Vinduskarm gjør det selv

Gjør det selv: Fin vinduskarm du lager selv

Gjør det selv: Fin vinduskarm du lager selv 1524 2032 Parsley of Happiness

Du trenger ikke å rive hele huset og starte på nytt igjen, bare fordi du ikke er fornøyd med de gamle livløse vinduskarmene. Fin vinduskarm du lager selv

Gjør det selv:

Elegant vinduskarm du lager selv

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Du trenger ikke å rive hele huset og starte på nytt igjen, bare fordi du ikke er fornøyd med en gammel livløs vinduskarm.

DIY oppussingsprosjekt vaskerom IKEA hacks

Gresset er som kjent grønnere på den andre siden. Sånn er et vel med alt, har du et trehus ønsker du deg murhus med glatte vegger, synlige mursteiner og/eller høyt under taket. Har du murhus, ønsker du deg et trehus med behagelige materialer, koselig panelstrukturer og rødmalte vegger.

Sånn har jeg det også. Jeg har et (for det meste, it*s complicated) murhus, men ønsker mer treverk. Spesielt har jeg et problem med vinduene. Vinduskarmene går i ett med veggen og er totalt blottet for sjarm.

Vinduskarm gjør det selv
Ikke mye sexappeal over denne vinduskarmen nei. Foto: ParsleyofHappiness.com

For meg som er oppvokst i trehus og har DIY-ere til foreldre, kan mur-, puss-  eller gipsplatevegger virke litt overveldende. Det er liksom ikke bare å fjerne noen fjøler her og der dersom jeg ønsker en forandring. Jeg må nesten frem med slegga bare jeg vil henge opp et bilde.

Men så er det det der med å jukse litt da, og der – der er jeg en ener!

Med noen treplater og maling, så er det håp for enhver vinduskarm. Foto: ParsleyofHappiness.com

Hvor viktig er en vinduskarm

En fin vinduskarm, uansett hvor enkel eller utbrodert den er, gir masse struktur til en ellers glatt vegg. Og ettersom hvilken stil du velger, kan du gjøre rommet alt fra koseligere til mer elegant.

Vi setter i gang

Før du setter i gang, er det en stor fordel om du leser igjennom hele veiledningen først. Det er et par ting som kanskje ikke virker så nøye eller til og med unødvendig ved første øyekast, men som i videre skritt er ganske viktig for et godt resultat.

Du kan selvfølgelig pimpe din egen vinduskarm, slik du vil, men om du leser igjennom veiledningen i sin helet først, kan du unngå noen feil, som vi gjorde. Jeg sier ifra hvor du kan gjøre shortcuts, ellers bør du holde deg til veiledningen.

1. Bunnplaten inni vinduskarmen

Vinduskarm gjør det selv tegning
Material:

Til den nederste karmen brukte vi en 2,6 cm tykk hobbyplate eller møbelplate om du vil.  Du kan også bruke en benkeplater eller lignende. Viktig er at den kan gjøres «pen» på tre av fire tverrkanter. Og at den ikke er tykkere enn at du kan åpne vinduet etter på!

Slik gjør du:
 • Først tar du mål på selve vinduskarmen.
 • Deretter legger du til ca. 3,5 cm i dybden. Dette er den delen av vinduskarmen som står «utenfor» veggen i front.
 • Så legger du til ca. 10 cm på hver side i bredden (altså bredde pluss 20 cm). Dette er de utstikkerne, som senere er på selve veggen på begge sider av karmen, under vindusrammen.
 • Nå har du en avlang firkantet plate på den størrelse du trenger.
 • Ta nye mål på vinduskarmen igjen. Mål flere steder, flatene er ikke nødvendigvis rette! Disse målene tegner du midt på platen kant i kant med baksiden (siden mot selve vinduet.) Foran har du da 3,5 cm, som skal være igjen over hele bredden.
 • Deretter sager du vekk de feltene på begge sider i bakkant av platen. Se på tegningen – de skraverte feltene skal vekk. Rosa viser ferdig bunnplate / grønt viser den gamle vinduskarmen under.
 • Nå kan du skyve platen inn i vinduskarmen til den stopper i sideutsikkerne.
 • Ha på godt med montasjelim og fest vinduskarmen.
 • Bruk teleskopstøtter for å holde platen på plass til limet tørker, om dette er nødvendig.

2. Kle taket på vinduskarmen

Det kan føles som om dette skrittet ikke er nødvendig, men det er det. Det er vanskelig å få fine overganger og et naturlig helhetsinntrykk uten å kle inn hele vinduskarmen.

Start med taket av vinduskarmen

Material:

Vinduskarmen innvendig kles med treplater.

Vi brukte 6 mm kryssfinér furu. Dette gir en fin følelse av treverk og er enkel å jobbe med.

Tykkelsen på platene er litt smak og behag, men bør ikke overstige 1 cm, ettersom dette har konsekvenser for rammen rundt etterpå og sluttresultatet kan bli rart.

Uansett må de selvfølgelig ikke være tykkere enn at du kan åpne vinduet etterpå.

Slik gjør du:
  • Slip platene litt med sandpapir, dette gir bedre resultat for malingen. Pass på at du ikke runder av hjørnene, ettersom de skal gå kant i kant med rammen i punkt 4.
  • Tilpass platene slik at de passer så godt til flaten som mulig. Normalt er det høyde x bredde, men ta mål på flere steder for å være sikker på at veggene er rette.

 

  • OBS! Du har litt slingringsmonn, ettersom sideplatene senere vil dekke over noe av taket. Så det gjør ingenting om platen er noen få mm for kort oppe.

 

 • Ha på godt med lim. Bruk et montasjelim som er egnet for både treverk og materialet i vinduskarmene. Lim & Byggfug er som regel helt greit.
 • Lim platen i taket på vinduskarmen.
 • Ideelt sett bør du bruke en teleskopstøtte for å holde platen på plass til limet er tørket helt.
 • Fortsett neste dag eller etter anbefalt tørketid for limet. Dette tar litt tid.
Vinduskarm

OBS!!

Dersom platen ikke ligger 100% inntil vinduskarmen overalt, er ikke dette så farlig, dette synes ikke senere uansett. Det er viktigere at ytterkanten på platen er i water.

3. Kle innsiden av vinduskarmen

Deretter gjør du det samme med sideveggene av vinduskarmen.

Material:
Bruk samme material som i taket.
Slik gjør du:
 • Her gjelder i grunn det samme som i forrige punkt. Ta mål, tilpass  og slip platene. Du må ta de endelige målene etter at bunnplaten og takplaten er montert, ellers vil platene blir for store.
 • Dette er de siste platene, så de bør sitte så godt på sidene for å få så fine hjørner om mulig.
 • Bruk godt med lim og fest platen. Bruk vater for at platene skal bli så plan som mulig. Det kommer en ramme her som skjuler tverrkanten, men bør platene bør stå helt rett.
 • Hold platen fast med teleskopstøtter til limet er tørket.

OBS!!

Du kan ta nøyaktige mål, slik at byggvarehandelen sager til ferdige plater på forhånd, dersom du ønsker det. Men da må du huske på å trekke fra tykkelsen fra vinduskarmen.

Sideplatene = Vinduskarm – ( tykkelse på bunnplaten + tykkelsen på takplaten)

Rammen

Med dette mener jeg rammen rundt vinduskarmen, den som kommer på selve veggen. Også den kan gjøres så enkel eller fancy som du vil.

Vi hadde så mange innebygde møbler i enkel shaker-stil, at vi ønsket at rammene skulle være så enkle som mulig.

4. Siderammen

Vinduskarm gjør det selv
Material:

Enten du kaller det lister, forskaling, kledning, you name it, plankene du bruker på sidene bør være mellom 8-9 cm brede, Omtrent 2 cm tykke. De bør være litt smalere enn det bunnplaten i vinduskarmen står utenfor veggen.

Vi brukte lister på 8 x 3 cm.

Slik gjør du:
 • Mål avstanden mellom bunnplaten i vinduskarmen opp til underkant av takplaten. Dette er riktig lengde.
 • Siderammene skal stå på utstikkerne på bunnplaten og ligge kant i kant med sideplatene for å skjule tverrkanten. I idealfall ser du ikke skjøten mellom sideplaten og siden på rammen, men har én flat sidevegg.
 • Finest og minst arbeid er det om du bruker lim. Men det kan være vanskelig å få listene til å stå stille mens limet tørker. I så fall, kan du hjelpe til med skruer, du må bare kitte over skruene etterpå.

5. Rammen over og under

Gjør huset finere med gjør det selv vinduskarm
Material:

For rammen over og under bruker du samme type list som for siderammene.

Slik gjør du:
 • Mål avstanden fra ytterside til ytterside på de to siderammene. Dette er lengden på over- og underrammen.
 • Endene skal altså være kant i kant med siderammene.
 • Underrammen limer du fast rett under bunnplaten av vinduskarmen.
 • Overrammen limes rett over siderammene, slik at endene er kant i kant med siderammenes ytterkanter.

6. Dekorlist over

Vinduskarm gjør det selv
Material:

Dekolisten oppe er en enkel lekter, som bør ha så lik tykkelse som bunnplaten i vinduskarmen som mulig. Dersom du ikke finner riktig tykkelse, bør du ta en lekter som er tykkere, ikke tynnere.

I tillegg må den være litt dypere enn siderammene, helst en liten cm dypere, slik at den står litt over rammen.

Slik gjør du:
 • Lengden på lista er lik bredden på bunnplaten fra utstikker til utstikker.
 • Lim lista over vindusrammen over. Bruk klemmer til å holde de på plass.
Oppgrader hjemmet ditt med ny vinduskarm

TIPP!

Dersom du har plass og lyst, kan du gjerne legge til enda en list over vinduet. Den bør være et par cm bredere, litt høyere enn dekorlisten. Dette gir mer struktur og gir rammen et mer elegant preg.

gangen etter at den ble renovert

TIPP!!

Dersom du har små, firkantede vinduer eller lavt under taket, kan du gjerne bruke smalere lister på sidene, enn over og under. Dette strekker vinduet i høyden og gjør at rommet og vinduet virker større og høyere.

7. Finpuss

Slik får du en fin vinduskarm

Du vil nok se at skjøtene her og der ikke er helt tette eller jevne. Dette er det enkelt å fikse på.

Material:

Sandpapir, trekit, akrylfugemasse

Slik gjør du:
 • Dersom skjøtene ikke er helt glatte, f.eks. overgangen fra de innvendige platene til rammene, kan du pusse disse jevne med sandpapir.
 • Har du for store glipper et sted, fyller du disse igjen med trekitt og pusser over med sandpapir etterpå.
 • Fine sprekker glatter du over med malerakryl. Jeg går over alle skjøter med malerakryl til slutt, jeg synes dette gir et finere resultat. Men det er vel litt smak og behag.
hva trenger du for akryl fugemasse
Akryl fugemasse: alle håndverkeres concealer 900 1200 Parsley of Happiness

Akryl fugemasse: alle håndverkeres concealer

Det er som håndverker bransjens svar på BB-cream eller concealer. Og alle vet jo at det bare må du ha. Om jo eldre du bli, jo mer concealer trenger du, det samme gjelder med hus.

read more

Nå mangler det bare litt maling i ønsket farge og den nye vinduskarmen er ferdig!

Vinduskarm gjør det selv

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu 1280 1920 Parsley of Happiness

Vi elsker julegaver! Og det eneste som er bedre enn julegaver, er julegaver i bærekraftig julepapir. Så fint at selv den mest flittige nissen blir sjalu.

male tregulv

Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt

Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt 810 1080 Parsley of Happiness

Den vanligste grunnen til å male tregulvet, er fordi det er gammelt eller du ønsker ganske enkelt litt forandring.
Ikke at jeg har noen statistikk på dette, men gulvet er vel den letteste overflaten å male i hele huset. Men ønsker du et fint og varig resultat, kan jeg gi deg et par tips og hint på veien.

hjemmelaget gave

Juleverksted: Lage tennbrikketer selv (Også perfekt sammen med barn)

Juleverksted: Lage tennbrikketer selv (Også perfekt sammen med barn) 1536 2048 Parsley of Happiness

Nå er ikke jeg akkurat en ener når det kommer til å lage ting selv. Men det er et par ting som til og med jeg tørr å prøve på, og som virkelig er fornuftig. Dessuten når det kommer til å resirkulere er jeg i mitt ess. Hjemmelaget gave

hjemmelaget pai fra hagen

En historie om hjemmelaget pai fra hagen

En historie om hjemmelaget pai fra hagen 2880 1920 Parsley of Happiness

Rett som det er blir jeg overveldet av motivasjon om å foredle alt som gror i hagen. Som nylig, da jeg bare ”måtte” bake hjemmelaget pai fra hagen