Ny gang – med masser av IKEA-hacks

Ny gang – med masser av IKEA-hacks 1440 1920 Parsley of Happiness

Selvfølgelig kan du innrede en hel gang med selvlagde skuffer, hyller og skap. Eller du kan ty til IKEA-hacks og IKEA-møbler og spare deg selv masse tid, penger og hodebry.

Denne artikkelen gikk online etter et samarbeid med www.handtuchhalter.de

Selvfølgelig kan du innrede hele gangen med selvlagde skuffer, hyller og skap. Eller du kan ty til IKEA-hacks og IKEA-møbler og spare deg selv masse tid, penger og hodebry.

Gang før
Her har vi tatt bort noe av gulvbelegget, men ikke mer enn det som allerede var gått i oppløsning. Foto: www.parsleyofhappines.com

Når du først er i gang

Da er vi endelig ferdige med gangen også. Et av prosjektene vi startet i fjor fordi vi hadde så mye rot og prosjekter i huset på gang likevel. Du vet, når du først maler  veggen her, kan like gjerne rive ned taket i rommet ved siden av, når du allerede er i gang liksom.

Det var litt mye av slike beslutninger en stund, men det var verdt det for når har vi tre total-nyrenoverte rom, pluss en ny trapp.

Men tilbake til garderoben.

Dette er et av de rommene vi bruker hver dag, men hvor vi utrolig nok ikke har gjort det dønn siden vi kjøpte huset. Vi satte inn noen gamle skoreoler, satte inn en pax fra IKEA og det har gjort nytta siden.

Gang før IKEA-hacks
I denne fasen av et slikt prosjekt, er alt mulig. Foto: www.parsleyofhappines.com

Under flommen i 2013 sto rommet opp til lårene i vann, noe som det gamle vinylgulvbelegget ikke syntes var noe stas i det hele tatt og hadde begynt å gå i oppløsning.

Pussen i taket var heller ikke så fysen på å henge der lengre, og kom ned rett som det var.

Når jeg leser dette nå, har jeg virkelig litt problemer med å forsvare at vi ikke gjorde noe her på over ti år, men det endrer ikke fakta.

Gangen og vaskerommet før IKEA-hacks
Dette er veldig tidlig i prosjektet. Det var her vi bestemte oss for å begynne med vaskerommet først. Sånt skjer. Foto: www.parsleyofhappines.com
Skap og flere IKEA-hacks

Så var det skapene da, det var de som skulle ha hovedrollen i dette rommet. Jeg hadde en ganske klar ide på forhånd hvilken gang jeg ville ha. Underskap med lav benk/hylleplass- kombinasjon. Deretter med høye skap oppå benken.

Dette gir masse trivelig struktur, ser innbydende ut og er ikke minst praktisk, for vårt formål.

Fremgangsmåten.

Gangen etter med IKEA Hacks
Sånn ser det ut til slutt, men det er en lang vei hit. Foto: www.parsleyofhappines.com

Fra tidligere prosjekter har vi lært to ting:

  1. Det er ganske vanskelig å lage skap selv fra bunnen av uten at de blir det minste vindskeive og skapdørene passer perfekt.
  2. Dersom vi bygger modulløsninger fra f.eks. IKEA omgår vi dette, men kan likevel la innredningen se ut individuell og skreddersydd ut. IKEA-hacks er aldri feil.

Så med denne lærdommen gikk vi løs på rommet. På vaskerommet brukte vi kjøkkeninnredning fra IKEA. Dette fungerte veldig bra og er skikkelig solid.

Det var bare et problem, IKEA (og heller ingen andre leverandører for den del) har innredninger med skaper som passet til underskap under en sittebenk. De er enten for høye eller ikke dyp nok.

Så jeg måtte se etter andre modulløsninger og serier som passer til en gang.

Platså fra IKEA ble den løsningen som fungerte best med de størrelsene vi trengte.

gang med IKEA-hacks Platsa
Gulvet er på plass, nå er det på tide å fordele underskauene. Foto: www.parsleyofhappines.com

Nederst:

På de to veggene vi ville ha med benk, brukte vi de minste  Platså-skapene på bxdxh 60x40x40 cm.

(Du kan gjerne bruke varianten som er 55 cm dyp, det passer bedre senere til benkeplaten. Men var ikke mulig for oss, fordi rommet ble for smalt og veggen bak ikke er helt rett)

Vi likte ingen av de tilgjengelige føttene fra IKEA, dessuten ville vi ha en mer innebygd følelse.

Så vi brukte justerbare, kjøkkeninnredningsføtter fra IKEA. Disse måtte jeg tilpasse litt før de kunne monteres, men fordelen er at de lar seg justere i høyden mellom 7 cm og 10,5 cm. Med skeive, ujevne gulv etc. er dette en super løsning. Det er sånn IKEA-hacks fungerer.

Etterpå brukte vi en helt vanlig trelist på 8 cm høyde i front som sokkellist.

Dette gjør at skaprekken ser skreddersydd ut, og den ekstra høyden dette gir, er også nødvendig for at benken ikke skal bli for lav til å sitte på.

gang oppussing før
Det blir et tomt hjørne når du fyller opp to vegger med skap. Her må du veie opp fordelene og ulempene. Foto: www.parsleyofhappines.com

Hvor mange skap?

En av utfordringen med å få ferdige modulløsninger til å se ut som skreddersydde snekkermøbler, er fordelingen av skapene.

Her må du finne fram og tørke støvet av mattekunnskapene, for nå må du regne deg fram litt.

Vi ville uansett ikke ha skapene tett i tett, men foretrekker en list mellom skapene. Jeg synes dette gir et mer elegant og gjennomtenkt resultat.

Først må du finne ut hvor mange skap som maksimalt har plass langs veggen.

La oss for enkelhetsskyld si at veggen er 320 cm lang. Dette deler du på bredden på et skap.

Hvor mange skap?

1) Lengde på veggen / Bredde på ett skap = X,YY ≈ X
↓ Antall skap: X Avstand mellom skap: 0,YYY / (X + 1)

Eksempel

Vegg / Skap = Antall skap
320 / 60 = 5,3333 ≈ 5 Antall lister mellom skap:
5 + 1 = 6

I vårt tilfelle blir dette 320 / 60 = 5,3333

Det vil si du har plass til 5 hele skap og har 33 cm som du må fordele mellom skapene.

Begynner du med en list på hver side (dette anbefales, for en vegg er sjelden helt rett) betyr dette at du trenger 6 lister.

Disse listene må være 33 cm /6 stk. lister = 5,5 cm brede.

Dette er en fin bredde. Våre lister er 5 cm, skulle du få mer enn 8 cm etter dette regnestykket, bør du vurdere en annen løsning. Enten ha et bredere stykke til å begynne med eller begynne med et høyskap e.l.

Vi fortsatte rekken med skap rundt hjørne på neste vegg. Dette gjør regningen og planleggingen litt mer komplisert. Da må du i stede for å bruke lengen på hele veggen, bare bruke lengden fra veggen fra du starter frem til forkanten av skapet på neste vegg.

IKEA-hacks pusse opp gang ideer garderobe
Langsomt får du en følelse av hvordan det kan komme til å se ut til slutt. Foto: www.parsleyofhappines.com

Benken

Fordelen med å ha lister mellom skapene, er at disse er med på å støtte opp under benkeplaten som kommer oppå. Dette føles godt, med tanke på at benkeplaten skal holde både store og små, pluss overskap og litt til.

Til benkeplaten brukte vi kjøkkenbenkplaten Karlby fra IKEA. Det er ingen annen grunn til dette, enn at vi brukte den på vaskerommet og at vi synes den er pen. Hvilken som helst plate kan brukes.

Denne platen er 63,5 cm dyp. Noe som er litt vel mye for en sittebenk. Men ettersom dette også er en flate du kan sette i fra deg ting på, kan vi ignorere vanlige, standard mål i denne omgangen.

Likevel ble 63,5 litt for mye for oss, veggen bak er ikke rett og rommet ble for smalt, så vi sagde benkeplaten smalere, slik at den sto 3,5 cm over skapene. Du trenger dette og ikke glem å legge til skapdørene når du måler. Du vil ikke ende opp med at skapdørene står foran benkeplaten, det er ikke så pent.

Platen festet vi med skruer fra innsiden av skapene.

Gang renovere renovering garderobe IKEA hacks
Du må nesten se to ganger for å finne IKEA-møblene. Foto: www.parsleyofhappines.com

Høyskapene

Skapene oppå benken er 120 cm høye. Hadde det vært plass til mer hadde vi enten satt et skap til oppå eller valgt varianten på 180 ca. Men dette var det altså ikke plass til.

Skapene oppå plasserte vi slik at plassen ble best mulig utnyttet på alle siden av vinduene.

Aller helst ville vi også beholde de 5 cm listene mellom skapene her, men det ble det ikke plass til. Hadde vi hatt en vegg uten vinduer og hjørner, hadde vi brukt samme avstander oppe som nede.

Overskapene festet vi til veggen bak, med de vinklene som fulgte med. De blir bygd inn både på siden og oppå også, men det er alltid viktig å feste høye skap til veggen bak, vi vil jo ikke at de skal velte.

Sideveggene

Selve skapene til Platså, har en glatt overflate, dette ser litt billig ut dersom siden på skapene er synlige noen steder.

Dette løste vi med å bruke Torhamn dekkside på sidene. Det er to grunner til dette:

  1. Det gir sideveggene en treverkstruktur, som gjør at de ser penere ut.
  2. Vi får en gjennomgående sidevegg som går helt opp til taket også etter der skapet slutter, uten skjøter.

Du kan i og for seg bruke hvilken som helst plate. Vi brukte dekksidene fra Torhamn for å får et enhetlig resultat.

Her kan du være litt smart, alt ettersom hvilke mål du har, kan det være billigere å kjøpe en stor dekkside og dele den i to, enn å kjøpe to små.

Gang IKEA shakerstil

 Hyller opp til taket

Som sagt, etter å ha planlagt Platså-skap som LEGO, sto vi igjen med et veldig stort mellomrom opp til taket. Vi hadde dette dilemmaet på vaskerommet også, men her var det ikke så stort, så vi gjemte alt av det elektriske til taket der og lukket det igjen helt.

Det samme var planen for garderoben her, men her var mellomrommet virkelig stort, så det ble litt rart. Vi trengte litt plass for å gjemme det elektriske til spottene i taket, men ikke såååå mye plass heller. Vi hadde vel egentlig tre muligheter:

  1. Dekke igjen mellomrommet med plater, og se på det som svinn. Men det så både rart ut og føltes som sløsing av plass.
  2. Finne andre skap, som passet akkurat i dette mellomrommet. Problemet her, er at vi har til steder veldig skeivt tak, så det hadde nok vært nærmest umulig å finne noe passende. Dessuten finne noe som ser likt ut, er ganske vanskelig (les: umulig)
  3. Lage åpne hyller. When in doubt: lag åpne reoler. Det er enklest, billigst, mest fleksibelt og passer alltid.

Så uten å gjøre mer utav det, vi valgte nummer 3.

Igjen brukte vi de samme listene som vi brukte nederst mellom skapene. En list på hvert hjørne og en mellom to skap. Deretter en på tvers øverst.

Vi tillegg montere vi en ekstra plate i rygg og en til tak, da dette så penere ut, enn å bruke veggen og takplankene som rygg og tak til reolen.

gang vegg med IKEA-hacks
Denne veggen er litt annerledes enn de andre. Men rommet har mange behov det skal fylle. Foto: www.parsleyofhappines.com

Skapvegg

En vegg fylte vi helt med skap, altså uten benkeplate i midten og uten lister i mellom. Dette gjorde vi kun for å få litt avveksling og for mer skapplass. Men fremgangsmåten og resultatet var det samme. Her vil reolene oppe bli litt høyere, ettersom vi ikke har tykkelsen på benkeplaten. Men dette gjør ingenting for helhetsinntrykket.

gang inspirasjon
Det er alltid fasinerende å se hvordan nakne korpuser blir en vegg med innebygd skap. Foto: www.parsleyofhappines.com

Farge

Vi malte hele innredningen i De Nimes No. 299 fra Farrow & Ball. Det er alltid stæsjt med litt farge og det gjør innredningen mer individuell. Male IKEA-møbler er det enkleste og raskeste IKEA-hacks som finnes der ute.

Om du maler skapene innvendig før eller etter du monterer de, er opp til deg. Noen foretrekker å male alt i en sveiv, mens andre misliker å ligge langflat på gulvet mens de maler de nederste skapene innvendig.

I don*t judge, gjør det som passer for deg,

Hva du derimot må gjøre etter at skapene er montert, men før du begynner å maler, er å ta en runde med akryl fugemasse. Mellomskapene, mellom lister og skap etc.

Dette tar dessverre mer tid enn du tror, men er verdt det. Du får et tight og jevnt resultat uten mørke stripe (sprekker), som ellers er omtrent umulig. Dersom du trenger litt hjelp til dette, kan du lese mer om akryl fugemasse her.

Til malingen brukte jeg den mest korthårete filtrulle jeg kan finne. Personlig synes jeg det er vanskelig å få et jevnt, dekkende resultat på så glatte overflater om jeg bruker malerkost.

Svamperulle, som ofte blir anbefalt for helt glatte overflater, gir en «boblete» struktur som jeg ikke er spesielt glad i og sklir lett ut. Men dette er kun min personlige smak og helt opp til hver enkelt.

Jeg synes altså korthåret filtrulle er enklest å jobbe med på en sånn overflate og gir finest resultat. Men virklelig korthåret, eller så sløser du med malingen.

Bare sånn at du kan forberede deg, du må male to strøk. Det er ingen vei forbi.

pusse opp gangen inspirasjon IKEA-hacks
Det er kaotisk når det står på som verst. Men det er litt arbeid som skal til for å gjøre gangen individuell. Foto: www.parsleyofhappines.com

Innredning

Hvordan du fyller skapene, er et spørsmål om hva du trenger.

Gjør en bestandsliste før du begynner med planlegging av hele gangen. Hva må/ønsker du å lagre i gangen. Trenger du skuffer eller mer henge plass.

Mitt råd er:

Jakker, kåper = høyskap, men har du ingen kåper, har du plass til en ekstra hylle i et 120 cm høyt skap.

Sko, vinterbukser, = hyller og/eller skuffer.

Hansker, luer, skjerf, hodelykt, reflekser, skopussemidler = hva det enn er som er smått, ikke kan henges opp eller stables, for guds skyld planlegg masse skuffer eller bokser som du kan skrive på hva som er nedi. Ingen, absolutt ingen, bretter sammen skjerfene sine hver gang etter bruk og legger de i en fin stabel.

Fremdeles ikke helt sikker på hvordan du skal innrede gangen? Her finner du typiske 5 feil du bør unngå i planleggingen.

gang inspirasjon
Inspirasjon til gangen: 5 Feil du gjør når du innreder gangen 1920 1077 Parsley of Happiness

Inspirasjon til gangen: 5 Feil du gjør når du innreder gangen

Gangen eller entréen er kanskje det rommet som blir brukt absolutt mest av alle, uten at vi tenker mye på det egentlig. Vi tenker heller ikke så mye på innredningen. Her er 5 feil du ikke bør gjøre når du innreder gangen. Inspirasjon til gangen

Hva ble gjort (i tillegg)

Dette er vel kanskje overflødig informasjon, men det ble nytt tregulv og nytt tak. Nye innfelte spotter i taket.

Vinduene kledde vi med treplater for å gjøre rommet varmere. Dersom du er nysgjerrig på hvordan vi gjorde det, kan du leser mer her:

brystpanel
Oppussing: Brystpanel med en ny vri 1440 1440 Parsley of Happiness

Oppussing: Brystpanel med en ny vri

Det er ikke noe riktig og galt med denne teknikken. Det er heller ingen minimums- eller maksimumskrav til rommet du ønsker å pusse opp. Det er litt som LEGO, med forskjellige lister kan du lage alt mulig.

IKEA-hacks gang innredning inspirasjon
Det er så mye spennende du kan gjøre med innredningen i gangen. Foto: www.parsleyofhappines.com

Det som ble igjen av veggplass, etter at vi hadde fylt opp med skaper overalt, dekorerte vi med brystpanel av engelsk stil. Også det kan du lese mer om her, om du har lyst:

Varme

Vi ville være sikre på at vi hadde nok skapplass til absolutt alt og mer til. Derfor ville vi ikke ofre det minste av veggplass på radiatorer.

Varme i gulvet er alltid en god løsning, spesielt på et slikt rom. Men så ville vi ha tregulv også, da så klart. Og ettersom treverk isolerer så veldig, er ikke tregulv og gulvvarme alltid en god kombinasjon. Du mister veldig mye energi dersom du har varme i tykke tregulv.

Så den beste løsningen var små, litt jålete radiatorer «midt» på gulvet. Dette var jo bare sååå dumpt, ettersom jeg elsker jålete radiatorer. Men denne løsningen har vist seg å være mye smartere i praksis, enn det vi trodde det ville bli, så lenge det bare var teori.

Våte hansker eller luer tørker på et blunk, dersom vil legger de på radiatorene. Når de står der, går all energi og varmen ut i rommet. Og ikke halvparten inn i veggen eller inni en tildekning. Er du litt frysen når du kommer hjem, det det bare å sitte eller stå ved siden av de en stund og varmen kommer tilbake til kroppen.

gang landlig stil moderne inspirasjon IKEA-hacks
Interiør handler om å tenke utenfor boksen Foto: www.parsleyofhappines.com

Vi er kjempefornøyde med resultatet.

Vær kreativ så lenge!

Shop the Look: maritimt soverom i coastal look
Shop the Look: maritimt soverom i coastal look 1920 2560 Parsley of Happiness

Når jeg innreder et rom, får jeg ofte spørsmålet: – hvor i all verden finner du alt?

brystpanel
Oppussing: Brystpanel med en ny vri
Oppussing: Brystpanel med en ny vri 1440 1440 Parsley of Happiness

Det er ikke noe riktig og galt med denne teknikken. Det er heller ingen minimums- eller maksimumskrav til rommet du ønsker å pusse opp. Det er litt som LEGO, med forskjellige lister kan du lage alt mulig.

Lage julekurver i filt
Lage julekurver i filt 1440 1920 Parsley of Happiness

Det er ikke jul før julaften, men hvem vil vente så lenge? Med julepynten kan du begynne i god tid. Som å lage julekurver eller julehjerter

Duftelys og de beste valgene
Duftelys og de beste valgene 1524 2032 Parsley of Happiness

Jeg var lenge mer enn skeptisk til  duftelys og romparfyme. Hvis huset ditt lukter så ille, så bør du heller vaske hus, eller ikke?