke dine egne grønnsaker? Alt er mulig, men konsentrer deg om én av tingene, så setter vi i gang.

2. Tenk i bredden

Dette er ganske enkelt det beste tipset du kan nytte deg av. Plasser en sittebenk (hvilken stil du velger er irrelevant) på tvers av den endeveggen, som er lengst unna døren (dette ble vanskeligere en det må være). Dette bør være hovedsitteplassen på balkongen. På denne måten åpner du balkongen i bredden, og det gir skikkelig lyst til å sette seg ned i den aller siste kroken på balkongen. Plasserer du hovedsitteplassen for nærme døren, slutter balkongen så og si der.

Inspirasjon til liten balkong

En liten balkong trenger smarte løsninger Foto: Trine Saurstroe

 

Plasserer du sofaen eller benken langs den lange veggen, blir det som på konsert. Ingen ønsker å siste på siste innerste plass og måtte be om unnskyldning til hver og en når du passerer. Dette er brysomt og du vil ende opp med å bare en liten del av balkongen. Er det koselig helt til siste vegg, vil gjestene kjempe om å sitte helt bakerst.

3. Velg små møbler

Dette høres jo bare så logisk ut, og det er det også. Det er selvfølgelig ingen tvil om at den ultrastore kurvsofagruppen ser utrolig herlig ut, som i syden! Men så trenger den også en terrasse på 35 kvadratmeter, helst mer. Min første leilighet var ikke så stor en gang!

 

balkong terrasse

Kjempelekkert dette her altså, men hvem har en 200 kvadratmeter terrasse? Virkelig?

Har du ikke plass, så har du ikke plass. Uansett hvor stor balkongen din er, dersom du pakker den full med altfor store møbler, ser den ikke bare lite pen ut, men blir i tillegg veldig upraktisk.

Det betyr ikke at du ikke kan ha kurvsofa, du må bare velge en smal toseter og ikke en lounge med plass til 12. En sofa eller benk kan være alt fra 110 cm til flere meter. Og selv to stoler som ser helt like ut, kan variere fra 60 til 90 sentimenter. Her lønner det seg å se seg litt om. Du kan faktisk finne akkurat det møbelet du vil ha, i den størrelsen du trenger det.

Og selv om adriondack-stoler er kjempefine, så blir de som regel for store på en balkong. Velg heller møbler som kanskje er litt kjedelige, men som ikke rommer så mye.

Kleinen Balkon

7 ting som forandrer balkongen din fra „eh...“ til „Yeah“!

– Lyslenke

– Teppe

– Trekasse

– Sittepute eller puff

– Potteplanter

– Lanterner

– Pledd

Luksus hotel Bled Europa Reise

IKEA har lenge vært kongen i små møbler, imidlertid er det flere som har forstått at «vi i villa» bare utgjør en liten del av befolkningen og at også vi i leilighet også trenger møbler.

Ta godt mål før du handler, så finner du noe som passer. Er drømmesofaen for stor er det bare å gå videre, er den for liten, er det sløsing med plass.

Alt dette her høres jo så opplagt ut, men gudene skal vite at jeg ser balkonger med alt for store møbler, alt for ofte…

4. Bruk rommet

Har du tatt et dramakurs en gang? Det har jeg gjort, uten at jeg burde snakke høyt om det. Uansett så lærte vi «å bruke rommet», vi måtte alltid bevege oss unaturlig mye over hele scenen. Jeg trodde jeg faktisk hadde fortrengt dette for lenge siden…

Hvorfor jeg forteller dette nå? Jo, fordi det samme gjelder faktisk for hvordan du innreder den lille balkongen din. Med den forskjellen at det ikke føles unaturlig ut da.

Selv om balkongen er liten, har den mange flere kvadratmeter enn bare gulvet. Du har opptil tre vegger, et rekkverk og taket. Dersom du integrerer disse i innredningen, virker balkongen mye større enn den er, pluss at dette faktisk er plass du kan ta nytte av.

liten balkong i boho stil

Foto: Trine Saurstroe

Du kan henge urter i krukker direkte på eller på en hylle på veggen. Du kan friske opp en kald murvegg med et makramee-veggteppe. Generelt gir små hyller, hengekurver og vesker nytt liv til kjedelige utevegger og er i tillegg praktiske oppbevaringsmuligheter.

Også rekkverket kan brukes til en liten hylle som bord, planter for hygge, eller lyslenker for ekstra belysing. Men du må ikke glemme punkt 3, alt bør være smått og pent.

Ikke glem taket!

Ikke glem taket! Lyslenker, lanterner, hengeplanter, en duk, et stort skjerf eller rett og slett tynne gardinger mot solen er fine ideer for å integrere taket i resten av innredningen. Dette hever blikket, som igjen gir en følelse av en romslig balkong.

Du lapper ikke et sykkelhjul

Pass på! Selv om du integrerer alle overflatene på balkongen, betyr dette for all del ikke at du må tette hver eneste tomme flekk med pynt, som om du reparerer et punktert sykkelhjul. Det handler om å skape en ramme og den berømte røde tråden i gjennom hele innredningen, slik at hele balkongen virker innbydende og raus.

I stede for å sette tre planter på bordet, setter du to i ett hjørne og den siste i det diagonale hjørnet. I mellom legger du et teppe, slik at alt henger liksom sammen.

Har du et større bord på den ene veggen, bruker du noe smalere på den motsatte veggen, som et bilde eller lys.

Så lenge det er plass til en kaffekopp, er bordet på den lille balkongen stor nok

Så lenge det er plass til en kaffekopp, er bordet på den lille balkongen stor nok. Foto: www.parsleyofhappiness.com

 

5. Gjør det trivelig (også på gulvet)

Trenden går helt klart i retning «ute som inne». Uteområdene skal nå være like hjemmekoselige, komfortable og pene som inne. Dette betyr alt du bruker inne, kan du også bruke ute. Det beste er at mye allerede finnes i en pen utevariant i værbestandige materialer. Denne trenden fungerer like godt for en liten balkong, som en stor en.

Spesielt gamle hus, har en tendens til å ha rekkverk, som slipper igjennom lite lys, slik at gulvet blir mørkt og ukoselig. Dette løser du med et lyst outdoor-teppe. Sett lyse koselige ting på det, gjerne en potteplante, en puff eller sittepute, en lanterne eller en kurv eller veske med et ekstra pledd eller noen blader. Er gulvet lyst og trivelig, er mye av jobben gjort.

outdoor teppe på liten balkong

Gimley synes det er trivelig på gulvet i hvertfall. Foto: Trine Saurstroe

 

Puter, pledd og lys er som egg og melk i pannekakerøra. Det bare du ha. Er du så heldig å ha tak over balkongen, trenger du ikke å bekymre deg så mye for vær og vind.

Balkongen er ditt rom

Balkongen er som alle andre rommene i leiligheten, ditt rom. Derfor bør du også innrede den deretter. Er du glad i å strikke, kan du lage en strikkekrok, hvor du har plass til kaffekoppen og en kurv med strikketøy på gulvet. Liker du heller å drikke et glass sammen med venninner, kan du jo plassere noen glass, sugerør og en potte med minte på en hylle, klar for servering.

 

liten balkong med masse planter urban jungel

En haug med planter kan fungere det også. Det er du som bestemmer. Foto: ParsleyofHappiness.com

Men om du foretrekker å lese, kan du sette en trekasse på høykant enten på gulvet eller henge den på veggen, med favorittbøkene dine eller de bøkene du vil lese i sommer.

Tenk én idé og utfør denne med mange små detaljer. Slik skaper du en balkong du faktisk ønsker å bruke.

Luksus hotel Bled Europa Reise

Har du ikke fått nok av sommerideer enda?

5 beste coffee table bøker om interiør

5 beste coffee table bøker om interiør 810 1080 Parsley of Happiness

Du skal ikke dømme en bok etter omslaget, men mindre det er coffee table bøker og du er ekstra glad i fint interiør, da er det akkurat det du skal…

green tiles urban jungle cafe

De mest instagram-vennlige Caféene i Pilsen

De mest instagram-vennlige Caféene i Pilsen 1920 2321 Parsley of Happiness

Pilsen har gått fra grå og trist til supertrendy, kafeene inklusive. De mest instagram-vennlige cafeene i Pilsen med absolutt Liker-garanti

Kunsten med nesten selvlagde møbler

Kunsten med nesten selvlagde møbler 2880 1920 Parsley of Happiness

Byggeglosser, LEGO, Baufix og hva de alle heter. Vi vokser egentlig aldri ut av alderen, hvor vi synes byggeklosser er spennende. Lage noe med egne hender. Det samme ser ut til…

Råd til deg som legger tapet for første gang

Råd til deg som legger tapet for første gang 1440 1920 Parsley of Happiness

Har du aldri lagt tapet før? Det er ikke noe problem, for det finnes utallige råd der ute hvordan du skal gjøre det. Tro meg, jeg har lest alle. Men har disse proffene, glemt hvordan det er å være nybegynner?

Pin oss på Pinterest:

 • Hvordan velge møbler til en liten balkong?

  verandadør verandadører liten veranda inspirasjon

  Trenger du enkel inspirasjon til en liten veranda, begynner du med:– Lyslenke
  – Teppe
  – Trekasse
  – Sittepute eller puff
  – Potteplanter
  – Lanterner
  – Pledder du også glar for å bytte ut møblene, er det et par ting du må ha i bakhode…