Sommer er et fulldekket hagebord, grillos i lufta og gode venner. Men i motsetning til hva de fleste menn tror, er en sånn kveld mye mer enn å kaste litt kjøtt på grillen med den hånden, holde ei ølflaske med den andre og vente på at biffene er passe svarte. Så mye, mye mer…
Glemmer du det viktigste til hagepartyet?
6 skritt til et nydelig hagebord
Dieser Beitrag enthält sogenannte Affiliate-Link. Wenn du auf so einen Link klickst bekomme ich, oder auch nicht, vom Händler eine kleine Provision. Für dich änderst sich aber nichts
Sommer og ferietid er ensbetydende med å spise så mange måltider som mulig utendørs. Et fulldekket hagebord, grillos i lufta og gode venner. Men i motsetning til hva de fleste menn tror, er en sånn kveld mye mer enn å kaste litt kjøtt på grillen med den hånden, holde ei ølflaske med den andre og vente på at biffene er passe svarte. Så mye, mye mer…
Et fint hagebord er halve jobben
Å da skal jeg ikke engang begynne med tilbehøret, drikken, desserten, oppvasken, sausene, isbitene og alt som vi kvinner vet at kommer i tillegg til kjøttet.
Neida, denne gangen vier jeg meg ene og alene til bordet og plassen vi skal sitte for øvrig. For hvis hagebordet ser pent ut, er nå halve jobben gjort syns nå jeg da.
Dekorasjon ute som inne
Er det forskjell på å dekke et hagebord ute og inne? Nei, egentlig mindre enn vi tror. Men ute kan du gjerne bruke litt grovere rekvisitter. Jeg skal komme tilbake til det senere. La oss begynne i det smått:
1. Ikke bruk engangsplast!
Beklager utropstegnet her, men jeg kan ikke rope dette høyt nok. Så la meg stoppe deg der, før du løper av sted å kjøper matchende engangstallerkener og -bestikk i plast.
Jeg skjønner at det er såååå lettvint å bare kunne kaste alt etterpå. For ikke å snakke om hvor barnevennlig det er! Men vi har ikke 1990-tallet lengre nå.
Fordelen med at vi ikke skriver 1990 (i tillegg til low-waist-jeans og tramp-stamp tatovering), er at vi også har oppvaskmaskin i så godt som alle kjøkken, så oppvasken skal det da bli en ordning med. Dessuten er det utrolig hva tallerkenene holder ut.
Jeg elsker camping, hvor plastkopper faktisk kan være praktiske. Men et hageselskap er jo akkurat det, et selskap. Så ta fram tallerkenene fra kjøkkenet eller stua.
Her kan du lese mer om andre (og så mye penere) alternativer til plastikbestikk: Piknik uten plast
2. Dekk bordet før gjestene kommer
Det er to enkle grunner til dette.
Dersom du dekker hagebordet før de kommer, er det i hvert fall pent til gjestene får lagt i fra seg mobilen. (Personlig håper jeg at mobilen på spisebordet snart skal komme i samme kategori som å leke med maten eller å prate med mat i munnen, mobiltelefonen hverken var, er eller vil bli dekorativ på bordet, og alle har vesker eller lommer, )
Det er en kjensgjerning at bordet ikke forblir jomfruelig pent helt til selskapet er over. Men alle liker et pent dekket hagebord og det setter stemningen, slik at gjestene føler seg velkomne og ønsker sette seg. Et dekket hagebord er et symbol på å sitte sammen og ha en trivelig kveld.
Det er riktignok veldig utvunget og praktisk dersom det står en stabel med tallerkener ved siden av grillen og alle øser på med det de vil ha og setter seg hvor de vil. Men som sagt tidligere, det er jo et selskap og ikke skoleavslutning i fjæra, liksom. Er bordet dekket, er du sikker på at alle setter seg godt til rette, slik at de blir en stund.
Bare så det er sagt:
– Neida, jeg sitter så godt her på denne blomsterkassa
er en løgn.
3. Duk eller ikke duk?
Dette er nok ikke et spørsmål som vil redde menneskeheten, men det kan redde hagebordet ditt.
Her er det ikke noe som er riktig eller feil, Men et gammelt klappbord fra menighetshuset får en skikkelig facelift med en si duk. En duk er som en god makeup foundation, den gjemmer bort år med stress og overdrevet soling på sekunder. Og ja, du må med 100% sikkerhet vaske duken etterpå. Men hva kan jeg si, life´s a bitch.
Resten av dekorasjonen kommer best til rette dersom du bruker en ensfarget du eller en damask eller med lite mønster.
Det trenger ikke å være en offisiell duk en gang, kanskje har du en gammel gardin eller sengetøy liggende et sted. Jeg har arvet mye gammelt håndbrodert sengetøy etter bestemor. Det er jo litt for lite til sengen jeg har i dag, men det egner seg supert som duk.
Worst case, så kan du bruke et stretch-laken også. Da knyter du det bare opp under bordplaten.
Papirduker er som regel like trivelig som plasttallerkner, nemlig ikke i det hele tatt. Styr unna, om det lar seg gjøre.
Har du et pent hagebord, eller det er på en eller annen måte dekorativt i seg selv, kan du gjerne droppe duken.
Men også da kan det være en ide å vurdere en duk. Bytter du duker vil bordet automatisk se forskjellig ut fra gang til gang
4. Blomster
Overskriften sier blomster, men det kan i grunn være hva som helst, som du kan putte i en vase. Det trenger ikke å være en vase en gang. Tenk en stor skål, en liten skål, kurv, bolle, mugge, trau, ingen vase i det hele tatt, blikkboks. Alt er lov. Men er det hageparty, så bør det være litt hage på bordet også.
Det fineste er blomster fra hagen eller markblomster fra en veikant.
Bruker du markblomster, trenger du ikke å være så nøye på fargene. En skikkelig vild bukket med de kjente og kjære markblomstene byr på mye nostalgi og den riktige naturlige stemningen. Nå er det ikke så enkelt å finne blåklokker og prestekrager lengre, men kløver, hundkjeks og smørblomst.
Brennesle ser overraskende bra ut i en vase, du trenger bare en frivillig som vil plukke de for deg.
Jeg er ingen kjempefan av løvetann selv, men er det noen som kan bevise, at løvetann tar seg bra ut i en vase, for all del, jeg lar meg overtale. Den grå løvetannen, like før du kan blåse bord frøene ser yndige ut i en vase og har jo vært en trend en stund nå. Litt risikabelt på et hagebord kanskje, skulle det kommet ett vindpust, men frem til da ser søtt ut.
Ellers er det bare å ta det du finner i hagen av blomster og grønt. Det ser finest ut om du ikke bare bruker blomster men også grønt bladverk.
Dette er en kjempefin måte å bruke opp ugresset på. Brennesle ser overraskende bra ut i en vase, du trenger bare en frivillig som vil plukke de for deg.
Du kan prøve å holde deg til en farge. Kanskje blomster og servietter i samme farge, eller du finner 3 forskjellige blomstersorter i hagen din men like fargenyanser.
5. Ikke bruk vanlig kjøkkenutstyr
Her er ideen å la det se ut som om du har brukt en gjenstand til noe den egentlig ikke er ment for og fordi vi er ute og ikke har alt vi normalt har inne, har vi måttet ta til takke med det vi har.
Men det jo bare tull, for kjøkkenet er bare 20 meter unna, men det er liksom illusjonen vi skaper. Her må/kan du være kreativ, men det er ingenting som stopper deg. La meg komme med noen ideer
I stede for glassbollen til salat eller potetgull bruk et gammelt trau, kurv eller vaskefat (du kan eventuelt sette glassbollen oppi, dersom du frykter at det du måtte bruke ikke er hygienisk nok.
Til drikkevarene kan du fylle ei gammel trillebår eller ei balje av sink med is, slik at de holder seg kalde.
Bruk gamle grå treplanker til serveringsfat.
Sauser og dipp i blekkbokser eller små norgesglass.
Bruk glassflasker til blomstervase
Sett telys på flate steiner og surr hønsenetting rundt
6. Skap en ramme med litt dekor
Vi elsket å lage telt og huler av puter og pledd når vi var små, det går litt av samme når vi blir voksne. Det har noe med feng shui å gjøre.
Her er det to ting som spiller inn. Tenk på veggene innendørs, de fleste liker å sitte med ryggen mot veggen og mange synes det er ubehagelig, dersom alle dørene står på vidt gap. Veggene og taket gir skaper en ramme og gjør settingen lunere.
I hagen er det som regel mye som skjer selv uten dekorasjon. Trær, busker, blomster, gjerde, terasseveggen o.s.v. Derimot har vi mindre av tak og vegger som gir oss ly og som avgrenser området vi skal kose oss på, på samme måte som inne.
Men dette kan du fikse på. Enten du har et hagebord stående midt på plenen eller på en terrasse eller ved en vegg, kan de alle ha nytte av litt dekor rundt.
Tenk at du skal avgrense området litt og gjøre dette trivelig. Sett blomsterkrukker, et par oppreiste paller, lykter i en gruppe, et lite bord eller en kasse med drikke på i hjørnene eller langs sidene på bordet. Sørg for å ha nok avstand til å bevege seg mellom dekoren og hagebordet, men nært nok til at de avgrenser sitteplassen. Du trenger ikke en tett vegg med dekor. Fremheve hjørnene rund sitteplassen eller en vegg bak ryggen til de som sitter ved bordet er nok.
Dersom du for eksempel stikker høye kjepper i pottene og henger lyslenker mellom dem får du enda en sterkere effekt.
Det er ingen grunn til panikk dersom du ikke har et stort tre i en enda større hage, det er ikke mange som har det.
Det må ikke bli for mye. Sett dekorasjon på maksimalt en til to hele sider av hagebordet eller grupper av pynt rundt maksimalt to til tre hjørner. Dette er mer en nok.
Et eller flere gamle gulvtepper (eller et nytt et) gjør samme nytten. På samme måte som innendørs er på teppet ”innenfor” der det er koselig og utenfor teppet er ”ute”. Et teppe på bakken utendørs er alltid ekstra hyggelig.
Det er også mye koseligere å sitte på et piknik-pledd enn på et lite sitteunderlag når du er ute i skogen.
Som sagt er det bare fantasien som stopper deg.
Ikke glem taket
Taket, også i hagen, blir gjerne oversett som dekorasjonsflate. Men det har så mye å by på. Under et tre er alltid et perfekt sted for en sitteplass.
Her har du skygge på dagtid og med noen lykter eller lyslenker har du nok lys på kveldstid. Det er ingen grunn til panikk dersom du ikke har et stort tre i en enda større hage, det er ikke mange som har det. Du kan bruke en parasoll, persienne eller taket over balkongen, de vil gjøre samme nytten. Heng opp blomster, urter, kurver, et tørkle, et nett eller lys og du har et tak over hodet med wow-effekt.
Du kan skape en forbindelse mellom taket og veggene enten de er ekte eller ikke, med for eksempel uroer, vindfangere ytterst på kanten. Pynt som henger ned fra taket tar seg alltid ekstra spennende ut og setter en ramme rundt hagebordet.
Nå som den viktigste jobben er unnagjort, er det bare å lene seg tilbake og vente på at en mann kaster litt kjøtt på grillen. Ikke glem å gi han mye skryt! 😉