Fjerne maling

Slik fjerner du gammel maling

Slik fjerner du gammel maling 700 912 Parsley of Happiness

Det er ingenting som å male på en helt ny og fersk overflate. Men for oss som har en forkjærlighet for gammelt, er dette en sjelden luksus. Som regel må vi fjerne både ett og to gamle strøk med maling og andre greier før vi kan begynne med den nye fine fargen. Hvordan du gjør dette på den enkleste måten leser du her.

Av gammelt blir nytt(-ish):

Slik fjerner du gammel maling

Dieser Beitrag enthält sogenannte Affiliate-Link. Wenn du auf so einen Link klickst bekomme ich, oder auch nicht, vom Händler eine kleine Provision. Für dich änderst sich aber nichts

Det er ingenting som å male på en helt ny og fersk overflate. Men for oss som har en forkjærlighet for gammelt, er dette en sjelden luksus. Som regel må vi fjerne både ett og to gamle strøk med maling og andre greier før vi kan begynne med den nye fine fargen. Hvordan du gjør dette på den enkleste måten leser du her.

I går brukte jeg mesteparten av dagen på å fjerne maling fra en gammel dør. Døra er ikke så gammel og heller ikke sååååå fin, men for fin og allright til å bytte ut. Så den får et nytt malingsstrøk i stede.

Dette er den tredje døra jeg fjerner malingen på i samme rom. To skal få ny farge, den tredje er nå trehvit. Dette er viktig å tenke på før du begynner. Fjerner du malingen for å får frem det gamle treverket eller for å får en fin overflate for den nye malingen?

Fjerne maling av gamle møbler
Dette har vært utsikten min de siste dagene Foto: ParsleyofHappiness.com

Ny maling = nytt møbel

Det er utrolig hva et nytt strøk med maling kan gjøre. Men når jeg må fjerne det gamle strøket først, må jeg regne nesten to ekstra dager i prosessen. DIY-prosjekter er ikke for utålmodige folk.

Fjerne gammel farge fra en dør eller et møbel gjøres på samme måte og har de samme utfordringene.

Velg riktig teknikk

Det er viktig å velge riktig teknikk, men noen ganger må du bytte underveis. Du kan enten slipe av den gamle malingen eller fjerne den med malingsfjerner.

Dette er ikke de eneste måtene å fjerne maling på, du kan også bruke varme, infrarødlampe, en enkel skrape eller til og med eddik. Men disse metodene krever enten mye utstyr, mye tålmodighet eller gir ikke spesielt bra resultater, så for meg er de mindre aktuelle.

Fjerne maling fra treverk

Slipe eller fjerne?

Skal jeg få frem gammelt treverk, er malingsfjerner nesten alltid det enkleste. Med mindre det bare er snakk om et tynt strøk med maling og ingen kroker å kriker, er det nesten umulig å bli kvitt all fargen og i tillegg ikke skade overflaten.

For alt annet og dersom du har slipemaskin, er dette ofte det enkleste, raskeste og det mest miljøvennlige. Malingsfjernere er jo sterke greier.

Jeg bruker slipemaskin når jeg vet at det bare er ett tynt lag med maling og dette strøket er fremdeles fint og jevnt. Da sliper jeg overflatene bare for å fjerne noe av fargen og for at den nye fargen skal hafte bedre.

Er det snakk om flere solide strøk, du vet, når den gamle fargen hoper seg opp i hjørnene, bruker jeg malingsfjerner. Dette er raskere, enklere og gir resultatene du trenger. Noen malinger klumper seg og blir litt gummiaktig når de slipes, for meg er dette et tegn på å gå over til malingsfjerner.

Fjerne maling av en gammel dør

Vær forsiktig med finermøbler

Vær også veldig forsiktig med å bruke slipemaskin på finermøbler. Det er fort gjort å slipe finerlaget slik at det blir for tynt. Finermøbler er også en utfordring med malingsfjerner, da det kan malingsfjerneren kan løsne limet til finerlaget. Her må du være forsiktig med malingsfjerneren i skjøtene.

Dersom møbelet har mange kriker og kroker foretrekker jeg også malingsfjerner. Det er fremdeles mer arbeid enn en glatt overflate, men her kommer du ikke godt til med slipemaskinen. Du må altså slipe for hånd og det er heller ikke så enkelt inni små hjørner. Så i stede for å risikere å ødelegge møbelet helt, er malingsfjerne det beste alternativet.

Hvilken metode er best for deg:

fjerne maling med slipemaskin

Slipemaskin

Tynt lag med maling
Den gamle malingen er fremdeles glatt og fin
Jevn og glatt overflate

fjerne maling med malingsfjerne

Malingsfjerner

Flere lag med lakk og maling
Finermøbler
Ujevn overflate
Finne frem gammelt treverk

Hvilken type malingsfjernere

Det finnes flere typer malingsfjernere: malingsfjernere på sprayboks, ferdig geleaktige midler i spann eller flaske, og pulver som du blander selv.

Malingsfjerner på sprayboks har jeg aldri prøvd selv, må jeg innrømme.

Av de to sistnevnte typene har jeg prøvd begge deler, og ferdig geleaktige malingsfjernere er etter min mening de beste.

Hva skal fjernes?

Så er det forskjellig kvalitet på flaskene også da, så dette er litt test og se, hva du foretrekker. Som regel har de forskjellig virketid og forskjellige virkeområder.

Rask virketid er selvfølgelig en fordel, men dette arbeidet kan ta litt tid, så det er ikke gjort i en fei uansett.

Les på pakningen for å se hvilken maling den passer best for. Noen har spesialisert seg på løsemiddelbaserte malinger andre vannbaserte, andre igjen vil ikke fastlegge seg og fjerner alt.

Dersom du er vet hvilken type maling du skal fjerne, vannbasert eller løsemiddelbasert, har du jo allerede et godt utgangspunkt. Men er det et gammelt eller ukjent møbel, er det ikke så greit vite.

Løsemiddelfarger er litt mer hardføre, og du vil trenge flere runder med fjerningen. Men med litt tålmodighet blir du kvitt all maling etter en tid uansett.

Gammel tredør i oppussing
Her er ikke døra helt ferdig enda, da. Foto: ParsleyofHappiness.com

Hva du trenger:

  • Malingsfjerner (ta en du finner på byggvarehuset du bruker til vanlig)
  • Malekost
  • Skrape
  • Gammel bøtte eller kopp for malingsrestene
  • Evt. Hansker, dersom du foretrekker det
Fjerne maling hva du trenger
Foto: Parsleyofhappiness.com

Let the fjerne-maling-games begin

No 1

1. Før du fjerner malingen

Jo glattere overflate du har med å gjøre, jo enklere er det å fjerne malingen. Dette betyr at du kan du fjerne eller demontere noe av møbelet uten at det lider noe skade av det, bør du gjøre det først.

Jeg skrudde av dørhåndtaket før jeg begynte på døra. Mer kan jeg ikke her, men bare det er verdt det.

Deretter bør du vaske møbelet godt først. Ikke bare er det triveligere å arbeide med når det er rent, men malingsfjerneren har nok arbeid som det er, om den ikke må slite seg igjennom gammel lort først også.

Som du ser står jeg gjerne ute under tak når jeg jobber med sånt, det lukter jo ganske sterkt av dette. Men pass på at møbelet ikke blir stående i direkte sollys, da tørker malingsfjerneren fortere ut, slutter å jobbe og du får den ikke av.

Fjerne maling pusse opp renovere
No2

2. Fordel malingsfjerneren

Da kan du endelig begynne med guffa. Ha på et raust lag med malingsfjerner over hele møbelet. Jeg synes det er enklest å helle en klatt med malingsfjerner direkte på overflaten og fordele den med en malerkost.

Jeg innrømmer gjerne at jeg ofte er litt for grådig og knaus med materialet. Men det er ikke veien å gå her. Sparer du på malingsfjerneren, ender du opp med et for tynt lag som vil tørke ut og ikke vil virke. Da trenger du et nytt lag o.s.v. Du vil til slutt bruke mer tid og mer malingsfjerner enn nødvendig. Ha minimum et 2 til 3 mm tykt lag med malingsfjerner.

No3

3. Vent

Dette er den enkleste delen av jobben. Alt etter hvor lang virketid det står på pakningen, venter du nå til at malingsfjerneren har virket seg ferdig. Når virketiden er omme og du er usikker på om du har ventet lenge nok, kan du tydelig seg om malingsfjerneren har gjort noe eller ikke. Dersom den gamle malingen har mange små bobler seg, er den ferdig.

Fjerne maling
Når fargen begynner å boble, vet du at det virker Foto: ParsleyofHappiness.com

4. Fjern middel og maling

Når hele møbelet er dekket med bitte små bobler, kan du begynne å skrape av malingsfjerneren, samt gammel maling.

Her bruker du den skrapen du synes passer best for deg. Men ikke bruk for skarp skrape, treverket er nå fuktig og mykt og det er fort gjort å lage riper i treverket. Du må også skrape med fiberretningen. Skraper du på tvers av fibrene, kan dette skade treverket.

Dersom det er vannbasert maling det dreier seg om, vil du merke at på glatte flater vil malingen løsne som en film og du kan nesten dra av malingen som et lag. Dette skjer ikke ved løsemiddelbasert maling.

OBS! Hverken gammel maling eller brukt malingsfjerner skal lande i restavfall. Ha en gammel malingsbøtte eller kopp, som du ikke trenger tilgjengelig, hvor du kaster det du skraper av oppi. Denne tar du med til nærmeste avfallstorg neste gang du er der.

Fjerne maling
No 05

5. Gjenta om nødvendig

Det er fult mulig at ikke all malingen går av ved første forsøk. Ikke skrap fortvilet på de siste flekkene av den grunn, dette vil mest sannsynlig bare lage riper. Ha på mer malingsfjerner og gjenta behandlingen til all maling er borte.

Dette kan også være tilfelle dersom det er mange lag med maling du må igjennom.

No06

6. Gjør rent

Når malingen er borte og du er fornøyd med resultatet. Tørker du rent møbelet med en fuktig klut. Det er ofte at malingsfjerneren klumper seg litt og klistrer seg fast i en kant eller hjørne. Dette pusser du bort med en gammel tannbørste eller lignende.

Renovere gammel tredør
N 07

7. La møbelet tørke

Nå kan du enten la møbelet være som det er eller ha på et nytt strøk med maling. Pass på at møbelet er helt tørt før du begynner på noen nytt.

Når møbelet er helt tørt er det bare å begynne med neste prosjekt!

Hvit tredør

Nytt kjøkken med åpne hyller

Nytt kjøkken med åpne hyller 800 1200 Parsley of Happiness

Åpne hyller og kjøkkenøy:   Nytt kjøkken i nordisk stil Jeg er akkurat ferdig med et lite nytt kjøkken, hvor jeg boltret meg i en nordisk stil, med åpne reoler…

male mursteinsvegg

5 tips til deg som vil male mursteinsvegg

5 tips til deg som vil male mursteinsvegg 1200 675 Parsley of Happiness

Så enkelt kan du male en mursteinsvegg og forvandle den fra stygg til stilfull. Her er 5 tips som kan spare deg tid og hodebry.

Enkel sengegavl du lager selv

Enkel sengegavl du lager selv 1200 800 Parsley of Happiness

Effektfull sengegavl med mosaikkfliser: Enkel sengegavl du lager selv Det er lett å tenke litt for komplisert når det kommer til sengegavl, men da er det så lite som skal…

Legge fliser sengegavl selvklebende fliser

Legge selvklebende mosaikkfliser

Legge selvklebende mosaikkfliser 1200 675 Parsley of Happiness

Så dette er min nye guilty pleasure: selvklebende mosaikkfliser. Jeg viser deg hvordan du legger mosaikkfliser og lager en vakker sengegavl.

Pin oss på Pinterest: