Blomsterbutikk i Paris

Fra sjuskete til den mest trendy bydelen i Paris: Sopi

Fra sjuskete til den mest trendy bydelen i Paris: Sopi 1200 1812 Parsley of Happiness

Det er fremdeles mer en nok butikker for, la oss si, voksne her, og dersom lapdance er din greie, skal det nok bli en ordning på det også. Men den en gang litt sjuskete delen av Paris, utviklet seg så til en turistfelle, er nå blitt en supertrendy hipsterbydel, hvor pariserne selv gjerne oppholder seg.

Fra sjuskete, til turistfelle til den mest trendye bydelen i Paris:

Sopi

Først åpner grønnsakhandleren og bakeren. Det gir deg noen herlige timer til å nyte en café au lait og en Croissant, mens solen trer sine første stråler gjennom gatene. Deretter åpner den ene butikken etter andre. Vaskesalongene hadde åpent nesten hele natten. Her i Sopi i Paris, eller hva du måtte kalle det, er livet enkelt.

Pigalle

Sopi Foto: Trine Saurstroe

Sopi, Pigalle eller 9. Arrondissement er egentlig et og det samme, nemlig området rundt Moulin Rouge. Den en gang litt sjuskete delen av Paris utviklet seg så til en turistfelle, men er nå blitt en supertrendy hipsterbydel, hvor pariserne selv gjerne oppholder seg.

Det er fremdeles mer en nok butikker for la oss si, voksne her. Og dersom lapdance er din greie, skal det nok bli en ordning på det også.

Moulin Rouge Paris

Moulin Rouge Foto: Trine Saurstroe

Men dette er ikke alt og du ser som kjent bare det du vil se. Det vil si, det hvor reisebussen din slipper deg av. Og det er sannsynligvis i gaten hvor rosalysende butikkvinduer og grellblinkende LED-skilt kjemper om din oppmerksomhet. Dette Sopi er bare en liten del av sannheten. Dersom du retter kameraet ditt sørover, ser du den delen av Paris som kan beskrives som stilig og siste skrik, og ikke med det andre ordet som begynner med „s“, hvis du skjønner hva jeg mener.

Er Sopi en greie?

Travel Paris reise uten barn

Causses Foto: Trine Saurstroe

Ja og nei. Sopi står for South Pigalle og er navnet på den lille firkanten av Paris, som ligger mellom Metrostasjonene Blanche – Anverse i nord og Notre-Dame-de-Lorette – Trinité-d’Estienne-d’Orves i sør.

Alle som hører hjemme i Sopi er stolte av bydelen sin. Det være seg resepsjonisten i boutiquehotellet uten heis, men med masser av designermøbler. Eller concept store-eieren som fører håndlagde miniatyrrobotfigurer fra Japan.

“Sopi er det neste big-thing i Paris!” forteller de fulle av entusiasme.

Alle andre i Paris vet ikke engang hva Sopi er.

Ahh, Pigalle!

“Ahh, Pigalle” nikker de bekreftende, etter at de ikke skjønte bæra når du sa Sopi. De foretrekker egentlig bare bydelnummeret „le neuvieme“, „9éme“ oder „9e“ (9. arrondissement). Med disse navnene er de straks på nett igjen, men skjønner ikke hvorfor jeg ikke sa det med en gang.

Ikke fransk en gang

Sopi er jo ikke fransk en gang. En franskmann ville ha sagt Sud Pigalle eller Pigalle Sud, altså «Supi eller «Pisu»?!? Akronymet griner av plausibilitetsfeil.

Motstandere av Sopi-navnet mener det hele er et markedsføringstriks eller amerikanerne, som prøver å skape det neste Tribeca (hipsterbydel i New York).

Jeg føler meg hverken i stand til, eller er det behov for min mening i denne saken. Vi tar det hele fra sidelinja.

Shopping i Sopi

Foto: Trine Saurstroe

Men uansett hva du kaller det, denne bydelen er kjempepopulær blant pariserne selv. Ettersom mengden av turistattraksjoner uteblir og gatene er for trange for reisebusser, er dette et område hvor pariserne selv gjerne tilbringer en lørdag ettermiddag.

Kjempesøt og supertrendy, uansett hva du kaller den.

Jeg kaller den likevel for Sopi, det går raskest.

Ikke verdt turen

Med mindre du ønsker å fylle fotoboken din (jeg går ut ifra at ingen lengre kjenner til det gode gamle fotoalbumet) med mer eller mindre pene bilder av sex-shopvinduer, kommer du ikke til Sopi på grunn av severdighetene.

Butikk i Paris

Le Rocketship Foto: Trine Saurstroe

Etter Moulin Rouge og Sacré Ceur, dersom vi strekker oss litt nordover, er du eksakt 2 bilder rikere når du går inn i reisebussen igjen.

Nei, Sopi er bydelen du blir i. Du kan la kameraet ligge hjemme om du vil. På morgenen går du til bakeren for å spise frokost, på dagtid slentrer du gjennom de gamle gatene fra den ene lille butikken til den andre. Ingen 7-etasjes shoppingsenter her nei, og heller ikke gatevis med internasjonale merker, som du finner overalt ellers.

Her er minst en blomsterbutikk, en liten bokhandel, en butikk bare med sjokolade i hver eneste gate.

Sjokolade i Paris

Sébastien Gaudard Pâtissier Foto: Trine Saurstroe

Dersom du skulle trenge en pause, setter du deg ned på en bistro og nyter et glass rødvin. På kveldstid går du på en forestilling i et teater eller spiser på en annen bistro før du går tilbake til hotellet ditt igjen.

„La savoir vivre“ kaller franskmennene det, „vite hvordan man nyter livet.

I Sopi kan du s visst nyte livet.

Hva gjør du

Det er i gatene Rue des Martyrs og Rue Henry Monnier det er mest liv. Her kan du både handle og få deg en kaffepause. Men ikke glem at mange små overraskelser og mindre kjente skatter finner du i sidegatene. Det er litt synd om du går glipp av disse. Men det er en liten bydel, du når alt til fots.

Handle

Blomsterbutikk i Paris

Olivier Foto: Trine Saurstroe

Handle som en ekte pariser. Da er det snakk om hverken kjøpesenter eller internasjonale merker.

Her har vært sitt produkt sin butikk.

Hver gate har minst en blomsterbutikk. Du og du, så skjønt. Dessverre er blomster skikkelig ugunstig å pakke i kofferten. Men det er mulig at dette er like greit, for det kan raskt bli dyrt..

Olivier in ligger i 66 rue Condorcet og blander klassisk avskårent med trøkablomster og grener av alle slag. Jeg kunne ha blitt her i en evighet.

Librairimage i 53 Rue de la Rochefoucauld er et godt eksempel på hvordan du kan skvise haugevis av varer på svært få kvadratmeter. En minibokhandel og bladkiosk i ett, men med bøker så små at de har plass i et eggeglass, er jo alt mulig.

Bokhandel i Paris

Librairimage  Foto: Trine Saurstroe

Conceptstore-mekka

 

Rocketship in Paris

Le Rocketship Foto: Trine Saurstroe

Sopi har kastet seg over concept store-trenden med alt de eier og har, og kan vel sies å være lite concept store-mekka. Sånn litt repetisjon: Concept store er en liten spesialbutikk med et heller utypisk blanding av varer og tjenester.

Som for eksempel hos Le Rocketship i 13bis, rue Henry Monnier, som har en miks av kontorrekvisita, retrovarer fra 80- 0g 90åra- og andre dekorartikler, men ved disken har han i tillegg en liten kaffebar, Ah, endelig en som forstår meg…

SEPT Cinq

SEPT cinq Foto: Trine Saurstroe

I mellomtiden har Sept Cinq lukket sine dører for godt…

SEPT Cinq i 54 rue Notre-Dame de Lorette er en av to butikker ble grunnlagt av to studievenninner. De har en spennende blanding av mote, smykker og gaveartikler fra lokale kunstnere og produsenter. En liten feminin butikk, hvor du alltid vil finne noe.

Bedre med fair og bærekraftig

Altermundi

Altermundi Foto: Trine Saurstroe

Det er åtte Altermundi-butikker i Paris. I Sopi finner du en i 17 rue des Martyrs. Her finner du alt du trenger i en fair og bærekraftig utgave. Det liker vi! En liten butikk med store mål: når de har 20 butikker vil de ekspandere til utlandet, kunne de fortelle. Det gjelder å rede verden, en butikk av gangen.

Snavvel og mat

Restaurantene i Sopi er bare så søte men også foruroligende små. Det er mulig du trenger litt tid til å venne deg til akkurat det.

For deg ser det ut som om restauranten er full, men for kelneren er det rikelig med plass og tilbyr et bord på størrelse med et frimerke midt i restauranten. Privatsfære kan du unne deg når du kommer hjem igjen. Et lite øyeblikk uoppmerksomhet, og du setter rødvinsglasset ned på nabobordet etter at du har tatt en slurk. Her blir finmotorikken satt skikkelig på prøve.

Men det gjør ingenting, her synes alle dette er normalt og til syvende og sist (selv om instagramkontoen din hevder noe annet) er det ingen som interesserer seg for hva du spiser. Her er det bare å klemme seg på plass og nyte maten.

Og det skal ikke skorte på nytelsen. Book bord på forhånd fra fredag til søndag for restaurantene. Alle de andre er det bare å gå inn å smake.

 

Cafe i Paris

Aloha Foto: Trine Saurstroe

 

Aloha Café – Caféen er dessverre lagt ned – navnet og de pastellfargede veggene kunne bety at du sitter på en øy i det karibiske hav et sted. Men kaffen og den søte baksten bekrefter det du tenkte hele tiden: du er i Paris, i 32 rue Pierre Fontaine for å være helt nøyaktig. Et godt tipps for frokost.

Det er så mange patissiere i Sopi, både moderne og tradisjonelle. Jeg foreslår at du prøver deg frem, hva har du og miste? Vel, foruten et par kilo i etterkant kanskje, men det er verdt det.

 

Gourmet reise til Paris

Sébastien Gaudard Pâtissier Foto: Trine Saurstroe

Sébastien Gaudard Pâtissier i 22, rue des Martyrs er av den tradisjonelle sorten. Dersom du er etter noe med få kalorier, må du vel holde deg til å nyte det sukkersøte interiøret. Innredningen alene er verdt et besøk, men nå som du allerede er her…

 

Fin mat

Causses i Paris

Foto: Trine Saurstroe

Er du ikke en tilhenger av matvarer innpakket plastikk og stoppet inn i stygge reoler?

Causses i 55 rue Notre-Dame de Lorette viser hvordan det skal gjøres. Her er varene så lekkert presentert, at du på den ene siden vil kjøpe alt, men på den andre siden er redd for å ta i noe, ettersom dette sannsynligvis vil ødelegge den fine presentasjonen.

Concept Store in Paris

Scandle Foto: Trine Saurstroe

Scandle i 68 rue Blanche tar concept-store-trenden ett skritt videre. Blandingen av design og mote er jo ikke så uvanlig lengre, men en radio (?) og restaurant i tillegg, da snakker vi helt knall, gærent trendy! I denne stilige innredningen kan du hipstere så mye du vil, selv om jeg tviler på at dette er et verb. Book bord på forhånd.

 

 

LeStaminet i 33 Rue de Navarin er min store favoritt. Liten, søt og utrolig avslappet. Maten blir forberedt i et lite enmanns(dame)-kjøkken rett ved siden av og smaker like godt som det ser ut på tallerkenen.

French Kitchen

Le Stamine Foto: Trine Saurstroe

Den første Buvette-bistroen ligger i New York (?) og er etter sigende så fransk, at den nå også er å finne i Paris. Dette høres jo helt feil ut, men så er det ikke det likevel. Buvette in 28 rue Henry Monnier, er så Paris som det går an. Jeg ville egentlig ikke gå dit engang, jeg reiser jo ikke til Paris for å spise på en amerikansk kopi. Men en lokal butikkeier satte meg på andre tanker:

„Som regel er det umulig å kopiere den riktige franske stilen, men de her har klart det. Du må gå dit“. Jeg må si han hadde rett.

French Cuisine

Buvette Foto: Trine Saurstroe

Men det er også mulig å gjøre det omvendt. Rose Bakery høres amerikansk ut, men filialen her i 46 rue des Martyrs er den første av sitt slag. I mellomtiden har de bakerier i New York og tre andre byer i hele verden, og Rose er en franskkvinne hun. Skikkelig godt, både til frokost og lunch.

Breakfast and Lunch in Paris

Rose Bakery Foto: Trine Saurstroe

Gjøre

Som sagt, Sopi er den bydel for å nyte livet og ikke akkurat stille din sult for severdigheter og kultur. Men litt kultur går da alltid:

La Musée de la Vie romantique

La Musée de la Vie romanitque  Foto: Trine Saurstroe

Bydelen er kjent for sine mange små teater. Forestillingene er som regel på fransk, men det finnes rene danseforestillinger også, da er jo språket mindre viktig.

La Musée de la Vie romantique i 16 Rue Chaptal. Ok det er ikke Louvre. Men likevel en liten juvel gjemt imellom murhusfasadene og asfaltgatene. Her er det ingen lange køer, og tar maksimalt en time av ferien din.

Sove

1er Etage Sopi in Paris

1er Etage Sopi Foto: Trine Saurstroe

Det var vel ikke annet å forvente, men for å gjøre det helt klart, du vil ikke finne store hotellkomplekser i Sopt. Små nydelige boutiquehoteller, appartementshoteller og gunstige 3-stjerneshotell finner du i massevis.

De fleste er små og veldig autentisk, med fargerik, overdådig innredning, en smal tretrapp med teppeløper og ingen heis. Men nå bør du aldri ta med deg mer bagasje enn at du greier å bære den selv, så det går nok greit.

1er Etage Sopi Hotel er et sånt et. Lite, diskre, autentisk, men likevel supertrendy og moderne.

Art deco interiør: Slik får du art deco stilen

Art deco interiør: Slik får du art deco stilen 1080 1350 Parsley of Happiness

I en verden hvor alt er nøytralt og minimalistisk, slår hjertet en salto når det ser art deco interiør. Art deco skal være litt over-the-top med på en elegant, ekstravagant og gjerne litt luksuriøs måte. Vanskelig? Nei da – jeg forklarer hvordan.

I iglotelt på Trolltunga arctic dome

Kjapp reiseguide til Trolltunga

Kjapp reiseguide til Trolltunga 1200 857 Parsley of Happiness

Trolltunga er blitt en Instagram-hit, av helt åpenlyse grunner. Bildene du tar på denne turen her, er grunnen til at folk over hele verden har Norge veldig langt oppe på…

Roadtrip til Sør England

En roadtrip til Sør-England

En roadtrip til Sør-England 1404 1920 Parsley of Happiness

Putt Bridget Jones, Livet med Larkins (husker du den?), The Holiday, en Jojo Moyes-roman og Postman Pat i et glass. Rist godt, og du har…

Kjapp reiseguide til Nassau, Bahamas

Kjapp reiseguide til Nassau, Bahamas 857 1200 Parsley of Happiness

Nassau, Bahamas faller mellom to stoler, for travel som badeferie og for liten som storbyferie. Slik lager du en storbadebyferie av det: