Juletre i hvitt uklar

Juletreduellen: Ekte eller kunstig juletre

Juletreduellen: Ekte eller kunstig juletre 1000 1497 Parsley of Happiness

Ekte eller kunstig juletre? Det er spørsmålet som kan føre til en svært kjølig og anspent adventstid de mest harmoniske familier. Og dersom du er typen som bare trekker på skuldrene og tenker, hvorfor så mye drama, et juletre er et juletre, er du kommet til feil helt sted. For dette er alvor. For å endelig legge denne saken til ro og sikre en salig julaften for alle: her er svaret.

Juletreduellen:

Ekte eller kunstig juletre

Ekte eller kunstig juletre? Det er spørsmålet som kan føre til en svært kjølig og anspent adventstid de mest harmoniske familier. Og dersom du er typen som bare trekker på skuldrene og tenker, hvorfor så mye drama, et juletre er et juletre, er du kommet til feil helt sted. For dette er alvor. For å endelig legge denne saken til ro og sikre en salig julaften for alle: her er svaret.

Men hva er egentlig argumentene for de forskjellige typene juletre igjen? Hva krangler vi mest om

„Det er ikke et ordentlig juletre!“

Kunstig juletre med kongler og glasspynt

Foto: Loberon.de

Ok, det her går det egentlig ikke an å krangle om. Det ekte treet er ekte og det av plast er av plast. Er det virkelig noen som fremdeles diskuterer dette?

Bare et ekte tre er ekte og lukter riktig. Et plasttre lukter i bestefall ingenting, i verstefall lukter det lager, sånn som det lukter i mange ti-kroners-butikker. Det skal mye røkelse for å få tatt livet av den lukta.

Dessuten oppstår noen av de beste juleminnene og tradisjonene rundt det å hente juletreet, gjør det ikke?

For eksempel det året jeg og broren min gikk for å hente juletre i skogen. Det hadde snødd mye denne desemberen og jeg overså en bekk, som var helt dekket med snø og datt oppi. Klissbløt opp til knærne fant vi et tre og slepte det med hjem (vi var jo fra landet, stivfrosne tær er ingen grunn til å komme hjem tomhendte). Jeg hadde sikkert fryst på meg både en forkjølelse og en blærekatar, men jobben var gjort. Neste dag hentet pappa et nytt tre, for det vi hadde funnet, var ikke jo pent nok. #dengangvarikkelivetforpyser

Dette poenget går åpenlyst til det ekte juletreet.

„Kunstig juletre er bare så praktisk“

Ekte juletre med rød og hvit pynt

Foto: Susanna Zacke

 

Ja, vent nå litt, hva mener vi med praktisk?

⇑ Plasttrær mister ikke nålene, ekte spruter nåler senest 2. Juledag

⇑ Kunsttreet har du i kjelleren eller på loftet, et ekte juletre må du ut i julekaoset og kjøpe eller hente vært år.

⇑ Et kunstig juletre klapper du sammen etter jul og stuer de vekk. Ekte trær må du bli kvitt på en eller annen måte.

⇑ Plasttrær er boligen til millioner av små krypdyr…

⇑ Kunstige juletrær utløser ingen allergier

⇑ Ekte trær brenner mye lettere en plasttrær

Ok, ok, vi har skjønt det nå. Det var vel kanskje å gni det inn litt, det blir ikke mer overlegent enn dette her. Dette poenget går til kunstig juletre. Wow, dette var intenst.

„Et ekte juletre er mer miljøvennlig!“

 

Her blir det vanskelig. Som alltid når det gjelder miljøspørsmålet, er det så mye å tenke på og tilslutt er bare alle forvirra. La oss prøve å se dette fra starten.

Ekte trær absorberer CO2i de årene de vokser. I følge Bewusstkaufen.at binder en hektar juletreland ca. 140 tonn CO2og produserer mer enn 100 tonn oksygen i de 8 – 10 årene de vokser. Hva sier du til den, plasttre?

Skandinavisk juletre

Foto: Jasmina Bylund

Plasttrær lages først og fremst av råolje, og det er vel en kjent sak et dette er veldig problematisk. I tillegg produseres de fleste plasttrærne i Asia. Dette betyr mye transport før trærne kommer til Europa. Et ekte juletre er som regel ganske kortreist.

Men det er også viktig at du er litt nøye når du velger et ekte tre. Også ekte trær som skal brukes til juletrær har fått gjødning og blitt sprøytet. Dette er heller ikke helt optimalt.

Aller helst holder du deg til lokale juletreselgere og velger en type, som normalt vokser her i Norge, som den vanlige granen. Den er vant med å vokse her og trenger minst av ekstra pleie.

Overraskende nok er det det å kvitte seg med juletreet etter jul som forårsaker mest CO2-fotavtrykk. I følge British Carbon Trust har et juletre som havner på søppeldynga et klimavtrykk på 16 kg. Men dersom du kverner den og enten fordeler flisen i hagen eller bruker treverket til noe annet, synker avtrykket til bare 3,5 Kg.

For plasttreet er avtrykket utrolig mye høyere. Selv om treet havner på gjenbrukstorget, har det et CO2-avtrykk på hele 40 Kg. Det betyr at du må bruke treet hver jul i 12 år for at det skal blir mer miljøvennlig enn et ekte tre. Det høres jo enkelt ut, men jeg tviler på at vi i 2019 bruker noe som helst i 12 år. Det kribler i fingrene etter et år med en „gammel“ smarttelefon og hvor ofte bare i år har du kjøpt nye klær?

Her har ikke plasttreet en sjanse. Så med mindre du beholder plasttreet i 20 år minst, går dette poenget helt klart til det ekte treet.

Kilder: norskjuletre.no nabu.de, carbontrust.com, utopia.de, bewusstkaufen.at

Kunstig juletre med peis og kurv gaver

Foto: Riviera Maison

„Men hva ser finere ut“

 

Bare for å skrive denne artikkelen, har jeg sett på veldig mange juletrær, både ekte og ikke. Men ser det uekte treet virkelig så uekte ut? Kan du alltid se forskjellen? Jeg er ikke så sikker lenger, det har skjedd mye på plastjuletrefronten, ser det ut til.

Det kommer litt an på hvilket tre du foretrekker. Liker du best det litt tynne, grisgrendte treet, som vi før lo oss skakk ihjel av, bør du velge et ekte tre. Stammen ser ut til å være noe av det vanskeligste å lage troverdig. Dessuten jo færre grener, desto enklere er det å ta en nøye titt på hver enkelt av dem. Det er ikke alltid en fordel for plasttreet.

Men er du av typen mer-er-mer når det kommer til jul (hver er ikke det liksom), da er det faktisk ingenting i veien med et plasttre. Med mye pynt, er det nesten ikke mulig å se forskjellen.

Har du gjettet hvilke trær som er ekte og ikke? Jeg vet det jo, men jeg måtte forsikre meg ekstra når jeg valgte ut bildene, for mange ganger er det virkelig ikke lett å se forskjellen. Med mindre du ser et rosa eller blått tre da, da bør alarmen gå hos alle.

La meg oppklare bildene jeg har brukt.

Treet med kongler og glassklare kuler fra Loberon er et kunstig juletre, men det ser ganske så saftig ut, gjør det ikke?

Det nydelig dekorerte juletreet i rødt av Susanne Zacke er så ekte som det går an. Jeg er faktisk veldig glad for at trenden med tynne trær er tilbake igjen. De ser virkelig ekte og naturlige ut, slik de egentlig er, og pynten kommer så godt til rette. Selv om de ikke hadde fått mye kritikk hos oss på 90-tallet. Vi pleide å gi treene våre navn, som Cindy, Claudia og og Naomi, etter lange, tynne supermodeller…

Nok om langt og tynt, deretter har vi det fyldige treet med gyllen pynt i det nydelige grå rommet fra Jasmina Bylund. Så perfekt som dette treet er, kunne en nesten tro at det er et plasttre. Men det er det ikke, dette er 100% ekte.

Tilslutt kommer det storslåtte treet fra RivieraMaison. Det er vel ingen tvil om at dette er et kunstig juletre, men nå må vi legge alle fordommer på hylla, en gang for alle. Nærmere drømmejuletre kommer du ikke.

Jeg hadde vel ikke trodd det på forhånd, men jeg synes denne kategorien ender uavgjort. Jeg synes alle treene er fine, jeg.

And the Winner is…

Boho Christmastree setting small

Foto: MaisonsduMonde

Oh Tannenbau, oh Tannenbaum. i og for seg må jo alle bestemme for seg selv hvilket tre de vil ha. Alle hjem og livstiler krever et annet tre. Men for å være rettferdig, må vi holde oss til skåringen og her er det en vinner.

Det ekte juletreet vant 3-2 mot plasttreet!

Juletre i elegant industristil stue

Foto: Riviera Maison

Trenger du ideer til hva du skal henge på treet? Selvlaget pynt er bare så i skuddet, hva med julekurver i filt?

Se hvordan du gjør det her:

Lage julekurver i filt

Hva er fordelene med kunstig juletre?

⇑ Plasttrær mister ikke nålene, ekte spruter nåler senest 2. Juledag
⇑ Kunsttreet har du i kjelleren eller på loftet, et ekte juletre må du ut i julekaoset og kjøpe eller hente vært år.
⇑ Et kunstig juletre klapper du sammen etter jul og stuer de vekk. Ekte trær må du bli kvitt på en eller annen måte.
⇑ Plasttrær er boligen til millioner av små krypdyr…
⇑ Kunstige juletrær utløser ingen allergier
⇑ Ekte trær brenner mye lettere en plasttrær

Dette kan du trygt kjøpe på januarsalget

Dette kan du trygt kjøpe på januarsalget 1200 801 Parsley of Happiness

Gjør noen kupp i januar: Dette kjøper du på januarsalget Tilbudene kommer inn fra alle kanter, den ene restvaren etter den andre, bare skrot. Men det er et par ting…

Lage julekurver i filt

Lage julekurver i filt 1440 1920 Parsley of Happiness

Det er ikke jul før julaften, men hvem vil vente så lenge? Med julepynten kan du begynne i god tid. Som å lage julekurver eller julehjerter

hjemmelaget gave

Juleverksted: Lage tennbriketter selv (Også perfekt sammen med barn)

Juleverksted: Lage tennbriketter selv (Også perfekt sammen med barn) 1536 2048 Parsley of Happiness

Nå er ikke jeg akkurat en ener når det kommer til å lage ting selv. Men det er et par ting som til og med jeg tørr å prøve på, og som virkelig er fornuftig. Dessuten når det kommer til å resirkulere er jeg i mitt ess. Hjemmelaget gave

De beste Julefilmene

Herlige julefilmer – men har du egentlig sett julepynt ideene?

Herlige julefilmer – men har du egentlig sett julepynt ideene? 1333 1999 Parsley of Happiness

Det er en type julefilmer, som er like mye en dokumentasjon som underholdning, det er julefilmene med like mye julepynt, som underholdning.