Såpe

Slik har du aldri betraktet et såpestykke før

Slik har du aldri betraktet et såpestykke før 2340 1316 Parsley of Happiness

Jeg synes det er på tide at noen skriver om de virkelige superkreftene til såpestykket. Jeg har gått å tenkt på dette lenge, og nå som såpe, sammen med dopapir og ansiktsmaske, liksom er blitt snakkisen over alle snakkiser, føler jeg at tiden er inne.

Dekortipps:

Slik har du aldri sett såpen før

Jeg synes det er på tide at noen skriver om de virkelige superkreftene til såpestykket. Jeg har gått å tenkt på dette lenge, og nå som såpen, sammen med dopapir og ansiktsmaske, liksom er blitt snakkisen over alle snakkiser, føler jeg at tiden er inne.

Helt siden Maison et Object in Paris i januar har jeg bare hatt så lyst til å skrive om såper. Med nesten en hel hall bare med utstillere av såper, den ene finere enn den andre, ble jeg mer inspirert enn jeg har vært på en stund. Og selv om såpa i grunn har en skikkelig møkkajobb, er den etter min mening så til de grader undervurdert som dekor i hjemmet.

Det snakkes alt for lite om hvor pent egentlig et sånt såpestykke er. Det for alt for lite ros for. På nett finner du haugevis av gjør-det-selv-videoer om hvordan du lager din egen såpe (jeg har faktisk tenkt å prøve det en gang). Og i disse tider dukker forklaringene opp som paddehatter, om hvordan du vasker hendene riktig. Men at såpen også kan være en superhelt blant pyntegjenstandene, skrives det mindre om.

Så jeg vil slå et slag for dette talentet til såpen. Det dekorative.

Slik begynte min motvilje mot såpestykket

Såpe i dusjen

Foto: Anne Nygård on Unsplash

Ja, du leste riktig. Jeg har ikke alltid vært spesielt glad i såpestykket. Det er muligens et tenkt på aldring, men i mine første år på grunnskolen brukte vi et såpestykke i en såpekopp i dusjen etter gymmen. Den klissete såpa var full av hår og hva det nå måtte være og tok mye av stasen ved gymtimen før den tredje skoleuka var omme. Senest etter uke fem var såpekoppen gått i stykker og alt som var i gymbagen klistret seg sammen og skummet som en badesvamp med rabies.

Du, som vi var lykkelige den dagen det kom dusjgele på plastikkflasker som så og si var uknuselige. Livet og gymtimene var en drøm igjen.

Jeg kan til og med huske de tidene hvor det ikke var så uvanlig at det lå såpestykker på offentlige toaletter. Jeg ønsker ikke å snakke om det.

Etter alt dette er det vel unødvendig å føye til at jeg i lang tid hadde en såpetraume. Men nå er det lenge siden både gymtimene og skolen (lengre enn jeg ønsker å innrømme faktisk), og foruten på hotell, dusjer jeg stort sett hjemme på mitt eget bad og vasker hendene på offentlige toalett med helautomatiserte såpedispensere.

Såpe og bilde på trekasse

Tipp

Såper er som regel pakket i papir eller ikke i det heletatt. Dersom du veksler fra dusjgele til såpestykker, sparer du deg mange runder til gjenbrukstorget og miljøet for masse unødvendig plastikk.

Her finner du flere fine ideer for hvordan du unngår plast

Tiden leger da virkelig alle sår også

Og slik har jeg helbredet min såpeangst og blitt såpestykkets største tilhenger. Nå kan jeg nesten ikke få nok av de.

Derfor er jeg også overbevist om det bør være minste et såpestykke på badet og på WC. selv om det bare er til pynt. Dessuten ser det også kjempesøtt ut på gjesterommet, i hagen, på kjøkkenet eller vaskerommet. Det er allmennkunnskap nå at det er viktig å vaske hendene. En vask med en fin såpe gjør det enda enklere.

Såper i såpeskål

Foto: Trine Saurstroe

Såpe som dekor må ikke nødvendigvis være plassert direkte ved siden av vasken. En brukt såpe kan til og med se litt udelikat ut. Det kan derfor være en fordel å legge såpen som er i bruk i en såpeskål ved siden av vasken. Såpedekorasjonen din plasserer du litt lengre bort på badebenken, på ei hylle, en krakk eller en annen overflate på badet. Den bruker du som reserve, når den gamle såpen er oppbrukt.

Såper i en glassvase

Såper i gassbeholdere

Foto: crateandbarrel.com

En variant som har vært min favoritt i årevis, er mange såper i en glassvase. Dersom du ønsker et elegant preg, velger du en vase med stett, som en amfore eller pokal. Vil du heller ha det litt landlig eller i retro/industristil kan du bruke gamle store Norgesglass e.l. som min minivariant her.

Såper i et glass

Foto: Trine Saurstroe

Det er som en blomsterbukett, bare nyttig. Det eneste problemet er at du trenger ganske mange såper for at dette skal ha riktig effekt. Det kan bli litt dyrt til å begynne med, men som sagt, såpe er noe du trenger, så investeringen er ikke bortkastet.

Såpe på fat

Såper og badedekor i rødt

Foto: Trine Saurstroe

Til denne varianten trenger du færre såper, men den er ikke mindre dekorativ av den grunn. Det å bruke et fat med stett eller etasjefat er så enkelt og effektfullt som det går an. Du legger en eller flere såper kombinert med noen badeaksessoarer på et fat med stett eller etasjer. Det er egentlig hele hemmeligheten.

Et hvitt fat i porselen eller steintøy ser nydelig ut på ethvert baderom. Men det er aldri noe i veien med litt farge heller, slik som min variant i rødt.

Ideelt sett bør du holde deg til ulike nyanser av samme farge. Det er enklest å få pent.

I tillegg er det viktig at fatet har nok plass. Ser det inneklemt og nedgravd ut, kommer det ikke til sin rett og det ville jo ha vært synd.

Det finnes uendelig mange ideer til nydelig dekor med etasjefat der ute, og det er virkelig en sikker og enkel vinner for all slags dekor. De gir pynten din en sliten scene å stå på og kommer på denne måte enda mer til rette.

Såpedekorasjon ideer

Foto: Trine Saurstroe

Såpa bør få selskap av et par andre gjenstander på fatet, ellers ser den litt ensom ut. Det er vel kanskje innlysende, men dersom fatet ikke har kanter, bør du velge tinge som ikke ruller av så lett. Helt flate ting er heller ikke så fordelaktig. Velg flasker, glass, en sammenrullet vaske klut, eller andre ting som står av seg selv og går litt i høyden, dette gir dekorasjonen mer struktur.

Såpe i kurv

En annen av mine favoritter er kurver. Kurver er som stearinlys, de passer til alt og overalt, også som såpedekorasjon. Hvilken type kurv du velger, er opp til deg. Ståltråd, strå, treverk stoff, bambus – det er bare å ta det som passer best til fargene og den stilretningen som passer til resten av rommet.

Hygge på badet med såpe lys og varmeflaske

Foto: Trine Saurstroe

Kurven fyller du med de samme tingene som på fatet. I kurven er det mindre viktig hvorvidt tingene kan stå av seg selv, men de bør også ha litt volum. Flate gjenstander som er stablet oppå hverandre har liten virkning, men en svamp, et glass med håndkrem en liten bok og flere såper ser både kjempefint og innbydende ut.

Kurv med såpter neutrale farger

Foto: Trine Saurstroe

Det finnes ingen formel eller et riktig forhold mellom nyttige ting og pynteting. Det enkle er som regel like fint som det utbroderte. Det eneste unntaket er om pyntetingene tar fullstendig overhånd. Har du en såpe og 12 pynteting, vil det hele se juglete og rart ut.

En såpe per person

Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men navnelapper gjør alt søtere og mer innbydende. Jeg skulle nesten til å skrive mer personlig, men det er vel innlysende. Denne personlige touchen fungerer nesten alltid, også når det gjelder såper. Glass, kopper, skåler eller som hos meg, små potter med navnelapper på, fanger oppmerksomheten med en gang. Dette er i tillegg praktisk, dersom alle ønsker ulik såpe.

Såpekrukker med navn

Foto: Trine Saurstroe

Jeg brukte spesialpapir som du kan skrive med kritt på. Da kan du endre navn for hvem du har på besøk.

Såpe overalt

Såpe i landlig stil

Foto: Trine Saurstroe

Selvfølgelig trenger du ikke å kjøpe opp hele såpekokeriet for å få ordnings på badebenken din. En enkel såpe kan gjøre like mye ut av seg, dersom den får riktig plass og litt tilbehør. En urteplante, en treeske, en metalhylle eller en enkel såpeskål. Dette går bedre enn du tror.

Såpe med snor

Foto: Trine Saurstroe

Mangler du ideer til pynt?

Her er en liste med ting du kan bruke til såpedekorasjonen din:

  • Vaskeklut
  • En håndkrem
  • Stearinlys (duh, stearinlys fungere alltid!)
  • Steiner
  • Skjell
  • Bomullspinner
  • Bomullsdotter
  • Et lite håndspeil
  • Friske eller tørkede blomster
  • Varmeflaske
  • Neglebørste
  • En lite høytaler (alle liker å høre musikk når de vasker hendne)
  • En parfymeflaske
  • Potte med friske urter
  • En liten bok
  • Et lite bilde eller sitat i en ramme
Såpe og badesaker på etasjefat

Foto: Trine Saurstroe

Fakta om håndvask

Ofte er såpen så fin, at det nesten er for ille å vaske seg på hendene med dem. Men det må du bare finne deg i, for vi vet jo at det ikke er noen vei utenom å vaske hendene.

Men slik har det ikke vært bestandig. I begynnelsen av 1800-tallet, mens Ignaz Phillip Semmelveis var assistentlege på fødeavdelingen på sykehuset i Wien, var det ikke vanlig å vaske hendene på sykehuset, og sannsynligvis ikke andre steder heller. Det at bakterier spres via hendene var heller ikke kjent.

Men hva de derimot visste, var at dødeligheten på avdelingen til Semmelweis, hvor leger og medisinstudenter arbeidet, var mye høyere enn på avdelingen hvor jordmødre ble utdannet.

I motsetning til jordmødrene, arbeidet legene og medisinstudentene i tillegg på de døde kvinnene. Med de ”samme” uvaskede hendene undersøkte de også de fødende. Som sagt, at bakterier overføres over skitne hender, visste de ikke.

Såpekopper med navneskilt

Foto: Trine Saurstroe

Semmelweis ville komme til bunns i saken og undersøkte de blivende mødrene enda grundigere. Dette førte til bare enda flere dødsfall. Det var ikke før Semmelsweis` medisinvenn døde av blodforgiftning etter en kutt fra en skalpell, at han trodde han hadde funnet løsningen. Skalpellen som vennen hadde brukt, var nemlig blitt brukt på et lik først.

Semmelweis påla alle studentene som jobbet på lik til å vaske hendene med klorkalk etterpå. Rimelig aggressivt for hendene, men også for bakteriene. Dette tiltaket reduserte dødeligheten fra 12,3 % til 2–3 %, men den var fremdeles høyere enn den andre avdelingen. Derfor utvidet han ordningen til å gjelde etter hver eneste undersøkelse.

Nå gikk dødeligheten ned til bare 1,3 %, dette var til og med lavere enn avdelingen for jordmødre. Semmelveis hadde rett.

Men på tross av disse klare bevisene, var Semmelweis´ kolleger ikke videre imponert over funnene hans og var ikke villig på å anerkjenne resultatene. Ikke før flere tiår senere ble teorien bekreftet og håndvask og andre hygieneforskrifter ble innført på sykehusene.

Pin oss på pinterest: