Enkel sengegavl du lager selv

Enkel sengegavl du lager selv 1200 800 Parsley of Happiness

Effektfull sengegavl med mosaikkfliser:

Enkel sengegavl du lager selv

Det er lett å tenke litt for komplisert når det kommer til sengegavl, men da er det så lite som skal til for maksimal Effekt! Sengegavlen min består av tre elementer. Du trenger ikke å bruke alle tre, du kan kombinere de som du vil. Men uansett er det er de alle kjempeenkle, så du får til alle om du vil.

 

sengegavl soverom elegang
Enkel oppgradering av soverommet, men med så stor effekt. Foto: www.parsleyofhappiness.com

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Full disclosure: jeg har ikke helt forstått dette med sengegavl før nylig. For meg var deg senger med og senger uten. At du kan kjøpe sengegavl i «løsvekt» var helt nytt for meg. Jeg var rett og slett ikke helt klar over hvor viktig sengegavlen egentlig er. At den alene kan transformere soverommet fra “ikke pent” til “wow!!”

Trenger du sengegavl

Så til spørsmålet om du virkelig trenger en sengegavl, du skal jo ligge og sove i senga? Er svaret et klirrende klart JA!

For det første er sengegavl et supereffektfullt element på soverommet. En fin sengegavl kan heve innredningen på soverommet til helt nye høyder. Det er ofte at soverommet er så lite at du har begrensede muligheter til å utfolde deg på interiør design fronten. Da er det sengegavlene du skal hive deg over. Her har du mange muligheter, som ikke trenger mye plass, men skaper dette viktige “focal point” som amerikanerne liker så godt. Og her har de faktisk rett.

I tillegg til at den ser fin ut, har jo sengegavlen en funksjon også da. Er du lei av at boka faller på nesen, når du leser på senga, men sovner midt i en setning? Har du en litt myk sengegavl, er deg bare så deilig å lene seg tilbake å lese boken mens du halvt sitter halvt ligger i sengen.

Men la oss slutte å drømme om en herlig sengegavl, og heller komme i gange med å lage en.

Dette trenger du for å lage din egen sengegavl

Som sagt består sengegavlen av tre elementer:

  • En ramme
  • En vegg med mosaikkfliser
  • En polstret sengegavl (ja dette høres litt rart ut, men jeg skal forklare senere.)

Prosjektet er ganske permanent, så leier du leilighet må du sjekke med utleieren først.

soverom oppussingsprosjekt byleilighet gjør det selv
Når materialene og møblene er på plass, er det bare å sette i gang. Foto: www.parsleyofhappiness.com
Mine favoritter akkurat nå:
Sengesett i korall fra Lexington
Ønsker å starte sommeren med dette herlige sengetøyet!
En plass i solen
Litt vanskelig å forestille seg nå, men det kommer snart en tid, hvor jeg er glad for litt skygge.
Bordbrikker til hagepartyet
Jeg elsker korall om sommeren.

Rammen

Rammen er akkurat det, “bare” en ramme. Jeg brukte lister fra Orac Design, men du kan bruke de listene du finner og liker.

Tilsammen har bare 3 sider, den nedre siden er fotlisten på veggen.

Til rammen trenger du:

  • 3 lister.  Ca. 2 m hver (ettersom hvor stor du vil at rammen skal være),
  • Tre- eller montasjelim – bruk lim som tørker fort, slik at ikke listene sklir mens de tørker
  • Gjærsag

Mål på rammen

Bredde

Jeg syntes det var mest logisk å la rammen få kant-i-kant med utsiden av sengen. Men du kan lage den bredere om du vil, f.eks utenfor nattbordet. Du sparer deg litt tid, bry og penger på å ikke la noen av sidene være lenger enn én hel list. Må du skjøte er dette ofte litt bal.

Sidekantene begynner oppå fotlistene.

Høyde

Hvor høy rammen din skal være, bestemmer du litt selv, og kommer an på hvor høy sengen din er. Min er knappe to meter høy.

Sånn gjør lager du rammen til sengegavlen

1. Bestem riktige proporsjoner

Dersom du er usikker på hvor høy og bred ramme du vil ha, er det bare å prøve seg litt frem. Listene er lette, så bruk maskeringstape til å feste listene til veggen midlertidig, slik at du kan se hvilke proporsjoner som passer best.

I tillegg bør du tenke på hvilke fliser du har, du kan spare litt arbeid og penger på å lage rammen slik at den akkurat rommer et eksakt antall hele flisflak i bredden eller lengden.

Når du har bestemt deg, tar du mål. Pass på at du alltid bruker samme mål. Måler du en lengde på utsiden av listen, må du også måle de andre listene på utsiden. Måler du innsiden, må du alltid bruke innsiden. Hvis ikke blir det feil når du sager.

Jeg anbefaler å alltid måle utsiden. Da er du ganske sikker på at du ikke plutselig har for korte lister.

lag din egen sengegavl oppgrader soverrommet
Det er greit å prøve seg frem litt, hvor bred og høy du vil ha sengegavlen. Foto: www.parsleyofhappiness.com

2. Sag til listene

Når du har bestemt deg hvor høy og bred ramme du vil ha, er du nesten ferdig.

Sag til listene med gjæringssag, slik at du får fine skrå hjørner. Jeg vet at jeg stresser litt med denne målingen, men det er så fort gjort at det går feil.

Vær oppmerksom på hvordan du måler og sager. Du sager på skrå, så lista har to forskjellige lengder på hver side. Har du målt på utsiden på forrige punkt, må du sage “innover” slik at listen blir kortere på den andre siden, enn den du målte.

Har du målt på innsiden, må du sage slik at spissen går utover på andre side og listen blir lengre på den andre side.

For å være på den sikre siden, starter du med begge sidelistene først, så måler du igjen for topplista, da bør alt gå greit.

lister vegglister oppussing soverom
Det letteste og kanskje fineste er å lime listene til veggen. Foto: www.parsleyofhappiness.com

3. Fest listene til veggen

Har du murvegg til jeg anbefale å lime fast listene til veggen. Bruk solid montasjelim eller lignende. Da henger de godt. Har du trevegger kan du vurdere å spikre/skru fast listene. Men også her kan du bruke godt trelim.

Bruk lim som tørker raskt, slik at listen ikke sklir mens de tørker.

Dersom skjøtene dine er helt perfekte, er du vel egentlig for god til å lese dette innlegget. Men du er her, så jeg regner med at du er en hobbysnekker, som meg og at skjøtene dine kan trenge en kjærlig hånd.

Har du trelister, kan du rette opp mye med formtre. Har du kunststofflister bør du bruke sparkelmasse. Slip med sandpapir, først med grovt (ca. 80 – 120) deretter finere (200 eller oppover), så ser skjøtene dine ut som om du ikke har gjort annet i hele ditt liv.

Mal listene før du begynner med flisene. Da trenger du ikke å være forsiktig med å ikke søle.

svart vegg male soverom lage sengegavl selv
Mal rammen før du begynner med flisene, det er enklere enn å gjøre det etterpå. Foto: www.parsleyofhappiness.com

Mosaikk fliser

Når rammen er ferdig på veggen, er det bare å fylle den med mosaikk fliser.

Hvordan du legger Mosaikkfliser, finner du her:

Legge selvklebende mosaikkfliser

Sengegavl

Ja, det er dette som er litt rart. Her kommer det litt an på hvilken seng du har. Har sengen din allerede en fin sengegavl, trenger du maksimalt et par fine puter og du er ferdig.

Har ikke sengen din sengegavl, bør du i hvert fall ha to store, faste puter (ikke den vanlige hodeputen du sover på), som ryggstøtte og som liksom binder veggen bak og sengen sammen.

Du trenger en soft, helst polstret rygg, som du kan lene deg tilbake på når du vil sitte og lese i senga. Dette er i og for seg ikke noe Must i seg selv. Men soverommet ditt blir automatisk så mye mer innbydende, dersom sengegavlen er myk. Du kan lage denne selv, eller du gjør som jeg og kjøper en ferdig gavl. Min er fra Jotex.

Heng sengegavlen på høyde med sengerammen. Står madrassene langt over sengerammen, bør du kanskje prøve deg litt fram, hva som ser best ut. Dette er ikke noen one-size-fits-all-greie. Den fineste høyden avhenger av hvilken seng du har.

Da er det bare å reie opp sengen, og kose seg.

Trenger du ideer til hvordan du får til en fint, oppredd seng?

Se her for flere tipps:

Oppredd seng som en influenser: Tipps for et lekkert soverom

sengegavl soverom brunt sengetøy gull lampe
En ny sengegavl og litt drama på veggen gjør mirakler for et kjedelig soverom. Foto: www.parsleyofhappiness.com

Vær kreativ så lenge!

Legge fliser sengegavl selvklebende fliser
Foto: www.parsleyofhappiness.com

IKEA-hacks med Kallax

IKEA-hacks med Kallax 900 1200 Parsley of Happiness

Kallax er en enkel konstruksjon og perfekt utgangspunkt for så mange løsninger. Er du ny i upcycling-gamet, er dette en god plass å starte.

Råd til deg som legger tapet for første gang

Råd til deg som legger tapet for første gang 1440 1920 Parsley of Happiness

Har du aldri lagt tapet før? Det er ikke noe problem, for det finnes utallige råd der ute hvordan du skal gjøre det. Tro meg, jeg har lest alle. Men har disse proffene, glemt hvordan det er å være nybegynner?

hva trenger du for akryl fugemasse

Akryl fugemasse: alle håndverkeres concealer

Akryl fugemasse: alle håndverkeres concealer 900 1200 Parsley of Happiness

Det er som håndverker bransjens svar på BB-cream eller concealer. Og alle vet jo at det bare må du ha. Om jo eldre du bli, jo mer concealer trenger du, det samme gjelder med hus.

male mursteinsvegg

5 tips til deg som vil male mursteinsvegg

5 tips til deg som vil male mursteinsvegg 1200 675 Parsley of Happiness

Så enkelt kan du male en mursteinsvegg og forvandle den fra stygg til stilfull. Her er 5 tips som kan spare deg tid og hodebry.