barnerom hus seng, barneseng i tre,

Barnerom for nybegynnere: Enkle trinn til et nydelig barnerom

Barnerom for nybegynnere: Enkle trinn til et nydelig barnerom 1845 2476 Parsley of Happiness

Ofte hører jeg foreldre si at alt du trenger på barnerommet er en seng. Barn vil ikke være/leke ikke på rommet sitt uansett. Like ofte må jeg si meg enig med barna. Et barnerom innredet som et kaldt og praktisk soverom, der ville jeg ikke oppholdt meg så lenge jeg heller…

Denne artikkelen gikk online etter et samarbeid med www.handtuchhalter.de

Ofte hører jeg foreldre si, at alt du trenger på barnerommet er en seng, barna vil ikke være/leke ikke på rommet sitt uansett. Like ofte må jeg si meg enig med barna. Et barnerom som er innredet som et kaldt og praktisk soverom, der ville jeg ikke oppholdt meg så lenge jeg heller…

vimpler på barnerommet
Uansett motto på barnerommet, vimpler fungerer alltid. Foto: parsleyofhappiness.com

Et barnerom er et oppholdsrom, på lik linje med en stue. Er det ikke lunt og trivelig, blir det heller ikke brukt.

Men ingen grunn til panikk. Med noen få grep vil du ikke få barna (og kanskje ikke deg heller) ut av barnerommet igjen.

Teddybjørn, kosebamse på gulvet på barnerom
Hvem som helst vil sette seg ned her og gi denne her en skikkelig god klem. Foto: parsleyofhappiness.com

1. Velge farge til barnerommet

Det første du bør bestemme deg for er hvilken farge/farger du vil ha på rommet. 

Det enkleste og mest effektfulle er å velge en hovedfarger og bruke ulike nyanser av denne, kombinert med en nøytral farge, som regel hvit. Du kan ikke trå feil med denne kombinasjonen.

Føler du deg litt mer dreven, kan du velge fargekombinasjoner, men vær obs på at det er veldig lett å gå seg litt vill og at det til slutt ikke blir sammenhengende.

Gulvet har en farge og kanskje vinduene en annen, har du i tillegg flere farger på vegger og innredning, kan det fort bli mye.

Det er ikke helt tidsriktig å male pikerommet rosa og gutterommet lyseblått lengre. Men for all del, dersom dette er dine favorittfarger, er det bare å trå til.

Jeg vil heller anbefale andre lyse pastellfargede jordtoner. For det første er de varmere og for det andre er du litt mer fleksibel senere.

Alle mulige grønnfarger passer supert. Orange, beige og okerfarger er også effektfulle, så lenge de er lyse og varme. Dersom du vil ha rosa eller blått, kan du jo vurdere litt i retning av aprikos eller lavendel.

Uansett hvilken farge du velger, får du best resultat om du bruker den på mer enn bare møbler og dekor, resultatet vil se litt halvgjort ut om du har hvite vegger og tak, mens resten er farget.

Det vil si mal en eller flere vegger, vinduskarmen, listene eller døren i denne fargen.

Du kan også stashe det opp litt med en tapet. Et mønster eller bilde med favorittfargen, ser kjempestilig ut. Men tenk litt fremover, barnet er bare baby i en kort tid, det kan være lurt å ikke velge så alt for barnslig motiv. Om du ikke vil tapetsere om hvert andre år da.

Uansett hvilken tapet eller maling du velger, på barnerommet bør det kunne vaskes, og det med såpevann. Se etter dette når du velger.

barnerom med jungle tapet med giraf aper, elefant,, palmer
Sett farge på veggene, gjerne med en tapet! Foto: parsleyofhappiness.com

2. Et motto gjør alt enklere

Fly, Noas ark, såpebobler, flodhester, Disney, regnbuer. Det er ingen grenser for hvilket motto eller tema du kan velge, men et motto gir deg en enkel ledetråd gjennom hele innredningen.

Et motto for et barnerom bør på en eller annen måte passe sammen med den fargen du har valgt. Undervannsverden og rosa eller prinsesse or grønnfarger kan være vanskelige kombinasjoner.

Fordelen med et motto, er at du da har en helt klar ledetråd du kan følge igjennom hele innredningen. Du må ikke følge mottoet til punkt og prikke hele tiden, men det er noe å holde seg til når du velger gardiner, tepper, bilder på veggene, kosedyr o.v.s.

H&M giraff på barnerommet, dyrebilder
Er savanne mottoet, er det bare å fylle på med giraffer! Foto: parsleyofhappiness.com

3. Valg av møbler

Egentlig er det bare en seng og litt oppbevaringsplass (skap eller kommode) du virkelig trenger på barnerommet. Alt etter hvor gammelt barnet er, endrer behovene seg litt, men behovet blir ikke særlig større av den grunn. Et evt. stellebord byttes med tiden ut med et lite bord og noen stoler, som igjen byttes ut med et lite skrivebord.

Så uansett hva du velger/trenger, hold deg til et minimalt antall møbler. Disse bør igjen stilles mot veggene, slik at det er mye plass gulvet til leker og til å leke.

Det eneste møblet jeg vil anbefale på dette rommet, spesielt frem til barnet er blitt litt større, er en skikkelig god kosestol. Den brukes til amming så lenge det er aktuelt. Deretter brukes den til å lese i eller bare til kos. Mens de andre møblene er av praktisk natur, er denne stolen like mye et signal på at på dette rommet vil både du og barnet tilbringe mye tid sammen.

Barnerom med stellebord gyngehest kurver, tapet, giraff,
Foto: parsleyofhappiness.com

4. Sett fokus på gulvet

Når du har farge og motto, kan du begynne med selve innredningen – den spennende delen!

Den viktigste regelen du bør holde deg til, er å fokusere fullt og helt på gulvet. Dette er et barnerom, barn trives best på gulvet, derfor bør du fokusere fullt og helt på gulvet. Det må bli så innbydende og koselig som mulig.

Dersom du ikke går for teppegulv, bør du ha et stort mykt teppe på gulvet helst i lyse farger. Det er så mye triveligere på leke på et lyst og lunt gulv.

Jeg anbefaler på det sterkeste å velge et vaskbart teppe som du bare kan kaste i vaskemaskinen, dersom uhellet skulle være ute. Og har du barn så vet du at uhellet er utendørs, rett som det er.

Sett store og små leketøy lett tilgjengelig på gulvet, som f. eks. en stor bamse, en gyngehest eller en barnetipi, en togbane.

Gyngehest barnerom ideer
Ikke vær redd for å plassere leker midt på gulvet. Foto: parsleyofhappiness.com

5. Belysning på barnerom

Riktig belysning er utrolig viktig uansett hvilket rom du innreder. Barnerommet er inget unntak. Det er et oppholdsrom på lik linje som stua, og du bør prioritere et behagelig og lunt lys retning gulvet.

Du trenger minst et lys for å lyse opp hele rommet. Taklampen er det logiske valget her. Ikke bruk en klassisk taklampe, men gå for en hengelampe eller pendellampe, som de også kalles. Dette hjelper med å trekke oppmerksomheten nedover og mot gulvet, som vi snakket om i forrige punkt.

I tillegg er lystemperaturen viktig. I dag er det en enkel sak å finne lyspærer som både kan dimmes og som skifter lysfarge. Dette er det mest praktiske. Dersom du ikke har mulighet til dette, bør du gå for en lyspære med varmt lys, som ikke er alt for sterkt. Jeg synes et sted mellom 2200 og 2300 kelvin og max. 100 lumen per kvadratmeter, lunt og godt for et barnerom.

Du ønsker et mildt omgivelseslys, ikke et kaldt og sterkt sykehuslys. Ingen liker å leke på et sykehusgulv.

Deretter trenger du noe som kan fungere som et nattlys. Jeg tror ikke jeg trenger å forklare hvorfor et barnerom trenger et nattlys.

Her kan du gå for et nattlys, som faktisk er et nattlys, men personlig synes de ofte er litt kjedelige og glorete.

En annen variant er et matt, dimbart lys, som du kan dimme ned til nesten avslått. IKEAs trådfri egner seg perfekt til dette.

Det siste lyset du trenger, er en leselampe over godstolen, dersom du har valgt det. Slik at du har godt leselys uten og måtte flombelyse hele rommet.

Nattlampe, nattlys og lyslenker
Det er greit med litt alternativ belysning på barnerommet. Du trenger alt fra nattlys til godt leselys. Og ikke glem at det også kan se fint ut, da Foto: parsleyofhappiness.com

6. Hold orden på barnerommet

Hva er de tre R-ene, joda Rask Redning mot Rot. Dette er ikke bare tilfelle på barnerommet, men en gang i blant trenger vi alle et stort, svart hull, hvor vi kan kaste alt rot nedi, når gjestene står på døra.

Ok, nå står ikke gjestene så ofte på døra inn til et barnerom, men det er alltid rotete. Det er leker så og si over alt, alltid.

Det er her de tre R-ene kommer inn i bildet. Med fokus på den første R-en: rask. Du vil ikke ha vanskelig oppbevaring, det alle lekene må tas fra hverandre, brettes, legges i fem forskjellige skap og tre skuffer, øverst i klesskapet, hvor ingen kommer til.

Det enkleste er romslig oppbevaring på gulvplan: store kasser, bokser, kurver eller fine sekker. Det er mye fint i plastikk, men ikke glem at gulvet fremdeles skal være trivelig sted og ikke en oppbevaringsplass for søppeldunker. Jeg vil derfor anbefale tre, kurv eller metal. Men du finner mye søtt i plastikk også altså, som er praktisk men føles som Ikke føles som lagerbokser.

Disse oppbevaringsmulighetene er ikke nødvendigvis bare for leker. De kan like gjerne være for pledd, bleier, klær og sengetøy, eller andre ting, som du trenger på et barnerom. Husk at for noen av disse alternativene, kan det være greit å velge oppbevaringsbokser med lokk.

Uansett er det fort gjort å rydde bort klesvasken, bleiekjøpet eller lekene, som ligger strødd overalt.

Kurver på barnerom
Du trenger beholdere, hvor du fort kan blir kvitt alt rotet på gulvet. Jo finere de er, jo finere blir rommet. Foto: parsleyofhappiness.com

7. Praktiske løsninger på barnerommet

Ok, nå er oppbevaringen allerede ganske praktisk, men det bør ikke slutte her. Oppbevar leker, bøker og til og med klær i en høyde, hvor barnet kan nå det.

Heng opp bokhyllene slik at barnet selv kan velge bøker. Reserver de laveste skuffene og reolene i kommoden til ting barnet bruker. Heng opp klesknagger eller klesstativ ca. en meter over bakken.

Dette kan høres ut som strake veien til kaos, men vær tålmodig med meg en liten stund til.

Dette er litt mer som et kinderegg og tre overraskelser på en gang. Dersom du følger denne regelen, har du faktisk løst slått tre fluer i en smekk:

  1. Barnet får tak i alt det vil ha selv og du trenger ikke å hjelpe til med absolutt alt.
  2. Igjen fokuserer vi på gulvet. Barnet leker på gulvet og har tilgang til alt det ønsker å leke med. Ergo vil rommet også bli brukt.
  3. Hva om det utenkelige skulle skje, selv om sjansen er ørliten, at dette fører til at barnet faktisk lærer å rydde bort sine egne ting etterpå ?!?!?!? Say whaaaaaat?!?!? Ja, tenk på det du…
dyrebilder på barnerommet, barneklær på kleshengere
Ok, så kommer ikke barnet til å henge opp klærne sine på kleshenger de neste 25 årene, men barnekleshengere ser såååååå søte ut. Foto: parsleyofhappiness.com

8. Skap et barne-wonderland

Selv om du ikke bør overdrive med dekorasjonen og pyntetingene, er det likevel lov å lage et lite barneparadis.

Tenk i første rekke praktisk, så finner du »praktisk» i farger som passer til innredningen og vips har du en uslåelig kombinasjon.

Velg heller færre pene og holdbare leketøy i matchene farger, enn haugevis med plastikkskrot. Da kan lekene ligge på gulvet uten at det ser rotete ut.

Bøker er fine og praktiske pyntegjenstander på et hvert rom, også på barnerommet, enklere blir det ikke.

Uansett hva du velger å henge på veggene, så bør du henge alt litt lavere, enn du ville ha gjort på et annet rom. Ikke glem at det henger der for barnet og ikke de voksne.

Dersom du har pene klær, en badekåpe eller nattposer i matchende farger til resten av rommet, kan du gjerne henge disse på knagger på veggene. Dette er både praktisk og fint.

Dersom du fremdeles synes du trenger litt pynt, er det lov så lenge fargene passer til innredningen.

Vimpler og girlandere gir liv til de kjedeligste veggene, vinduene eller gardinene.

Søte bilder og/eller en tavle som barnet selv kan tegne på.

Lyslenker er også en rask og enkel pynt med masse effekt.

naturlige materialer på barnerommet
Foto: parsleyofhappiness.com

Vær kreativ så lenge!

Barnerom med jungel tapet , hus seng ikea lampe
Hold deg til fargekonseptet du har bestemt deg for. Foto: parsleyofhappiness.com

Ideer til motto for innredningen til barnerommet

dyrebilder på barnerommet, barneklær på kleshengere

– Regnbuer
– Luftballonger
– Jungel
– Bondegård
– Fisker
– Jordbær
– Stjernehimmel
– Sommerfugler
– Dinosaurier

Hvorfor lin er perfekt om sommeren: Sommer + Lin = Sant
Hvorfor lin er perfekt om sommeren: Sommer + Lin = Sant 1360 1360 Parsley of Happiness

Temperaturene har bare akkurat rukket å krype over sprettkalt, men lette linstoffer og safari-looken dukker opp som dårlige memer i krisetider. Tilfeldig? Nope, lin og sommer er „match made in heaven“ eller i jorden om vi nå skal være helt biologisk korrekt…

male mursteinsvegg
5 tips til deg som vil male mursteinsvegg
5 tips til deg som vil male mursteinsvegg 1200 675 Parsley of Happiness

Så enkelt kan du male en mursteinsvegg og forvandle den fra stygg til stilfull. Her er 5 tips som kan spare deg tid og hodebry.

Arbiana Heritage Luxury Boutique Hotel on the island of Rab.
Reisedagbok full av interiør: Under oliventrær e.l. på Rab, Kroatia
Reisedagbok full av interiør: Under oliventrær e.l. på Rab, Kroatia 900 1200 Parsley of Happiness

Vi spiser ute på terrassen i skyggen av store oliventrær. Mine grønne fingre tviler på et dette faktisk er oliventrær, men de samme fingrene greier ikke å holde liv i brennesle en gang, så la oss da dette med en klype salt.

hva trenger du for akryl fugemasse
Akryl fugemasse: alle håndverkeres concealer
Akryl fugemasse: alle håndverkeres concealer 900 1200 Parsley of Happiness

Det er som håndverker bransjens svar på BB-cream eller concealer. Og alle vet jo at det bare må du ha. Om jo eldre du bli, jo mer concealer trenger du, det samme gjelder med hus.