art deco Interiør bad ekstravagant gull marmor fjær

Art deco interiør: Slik får du art deco stilen

Art deco interiør: Slik får du art deco stilen 1080 1350 Parsley of Happiness

Slik innreder du i Art deco stil

Art deco på 1, 2, 3, 4, 5

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

I en verden hvor alt er nøytralt og minimalistisk, slår hjertet salto når det ser art deco interiør. Strukturer og materialer og mønster som vi ikke har sett på en stund og mer er mer. Ved første øyekast ser det kanskje vanskelig ut, men dersom du følger et par triks, kan du enkelt innrede i art deco stil selv.

Art deco fungerer best dersom du går all-in, men det er lov å prøve seg frem. Og selvfølgelig kan du blande art deco med andre stilretninger, men da ender det ofte med at det ikke blir helt art deco. Ikke at det er noe problem i grunn, men riktig art deco skal være litt over-the-top med på en elegant, ekstravagant og gjerne litt luksuriøs måte.

art deco
Foto: Gessi

Da setter vi i gang:

Pimp den veggen

Art deco interiør stopper ikke ved møblementet, du bør også integrere veggene. Helst alle veggene, men du trenger minst én statement-vegg.

Jeg skjønner at det hele føles litt mindre overkommelig, når vi må gjøre noe med veggene. Spesielt dersom vi i tillegg snakker om leieleilighet. Men jeg har et par ess i ermet, som også egner seg for leieleiligheter.

Veggpynt

Det enkleste er å henge veggpynt i de typiske art deco formene på veggene. Dette kan være paneler, store bilder eller veggtepper.

Tapet

Nest enkleste variant er å bruke tapet. Ikke bare er det en rask og enkel variant, men det er også en sikker vinner. Det finnes utallige tapeter, som gjør rommet til art deco på et øyeblikk. Viktig er at de har disse karakteristiske, geometriske mønstrene og helst kontrastrike farger. Dersom gull er en av fargene, har du art deco i boks.

Panel eller annen struktur

Tredje og kanskje den mest vanskelige varianten og ikke veldig egnet for leie-leiligheter, er strukturerte vegger. Du kan lage denne strukturen selv, ved å la kontrastrike lister gå opp lang veggene og i taket. Eller du kan kjøpe ferdige paneler med riller alle andre søyleformede mønster. Nå beveger du deg blant proffene.

art deco rom elegant i gull rosa grønn
Foto: Purevelvet.at
art deco interiør sminkebord art deko
Foto: www.homary.com
art deco bar rosa blå petrol
Foto: vgliving.com

Art deco interiør elsker lamper

Jo større og imposantere de er, jo bedre. Er du så heldig å ha god takhøyde, bør du gå for en pendellampe så det ljomer etter i taket. Glass og metaller det du skal se etter.

Har du ikke mulighet til å henge en art deco-lampe i taket, bør du plassere noen statement-lamper på helst flere sidebord langs veggen. Høye blikkfangere av metall og glass er et sikkerstikk.

art deco interiør skrivebord hjemmekontor home office
Foto: Walmart.com
Art deco interiør bar art deco lampe
Foto: Covethouse.eu
Art deko interiør lampe
Foto: Wallmart.com
Lampe i krom er en god start på art deco
Like før det blir litt "game of thrones", er akkurat riktig.
art deco

Lubne rettlinjete møbler, med et snev av Hollywood glamour

Selv om dette høres igjen ut som en litt snodig kontrast, er det nok denne beskrivelsen som passer best, og art deco interiør har gjorde dette til én og samme stil.

Møblene skal være runde og lubne, men likevel ha strenge rettlinjede detaljer. Linjeføringen skal være enkel, men mønster og materialene kan gjerne være overdådige. Her er det kombinasjonen stoff og metaller som gjelder.

Det er litt vanskelig og forklare, så det er vel bedre at du ser på bildene.

art deco bar puff rosa kjøkken
Foto: Grand Hotel Powers Cafe 52
elegant neutral artdeco i beige
Foto: @siangimson
art deco meets landlig stil
Club 1910 Stol fra Josef Hoffman Foto: Wittman
Det skal ikke være mange, men hvert møbel bør være et "statement-piece".
Joda, rosa passer godt til Art Deco
Klare elementer i krom.
art deco

En barvogn

Du trenger en barvogn eller serveringsvogn i skinnende metall og glass. Dersom du ikke drikker alkohol, er ikke dette noe must. Du trenger ikke å fylle trillebordet med drikke en gang. Bare bruk den som sidebord, fyll den med planter, bruk den som hjemmekontor, et eller annet.

Men for art deco interiør trenger du en dekadent trillevogn. Sånn er det bare.

Serveringsvogn messing art deco stil
Foto: Westwingnow.de
bar serveringsvogn side bord i gull svart vegg art deco
Foto: Universal.at
art deco bord serveringsvogn trillebord
Foto: Bricoflor.de
Bland gjerne med marmor.
Ikke prøv å komme med et minimalistisk serveringsbord, det funker ikke.
art deco

Art deco dekor

Dersom du har fulgt punktene frem til nå til punkt og prikke, er du nok ganske art deco allerede. Men dersom du vil ha mer og mer er lov med art deco, kan du fylle på med litt pynt og stash også. Her kan du holde deg til et paar ting:

Speil –  alt med speil er supert. Ideelt sett ovale speil med metallramme. De får du overalt og er et sikkerstikk innen art deco interiør. Ellers er alt med speil innafor, veggspeil, speilrammer, speilpyntegjenstander, bortsett fra veggspeil med strårammer, lyst tre eller makrame. Det blir litt mye boho og for lite art deco.

Videre er alle pyntegjenstander i metall, glass eller marmor et bankers. Gjerne litt monumentalt.

Uansett hva du velger, se etter det umiskjennelige mønsteret. Gjentatte geometriske bordemønster, viftemønster eller abstrakte buede former. Dette får du i puter, tepper, bilder etc.

Holder du deg til dette er du garantert å komme i mål.

Art Deco bad runde speil badeservant i gull
Foto: Hotel Grand Powers
art deco Interiør bad ekstravagant gull marmor fjær
Foto: Covethouse.eu
art deco rose gull lampeskjermer
Foto: Depositphoto

Har du lyst å lese mer om art deco interiør? Hopp over til min artikkel om stilen art deco, hvor den kommer fra og hva den virkelig er. Her finner du flere bilder, Inspirasjon og informasjon.

art deco bad vaske servant gull
Foto: Gessi
art deco bad bathroom
Interiørstiler og inspirasjon: Art Deco er tilbake 1080 1350 Parsley of Happiness

Interiørstiler og inspirasjon: Art Deco er tilbake

Her satt jeg og trodde at “hypen” rundt art deco sammen med the great Gatsby var på dalende kurs, som en stjerne ned fra trendhimmelen. Det måtte noen dager på Milano Design Week til for å få meg til å forstå at art deco, dén trenden er på full fart oppover igjen!

Interiør og inspirasjon:

Art deco er tilbake!

Denne artikkelen gikk online etter et samarbeid med www.handtuchhalter.de

Her satt jeg og trodde at “hypen” rundt art deco sammen med the great Gatsby var på dalende kurs, som en stjerne ned fra trendhimmelen. Det måtte noen dager på Milano Design Week til for å få meg til å forstå at art deco, dén trenden er på full fart oppover igjen!

Foto: Gessi

Hva er art deco

Kort sagt er art deco-stilen alt som kom i kjølvannet av nyvunnet luksus i 1920-årene. Verden var i oppsving og art deco kom som et motstykke på den strenge og spartanske levemåten som preget hele verden frem til da.

Kjolene og frisyrene ble kortere og mer rettlinjet, men bortsett fra de ble alt annet mer overdådig, skinnende og opulent.

Møbler og arkitektur, men også smykker, er preget av markante geometriske linjer og former, helst i skinnende eller børstet metall i kombinasjon med blank svart.

Alt som kunne tyde på luksus, f.eks. biler, elektronikk og champagne ble konsumert massevis og satt på utstilling for alt det var verdt. Dette var ikke tiåret for falsk beskjedenhet.

art deco
Foto: WarnerBros.com

De glade 20-årene

På engelsk kalles de ofte “the roaring 20ies.” Ikke fordi de brølte og var bråkete på et skremmende vis, men fordi de sto for mye liv og et tiår full av oppsving.

Art deco ble først brukt på verdensutstillingen i Paris 1925. Utstillingen hadde navnet Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, som av opplagte hadde et hylende behov for en forkortelse, men betegnelsen «Art Deco» ble  likevel ble ikke brukt om dette tiåret før lenge etter.

Forkortelsen art deco beskriver alt av design og stiler på 20-tallet, men ble altså ikke aktivt brukt før på 1960-tallet.

Her snakker vi ikke bare om interiør, men også arkitektur, smykkedesign og mote. Det var faktisk med mote og smykker det hele startet.

Stilen overlevde både de glade 20-årene, depresjonen på 30-tallet og til og med verdenskonfliktene på 1940-tallet. Men så begynte mye av produktene og designet å bli masseprodusert, den ble allemannseie og assosiert med falsk luksus.

Og alle vet jo at akkurat det er highway to utrendy. Så deretter ble den rask byttet ut med den mye mer strømlinjede stilen mid-century-modern.

art deco
Foto: www.parsleyofhappiness.com

Men hva skjedde i 20-årene?

På 20-tallet var USA verdens rikeste land og satte standarden for trender over hele verden. De ekstra inntektene for den stadig voksende middelklassen ble brukt på luksusvarer, som de nå hadde råd til. Øverst på handlelisten sto elektronikk og biler.

Denne handleturen påvirket økonomien over hele verden. Økt bil- og elektronikksalg ga en opptur for stål- gummi- og lærproduksjonen. Flere biler betydde økt behov for veier og oljeproduksjon, som igjen ga massevis av lukrative arbeidsplasser.

Alle disse arbeidsplassene resulterte i et tiår, som gikk inn i historien som glade og ville og fulle av skinnende overkonsum.

art deco
Foto: Atlasbar

Art deco i arkitekturen

Og med så mye penger i omløp, ble de også bygget, bygninger medøye oppadgående søylestrukturer på fasaden, gjerne avsluttet med buer eller det karakteristiske solstrålemønsteret skøyt opp overalt.

Art deco gjorde en moderne tvist av neoklassisimen, du vet Europe på 1800-tallet, hvor de tok søylene og monumentene fra gamle Aten og bygde triumfbuen og Katedralen i Helsinki.

Det samme skjedde altså igjen, spesielt i USA, i 1920-årene. Arkitektur som ruvet høyt og monumentalt over bakken.

New York er som et friluftmuseum av art deko-arkitektur. Chrysler Building for eksempel, toppen er et panorama av geometriske figurer og klare linjer, som var veldig karakteristisk for denne tiden.

Men stilen er også og finne i andre byer The Eastern Colombia Building i Los Angeles er et paradeeksempel på dette. I Art deco distriktet i Miami Beach finner du den største samlingen av art deco arkitektur i verden. Fargemessig riktignok helt på den andre enden av skalaen av det vi først forbinder med denne stilen, for her er det pastell som gjelder. Men dette viser også hvor stort spektrum stilen strekker seg over i tillegg til å være så utrolig særegen.

Også i Norge finner vi arkitektur i denne stilen: Folketeateret i Oslo, Studentersamfundet i Trondheim eller Forum kino i Bergen er eksempler på at art deco også fant veien til norsk arkitektur.

art deco architecture
NEW YORK CITY, USA - MARCH 15, 2020: Rockefeller Center entrance in Manhattan, New York City, USA Foto: Despositphoto
Art deco architecture
Art deco architecture in Miami Foto: Despositphoto

Art deco interiør

Art deco-interiør er en spennende kombinasjon av funksjonell og overdådig. Disse begrepene blir ofte brukt som motsetninger av hverandre, men på denne tiden var de som Tom og Jerry.

Dette gjelder vel egentlig for alle stilretninger, men også art deco tok utgangspunkt i alt som var eksotisk, eksklusivt, nytt og vanskelig å få tak i på denne tiden.

Dette gjorde seg også synlig i interiøert. Eksotiske dyremønster, som sebra, leopard og fremmede tresorter (mahogni) var et resultat av den aktive kolonipolitikken på slutten av 1800-tallet. Rådrift av koloniene ga overklassen tilgang til varer, som til nå hadde vært nesten ukjent i den vestlige verden.

Plastikk var på denne tiden fremdeles nytt og trendy og sto for innovasjon og en enklere hverdag. Metaller ble brukt i stede for treverk. De kjente og kjære lokale tresortene, var noe «alle» hadde, og var ikke så kjære lengre. Nå var det metaller som gjaldt og  industrialiseringen gjorde det mulig.

art deco bad bathroom
Foto: @weeny_victorian_house_in_ware

Art deko designere og møbel klassikere

Selv om Art deko møbler har en enkel linjeføring, trenger de ofte mye plass. Stolene er gjerne tilnærmet kubismen, som betyr at de har smale linjer og tynne materialer, men samtidig veldig ruvende.

Både spisebord og sofabord består av en smal bordplate av glass og enkle benkonstruksjoner i metall, men beveger seg så langt ut i rommet, at de er uegnet for en liten hybel. Men nå er det ikke hybellivet, som ble hyllet i 20-årene heller da.

På denne tiden skulle alt overdrives. Til og med de enkleste, men godt synlige kontrastene i designet, skulle helst være i svært edle materialer som perlemor, bronse eller elfenben, blandet med sterke farger og/eller voldsomme mønster og strukturer. Alle skulle se at her var det penger i omløp.

LE CORBUSIER

Det er umulig å skrive om art deco uten å nevne Le Corbusier eller Charles-Édouard Jeanneret-Gris (!) som han egentlig heter. Selv om mange, av rettmessige årsaker, heller vil putte han i Bauhaus-skuffen, sies det at Le Courbusier var den første som faktisk brukte uttrykket «art deco». Hvilestolen hans LC4 chaise lounge er art deko klassikeren med både stor a, d og k.

EILEEN GRAY

Eileen Gray er en av de viktigste designerne i denne tiden. Og selv om møblene hennes også kan tilskrives andre lignende stilretninger, er også mange av hennes verk klare art deco. Mest kjent er hennes justerbare bord E1027 Side Table og Bibendum-stolen, som faktisk er inspirert av Michelin-mannen!

CHARLES RENNIE MACINTOSCH

Selv navnte på Charles Rennie Macintosch’s Hill House Chair skriker overdådighet. En stol som både har «hus» og «ås» eller «bakke» i navnet, er ikke bare en liten, enkel krakk liksom. Og riktignok består den av enkle, rette linjer, men kombinert med blank lakk og høy rygg, har stolen akkurat riktig mengde dramatikk, som denne æraen er så kjent for.

ÉMILE-JACQUES RUHLMANN

Han er en av den som har gitt art deco stilen mest preg. I ekte art deco stil designet Émile-Jacques Ruhlmann opulente møbler i eksotiske tresorter, spennende finisher og med flotte dekorasjoner. Alle med eksakte proporsjoner og symmetri, som stilen er så kjent for.
Hans design ble utstilt på verdensutstillingen i Paris 1925. Spesielt skapet med den karakteristiske foten og det geometriske mønsteret har siden gått inn i historien som en klassiker fra denne perioden.

art deco
JOSEF HOFFMANN

Østerrikeren Josef hoffman tilhører de mest kjente art deco designerne. Alleegassesofaen og Club 1910 Fauteuil som han designet for Wittman, er siden blitt til absolutte klassikere.

art deco
Eileen Gray i sin egen Bibendum stol

ART DECO MØNSTER

Selv om mønstrene kan se ut til å være naturlige mønster, slik som det veldig karakteristiske solstrålemønsteret, henter art deco ingen ting fra naturen. Du vil ikke finne naturlige blomstermønster eller organiske mønster fra denne tiden. Ved art-deco er det geometriske, prangende mønster som gjelder, med klare linjer og nesten litt skremmende søyler. Overflatene eller frontene hadde ofte en slags «grill» eller nærmere sagt gitterlignende mønster.

– Solstråler
– Sikksakk
– V-form
– kuber
– Eksotiske dyremønster som sebra, leopard og tiger

ART DECO MATERIALER

Det er Ikke gull alt som glimrer, men alt som skinner er et godt tegn på art deco. Industrialiseringen har et godt grep om alt som skjer, og prangende materialer som tyder på alt annet enn filigran håndverk er i vinden.

– Speil
– Glass
– Metaller både krom og børstet
– Blanklakkert eller blankpolert treverk

ART DECO FARGER

Art deco kjennetegnes ofte av et monokromt fargegart. Hvorvidt du trenger et helt fargekart når det er snakk om monokrom (ensfarget), er et rimelig spørsmål. Men når det er satt til side, er det blank svart som gjelder for art deko. Det er nesten umulig å forestille seg interiør, møbler eller annet design i denne stilen uten at fargen svart forekommer .
Selv om monokrom pastellkombinasjoner også er å finne innen art deko, er det ofte satte, fyldige farger som setter tonen her.

– metallic-farger
– svart
– mosegrønn
– turkis
– indigo
– pastellfarger (men bare pastell ikke blandet med fargene ovenfor)

Art deco på 80-tallet

Dersom du føler litt 80-tallsvibber her, er ikke det tilfeldig. Stilen hadde en liten renessanse på 80-tallet, hvor spesielt de karakteristiske formene og materialene glass, speil og krom kom tilbake for fult.

art deco
Foto: www.oldhouseonline.com

Har du lyst å prøve selv?

Har dette gitt deg inspirasjon til ditt neste innredningsprosjekt. Hopp over til min artikkel Art deco på 1,2,3,4,5, for å se hvordan du enkelt kan gjøre om leiligheten din til et art-deco-palass!

art deco Interiør bad ekstravagant gull marmor fjær

Slik får du art deco stilen

I en verden hvor alt er nøytralt og minimalistisk, slår hjertet salto når det ser art deco interiør. Ved første øyekast ser det kanskje vanskelig ut, men dersom du følger et par triks, kan du enkelt innrede i art deco stil selv.

Les mer...
Foto: www.Housology.com

Vær kreativ så lenge!

Hva er art deco?

Kort sagt er art deko stilen alt som kom i kjølvannet for nyvunnet luksus i 1920-årene. Verden var i oppsving og Art deco kom som et motstykke på den strenge og spartanske levemåten som preget hele verden frem til da.

Når var art deco?

Art deco oppsto på 1920-årene eller de vilde 20-årene som de også kalles. Verden var i oppsving og Art deco kom som et motstykke på den strenge og spartanske levemåten som preget hele verden frem til da.

Hva er typisk for art deco?

Kjolene og frisyrene ble kortere og mer rettlinjet, men alt annet mer overdådig og opulent. Møbler og arkitektur, men også smykker, er preget av markante geometriske linjer og former, helst i skinnende eller børstet metall i kombinasjon med blank svart.

Hvor oppsto art deco?

Art Deco ble først brukt på verdensutstillingen i Paris 1925. Utstillingen hadde navnet Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, som av opplagte hadde et hylende behov for en forkortelse, men betegnelsen Art Deco ble likevel ble ikke brukt om dette tiåret før lenge etter.

Hva betyr art deco?

Art deco ble først brukt på verdensutstillingen i Paris 1925. Utstillingen hadde navnet Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes. Kort sagt er art deko stilen alt som kom i kjølvannet for nyvunnet luksus i 1920-årene.

Drama, Baby, Drama! Bold Monochromatic – det beste middelet mot Corona-Blues
Drama, Baby, Drama! Bold Monochromatic – det beste middelet mot Corona-Blues 527 800 Parsley of Happiness

Det er dager hvor jeg lar To-Do-listen min ligge der å bade i sin egen viktighet, mens jeg går solo. Som i dag, en yrgrå morgen, humøret er sterkt rammet av korona-blues. Jeg trenger bold monochromatic! Bedre timing kan vel en interiørtrend ikke ha.

Den store påskedekorasjonstesten
Den store påskedekorasjonstesten 1366 768 Parsley of Happiness

Ikke sikker på hvilken påskedekorasjon-stil som  er den riktige for deg? Med påskedekorasjonstesten finner du det ut:

man cave
Med dette blir en man cave til en damemagnet
Med dette blir en man cave til en damemagnet 1400 2100 Parsley of Happiness

Man cave er ikke et ord det automatisk strutter positivitet av. Du kan nærmest kjenne lukten av surt øl, kald pizza og dårlig utluftet *ehem

art deco bad bathroom
Interiørstiler og inspirasjon: Art Deco er tilbake
Interiørstiler og inspirasjon: Art Deco er tilbake 1080 1350 Parsley of Happiness

Her satt jeg og trodde at “hypen” rundt art deco sammen med the great Gatsby var på dalende kurs, som en stjerne ned fra trendhimmelen. Det måtte noen dager på Milano Design Week til for å få meg til å forstå at art deco, dén trenden er på full fart oppover igjen!

Med hamp kan vi redde verden

Med hamp kan vi redde verden 1920 2563 Parsley of Happiness

Så dette kommer muligens som en skuffelse for noen, men det er praktisk talt umulig å bli høy av industriell hamp. Men derimot kan du bruke det til så mye annet!

art deco Interiør bad ekstravagant gull marmor fjær

Art deco interiør: Slik får du art deco stilen

Art deco interiør: Slik får du art deco stilen 1080 1350 Parsley of Happiness

I en verden hvor alt er nøytralt og minimalistisk, slår hjertet en salto når det ser art deco interiør. Art deco skal være litt over-the-top med på en elegant, ekstravagant og gjerne litt luksuriøs måte. Vanskelig? Nei da – jeg forklarer hvordan.

man cave

Med dette blir en man cave til en damemagnet

Med dette blir en man cave til en damemagnet 1400 2100 Parsley of Happiness

Man cave er ikke et ord det automatisk strutter positivitet av. Du kan nærmest kjenne lukten av surt øl, kald pizza og dårlig utluftet *ehem

Boho

Hvordan rocker du Boho-stilen med bare 5 ting

Hvordan rocker du Boho-stilen med bare 5 ting 1920 1280 Parsley of Happiness

Har du lyst å innrede leiligheten din i boho-stil, men vil ikke bytte ut hele innredningen? Du må ikke det. Med disse 5 tingene rocker du stilen!

  • Virkelig imponerende og inspirerende artikkel om art-dec0!

  • Anne Karin Erich mai 4, 2023 at 14:02

    Kjempespennende stil som ser ut til å komme tilbake. Hadeland glassverk har laget lamper i denne stilen på bestilling. Det jeg ikke finner mye om er Art deco kjøkken. Skulle gjerne hatt noen tips på det. Takk for fin artikkel og flotte bilder.

    • Ja, stilen er tilbake og det er vi glad for! Men du har rett, Art deco ikke stilen vi forbinder med kjøkkeninnredning. Det er mulig jeg bør skrive en artikkel om det… Men kjøkkenet vil nok følge de samme reglene, som for andre rom, høye smale skap, høyglans, glass og metall og klare strukturer. Tenk den hvite «yappe»-innredningen vi hadde på 80-tallet (hvis du er så gammel da 😁) men mer elegant og med solidere farger. Ta også en tur over til siden Gessi, de har ikke så mye art deco og kjøkken, men derimot veldig mye art deco. Telegrafen i Oslo er vel en bar, men det er ikke langt igjen til et kjøkken fra stilen de har. Håper du kommer litt videre med dette. Ha en fin dag!