Innvendig persienner i tre er alltid all right

Innvendig persienner i tre er alltid all right 1512 2016 Parsley of Happiness

Da er vi blitt ferdige med enda ett rom, det eneste som mangler nå en god løsning til vinduene. Og jeg har satt meg inn i solskjerming uten skruer og persienner inni vinduskarmen. 

Persienner på mål:

Persienner er alltid allright, er det ikke det da?

(Denne artikkelen gikk online i samarbeid med Vendeco.com online)

Da er vi blitt ferdige med enda ett rom, og jeg har satt meg inn i solskjerming uten skruer, persienner på mål, persienner i og utenfor vinduskarmen. Hva er bare en myte og hva er det ikke? Hva må du ta hensyn til? Jeg tror jeg har en forklaring på dette nå.

Før vi kom til solskjerming og persienner

Å du og du, så lang tid det tok! Men nå er garderoben ferdig og resultatet: vel, vi er i hvertfall fornøyde. Det er alltid en god porsjon litt ubehagelig kiling i magen i forbindelse med et sånt prosjekt – blir resultatet slik vi hadde forestilt oss? Blir vi fornøyde selv om vi for det meste befinner oss langt utenfor den opprinnelige planen?

Men det går som regel bra til slutt og nå er det eneste som mangler en god løsning til vinduene.

persienner på mål
Det er noe med lyset igjennom lamellene på persienner i tre uimotståelige. Foto: ParsleyofHappiness.com

To see or not to see  – hvordan bestemme seg for riktig solskjerming

Rommet er i første etasje mot gaten. Vel det er ikke helt riktig – vi bor på landet og slik som tettstedene er på landet i Østerrike bor vi «» gaten. For å si det sånn, dersom du går på gaten, jeg har vinduet oppe, kan vi high-five hverandre uten å strekke ut armen mer enn vanlig.

Nå er ikke dette ett oppholdsrom, mener du, så det er jo ikke så ille. Kall meg sær, men jeg synes det er helt greit å ta av og på meg skoene uten at hele bygda tar del i denne opplevelsen.

Så neida, det er ingen tvil, vi trenger gardinger eller solskjerming av noe slag. Men hvilket?

persienner garderobe solskjerming ikea-hacks
Med rett solskjerming er det nesten umulig å tro at det kan komme en bil kjørende hvert øyeblikk. Foto: ParsleyofHappiness.com

Det er bare det at rommet ikke er helt A4 heller.

Rommet er i den murte delen av huset, som betyr at vinduene var helt blottet for all sjarm. Så de kledde vi inn med nye vinduskarmer i tre. (Dersom du er nysgjerrig på hvordan vi gjorde dette, kan du lese mer om det her)

Disse vinduskarmene gjør både vegg og vindu penere, men gjør det litt vanskeligere å velge gardiner eller solskjerming.

Med alle skapene tett inntil vinduene ser gardinstenger eller skinner fort litt innklemte ut.

Dessuten er det litt synd å dekke til vinduskarmene med gardiner eller persienner, nå som vi hadde lagt så mye arbeid i å gjøre de pene.

Du kan jo få folier og andre løsninger som du klister/fester direkte på vinduene, slik at det ikke er mulig å se inn lengre. Men jeg må bare si, at det er og blir en nødløsning. Det ser litt billig ut og hadde gjort resten av rommet en bjørnetjeneste.

persienner og solskjerming
Foto: ParsleyofHappiness.com

Solskjerming uten skruer – Mytene rundt denne enkle løsningen

 

Jeg innser at solskjerming og gardinstenger uten skruer virker som en enkel og lettvinn løsning. Når det er skruer med i spill, kan hele prosjektet fort virke litt større enn det egentlig er. Men er skruene grunn til å gi opp drømmen om favoritt-solskjermen? La oss se litt på dette:

1.   Du har ikke bormaskin – ok, dette er en gyldig grunn.

Bore i veggen uten bormaskin er ikke enkelt, og kjøpe en bormaskin bare for et vindu er vel å overdrive. Men ser vi det fra en annen side, er det aldri feil å eie en bormaskin – bare tenk på det litt det.

2.  Det går raskere når du ikke trenger skruer – Ja, gjør det det?

Nå har ikke jeg noe å sammenligne med her, så jeg kan ikke gi et vitenskapelig fundert svar på dette. Men hva jeg kan si, er at jeg monterte min persienne i tre fra  Vendeco.com på maks. 20 minutter og da hadde jeg ryddet opp etterpå. Det må du nesten regne med på hvilket som helt prosjekt du begynner med, og så henger persiennene sikkert og solid også.

3.  Du leier leilighet – jeg kan forstå at du er litt tilbakeholden da.

Det er litt mer med det dersom du gjør noe «permanent» med en leieleilighet. Her kommer det vel an på eieren av leiligheten, jeg har bodd i en god del leieleiligheter og har gjort større inngrep en et par persienner.

Du har i grunn to alternativer:

Du snakker med eieren, de fleste leiligheter trenger solskjerming, så hen har mest sannsynlig ikke noe i mot det, kanskje hen tar på seg kostnadene også.

Alternativ 2: Når du flytter ut av leiligheten tar du med deg persiennene og ta de med deg. Mine persienner er lett å ta ned og etterlater bare 4 små hull. En liten tube sparkelmasse og ingen vil noen gang vite at har det hengt persienner her en gang.

4.   Det er enklere å montere solskjerming uten skruer – Jeg har virkelig mine tvil om det.

Fire hull, fire skruer, løft persiennen på plass, skyv klemmene til side, persiennen henger. Æresord, det blir ikke enklere enn det.

5.   Det er jo bare snakk om solskjerming, da er det ikke så nøye.

     Dette er et argument som jeg alltid synes er litt problematisk. Selvfølgelig er det noe som i huset som bare fyller et formål og må ikke nødvendigvis se pent ut. (Men dersom det kan gjøres pent, ville jeg ikke la den sjansen gå til spille uansett.) Men vinduene er ikke i denne kategorien. Vinduene er en så sentral del av rommet, all godvilje du legger ned her, gir maks. avkastning for helhetsinntrykket til rommet. Det kan trekke veldig ned dersom vinduet ikke er trivelig.

Det finnes utallige muligheter for solskjerming uten skruer, så det er bare å slå seg løs. Men ikke la deg skremme bare fordi det kommer en liten pose med skruer med i pakken. Dersom jeg kan montere de, kan du det også.

Persienner i tre
Foto: ParsleyofHappiness.com

Persienner på mål

Persienner i tre ligger alltid langt oppe på „go-to“-lista mi over solskjerming eller alternativ til gardiner for den saks skyld. Lyset igjennom lamellene er ganske enkelt uslåelig og gjør rommet varmt og behagelig.

Problemet er at dersom jeg henger persiennene på veggen, vil jeg ha det samme problemet som med gardiner. De vil dekke over vinduskarmene. Den beste løsningen her er altså å henge sjalusien inni vinduskarmen.

Og sånn ble det – og jeg bestilte persienner på mål i tre fra Vendeco.com (dessverre leverer ikke vendeco til Norge)

Enkel montasje som gikk superfort, maks. 15 minutter per vindu inklusive boring.

henge opp persienner
Fire skruer så henger persiennen. Foto: ParsleyofHappiness.com

Hva du må tenke på ved persienner på mål inni vinduskarmen

1.   Mål
Snekkere, murere og alle andre håndverkere har en viss toleranse som de som de må holde seg innenfor, også ved vinduene. Det er altså mulig at ikke bare gamle hus, men også nybygg ikke har helt identiske vinduskarmer overalt. Dette er ikke så veldig krise, ettersom du kan bestille persienner på mål, men du må holde tunga rett i munn når du tar mål.

Dersom persiennen blir montert på veggen er det ikke så farlig med et slingringsmonn på en sentimenter eller to. Du kan likevel henge opp persiennen og i verste fall er disse forskjellene synlig, men som regel ikke.

Henger du persiennen inni vinduskarmen, kan noen millimeter for mye bety at den ikke passer lengre. Vendeco.com anbefaler å trekke 5 mm fra den totale bredden på vinduskarmen, da bør du være på den sikre siden.

I tillegg bør du ta mål på flere plasser inni vinduskarmen. Det er ikke sikkert at sideveggene er helt rette og i vater. Så selv om persiennen passer oppe, kan det blir trangt i midten.

Noe som ofte er tilfelle på gamle hus hvor vi bor, er at vinduskarmen blir smalere mot vinduet. Eller sagt på en annen måte. Vinduskarmen åpner seg og blir bredere fra vinduet mot rommet. Dette er for å få inn mest mulig lys. Det betyr at du også må måle vinduet på flere steder i dybden. Hadde ikke jeg gjort det, ville persiennene passet i front, men være for smale bak mot vinduet.

Det er bedre å ta ett mål for mye enn for lite.

2.  Montasjeposisjon

Det føles naturlig å henge persiennen ytterst i vinduskarmen, kant i kant med veggen.

Det er ingen stor hemmelighet at jeg ikke er spesielt glad i «kant-i-kant». Den spennende strukturen som oppstår når ting ikke er helt på rekke, gir rommet som regel mer stil og raffinesse, enn om alt er helt rett. Men dette er selvfølgelig en smaksak.

Men noe som ikke er en smaksak, er det faktum at vegger og hjørner sjelden er 100% rette. Og dette gjør kant-i-kant ganske så problematisk.

For nå vil persiennen som du monterte kant i kant fremheve alle små og store skjevheter, i stede for å bare henge der og se fin ut. For persiennen henger rett ned uansett hva veggene rundt holder på med.

Så for å unngå dette, bør du heller henge persiennen 1-2 cm inn i vinduskarmen. Dette er nok til at det er klart at det er gjort med vilje, men ikke for mye til at persiennen henger rart inni karmen.

3.  Vippe vinduet

De fleste nye vinduer i dag går det an å vippe. Og før vi går inn i debatten om å sjokklufte i stede for å vippe vinduene, synes vi vinduer som kan vippes er en fin ting og ønsker å beholde denne funksjonen. Selv med en persienne i vinduskarmen.

Her må du passe på å ikke henge persiennen for langt inn i vinduskarmen. Vi har allerede snakket om å ikke henge persiennen jevnt med veggen. Du kan i og for seg montere persiennen så langt inn du ønsker, men du må stoppe før den henger så langt bak at du ikke kan vippe vinduet lengre!

Det enkleste her er å vippe vinduet å se hvor mye plass du trenger.

Dersom du har en veldig smal vinduskarm, kan dette bli et problem. Gode produsenter tilbyr persienner i flere tykkelser, jeg kunne for eksempel velge mellom 25 mm og 50 mm.

Dersom du har en smal karm, kan dette være forskjellen på å kunne vippe vinduet og ikke.

4.   Åpne vinduet

Bare i veldig sjeldne tilfeller kan du åpne vinduet etter at du har montert persiennen i vinduskarmen. Dette er selvfølgelig litt kjedelig.

Her må du vurdere følgende:

Hvor ofte åpner du vinduet virkelig? Er vinduet mot gaten, i et rom du sjeldent bruker, har du en verandadør du kan bruke til lufting?

Videre må du tenke på om du kanskje kan vaske vinduet fra utsiden, er vinduet på gateplan eller har du en veranda forbi vinduet?

Disse spørsmålene kan avgjøre om du vil montere persiennen i vinduskarmen eller ikke.

Ofte er det viktigste spørsmålet: har du flere fordeler ved å montere persiennen i vinduskarmen enn ulempene ved å ikke kunne åpne vinduet?

Men ikke slå i fra deg planen helt enda.

Persienner av god kvalitet er mer fleksible enn man tror. Dekklistene er ofte montert med magnet, slik at de kan tas av og på rett som det er. Selve persiennen henger i en vinkel med en skyveklemme. Skyver du denne til venstre løsner persiennen, syver du til høyre, henger persiennen fast.

Dette er fremdeles litt for mye bry dersom du vil åpne vinduet hver dag. Det er heller ikke bra for sjalusien i lengden. Men for å vaske vinduet 1-2 ganger i året, går det helt greit og er kjapt og enkelt.

5.   Plass

Planlegger du å fylle opp vinduskarmen med planter og annen pynt, må du huske på at persiennen i vinduskarmen tar opp litt plass når den henger nede. Også her kan du vurdere en smalere persienne, dersom dette punktet er veldig viktig for deg.

Dette har ikke vært noe problem for meg, men så har vi veldig dype vinduskarmer også da. Det er bare viktig at Shorty har plass under persiennen, så han kan ligge i vinduskarmen å følge med på hva naboen holder på med.

Det finner utallige muligheter for solskjerming uten skruer, så det er bare å slå seg løs. Men ikke la deg skremme, bare fordi det kommer en liten pose med skruer med i pakken. Dersom jeg kan montere de, kan du det også.

Solskjerming persienner på mål
Foto: ParsleyofHappiness.com

Ja, nå henger persiennene som de skal og i tillegg matcher farge perfekt fargen på vinduskarmen.

Vi har ikke montert krokene for å snurre opp trådene på enda, men det bør du gjøre. Spesielt med barn i huset for å unngå alle slags uhell!

persienner før og etter bilder garderobe
Passer perfekt! Foto: ParsleyofHappiness.com

Flere bilder og videoer med persiennene finner du på Instagram.

Disse persiennene og mange andre finn er du på Vendeco.com .

 

Vær kreativ så lenge!

Foto: ParsleyofHappiness.com
Gjør det selv: Fin vinduskarm du lager selv
Gjør det selv: Fin vinduskarm du lager selv 1524 2032 Parsley of Happiness

Du trenger ikke å rive hele huset og starte på nytt igjen, bare fordi du ikke er fornøyd med den gamle livløse vinduskarmen.

Innvendig persienner i tre er alltid all right
Innvendig persienner i tre er alltid all right 1512 2016 Parsley of Happiness

Enda ett rom er ferdig, og jeg har satt meg inn i solskjerming uten skruer, persienner på mål, persienner i og utenfor vinduskarmen

Male tak: velger du riktig hvitfarge for taket?
Male tak: velger du riktig hvitfarge for taket? 1440 1920 Parsley of Happiness

Better Homes and Gardens skrev en gang at taket utgjør en sjettedel av hele rommet, men får sjelden mer oppmerksomhet enn et umotivert strøk med hvit farge.

male tregulv
Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt
Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt 810 1080 Parsley of Happiness

Den vanligste grunnen til å male tregulvet, er fordi det er gammelt eller du ønsker ganske enkelt litt forandring.
Ikke at jeg har noen statistikk på dette, men gulvet er vel den letteste overflaten å male i hele huset. Men ønsker du et fint og varig resultat, kan jeg gi deg et par tips og hint på veien.