Gangen – take 2. Dette er andre gang vi pusser opp denne entréen. Første gang var en light-versjon, som tok rotta på mye men helt blinkskudd var det ikke. Så da var det bare å prøve igjen.
Inspirasjon til gang:
Gangen og trappa er endelig ferdig!
Denne artikkelen gikk online etter et samarbeid med www.handtuchhalter.de
Gangen – take 2. Dette er andre gang vi pusser opp denne gangen. Første gang var en light-versjon, som tok rotta på mye men helt blinkskudd var det ikke. Så da var det bare å prøve igjen.
Som plaster på et brukket fot
I den første runden for noen år siden, fikk de mørke terrakottarøde flisene fikk en lysere farge. Veggene i den ikke helt aktuelle gul-grønn-i-svampeteknikk-kombinasjonen ble byttet ut med cappuccino, som jeg heller kaller sjokoladekakedeig (var ganske trendy den gang), og en kremfarge. Det var en stort skritt i riktig retning, men det var litt som å sette plaster på et brukket ben. Ser søtt ut med løser ikke problemet.
Og problemer hadde vi nok av.
Kjenner du til følelsen når oppussingsprosjektet eller renoveringsbehovet er så stort, at du ikke helt vet hvor du skal starte? Alle, til og med jeg, vil anbefale deg å begynne med det enkleste til knuten løser seg selv. Men nei, den metoden hadde vi prøvd, denne gangen tok vi alt vi kunne bite over og mer til og håpet på det beste.
De små problemene var kanskje ikke stort å skrive hjem om, de store problemene derimot – de var så store at vi har skjøvet de foran oss i noen år nå. I håp om at de løste seg av seg selv, kanskje?
Spoiler-Alert: Problemer i denne størrelsen løser seg ikke av seg selv.
Høna eller egget – eller kanskje høna og egget
Løsningen når et problem føler for stort eller uoverkommelig, er som regel å bryte problemet ned i små stykker og begynne på det stykket hvor planen er nogen lunde enkel.
Men her hang alt sammen, som det jo fort gjør i en gang. Pusser vi opp gangen nå og trappa senere, må vi begynne med gangen igjen etter på og omvendt. Bytter vi bare gulv, kan det hende at vi må skjøte og flikke på gulvet senere når vi tar trappa og den tjukke veggen er borte.
Og hva gjør vi egentlig med den tjukke veggen?
Uansett hvordan vi brøyt ned problemet, så ble det bare flere problemer å løse senere og dobbelt så mye arbeid.
Så det ble (igjen) til at vi bet igjen tenna, lukket øynene, klemte sammen rumpeballene og hoppa i det med hodet først. Med andre ord et mye større prosjekt enn først tenkt. Men så løste vi mange problemer på en gang og da!
(At senere garderoben og vaskerommet kom med i samme slengen, nevner jeg ikke en gang. Mer om dette i et annet innlegg)
Problem nr. 1: Flisene på gulvet
Jeg elsker fliser og kan oppholde meg i flisebutikker i timevis. Det er nesten litt som en bokhandel. Men fliser på gulvene i innendørs oppholdsrom fungerer sjeldent for meg.
Det blir bare for kalt og ikke behagelig nok. Og du kan ta deg fanden på at skulle noe falle ned på flisgulvet, knuses det i en million biter, selv om det er en gummikopp.
Fliser er greit på våtrom, dersom det er fliser med en behagelig struktur, størrelse og mønster, men sjelden ellers.
I gangen, som utgjør en stor del av førsteetasjen, ble det bare hardt og kalt.
Løsning – tregulv:
Flisene måtte ut og tregulv inn. Her gjorde vi kort prosess og valgte det samme gulvet som vi la på kjøkkenet. Men det skulle vise seg at heller ikke dette var «en spasertur i parken», som englenderne sier. Vi har to trinn i gangen, som i tillegg var diagonale på en måte – heldigvis ingenting en skikkelig solid borhammer fikk skikk på i løpet av en dag eller to. Tregulv i gangen gjør den lys og varm å komme hjem til.
Problem nr. 2: Murveggene
Jeg har sagt det før, jeg sier det igjen: jeg har et problem med disse pussmurene. Er de glatte og fine eller er det snakk om et hus i den Franske Riviera, er det en ting. Men grove pussmurer når det er rått og kaldt ute, er ikke behagelig. Og er det ikke kombinert med et organisk materiale på noen måte, blir det ikke koselig, hva du enn gjør.
Løsning – brystpanel:
Board and batten eller brystpanel. Denne løsningen er kjempeenkel, relativt billig, krever ingen endringer på de eksisterende veggene og tar ikke mye plass. Det er en enkel måte å integrere treverk i et rom, som ellers er preget av mur og puss, og dette gjør rommet så mye triveligere.
Dersom du ønsker å lage en slik vegg selv, kan du lese her hvordan du gjør det.
Oppussing: Brystpanel med en ny vri
Det er ikke noe riktig og galt med denne teknikken. Det er heller ingen minimums- eller maksimumskrav til rommet du ønsker å pusse opp. Det er litt som LEGO, med forskjellige lister kan du lage alt mulig.
Problem nr. 3: Veggen mellom trappa og gangen
Ganske sikker på at veggene på Fort Knox ikke er tjukkere enn denne her. Jeg er ingen spesialist på statikk, men jeg nektet å tro at det var nødvendig å ha en så tjukk vegg her. Det falt bort flere kvadratmeter gulvplass på grunn av denne veggen, i en allerede ganske smal gang.
Løsning – bort med murveggen, inn med platevegg:
Bytte ut veggen med noe smalere. Og det skulle vise seg å ikke være noe problem i det heletatt. Her sto det en vegg helt uten formål ved siden av den gamle veggen. Begge var pusset inn til én tykk vegg. I gamle hus skjuler det seg overraskelser overalt.
Interiørhjertet gråt en liten skvett i det vi reiv ned den fine mursteinsveggen, men den sto ikke til å redde på en fin måte. Men jeg fikk mye mer plass og en murvegg mindre.
Problem nr. 4: Trappa
Den har aldri vært et interiørarkitektonisk high-light, men når den i tillegg er i ferd med å falle fra hverandre, er det på tide å gjøre noe.
Men hvordan fikser du en trapp? Er det noen av dere som kan det? Jeg kjenner til matematikken bak en god trapp, men å bygge en selv? I don`t think so. Når vi heller ikke vet hvilke hemmeligheter som skjuler seg under den gamle trappa, er det bare å hente inn fagfolk.
Løsning – ny tretrapp:
Få tak i noen som forstår seg på trapper til å hjelpe deg med en ny trapp. Med alt som skal til for å lage en ny trapp, tok det tre måneder fra vi reiv ned den gamle trappa for siste gang til vi kunne gå opp den nye. Tre måneder hvor vi brukte stige i stede for trapp mellom første og andre etasje. Ingen idealtilstand, men du setter bare så mye mer pris på en trapp etter det.
Dessuten ble trappeoppgangen så åpen og luftig som det bare var mulig. Vi er langt fra Hollywood-entre med åpen svingtrapp opp til første etasje, men så er vi også akkurat det: langt fra Hollywood.
Det ble en tretrapp så klart, med svartoljede trappetrinn. Jeg er innen i en periode hvor jeg elsker kjølige trefarger.
Problem nr. 5: Kjellerdøra
Den fineste døra i gangen, kanskje den fineste «detaljen» i hele huset. Men så utett, at på vinterstid kunne du fryse på deg blærekatarr om sto du for nær for lenge. Og i overgangsårstidene ble den fuktige luften fra jordkjelleren presset opp, slik at det luktet som om hele gangen var i ferd med å mygle og veggene rund døra smuldret opp og rydde av fuktigheten.
Ingen vil ha det.
Da er det jo bare å gjøre døra tett, så er det problemet løst. Ja, det trodde vi også, men ei tredør som beveger seg alt etter årstid, i en murt kjellernedgang, som er alt annet enn rett, skulle dette vise seg å være en umulig oppgave.
Løsning – ny dør 🤷♀️:
Dette var vel det største kompromisset vi måtte inngå i hele prosjektet. Det var så viktig at det ble tett ned til kjelleren, jordkjelleren har nok av annen ordentlig lufting andre steder.
Vi måtte være sikker på at døra var helt tett og tålte forskjellige klimaer på hver side og ikke begynte å bevege seg etter årstiden. Så denne døra ble kanskje litt stusslig sammenlignet med den gamle vi hadde i gangen, men det var ikke til å unngå.
Problem nr. 6: Kantede, kalde dørkarmer
Dette problemet er litt vanskelig å forklare. Dette er noe du ofte ikke en gang kan sette fingeren på når du kommer inn i rommet, men det kan forandre rommet fra kjølig og ukoselig til varmt og trivelig.
I et hus med murvegger, spesielt her i Østerrike, blir det ofte ikke lagt mye vekt på den dekorative effekten som dørkarmer og vinduskarmer kan ha. Det ender med en hard murkant inn mot vinduet og døren. Ingen ramme, ingen struktur, ingen ting. Maksimalt ei steinplate til vinduskarm nederst. Dette kan i beste fall kalles minimalistisk, men jeg synes det heller minner om en korridor på et sykehus. Helst i kjelleren.
Løsning – lage egne vinduskarmer:
Vi kledde inn resten av dørkarmhullet innvendig med tynne hobbyplater i tre. Deretter satte vi på en uekte dørkarm/ramme på veggen. Dette dekker over tverrsnittet på hobbyplatene og lager mer dekorativ ramme rundt døren. Vi valgte en minimalistisk stil, nesten shaker-stil-lignende. Det var det vi syntes passet best.
Ekstra bonus: nå er det ikke mye igjen av de murveggene, som jeg ikke liker. Det følger snart en blogartikkel på hvordan vi gjorde dette. Stay tuned!
Oppdaterig! Nå er artikkelen her – her kan du lese mer om hvordan du enkelt lager dine egne fine vinduskarmer.
Gjør det selv: Fin vinduskarm du lager selv
Du trenger ikke å rive hele huset og starte på nytt igjen, bare fordi du ikke er fornøyd med den gamle livløse vinduskarmen.
Problem nr. 7: For lite lys
Nå var vel ikke dette et kjempeproblem sånn strengt tatt. Men gangen er lang og smal og det lille vinduet i ene enden, er ikke nok for å lyse opp helt til en andre enden. Så når vi først var i gang med å bytte vindu, kunne vi jo like gjerne slå på et større hull for et større vindu.
Løsning – større vindu:
Et større vindu, ganske enkelt. Det gjør mye for følelsen i rommet, når vinduet går helt eller nesten ned til gulvet. I tillegg kunne vi benytte sjansen og lage nye finere vindusbenk og karmer.
Problem nr. 8 Lav takhøyde
Vi så ikke på dette som noe problem egentlig, vi er vant til lav takhøyde nå. Så dette var en liten bonus, som kom med på kjøpet.
Nå hadde vi revet ned trappa, som etterlot et stort krater midt i rommet. Flisene var vekk, slik at det bare var et ujevnt betong gulv igjen. Veggen hadde et stort hull etter at vi hadde fjernet det lille vinduet og gjort klart for større. Taket hadde allerede fått et par støyter, så det var bare et logisk skritt å ta:
Rive av et par lag av takmaterial også.
Løsning – fjerne et lag tag:
Alle takene i huset er dekket med stråmatter, for at pussen skal holde og deretter er de blitt pusset. Delvis skuler de nydelige trebjelker i god stand, og overalt «stjeler» de flere centimeter takhøyde i et allerede lavt hus.
Så det var det vi gjorde. Vi fjernet puss og stråmatter og annen unødvendig kosmetikk. Trebjelkene var ikke noe å lage et fint tak av, men vi kunne kle de med tynnere plater og legge åsene fri. Vi fikk et nytt tak som i tillegg var 10 cm høyere.
Som sagt, det eneste logiske å gjøre.
Problem nr. 9: Interiørkonseptet
Når vi først kaller interiør et problem, må jeg bare si: jeg elsker problemer!!!
Løsning – skandi-engelsk landlig stil:
Som i resten av huset, har vi valgt å omfavne dette gamle huset og respektere det som det er. Vi er langt fra moderne byleiligheter med enorm takhøyde, store vinduer og klare linjer her. Vi kan ikke gjøre rommet til noe det ikke er. Men det betyr ikke at vi ikke har en masse muligheter for det.
Rommene jeg er i hver dag må være trivelige, jordnære og fylt med varme materialer og praktiske, pene gjenstander. Et sted jeg kan bo og bevege meg i.
Dette er strategien jeg fulgte i dette rommet også.
Jeg ville ha en noe litt mer moderne og skandinavisk landlig sti, enn den tradisjonelle landlige engelske stilen. Dette er en smal gang, så her er det «less is more» som gjelder. Derfor valgte jeg enkle smale tremøbler, smale rammer kombinert med tekstiler med mye struktur.
Jeg stupforelsket meg i en blåfarge for dette rommet, men etter å ha testet malingen på veggen, var det bare grønt som virket i denne gangen. Dette er noe jeg alltid er forberedt på. Jeg har en plan og et konsept, men så er det noe som ikke fungerer helt og eller noe som ser bedre ut og da er det bare endre planene. Så det ble grønt. (Men du kan se blåfargen her, om du er nysgjerrig.)
Selv om disse matchy-matchy-posterne er kjempefine, er jeg fremdeles stor fan av individuell kunst på veggene. Ser ikke så balansert ut på bildet, og gir så absolutt dårligere instagramposts, men skaper et hjem som er mer meg.
Snøballeffekten
Når du først er i gang er det så mye som bare virker logisk.
Vi ønsket en bredere inngang til vaskerommet, men var litt usikker på statikken. Ettersom vi hadde fagfolk her likevel, kunne vi jo gjøre dette med det samme.
Vi hadde betalt for en kontainer med byggningsavfall, men den ble ikke helt full, så da rev vi ned flisene på vaskerommet og taket i garderoben, mens vi var i gang.
Jeg kunne holdt på sånn i evigheter. Gjorde vi også, mer om det finner du i andre blogg innlegg.
Vi er kjempefornøyde med resultatet.
Vær kreativ så lenge!
Ikke et vaskerom uten håndklehenger
Ikke et vaskerom uten håndklehenger https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2021/09/IMG_3182-2.jpg 1536 2048 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2021/09/IMG_3182-2.jpgHva er det første møbelet du tenker på når du hører «vaskerom»? Ja, ikke sant? Jeg også! Håndklehengeren.
Før og etter bilder: Det nye maritime gjesterommet vårt er ferdig!
Før og etter bilder: Det nye maritime gjesterommet vårt er ferdig! https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2020/10/Preset-3402-scaled.jpg 2560 1920 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2020/10/Preset-3402-scaled.jpgEndelig er gjesterommet vårt ferdig! Å du for et monster vi skapte?!?!? 10 måneder og tonnevis med støv og rot senere er det altså ferdige. Om det var vært bryet? Jeg tror det.
Innvendig persienner i tre er alltid all right
Innvendig persienner i tre er alltid all right https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2022/08/IMG_3693.jpg 1512 2016 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2022/08/IMG_3693.jpgEnda ett rom er ferdig, og jeg har satt meg inn i solskjerming uten skruer, persienner på mål, persienner i og utenfor vinduskarmen
Barnerom for nybegynnere: Enkle trinn til et nydelig barnerom
Barnerom for nybegynnere: Enkle trinn til et nydelig barnerom https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2022/03/Kinderbett-portrait-IMG_9114.jpg 1845 2476 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2022/03/Kinderbett-portrait-IMG_9114.jpgOfte hører jeg foreldre si at alt du trenger på barnerommet er en seng. Barn vil ikke være/leke ikke på rommet sitt uansett. Like ofte må jeg si meg enig med barna. Et barnerom innredet som et kaldt og praktisk soverom, der ville jeg ikke oppholdt meg så lenge jeg heller…