Julekrans lag din egen dørkrans

DIY: Rask og enkel julekrans

DIY: Rask og enkel julekrans 720 1080 Parsley of Happiness

Når er egentlig det riktige tidspunktet for å lage dørkrans til jul? Er det til første advent, eller har julekranser generelt ingenting med advent å gjøre? Men på den andre siden, når du lager adventskransen har du alt rotet liggende fremme allikevel, da er det jo praktisk å lage kransen med det samme. Uansett så er min julekrans så enkel, at den kan du hive sammen på et kvarter, skulle du komme i tidsnød.

DIY minimalistisk dørkans:

Rask og enkel julekrans

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Når er egentlig det riktige tidspunktet for å lage dørkrans til jul? Er det til første advent, eller har dørkranser generelt ingenting med advent å gjøre? Men på den andre siden, når du lager adventskransen har du alt rotet liggende fremme allikevel, da er det jo praktisk å lage kransen med det samme. Uansett så er min julekrans så enkel, at den kan du hive sammen på et kvarter, skulle du komme i tidsnød.

Dørkrans julekrans med bjeller
Veldig enkel og veldig lett å lage, akkurat det vi trenger i førjulstida. Foto: www.parsleyofhappiness.com

Frem og tilbake er som kjent like langt. Og det er omtrent akkurat sånn forberedelsene mine går for seg. Allerede i begynnelsen av november begynner klør det i fingrene av juleeufori. Men jeg prøver å holde igjen, for det er bare alt for tidlig. Begynner jeg så tildlig, er jeg jo lei hele jula før vi kommer til Luciadagen.

Så jeg venter og venter til jeg til slutt for alt for lite tid.

DIY selvlagd julepynt dørkrans
I en perfekt verden har du mye tid og energi til å lage din egen dørkrans. Men hvor ofter skjer det, liksom? Foto: www.parsleyofhappiness.com

Enkel julekrans for folk i tidsklemma

Så i går, sånn mer eller mindre til advent, kom dørkransen på programmet. Jeg har kjøpt grenene for flere uker siden, når den første julestemningen slo til som værst, så det var ingenting som holdt meg tilbake.

Jeg er ikke sikker på om det er smaken eller forstanden min som foretrekker en veldig enkel dørkrans, men for tiden er jeg veldig for «less is more» når det kommer til julepynt. Dette spiller med rett i kortene, for det går bare så mye raskere å lage.

Jeg tok noen bilder også mens jeg lagde kransen, sånn at denne artikkelen ikke bare består av min monolog om manglende tidsmanagement, men noen halvveis forklarende bilder i tillegg. Likevel tok hele seansen en drøy time maksimalt.

dørkrans, julekrans,
Før du vet ordet av det, kan du henge opp dørkransen. Foto: www.parsleyofhappiness.com

Alt i rett lys

Bildene ute tok jeg tidlig i ettermiddag. På denne årstiden er jo sola en skikkelig diva, og viser seg sjeldent når det passer timeplanen din. Så her er det bare å rette seg deretter.

Dette er en veldig enkel, men effektfull julekrans. Den gjør seg best dersom den er større enn tradisjonelle dørkranser.

slik lager du din egen dørkrans julekrans
Det er ikke mye du trenger for Foto: www.parsleyofhappiness.com

Dette trenger du til julekransen:

 

Material

 

Metalring:

Min er 60 cm i diameter. Denne størrelsen er tydelig større en vanlige dørkranser og fyller døren godt. Denne fra

Furukvister:

For å være helt korrekt, så har jeg brukt Weymouthfuru (nå måtte jeg se på bestillingen). Den fungerer supert til dette bruket, fordi grennene er sånn passe buskete. Generelt sett bør du se etter lange, tynne greiner, som er lett å bøye.

Mørkt limbånd:

Man taver det man haver, Jeg tror nok du kan bruke stort sett alt, men her er mine erfaringer. I fjor brukte jeg en grønne frogtapen, jeg hadde liggende. Dette er en rådyr maskeringstape, jeg bruker til å male. Litt for god til å bruke til en dørkrans kanskje, men den var grønn og det var det jeg hadde.

Så jeg tenkte at det var smart. Det var det ikke.

Den grønne fargen lyste ut igjennom kvistene og jeg måtte styre veldig for å skjule den. Nå er jeg ikke sikker på om det er fordi ringen min er svart, eller som det er alltid bedre å bruke en mørk tape, men i år gikk jeg for en svart tape, og dette var mye bedre. Hvor jeg fikk svart tape fra? Joda, svart isoleringstape fra elektisitetsskuffa, fungerte kjempebra. Den er lett å slite av, lett og forme og holder godt. Jeg foretrekker tape foran ståltråd, for det er ikke så enkelt å binde grenene fast nok til ringen med ståltråd, og da begynner de å skli nedover.

Denne fungerer helt greit.

Tynn ståltråd:

Dette er sånn hobbytråd som brukes til blomsterbinding etc. Du trenger ikke mye og ikke er det superviktig heller, men en sånn ståltråd er grei å bruke til å finjustere litt. Jeg hadde en så tynn tråd i samme farge som nålene, som var så godt kamuflert, at jeg mistet hver andre tråd jeg klippet av mellom nålene (!?!?) men de jeg ikke mistet, fungerte derimot supert og syntes absolutt ikke på sluttresultatet.

Kongler:

Dette er også frivillig. De mest biologi-smarte av dere, ser nok at kongle og kvist på ingen måte kan stamme fra samme tre. Men i ånden av å omfavne mangfoldet, synes vi det er supert å inkludere så mange som mulig. Grenene hadde ikke kongler fra før, så jeg brukte noen jeg hadde liggene. Dette er helt vanlig grankongle, som du sikkert har enten bak eller foran huset.

Eller du bare kjøper noen kongler

juleverksted dørskrans julekrans
Kjøkkenet kan se litt kaotisk ut, men bare for et lite øyeblikk. Foto: www.parsleyofhappiness.com

Utstyr

Tang eller saks: Du blir nok nødt til å kutte grenene litt etter behov. Her er en

hobbytang, hagesaks eller beskjæringssaks (eller hva du måtte kalle den)

det beste, om du har det. Dersom grenene er på en liten centimeter eller tykkere, er det litt synn på saksa dersom den må gjøre jobben. Du kan brekke av grenene også, men dersom de er ferske og bøyelige, som vi ja vil ha, kan de være litt kjipe å brekke. En knipetang fra verktøykisten, vil nok fungere det også.

Slik lager du julekransen:

bjeller julepynt julekrans
Foto: www.parsleyofhappiness.com

1.

Del inn kransen i to halvdeler – venstre og høyre. Start øverst og fordel grenene løst nedover på hver side av kransen, med nålene nedover, til de møtes nederst. Grenene skal overlappe hverandre litt. Ikke fest grenene enda.

2.

Det beste er om du bruker lange, passe fyldige grener. Du vil aldri finne en samling med perfekte greiner, men du kan hjelpe til litt til slutt, men det er disse grenene du bør velge først.

Kransen kan gjerne se litt bustete ut, men ikke for tykk dvs. for mange grener oppå hverandre. For denne kransen er det som sagt minimalisme som gjelder.

Der det er litt vel grisgrendt, fyller du på mer kortere grener, men generelt sett, er én vanlig gren som overlapper den neste nok.

3.

Når du har funnet nok grener som ser lovende ut, kan du begynne å feste grenene til ringen. Nå begynner du nederst med to korte grener møte hverandre på midten. Disse fester du med tape til ringen i den øversten enden av kvisten. Neste gren lar du overlappe den første noe, slik at den skjuler tapen fra grenen under. Slik arbeider du deg oppover til du møtes igjen på midten oppe på ringen.

Lage julekrans selv
I grunn er det bare å feste grankvister rundt en metallring. Foto: www.parsleyofhappiness.com

4.

Nå begynner finstussingen. Løft opp ringen for å se hvordan den henger. Grener som står for mye ut, setter du på plass med litt ståltråd. Bruk småkvister til å tette igjen eventuelle hull eller dekke til synlig tape. Disse fester du med mer ståltråd.

5.

Heng på en kongle eller to eller tre, der det passer.

6.

Til slutt henger du på bjellene. Jeg synes det blir finest, om du ikke henger de helt sammen, men gir de litt plass, sånn en centimeter eller to mellom snorene. 3 stk. er alltid et fint attall.

Den første er kort, den i midten er lang, sånn ned til ca. midt i ringen, den siste henger et sted mellom den korte og den lange. Denne konstellasjonen fungerer nesten alltid.

stor dørkrans med furukvister
Bare prøvehenger kransen litt for å se om den er ferdig. Foto: www.parsleyofhappiness.com

7.

Nå kan du henge kransen på døra. Du trenger egentlig ikke noen snor, for da henger kransen fort for lavt på døra. Om du allerede har en dørkranskrok, henger du bare kransen i ringen rett på kroken og du er ferdig.

stor julekrans dørkrans med furukvister
Nå er det jo ikke størrelsen det kommer an på, men så er det litt det, alikevell. Foto: www.parsleyofhappiness.com

Nå som vi har gjort unna en ting til på julegjøremållista, er det bare å hive seg over de neste 100 punktene.

stor julekans
Ferdig!!! Foto: www.parsleyofhappiness.com

Vær kreativ så lenge!

Foto: www.parsleyofhappiness.com

Lag fuglemat selv

Lag fuglemat selv 1500 2250 Parsley of Happiness

Hva gjør vi med restene etter førjulstiden fotoshootritual, som vi også kaller julebakst? La det ligge det til det går ut på datoen eller lager vi fuglemat? Ja, det var det jeg tenkte, jeg også…

Antikke kofferter jul og julereise

Førjulstiden flyr (og jeg flyr etter)

Førjulstiden flyr (og jeg flyr etter) 1200 1366 Parsley of Happiness

Førjulstiden er ikke den samme uten store menneskemengder,  julesanger på repeat, en julebelysning som alene sørger for global warming 6 uker i året og hvor stressnivået er på høyde med…

Moderne Adventsstake

Annerledes adventsstake du lager selv

Annerledes adventsstake du lager selv 1920 2560 Parsley of Happiness

Lei av samme adventsstake år etter år? Hva med en litt moderne tvist på adventsstaken denne gangen?

Juletre i hvitt uklar

Juletreduellen: Ekte eller kunstig juletre

Juletreduellen: Ekte eller kunstig juletre 1000 1497 Parsley of Happiness

Ekte eller kunstig juletre? Det er spørsmålet som kan føre til en svært kjølig og anspent adventstid de mest harmoniske familier.