IKEA-hacks

Ny gang – med masser av IKEA-hacks

Ny gang – med masser av IKEA-hacks 1440 1920 Parsley of Happiness

Klarer du å kjenne igjen IKEA-møblene?

Ny gang – med masser av IKEA-hacks

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan det hende at jeg mottar en provisjon fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Gang før
Her har vi tatt bort noe av gulvbelegget, men ikke mer enn det som allerede var gått i oppløsning. Foto: www.parsleyofhappines.com

Et oppussingsprosjekt kommer sjelden alene

Da er vi endelig ferdige med gangen også. Et av prosjektene vi startet i fjor fordi vi hadde så mye rot og prosjekter i huset på gang likevel. Du vet, når du først maler  veggen her, kan like gjerne rive ned taket i rommet ved siden av, når du allerede er i gang liksom.
Det var litt mye av slike beslutninger en stund, men det var verdt det for når har vi tre total-nyrenoverte rom, pluss en ny trapp.

Men tilbake til garderoben.

Dette er et av de rommene vi bruker hver dag, men hvor vi utrolig nok ikke har gjort det dønn siden vi kjøpte huset. Vi satte inn noen gamle skoreoler, satte inn en pax fra IKEA og det har gjort nytta siden.

Gang før IKEA-hacks
I denne fasen av et slikt prosjekt, er alt mulig. Foto: www.parsleyofhappines.com

På høy tid med oppussing

Under flommen i 2013 sto rommet opp til lårene i vann, noe som det gamle vinylgulvbelegget ikke syntes var noe stas i det hele tatt og hadde begynt å gå i oppløsning.
Pussen i taket var heller ikke så fysen på å henge der lengre, og kom ned rett som det var.

Når jeg leser dette nå, har jeg virkelig litt problemer med å forsvare at vi ikke gjorde noe her på over ti år, men det endrer ikke fakta.

Gangen og vaskerommet før / etter IKEA-hacks
Dette er veldig tidlig i prosjektet. Det var her vi bestemte oss for å begynne med vaskerommet først. Sånt skjer. Foto: www.parsleyofhappines.com

IKEA-Skap og flere IKEA-hacks blir løsningen

Jeg hadde en ganske klar ide på forhånd hvordan gangen / garderoben skulle se ut. Skapene skulle ha hovedrollen i dette rommet. Underskap med lav benk/hylle- kombinasjon. Deretter med høye skap oppå benken.

Dette gir masse trivelig struktur, ser innbydende ut og er ikke minst praktisk, for vårt formål.

Gangen etter med IKEA Hacks
Sånn ser det ut til slutt, men det er en lang vei hit. Foto: www.parsleyofhappines.com

Lærdom fra tidligere oppussingsprosjekter

Fra tidligere prosjekter har vi lært to ting:

 1. Det er ganske vanskelig å lage skap selv fra bunnen av, uten at de blir det minste vindskeive og at skapdørene passer perfekt.
 2. Dersom vi bruker modulløsninger fra f.eks. IKEA omgår vi dette,  sparer litt arbeid, men kan likevel la innredningen se ut individuell og skreddersydd ut. IKEA-hacks er aldri feil.

Så med denne lærdommen gikk vi løs på rommet. På vaskerommet brukte vi kjøkkeninnredning fra IKEA. Dette fungerte veldig bra og er skikkelig solid.
Det var bare ett problem: IKEA har ikke (og ingen andre leverandører for den del) kjøkkeninnredninger med skap som passet som underskap under en sittebenk. De er enten for høye eller ikke dyp nok.

Så jeg måtte se etter andre modulløsninger og serier som passer til den planen jeg hadde.

 

Fremgangsmåte – slik innredet vi gangen vår med IKEA-Hacks

 

Platså fra IKEA ble den løsningen som fungerte best med de størrelsene vi trengte.

gang innredning IKEA-hacks Platsa
Gulvet er på plass, nå er det på tide å fordele underskauene. Foto: www.parsleyofhappines.com

Underste skaprekke:

På de to veggene vi ville ha med benk, brukte vi de minste  Platså-skapene på bxdxh 60x40x40 cm. Du kan gjerne bruke varianten som er 55 cm dyp. Det passer til og med bedre senere til benkeplaten, men var ikke mulig for oss, fordi rommet ble for smalt og veggen bak har et hjørne (!) midt på.

Vi likte ingen av de tilgjengelige føttene fra IKEA, dessuten ville vi ha et mer innebygd resultat. Så vi brukte justerbare, kjøkkeninnredningsføtter fra IKEA. Jeg måtte sage av noppene som egentlig skal trykkes inn i møbelet. Men fordelen er at de lar seg justere i høyden mellom 7 cm og 10,5 cm. Med skeive, ujevne gulv etc. er dette en super løsning. Det er sånn IKEA-hacks fungerer.

Etterpå brukte vi en helt vanlig trelist på 8 cm høyde i front som sokkellist. Dette gjør at skaprekken ser skreddersydd ut, og den ekstra høyden er nødvendig for at benken ikke skal bli for lav til å sitte på.

Hvor mange skap trenger du?

En av utfordringen med å få ferdige modulløsninger til å se ut som skreddersydde snekkermøbler, er fordelingen av skapene.
Her må du finne fram og tørke støvet av mattekunnskapene, for nå må du regne deg fram litt.

Vi ville uansett ikke ha skapene tett i tett, men foretrekker en list mellom skapene. Jeg synes dette gir et mer elegant og gjennomtenkt resultat.
Først må du finne ut hvor mange skap som maksimalt har plass langs veggen.

La oss for enkelhetskyld si at veggen er 330 cm lang. Dette deler du på bredden på et skap.

Slik beregner du antall skap

 • Lengde vegg /  Ledde skap = Antall skap

Eksempel:

 • 330 / 60 = 5,5 ≈ 5 (største hele tall)

Antall lister mellom skap:

 • Antall skap + 1

Eksempel:

 • 5 + 1 = 6 (dersom du begynner med en list ved hver vegg (anbefalt)

Avstand mellom skapene:

 • Vegg – (Hele skap * Bredde skap) = Total Avstand
 • Total avstand / Antall lister = cm Avstand mellom skapene

Eksempel

 • 330 – (5 * 60) = 30 30 / 6 = 5 cm

IKEA-Hack Kalkulator: Hvor mange skap:

Jeg har også laget en kalkulator, for å gjøre det enklere: dersom du foretrekker det:

Bredde på vegg
cm
Bredde på skap
cm
Antall skap

I vårt tilfelle blir dette 330 / 60 = 5,5

Det vil si du har plass til 5 hele skap og har 30 cm som du må fordele mellom skapene.
Begynner du med en list på hver side (dette anbefales, for en vegg er sjelden helt rett) betyr dette at du trenger 6 lister. Disse listene må være 30 cm / 6 stk. lister = 5 cm brede. Dette er en fin bredde. Våre lister er akkurat 5 cm, skulle du få mer enn 8 cm etter dette regnestykket, bør du vurdere en annen løsning. Enten ha et bredere stykke til å begynne med eller begynne med et høyskap e.l.

Vi fortsatte rekken med skap rundt hjørne på neste vegg. Dette gjør regningen og planleggingen litt mer komplisert. Da må du i stede for å bruke lengden på hele veggen, bare bruke lengden fra veggen fra du starter frem til forkanten av skapet på neste vegg.

Det er bare å holde tungen rett i munn – dette greier du!

IKEA-hacks pusse opp gang ideer garderobe
Langsomt får du en følelse av hvordan det kan komme til å se ut til slutt. Foto: www.parsleyofhappines.com

Benken

 

Lister mellom skapene hjelper også med å støtte benkeplaten oppå. Benkeplaten skal tross alt holde både store og små, pluss overskap og litt til.

Til benkeplaten brukte vi kjøkkenbenkplaten Karlby fra IKEA. Det er ingen annen grunn til dette, enn at vi brukte den på vaskerommet og at vi synes den er pen. Hvilken som helst (solid) plate kan brukes.

Denne platen er 63,5 cm dyp. Noe som er litt vel mye for en sittebenk. Men ettersom dette også er en flate du kan sette i fra deg ting på, kan vi ignorere vanlige, standard mål i denne omgangen.

Likevel ble 63,5 litt for mye for oss (jeg sier bare: gammelt hus), så vi sagde av benkeplaten til den sto 3,5 cm over skapene. Du trenger dette forspranget og ikke glem å legge til skapdørene når du måler. Du vil ikke ende opp med at skapdørene står foran benkeplaten, det er ikke pent. Er benkeplaten dypere en skapene under, er ikke det noe problem. Fest platen til skapene, slik at du har 3,5 cm forsprang, resten av platen går over skapene bak.

Platen festet vi med skruer fra innsiden av skapene.

Mine favoritter akkurat nå:
Sengesett i korall fra Lexington
Ønsker å starte sommeren med dette herlige sengetøyet!
En plass i solen
Litt vanskelig å forestille seg nå, men det kommer snart en tid, hvor jeg er glad for litt skygge.
Bordbrikker til hagepartyet
Jeg elsker korall om sommeren.
renovere gang pusse opp garderobe IKEA hacks
Du må nesten se to ganger for å finne IKEA-møblene. Foto: www.parsleyofhappines.com

Høyskapene

Skapene oppå benken er 120 cm høye. Hadde det vært plass til mer hadde vi enten satt et skap til oppå eller valgt varianten på 180 cm. Men dette var det altså ikke plass til.

Skapene oppå plasserte vi slik at plassen ble best mulig utnyttet på alle siden av vinduene. Aller helst ville vi også beholde de 5 cm listene mellom skapene her, men det ble det ikke plass til. Hadde vi hatt en vegg uten vinduer og hjørner, hadde vi brukt samme avstander oppe som nede. Men det er ofte at interiør ikke lar seg løse på matematisk vis, spesielt ikke i gamle hus. Det er helt greit. Bygg sammen skapene og flytt de rundt, til det ser bra ut.

Overskapene festet vi til veggen bak, med de vinklene som fulgte med. De blir bygd inn både på siden og oppå også, men det er alltid viktig å feste høye skap til veggen bak, vi vil jo ikke at de skal velte.

Sideveggene

Selve skapene til Platså, har en glatt overflate, dette ser litt billig ut dersom siden på skapene er synlige noen steder.
Dette løste vi med å bruke Torhamn dekkside på sidene. Det er to grunner til dette:

 1. Det gir sideveggene en treverkstruktur, noe som passer bedre til vår stil.
 2. Vi får en gjennomgående sidevegg som går helt opp til taket også etter der skapet slutter, uten skjøter.

Du kan i og for seg bruke hvilken som helst plate. Vi brukte dekksidene fra Torhamn for å får et enhetlig resultat. Her kan du være litt smart, alt ettersom hvilke mål du har, kan det være billigere å kjøpe en stor dekkside og dele den i to, enn å kjøpe to små.

Gang IKEA shakerstil blå møbler i gang IKEA-hacks
Dette er sannhetens øyeblikk, å se om alt får plass, slik jeg hadde planlagt. Foto: www.parsleyofhappines.com

 Hyller opp til taket

Som sagt, etter å ha planlagt IKEA-Hacks med Platså-skap som LEGO, sto vi igjen med et veldig stort mellomrom opp til taket. Vi hadde dette dilemmaet på vaskerommet også, men her var det ikke så stort, så vi gjemte alt av det elektriske til taket der og lukket det igjen helt.

Det samme var planen for garderoben her, men her var mellomrommet så stort at det så litt rart ut. Vi trengte litt plass for å gjemme det elektriske til spottene i taket, men ikke såååå mye plass heller. Vi hadde vel egentlig tre muligheter:

 1. Dekke igjen mellomrommet med plater, og se på det som svinn. Men det så både rart ut og føltes som sløsing av plass.
 2. Finne andre skap, som passet akkurat i dette mellomrommet. Problemet her er at det er nærmest umulig å finne andre skap som ser like ut, så det ikke ser ut som et loppemarked. Dessuten har vi til steder veldig skeivt tak, så det hadde nok vært umulig å finne noe passende.
 3. Lage åpne hyller. When in doubt: lag åpne reoler. Det er enklest, billigst, mest fleksibelt og passer alltid.

Så uten å gjøre mer utav det, vi valgte nummer 3.

 

Igjen brukte vi de samme listene som vi brukte nederst mellom skapene. En list på hvert hjørne og en mellom to skap. Deretter en på tvers øverst. Vi tillegg kledde vi hyllene innvendig i rygg og tak, da dette så penere ut. Men er kanskje overdrevet.

gang vegg med IKEA-hacks IKEA møbler i gangen
Denne veggen er litt annerledes enn de andre. For rommet har mange behov det skal fylle. Foto: www.parsleyofhappines.com

Skapvegg

En vegg fylte vi helt med skap, altså uten benkeplate i midten og uten lister i mellom. Dette gjorde vi kun for å få litt avveksling og for mer skapplass. Men fremgangsmåten og resultatet var det samme. Her vil reolene oppe bli litt høyere, ettersom vi ikke har tykkelsen på benkeplaten. Men dette gjør ingenting for helhetsinntrykket.

gang inspirasjon
Det er alltid fasinerende å se hvordan nakne korpuser blir en vegg med innebygd skap. Foto: www.parsleyofhappines.com

Blå farge i gangen

Vi malte hele innredningen med De Nimes No. 299 fra Farrow & Ball. Det er alltid stæsjt med litt farge og det gjør innredningen mer individuell. Male IKEA-møbler er det enkleste og raskeste IKEA-hacks som finnes der ute. Om du maler skapene innvendig før eller etter du monterer de, er opp til deg. Noen foretrekker å male alt i en sveiv, mens andre misliker å ligge langflat på gulvet, mens de maler de nederste skapene innvendig.

I don´t judge, gjør det som passer for deg.

Hva du derimot må gjøre etter at skapene er montert, men før du begynner å maler, er å ta en runde med akryl fugemasse. Mellomskapene, mellom lister og skap etc.
Dette tar dessverre mer tid enn du tror, men er verdt det. Du får et tight og jevnt resultat uten mørke stripe (sprekker), som ellers er omtrent umulig. Dersom du trenger litt hjelp til dette, kan du lese mer om akryl fugemasse her.

Akryl fugemasse: alle håndverkeres concealer

Til malingen brukte jeg den mest korthårete filtrulle jeg kan finne. Personlig synes jeg det er vanskelig å få et jevnt, dekkende resultat på så glatte overflater om jeg bruker malerkost. Jeg synes altså korthåret filtrulle er enklest å jobbe med på en sånn overflate og gir finest resultat. Men bruk en virkelig korthåret rulle, eller så sløser du med malingen.

Svamperulle, som ofte blir anbefalt for helt glatte overflater, gir en «boblete» struktur som jeg ikke er spesielt glad i og sklir lett ut. Men dette er kun min personlige smak og helt opp til hver enkelt.

Bare sånn at du kan forberede deg, du må male to strøk. Det er ingen vei forbi.

pusse opp gangen inspirasjon IKEA-hacks
Det er kaotisk når det står på som verst. Men det er litt arbeid som skal til for å gjøre gangen individuell. Foto: www.parsleyofhappines.com

Hvilken innredning du trenger i gangen

Med IKEA-hacks kan løse de fleste utfordringer du måtte ha til garderoben. Hvordan du fyller skapene, er altså heller et spørsmål om hva du trenger/har.
Lag en liste av hva må/ønsker du å oppbevare i gangen, før du begynner med planleggingen av hele gangen. Trenger du skuffer eller mer hengeplass?

Mitt råd er:

Jakker, kåper = høyskap, men har du ingen kåper, har du plass til en ekstra hylle i et 120 cm høyt skap.

Sko, vinterbukser, = hyller og/eller skuffer.

Hansker, luer, skjerf, hodelykt, reflekser, skopussemidler = hva det enn er som er smått, ikke kan henges opp eller stables, for guds skyld planlegg masse skuffer eller bokser  som du kan skrive på hva som er nedi. Ingen, absolutt ingen, bretter sammen skjerfene sine hver gang etter bruk og legger de i en fin stabel.

Fremdeles ikke helt sikker på hvordan du skal innrede gangen? Her finner du typiske 5 feil du bør unngå i planleggingen.

gang inspirasjon
Inspirasjon til gangen: 5 Feil du gjør når du innreder gangen 1920 1077 Parsley of Happiness

Inspirasjon til gangen: 5 Feil du gjør når du innreder gangen

Gangen eller entréen er kanskje det rommet som blir brukt absolutt mest av alle, uten at vi tenker mye på det egentlig. Vi tenker heller ikke så mye på innredningen. Her er 5 feil du ikke bør gjøre når du innreder gangen. Inspirasjon til gangen

Hva ble gjort (i tillegg)

Dette er vel kanskje overflødig informasjon, men vi måtte gjøre mye mer i gangen, enn noen IKEA-hacks. Det ble nytt tregulv og nytt tak. Nye innfelte spotter i taket.
Vinduene kledde vi med treplater for å gjøre rommet varmere. Dersom du er nysgjerrig på hvordan vi gjorde det, kan du leser mer her:

Vinduskarm gjør det selv
Gjør det selv: Fin vinduskarm du lager selv 1524 2032 Parsley of Happiness

Gjør det selv: Fin vinduskarm du lager selv

Du trenger ikke å rive hele huset og starte på nytt igjen, bare fordi du ikke er fornøyd med den gamle livløse vinduskarmen.

IKEA-hacks gang innredning inspirasjon
Det er så mye spennende du kan gjøre med innredningen i gangen. Foto: www.parsleyofhappines.com

Det som ble igjen av veggplass, etter at vi hadde fylt opp med skaper overalt, dekorerte vi med brystpanel av engelsk stil. Også det kan du lese mer om her, om du har lyst:

Oppussing: Brystpanel med en ny vri

 

Varme

Våre IKEA-hacks ga oss nok skapplass til absolutt alt og mer til, men da hadde vi ikke veggplass til radiatorer. Så vi måtte finne en annen løsning.

Varme i gulvet er alltid en god løsning, spesielt på et slikt rom. Men så ville vi ha tregulv også, da så klart. Og ettersom treverk isolerer så veldig, er ikke tregulv og gulvvarme alltid en god kombinasjon. Du mister veldig mye energi dersom du har varme i tykke tregulv. Så den beste løsningen var små, litt jålete radiatorer «midt» på gulvet. Dette var jo bare sååå dumpt, ettersom jeg elsker jålete radiatorer.

Men denne løsningen har vist seg å være mye smartere i praksis, enn det vi trodde det ville bli, så lenge det bare var teori. Våte hansker eller luer tørker på et blunk, dersom vil legger de på radiatorene. Når de står der, går all energi og varmen ut i rommet. Og ikke halvparten inn i veggen eller inni en tildekning. Er du litt frysen når du kommer hjem, det det bare å sitte eller stå ved siden av de en stund og varmen kommer tilbake til kroppen.

Problemet med varmen midt i rommet, sammelignet på veggen, er at dette fører den varme luften opp mot taket, ut til veggen og ned bak skapene du har her. Ettersom veggen kan være kald, kan dette føre til mugg bak skapene. Er du usikker på om veggene dine er godt nok isolert og muggfri og om du kan lufte rommet nok, bør du vurdere å rådføre deg med en spesialist før du lager en «radiator midt på gulvet» og «skap langs veggene»-kombinasjon.

gang landlig stil moderne inspirasjon IKEA-hacks
Interiør handler om å tenke utenfor boksen Foto: www.parsleyofhappines.com

Vi er kjempefornøyde med resultatet.

Vær kreativ så lenge!

Ikke et vaskerom uten håndklehenger
Ikke et vaskerom uten håndklehenger 1536 2048 Parsley of Happiness

Hva er det første møbelet du tenker på når du hører «vaskerom»? Ja, ikke sant? Jeg også! Håndklehengeren.

kake med blåbærsaus i hagen
6 skritt til et nydelig hagebord
6 skritt til et nydelig hagebord 1920 2560 Parsley of Happiness

Sommer er et fulldekket hagebord, grillos i lufta og gode venner. Men i motsetning til hva de fleste menn tror, er en sånn kveld mye mer enn å kaste litt kjøtt på grillen med den hånden, holde ei ølflaske med den andre og vente på at biffene er passe svarte. Så mye, mye mer…

male tregulv
Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt
Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt 810 1080 Parsley of Happiness

Den vanligste grunnen til å male tregulvet, er fordi det er gammelt eller du ønsker ganske enkelt litt forandring.
Ikke at jeg har noen statistikk på dette, men gulvet er vel den letteste overflaten å male i hele huset. Men ønsker du et fint og varig resultat, kan jeg gi deg et par tips og hint på veien.

maritim dekorasjon, coastal, før etter, soverom
Før og etter bilder: Det nye maritime gjesterommet vårt er ferdig!
Før og etter bilder: Det nye maritime gjesterommet vårt er ferdig! 2560 1920 Parsley of Happiness

Endelig er gjesterommet vårt ferdig! Å du for et monster vi skapte?!?!? 10 måneder og tonnevis med støv og rot senere er det altså ferdige. Om det var vært bryet? Jeg tror det.