hva trenger du for akryl fugemasse

Akryl fugemasse: alle håndverkeres concealer

Akryl fugemasse: alle håndverkeres concealer 900 1200 Parsley of Happiness

For noen år siden oppdaget jeg akryl fugemasse. Frem til da hadde jeg hvert så naiv og trodd at alt snekker og byggearbeid er perfekt, alltid!Det gjør det jo ikke! I stedet blir alle «blemishes» korrigert med akryl fugemasse.

Denne artikkelen gikk online etter et samarbeid med www.handtuchhalter.de

For noen år siden oppdaget jeg akryl fugemasse, Frem til da hadde jeg hvert så naiv å tro at alt snekker og byggearbeid er millimeterarbeid og må passe perfekt sammen, alltid!

Det gjør det jo ikke, for det er så og si umulig. Så jeg avsluttet nesten hvert eneste prosjekt med en flau følelse av å aldri bli god nok til DIY-prosjekter. Det var alltid sprekker, ujevnheter og hva det nå enn måtte være.

Men før dette blir et fullstendig sippe-blogginnlegg fullt av selvmedlidenhet og  bare syting, skal jeg komme til poenget.

Jeg oppdaget at proffene ikke fikk til dette med millimeterarbeid, heller! Hah!

I stedet ble alle «blemishes» korrigert med akrylbasert fugemasse. Mitt nye vidundermiddel. Det er som håndverker bransjens svar på BB-cream eller concealer. Og alle vet jo at det bare må du ha. Om jo eldre du bli, jo mer concealer trenger du, det samme gjelder med hus.

akryl fugemasse oppussingsprosjekt
Uansett hvor glatte vegger du har og finslipte lister, det blir fort en glipp eller en fuge som kaster en mørk stygge i kroken på lista. Det må ikke være sånn. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Akrylbasert fugemasse er ikke kjempevanskelig, men det er likevel noen svært nyttige triks, jeg har plukket opp etterhvert. For å spare deg noe av denne ikke så veldig smertefulle prosessen, deler jeg de her med deg.

1. Les den lille skriften

Akrylbasert fugemasse kommer dessverre i alle mulige navn og betegnelser, viktig er at den er elastisk og at den kan males over.

Er alt hvit, er ikke det siste punktet så relevant, men du blir nok nødt til å male over uansett. Dessuten bør den også være beregnet på de materialene du skal bruke den på, men er den ok for treverk, er du ganske safe.

2. Riktig verktøy er viktig

Bruk en sånn liten brikke, som er tenkt til dette bruket. Dette kan virke litt overdrivet, som alle disse tingene du har på kjøkkenet, eggkokeren, magic bullet, ananasskreller, kirsebærsteinutstikker, som du bare måtte ha, men og aldri bruker igjen. Dette er ikke en sånn ting.

Lenge brukte jeg alt jeg hadde av fingre. Dette går greit i noen tilfeller, men er mye søl. Og vil du ha en fin og ren kant, trenger du en sånn brikke.

3. Med vann og såpe kommer du langt

Ha alltid et glass med vann med en raus sprut med oppvaskmiddel oppi. Du dypper brikken oppi vannet hver gang du lager en stripe. Bruker du ikke såpevann, vil massen klistre seg like mye på brikken, som å veggen.

Dessuten gir såpevannet et glatt og fin overflate.

I tillegg kan du enkelt vaske bort søl med en gang med godt såpevann.

4. Kjøkkenrull – bare gjør det

Du trenger en kjøkken rull. Det er mange grunner til dette, så bare ha en tilgjengelig.

malerakryl akryl fugemasse
Det er utrolig hvor lite du trenger for et godt resultat. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

5. Ikke ta over for mer enn du kan bite over

Alt over 5 mm er for mye. Er sprekken eller hullet over 5 mm, bør du vurdere å bruke sparkel, formtre eller noe annet. For store områder med akryl blir bare kliss. Dessuten har akryl fugemasse en tendens til å trekke seg sammen når den tørker, slik at den buler innover når den er tørr, og du ender opp med å se sprekken likevel.

6. Så de sier at det kan slipes…

Selv om det står på tuben at den kan slipes, bør du ta dette med en kjempestor klype salt. Det dannes ofte små nupper, som ikke slipper og dette blir sjelden fint. For skruehull, kvister eller andre sprekker, hvor hullet skal være jevnt (og usynlig) med resten av overflaten, bør du bruke formtre eller sparkel i stedet. Disse kan slipes.

7. Du vil ikke lage mer søl enn før du begynte

Bruk malertape. Dersom du skal male alt i samme farge, trenger du ikke å tenke så mye på overgangen mellom maleakryl og det andre materialet. Men dersom du vil bruke akryl fugemasse i skjøten mellom to materialer/farger, kan dette by på en litt større utfordring.

For eksempel ved treverk eller annen ikke helt flat og jevn overflate, vil malerakrylen tyte ut i strukturen på treverket og lage en frynsete kant. For å unngå dette, bruker du maskeringstape, som når du maler.

Pass på å trykke tapen godt ned i strukturen, slik at det er helt tett. Trekk av tapen med en gang du er ferdig. Venter du for lenge til akrylen tørker, kan du risikere å trekke med hele fugen.

resultat av akryl fugemasse
Uansett hvor ruglete vegger du har, med fugemasse for du et jevnt og tight resultat. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Da er det bare å sette i gang. Dersom du ikke har gjort dette før, er sikker på at du blir kjempeglad over å se hvor fint og proft resultatet blir.

Ha det gøy med innredningsprosjektet så lenge!

Kan du male akrylfugemasse?

Ja, det kan du. Det er det som er litt meningen med sånn masse - at du kan rette på små håndverkerfeil eller ujevnheter i materialene, for så og male overalt for et fint og jevnt resultat.

Hva kan du bruke akrylfugemasse til

Du kan rette på d.v.s. fylle opp små håndverkerfeil eller ujevnheter i materialene, for så og male overalt for et fint og jevnt resultat.

Ny gang – med masser av IKEA-hacks
Ny gang – med masser av IKEA-hacks 1440 1920 Parsley of Happiness

Selvfølgelig kan du innrede hele gangen med selvlagde skuffer, hyller og skap. Eller du kan bruke bygge IKEA-møbler og spare deg selv masse tid, penger og hodebry.

Innebygd sittekrok lesekrok dagseng
DIY: selvsnekret innebygd sittebenk
DIY: selvsnekret innebygd sittebenk 1920 1280 Parsley of Happiness

En innebygd sittebenk er ikke bare for gamle, store villaer eller for de med et helt fotballag av interiørdesignere og håndverkere til disposisjon. Det er et stort, men absolut realistisk Gjør-Det-Selv-Prosjekt og enklere enn du tror.

en ovn og andre fotomodeller
Behind the Scenes: En bildeserie av en ovn (og andre fotomodeller)
Behind the Scenes: En bildeserie av en ovn (og andre fotomodeller) 2400 1263 Parsley of Happiness

Det var sommer og det jeg hadde minst i tankene var en ovn. Så når Sophia fra Haas und Sohn la fram ideen sin, var vel min reaksjon ikke annet enn forventet

Råd til deg som legger tapet for første gang
Råd til deg som legger tapet for første gang 1440 1920 Parsley of Happiness

Har du aldri lagt tapet før? Det er ikke noe problem, for det finnes utallige råd der ute hvordan du skal gjøre det. Tro meg, jeg har lest alle. Men har disse proffene, glemt hvordan det er å være nybegynner?