Før og etter oppussing – Endelig nytt kjøkken!

Før og etter oppussing – Endelig nytt kjøkken! 1920 1280 Parsley of Happiness

For noen uker siden hadde vi venner på besøk som ikke hadde sett det nye kjøkkenet enda. «Whaaaaaat?» Kjøkkenet er jo ikke nytt lengre nå. Ettersom prosessen tok uvanlig lang tid, var ikke euforien helt dem samme når kjøkkenet endelig ble helt ferdig. Og jeg glemmer ofte at jeg ikke har vist det nye kjøkkenet for mange enda, som her på bloggen for eksempel. Ladies and Gentleman – I present to you: en før og etter-artikkel av et nytt kjøkken. 

Denne artikkelen gikk online etter et samarbeid med www.handtuchhalter.de

For noen uker siden hadde vi venner på besøk som ikke hadde sett det nye kjøkkenet enda. «Whaaaaaat?» Kjøkkenet er jo ikke nytt lengre nå. Ettersom prosessen tok uvanlig lang tid, var ikke euforien helt dem samme når kjøkkenet endelig ble helt ferdig. Og jeg glemmer ofte at jeg ikke har vist det nye kjøkkenet for mange enda, som her på bloggen for eksempel. Ladies and Gentleman – I present to you: en før og etter-artikkel av vårt nye kjøkken. 

nytt kjøkken Trine Saurstroe
Juhuuuu! Endelig nytt kjøkken! Foto: ParsleyofHappiness.com Trine Saurstroe

Hvor lenge er kjøkkenet nytt?

Kjøkkenet var nytt og ferdig, det manglet bare de siste lampene, knottene og kjøleskapet – og så måtte vi gjøre en liten endring på fotlista i det ene hjørnet. Så jeg ventet med den store «feiringen».

Men da var det ikke nytt lengre, denne «endelig er det ferdig»-følelsen kokte litt bort i kålen. Renoveringen tok så lang tid fra begynnelse til slutt, at når det endelig var ferdig glemte jeg å skrive om det på bloggen. Det hadde det gått et år siden vi begynte med montasjen og vi var allerede i full gang med nye prosjekter

Det er jo leit, for jeg har jo bare såååå mye å si om kjøkkenet, og om planlegge et nytt kjøkken generelt.

Interiørblogg Landlig stil kjøkken inspirasjon bærekraftig
Det er de så og store oppgraderingene som gjør et nytt kjøkken til ren luksus. Foto: ParsleyofHappiness.com

Planleggingen

Kjøkkenplanleggingen og montasjen foregikk mellom ulike lockdown fra begynnelsen av 2020, kjøleskapet kom i et annet åpent øyeblikk på slutten av 2021.

Lamper, knotter og håndtak til skapdørene hadde jeg bestilt fra England. Bestillingen ble gjennomført før Pre-Brexit, men varene var ikke klare til å sendes før Post-Brexit. Og da visste ikke speditøren hvordan han skulle sende varer til utlandet, så det tok videre flere måneder før vi endelig fikk pakke på døra.

Sånn sett i ettertid var vi nok maksimalt uheldig med timingen på kjøkkenet, men kjøkkenet ble jo ferdig til slutt.

tegninger til et nytt kjøkken
Det er en del planlegging som står bak et nytt kjøkken. Foto: ParsleyofHappiness.com

Nytt kjøkken, men hva ble pusset opp

To vinduer blir ett vindu og dør

Vi gjorde mye med selve rommet også. For når du stripper ned et rom så til de grader som vi gjorde, er det ikke så stor forskjell fra eller til om du slår noen hull i veggene også.

Kjøkkenet er som regel det rommet som krever mest tid, penger og resurser ved en oppussing. Så jeg vil anbefale, at når du først bestemmer deg for å pusse opp kjøkkenet, bør du i tillegg vurdere om det lønner seg å gjøre noe med selve rommet også. Det er litt «nå eller aldri», pluss at små endringer på selve rommet, kan bety forskjellen mellom drømmekjøkkenet og «bare» et nytt kjøkken.

Vi byttet ut to små tradisjonsrike vinduer, til et stort vindu og en terrassedør. Begge med to lemmer som går utover. Dette er så uvanlig her, at jeg måtte i gjennom flere diskusjoner før i det hele tatt noen var villige til å selge meg dette (!).

Jeg kunne vel skrive en hel bloggartikkel om dette, og hvorfor dette er et godt valg, men jeg tar bare kortversjonen her: Vi er kjempefornøyde og det er den løsningen som fyller vårt behov best.

Men jeg må bare si, at dersom du har mulighet på noe sett og vis og ha en dør fra kjøkkenet og ut i det fri, ta den!

Dette er en av det beste «funksjonene» jeg har på det nye kjøkkenet. Selvfølgelig er det trivelig å få masse frisk luft på og muligheten for en kaffepause ute, men det er i tillegg utrolig praktisk. Brett eller kaker som må avkjøles fort, setter jeg ut her. På vinterstid setter jeg kjeler og annen mat, som ikke får plass i kjøleskapet, lettvint utenfor døra. Dersom jeg vasker store ting som brett, karr eller annet utstyr, setter jeg dem ut for å dryppe av seg i sola uten at hele kjøkkenet blir fult.

Uansett hvor stor eller liten plass du har utenfor denne døra, det er som om du får mye større kjøkken.

nytt kjøkken
bilder av kjøkkenet før og etter
Jeg kan ikke klage, jeg hadde jo to vinduer inn til kjøkkenet. Men når jeg hadde sjansen, ble de byttet ut. Foto: ParsleyofHappiness.com
nytt kjøkken
nytt hvitt tre kjøkken etter bilder
Det å ha en dør ut rett fra kjøkkenet, er som å gjøre kjøkkenet så mye større. Foto: ParsleyofHappiness.com

Spiskammers for fall

Spiskammers er supert, hvorfor dette har gått litt i glemmeboken i moderne kjøkken, er et mysterium for meg. Likevel var vårt gamle spiskammers alt annet enn praktisk. For det første gikk døren innover, så to vegger var totalt nytteløse. Hyllene var litt for dype, slik at alt som ikke sto i andre eller tredje rekke på hyllene, kunne like gjerne blitt kastet med en gang, for det ble det aldri tatt i igjen.

Dessuten var det solid bygd i murstein, så av de nesten 3 kvadratmeterne store spiskammerset, var 1 av dem murvegger. «Much ado about nothing» kan du vel si.

Det var klart hele tiden at vi ville ha nytt kjøkken med et spiskammers, men et som tok mindre plass og som er mer praktisk.

nytt kjøkken
Nytt kjøkken - før og etter bilder
Litt vanskelig å se, men det monsteret av at spiskammers i enden måtte vekk. Foto: ParsleyofHappiness.com
nytt kjøkken
Nytt kjøkken - landlig stil med
Det nye spiskammerset tar nesten ikke plass og har nå helt smale hyller. Foto: ParsleyofHappiness.com Sånn holder jeg oversikten, men har fremdeles plass til alt.

Flisgulvet skal ut først

Fliser på kjøkkenet har vel et par fordeler. De er gode ledere for varme i gulvet og om de ikke er lettere å holde rene enn andre gulvbelegg, så tåler de som regel hardere skyts, dersom uhellet skulle være ute

Likevel vil jeg aldri ha fliser på gulvet igjen og anbefaler på det sterkeste å unngå fliser på kjøkkenet, dersom noen spør.

Fliser er et kaldt og hardt materialet. Selv om de føles varme fra varmen i gulvet, gir de et kjøligere og mindre behagelig helhetsinntrykk en for eksempel tre eller gulvbelegg.

Nå kan du får fliser nærmest uten fuger, og det bør du velge, for det er så godt som umulig å holde fugene hvite i årevis.

Og til slutt det argumentet som for meg slår alle argumenter, og som fikk blodet mitt til å koke hver eneste gang.

Alt går i stykker på et flisgulv! På alle andre gulvbelegg har du en aldri så liten sjanse for at det som faller ned, ikke knuses eller går i stykker. Men på et flislagt gulv kan du slippe ned kosebamse og du kan ta deg fanden på at det knuses i en trillion biter og fordeler seg som en atomsprengning over hele gulvet – hver gang!

nytt kjøkken
Oppussing kjøkken.
Det var faktisk et annet flisgulv unter det øverste. Vi fjernet bare ett lag, jeg følte ikke så mye forakt mot det første laget. Foto: ParsleyofHappiness.com
nytt kjøkken
Nytt kjøkken med tregulv
Tregulv - det er gulvet sitt, det! Jeg syntest det nå. Foto: ParsleyofHappiness.com

Selve kjøkkeninnredningen

Det var et par ting jeg har hatt på ønskelisten for et nytt kjøkken lenge.

nytt kjøkken
Før bilder av kjøkken oppussing
Den gamle kjøkkeninnredningen var elektiv for å si det pent. Foto: ParsleyofHappiness.com
nytt kjøkken
nytt kjøkken kjøkkenøy
Lysere, en liten facelift her og der, og kjøkkenet er mitt nye drømmested. Foto: ParsleyofHappiness.com
  1. Nytt kjøkken med «gammeldags» vedovn. Ingenting slår en lunk i vedovnen på en kald vintermorgen. Så deilig! Denne er i tillegg koblet til varmtvannsberederen og bruket overflødig energi til å varme vannet.
  2. Det andre var en stor keramikkoppvaskkum med tre kummer fra Villeroy og Boch. Kan ikke helt forklare hvorfor, men jeg så den på en messe for mange år siden og det var kjærlighet ved første blikk og vi er like forelsket den dag i Dette er fremdeles min drømmevask, men vi har jo alle våre svakheter.
  3. Etter flommen i 2013 så vi hva mye vann kan gjøre med sponplateinnredninger. De eser ut som en gjennomsnittsperson på Home Office under Corona-Epidemien. Vi fikk ikke igjen skapdørene og skuffene ble klemt inne fordi selve skapene ble dobbelt så tykke. Ikke det at vi tror dette skal skje igjen, men det gjør noe med en. Så vi var ganske sikre på at vi ville ha et nytt kjøkken med så mye massivt treverk som mulig.
  4. Det måtte blir et kjøkken i landlig stil. Huset er gammelt og landlig og vi har valgt å respektere dette igjennom hele renoveringen.
  5. Overskap helt opp til taket. Jeg tror alle som har eller har hatt en kjøkkeninnredning som ikke går helt opp til taket og har vasket oppå skapene, vet hva jeg snakker om. Denne plassen er kun til å samle støv og fett fra matlaging. Kombinasjonen gjør at fettet klister støvet fast til overflaten til en feit grå masse. Det er selvfølgelig ingen som ser dette, men jeg vet at det er sånn og derfor skulle skapene gå helt opp til taket- ferdig snakka.
nytt kjøkken
gammelt kjøkken nytt kjøkken
Det var en tid hvor det var veldig trendy og nytenkende å plassere møbler på skrå i et hjørne. Men den tiden er forbi. Foto: ParsleyofHappiness.com
nytt kjøkken
nytt kjøkken Treverk hvitt tre
Når vi fikk plasser kjøkkeninnredningen langs veggen, ble det plutselig mer plass. Foto: ParsleyofHappiness.com
Nytt kjøkken
... men jeg trives enda bedre med å lage mat her. Foto: ParsleyofHappiness.com

Deretter gikk det på «nice to haves»

6. Hadde veldig lyst på kjøkkenøy, men dersom en annen løsning var bedre, hadde jeg ofret den.

7. En integrert sittebenk i kjøkkeninnredningen var også noe jeg ønsket meg, men ikke det var mer en bonus. For meg er dette selve definisjonen på et koselig kjøkken. Skulle denne i tillegg benken komme foran et vindu, ville dette vært absolutt jackpot, men det gikk ikke. Som sagt, her snakker vi om «nice to have»

nytt kjøkken
Gammel kjøkkeninnredning
Jeg faktisk likte å lage mat på det gamle kjøkkenet, men sånn designmessig, var det vel masse rom for bedring, kan du si. Foto: ParsleyofHappiness.com
nytt kjøkken
Koselig kjøkkenbenk nytt kjøkken
Yeah! Jeg fikk benken jeg ønsket meg!! Foto: ParsleyofHappiness.com

Til slutt fikk jeg et nytt kjøkken som faktisk greide å krysse av alle punktene på ønskelista mi. Skulle vel bare mangle etter ett år med planlegging…

nytt kjøkken svart hvitt
Den dagen jeg trengte nye dørskilt og the dørskilt-challenge
Den dagen jeg trengte nye dørskilt og the dørskilt-challenge 576 864 Parsley of Happiness

Det begynte for noen måneder siden. Helt utav det blå egentlig, for huset har jo stått der i 100 år nå. Den dagen jeg skjønte at jeg trengte nye dørskilt.

Moderne Adventsstake
Annerledes adventsstake du lager selv
Annerledes adventsstake du lager selv 1920 2560 Parsley of Happiness

Lei av samme adventsstake år etter år? Hva med en litt moderne tvist på adventsstaken denne gangen?

Innebygd sittekrok lesekrok dagseng
DIY: selvsnekret innebygd sittebenk
DIY: selvsnekret innebygd sittebenk 1920 1280 Parsley of Happiness

En innebygd sittebenk er ikke bare for gamle, store villaer eller for de med et helt fotballag av interiørdesignere og håndverkere til disposisjon. Det er et stort, men absolut realistisk Gjør-Det-Selv-Prosjekt og enklere enn du tror.

selvlaget påskepynt enkel påskepynt med barn
Påskepynt i siste liten: hvordan du jukser deg til selvlagd påskepynt
Påskepynt i siste liten: hvordan du jukser deg til selvlagd påskepynt 1050 700 Parsley of Happiness

Du har fremdeles ikke laget påskepynt? Vel det er alt annet enn en optimal situasjon, men dette greier vi. Jeg forklarer deg påskepyntens tre grunnpilarer og hvordan du kan jukse deg til selvlaget påskepynt.