Duftelys og de beste valgene

Duftelys og de beste valgene 1524 2032 Parsley of Happiness

Jeg var lenge mer enn skeptisk til  duftelys og romparfyme. Hvis huset ditt lukter så ille, at du trenger noe for å overdøve det på, er det på tide å vaske hus, er det ikke?

Dieser Beitrag enthält sogenannte Affiliate-Link. Wenn du auf so einen Link klickst bekomme ich, oder auch nicht, vom Händler eine kleine Provision. Für dich änderst sich aber nichts

Jeg var lenge mer enn skeptisk til  duftelys og romparfyme. Det var noe som skurret forferdelig for meg.  For dersom huset ditt lukter så ille, at du trenger noe for å overdøve det på, er det på tide å vaske hus, er det ikke?

I hvertfall i følge min logikk.

Romspray Romparfyme Romduft
Om du faktisk vasker eller bare bruker romparfyme er opp til deg (we`re not judging...) Foto: ParsleyofHappiness.cok

Rent hus på boks

Slutten av 90-tallet var jeg aupair i USA, her var jeg også ansvarlig for å vaske badet. Men ikke med vann og vaskemiddel, som man skulle tro, nei da med en sprayboks (dog ikke av sorten pumpeflaske, men full-on, sikkert ozon-skadelig metallsprayboks). Jeg sprayet hele badet, tørket av med en fille og så var jobben gjort. Det luktet godt(-ish), men enda i dag har jeg mine tvil om hvorvidt det virkelig ble rent.

Etter det ble jeg nok mer skeptisk til dette med renvasket hus på boks.

This house was clean yesterday
I tilfeller som dette, kan det være greit å ha litt romparfyme på lur Foto: Jonathan Francisca on Unsplash

Hvert hjem en annen lukt

Jeg tenkte aldri over det, men husker dere når vi var små og dro hjem til venninner og sånn og alle husene luktet forskjellig. Jeg syntes alltid at dette var veldig fasinerende, men det falt da meg aldri inn å tenke at husene ikke var vasket.

Må nå er det en gang sånn at alt vi har i huset har en lukt. Naturlige materialer i sin opprinnelige form har sin egen lukt, som ikke nødvendigvis er roseblader. Jute for eksempel, har en nesten syrlig lukt. For ikke å snakke om alt som foregår på luktefronten på kjøkkenet. Jeg har i tillegg to katter, lukten av «ren» nyåpnet kattematboks, kan få hvem som helst til stegle på bakbeina.

Ikke liljekonvallduft der, nei.

Duftelys på soverommet
Litt ekstra godlukt på gjesterommet, er aldri feil. Foto: ParsleyofHappiness.com

Jeg lar meg overtale

Så med tid og stunder, har jeg sluttet meg til mengden, og blitt en fan av romparfymer av alle slag. For selv om alt er renvasket og huset er luftet, er det deilig med litt godlukt i tillegg. Vi tar jo også på en dæsh med parfyme, selv om vi kommer rett fra dusjen.

Duftelys på en trestamme
Noen av disse duftelysene er så beroligende, ikke rart jeg sov i timen og gikk glipp av trenden... Foto: ParsleyofHappiness

Bare så trendy

Det positive er at jeg ikke er alene i denne klubben. Jeg fikk nesten sjokk da jeg første gang kom inn i romparfymeavdelingen på en internasjonal interiørmesse. En hel hall bare med romparfyme! Det var på tide innse at jeg hadde sovet i timen.

Forskjellige typer romparfymer

Dersom du vil gi rommet en litt ekstra piff med romparfyme, har du mange varianter å velge mellom. Ikke bare ulike dufter, men ulike metoder eller systemer.

Duftespray – alt fra pumpeflasker til spraybokser (ja, de finnes fremdeles).

Duftspredere for støpsel – Bruker varmen fra strøm til å spre godlukt i rommet

Dufteolje og oljelamper – enten med telys eller egen oljelampe

Duftepinner – Dufteoljen trekker inn i trepinnene og avgis langsomt ut i rommet

Duftelys – Stearinlys og romduft i ett

Det finnes kanskje flere også, men dette er vel de vanligste.

For meg er det viktigste kriteriet til romparfyme, at de lukter så naturlig som mulig. Dersom lyset heter «granduft» vil jeg at det skal lukte juletre og ikke grønn wunderbaum, om du skjønner hva jeg mener.

Dessuten må ikke lukten være for intens.  Selv når du putter nesa helt oppi, skal duften være behagelig å luke på. Alt annet et over the top.

Romspray fra Rituals

Den orange romparfymen fra Rituals er den raskeste måten å få «rent» hus på. Foto: ParsleyofHappiness.com

Duftespray

Helt greit. Lukten varer ikke evig, men er den raskeste måten å «gjøre rent» på, skulle det plutselig være noen på døra.

Dessuten synes jeg alle burde ha en flaske (velg helst en fin en) romspray på WC. Jeg kan gå nærmere inn på dette og forklare hvorfor, men jeg tror nok vi alle vet hvorfor.

Dette finnes en trillion (minst) ideer og oppskrifter på nett for hvordan du enkelt kan lage duftespray kan selv. Skal prøve det en gang. Frem til da er den orange fra Rituals (Sweet Orange & Cheddar Wood) mer enn allright.

Duftspredere for støpsel

Jeg har veldig respekt for strøm, og har fremdeles ikke funnet en duft som er naturlig og god. Ikke min greie.

Dufteolje og Oljelampe

Jeg har enda til gode å finne en dufteoljelampe, som jeg også synes er dekorativ. Det er et minus i seg selv.

Dessuten må de jo brenne, enten lampen eller telyset under. Dette passer jo ikke for alle årstider og heller ikke alle tider på dagen.

Nå har jeg ikke prøvd såååå mange forskjellige da. Det er jo begrenset hvor mange duftelamper du trenger.

Men Berger er jo kanskje en av de mer kjente, så den har jeg prøvd. Nydelig duft i hele huset når den brenner, noen ganger litt for intensivt. Ikke så rart kanskje, for når den brenner går det unna med oljen, du kan nesten se at det synker. Det føles litt som å kjøre en tung volvo på 80-tallet og se bensinpila synke mens du kjører.

Men så fort du slukker lampen, forsvinner også duften ganske fort, så den må brenne for at du skal ha noe ut av den.

Dette er litt synd, så jeg er ikke helt overbevist.

 

Duftepinner

Noen er finere enn andre, som denne her, men ikke helt min greie. Foto: : Mindaugas Norvilas on Unsplash

Dufteolje med pinner

Selv om disse er allright effektive, har jeg ikke helt dreisen på de. Dette er sikkert bare innbilning, men jeg har en følelse av at de klissete pinnene samler mer støv, enn de gir fra seg duft. Og det er jo litt kontraproduktivt

De er jo i og for seg pene nok, men jeg vil ikke gå så langt å si at de er dekorative, spesielt ikke dersom de blir litt sølete i tillegg. Ikke min favoritt.

Duftelys

Nå begynner vi å nærme oss noe, dette er min favoritt når det kommer til romparfyme, så lenge de svarer til forventningene.

Men så er det også en hel melkevei mellom de ulike kvalitetene. Fra helt nydelig til skikkelig ille. Det er nesten bare å prøve og feile til du finner noen du liker. Eller du stjeler noen tips av meg.

For meg er kluet ved duftelys, at de gir god duft i rommet, også når de ikke brenner. Da er de mindre avhengig av årstiden og du må ikke være i rommet hele tiden.

De lysene om oppfyller disse kravene er en keeper!

Mine duftelysfavoritter og ikke så favoritter

Topp

 

Duftelys Yanke Candle

Raskere får du ikke unnagjort julestria på. Foto: ParsleyofHappiness.com

Yankee candles

Dette er min all-time favoritt og mine go-to duftelys. Spesielt juleduftene, da kan du nesten (men bare nesten) glemme både julevasken, julebakingen og juletreet, yankee candles ordner alt! De dufter ikke så veldig mye når de ikke brenner, et lite minuspunkt for det. Men på den andre siden er alle duftene tilgjengelig i te-lys og/eller votiflys, slik at du ikke trenger å kjøpe hele glasset, men kan bruke egne glass/lysholdere.

Zara Home

Duftelys i svart og hvitt fra Zara Home

Dette lyset trenger du ikke å brenne en gang! Foto: ParsleyofHappiness.com

Zara home har mange nydelige duftelys. Pent design, og med en veldig naturlig og lett duft. Selv når de ikke brenner etterlater de en behagelig duft i rommet. Kjempepraktisk for gjesterommet, i gangen eller i andre rom, hvor du ikke vil brenne lys, men som du vil gi en diskre god duft. Tuscan Cypress og Myth & Flower er mine favoritter.

Duftelys og strå fra Zara Home

Duftelysene må være pene, det er så mange der ute, du trenger ikke å velge et som ikke passer til interiøret. Dette er Myth & Flower fra Zara Home Foto: ParsleyofHappiness.com

 

Wax Lyrical

Dette er en liten overraskelse. Fired Earth fra Wax Lyrical lukter veldig intenst når du tar av lokket. Men lar du lyset stå med lokket av, har du fort en god lukt i rommet.

Duftelys på soverommet

Gjør gjesterommet enda mer innbydende med et duftelys for eksempel med Fired Earth fra Wax Lyrical. Foto: ParsleyofHappiness.com

Flopp

Parks

Fin forpakning og veldig mange forskjellige dufter å velge mellom, men duftene er ikke helt min smak, for krydret, for parfymerte og veldig intensive.

Kringle Candles

Jeg var en gang i en nydelig butikk med så mye fint, blant annet også duftelys. Det var en slik butikk som du kan forvente å finne Yankee candles, men jeg kunne ikke finne noen, så jeg spurte.

– Nei, de har vi ikke, svarte damen i butikken. – Vi har byttet til Kringle candles, de er så mye bedre ganske enkelt!

Ok, tenkte jeg. Dersom det er sånn, må jeg jo prøve de! Det var ikke sånn. Not amused.

Partylite

Beklager, disse fungerer ikke for meg. Testet og funnet for ikke helt god. Gå på party, ta et glass og ha det fint med venninner, men ikke gjør det for lysenes skyld.

Piknik uten plast

Piknik uten plast 1048 699 Parsley of Happiness

Etno, Boho, Tribe også videre tar over piknik-verdenen med storm…. Joda, det er mulig det bare er snakk om aktuelle trender, men det ser bra ut og er nyttig. Hva er galt med det? Plast matcher nemlig ikke så godt sammen med disse trendene. Men det er rikelig med alternativer. Piknik uten plast

kake med blåbærsaus i hagen

6 skritt til et nydelig hagebord

6 skritt til et nydelig hagebord 1920 2560 Parsley of Happiness

Sommer er et fulldekket hagebord, grillos i lufta og gode venner. Men i motsetning til hva de fleste menn tror, er en sånn kveld mye mer enn å kaste litt kjøtt på grillen med den hånden, holde ei ølflaske med den andre og vente på at biffene er passe svarte. Så mye, mye mer…

Liten balkong med kurvsofa fra ikea

5 ideer for en liten balkong

5 ideer for en liten balkong 1920 1280 Parsley of Happiness

Det finnes utallige ideer og triks for hvordan du forvandler en liten balkong om til en stor favorittplass, men det er også nok av feil du kan gjøre. Her er mine 5 beste tipps til hvordan du gjør den lille balkongen din til en stor sjarmør

Hvorfor lin er perfekt om sommeren: Sommer + Lin = Sant

Hvorfor lin er perfekt om sommeren: Sommer + Lin = Sant 1360 1360 Parsley of Happiness

Temperaturene har bare akkurat rukket å krype over sprettkalt, men lette linstoffer og safari-looken dukker opp som dårlige memer i krisetider. Tilfeldig? Nope, lin og sommer er „match made in heaven“ eller i jorden om vi nå skal være helt biologisk korrekt…

Pin oss på Pinterest: