art deco bad bathroom

Interiørstiler og inspirasjon: Art Deco er tilbake

Interiørstiler og inspirasjon: Art Deco er tilbake 1080 1350 Parsley of Happiness

Her satt jeg og trodde at “hypen” rundt art deco sammen med the great Gatsby var på dalende kurs, som en stjerne ned fra trendhimmelen. Det måtte noen dager på Milano Design Week til for å få meg til å forstå at art deco, dén trenden er på full fart oppover igjen!

Denne artikkelen gikk online etter et samarbeid med www.handtuchhalter.de

Her satt jeg og trodde at “hypen” rundt art deco sammen med the great Gatsby var på dalende kurs, som en stjerne ned fra trendhimmelen. Det måtte noen dager på Milano Design Week til for å få meg til å forstå at art deco, dén trenden er på full fart oppover igjen!

Foto: Gessi

Hva er art deco

Kort sagt er art deco-stilen alt som kom i kjølvannet av nyvunnet luksus i 1920-årene. Verden var i oppsving og art deco kom som et motstykke på den strenge og spartanske levemåten som preget hele verden frem til da.

Kjolene og frisyrene ble kortere og mer rettlinjet, men bortsett fra de ble alt annet mer overdådig, skinnende og opulent.

Møbler og arkitektur, men også smykker, er preget av markante geometriske linjer og former, helst i skinnende eller børstet metall i kombinasjon med blank svart.

Alt som kunne tyde på luksus, f.eks. biler, elektronikk og champagne ble konsumert massevis og satt på utstilling for alt det var verdt. Dette var ikke tiåret for falsk beskjedenhet.

art deco
Foto: WarnerBros.com

De glade 20-årene

På engelsk kalles de ofte “the roaring 20ies.” Ikke fordi de brølte og var bråkete på et skremmende vis, men fordi de sto for mye liv og et tiår full av oppsving.

Art deco ble først brukt på verdensutstillingen i Paris 1925. Utstillingen hadde navnet Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, som av opplagte hadde et hylende behov for en forkortelse, men betegnelsen «Art Deco» ble  likevel ble ikke brukt om dette tiåret før lenge etter.

Forkortelsen art deco beskriver alt av design og stiler på 20-tallet, men ble altså ikke aktivt brukt før på 1960-tallet.

Her snakker vi ikke bare om interiør, men også arkitektur, smykkedesign og mote. Det var faktisk med mote og smykker det hele startet.

Stilen overlevde både de glade 20-årene, depresjonen på 30-tallet og til og med verdenskonfliktene på 1940-tallet. Men så begynte mye av produktene og designet å bli masseprodusert, den ble allemannseie og assosiert med falsk luksus.

Og alle vet jo at akkurat det er highway to utrendy. Så deretter ble den rask byttet ut med den mye mer strømlinjede stilen mid-century-modern.

art deco
Foto: www.parsleyofhappiness.com

Men hva skjedde i 20-årene?

På 20-tallet var USA verdens rikeste land og satte standarden for trender over hele verden. De ekstra inntektene for den stadig voksende middelklassen ble brukt på luksusvarer, som de nå hadde råd til. Øverst på handlelisten sto elektronikk og biler.

Denne handleturen påvirket økonomien over hele verden. Økt bil- og elektronikksalg ga en opptur for stål- gummi- og lærproduksjonen. Flere biler betydde økt behov for veier og oljeproduksjon, som igjen ga massevis av lukrative arbeidsplasser.

Alle disse arbeidsplassene resulterte i et tiår, som gikk inn i historien som glade og ville og fulle av skinnende overkonsum.

art deco
Foto: Atlasbar

Art deco i arkitekturen

Og med så mye penger i omløp, ble de også bygget, bygninger medøye oppadgående søylestrukturer på fasaden, gjerne avsluttet med buer eller det karakteristiske solstrålemønsteret skøyt opp overalt.

Art deco gjorde en moderne tvist av neoklassisimen, du vet Europe på 1800-tallet, hvor de tok søylene og monumentene fra gamle Aten og bygde triumfbuen og Katedralen i Helsinki.

Det samme skjedde altså igjen, spesielt i USA, i 1920-årene. Arkitektur som ruvet høyt og monumentalt over bakken.

New York er som et friluftmuseum av art deko-arkitektur. Chrysler Building for eksempel, toppen er et panorama av geometriske figurer og klare linjer, som var veldig karakteristisk for denne tiden.

Men stilen er også og finne i andre byer The Eastern Colombia Building i Los Angeles er et paradeeksempel på dette. I Art deco distriktet i Miami Beach finner du den største samlingen av art deco arkitektur i verden. Fargemessig riktignok helt på den andre enden av skalaen av det vi først forbinder med denne stilen, for her er det pastell som gjelder. Men dette viser også hvor stort spektrum stilen strekker seg over i tillegg til å være så utrolig særegen.

Også i Norge finner vi arkitektur i denne stilen: Folketeateret i Oslo, Studentersamfundet i Trondheim eller Forum kino i Bergen er eksempler på at art deco også fant veien til norsk arkitektur.

art deco architecture
NEW YORK CITY, USA - MARCH 15, 2020: Rockefeller Center entrance in Manhattan, New York City, USA Foto: Despositphoto
Art deco architecture
Art deco architecture in Miami Foto: Despositphoto

Art deco interiør

Art deco-interiør er en spennende kombinasjon av funksjonell og overdådig. Disse begrepene blir ofte brukt som motsetninger av hverandre, men på denne tiden var de som Tom og Jerry.

Dette gjelder vel egentlig for alle stilretninger, men også art deco tok utgangspunkt i alt som var eksotisk, eksklusivt, nytt og vanskelig å få tak i på denne tiden.

Dette gjorde seg også synlig i interiøert. Eksotiske dyremønster, som sebra, leopard og fremmede tresorter (mahogni) var et resultat av den aktive kolonipolitikken på slutten av 1800-tallet. Rådrift av koloniene ga overklassen tilgang til varer, som til nå hadde vært nesten ukjent i den vestlige verden.

Plastikk var på denne tiden fremdeles nytt og trendy og sto for innovasjon og en enklere hverdag. Metaller ble brukt i stede for treverk. De kjente og kjære lokale tresortene, var noe «alle» hadde, og var ikke så kjære lengre. Nå var det metaller som gjaldt og  industrialiseringen gjorde det mulig.

art deco bad bathroom
Foto: @weeny_victorian_house_in_ware

Art deko designere og møbel klassikere

Selv om Art deko møbler har en enkel linjeføring, trenger de ofte mye plass. Stolene er gjerne tilnærmet kubismen, som betyr at de har smale linjer og tynne materialer, men samtidig veldig ruvende.

Både spisebord og sofabord består av en smal bordplate av glass og enkle benkonstruksjoner i metall, men beveger seg så langt ut i rommet, at de er uegnet for en liten hybel. Men nå er det ikke hybellivet, som ble hyllet i 20-årene heller da.

På denne tiden skulle alt overdrives. Til og med de enkleste, men godt synlige kontrastene i designet, skulle helst være i svært edle materialer som perlemor, bronse eller elfenben, blandet med sterke farger og/eller voldsomme mønster og strukturer. Alle skulle se at her var det penger i omløp.

LE CORBUSIER

Det er umulig å skrive om art deco uten å nevne Le Corbusier eller Charles-Édouard Jeanneret-Gris (!) som han egentlig heter. Selv om mange, av rettmessige årsaker, heller vil putte han i Bauhaus-skuffen, sies det at Le Courbusier var den første som faktisk brukte uttrykket «art deco». Hvilestolen hans LC4 chaise lounge er art deko klassikeren med både stor a, d og k.

Eileen Gray er en av de viktigste designerne i denne tiden. Og selv om møblene hennes også kan tilskrives andre lignende stilretninger, er også mange av hennes verk klare art deco. Mest kjent er hennes justerbare bord E1027 Side Table og Bibendum-stolen, som faktisk er inspirert av Michelin-mannen!

CHARLES RENNIE MACINTOSCH

Selv navnte på Charles Rennie Macintosch's Hill House Chair skriker overdådighet. En stol som både har «hus» og «ås» eller «bakke» i navnet, er ikke bare en liten, enkel krakk liksom. Og riktignok består den av enkle, rette linjer, men kombinert med blank lakk og høy rygg, har stolen akkurat riktig mengde dramatikk, som denne æraen er så kjent for.

ÉMILE-JACQUES RUHLMANN

Han er en av den som har gitt art deco stilen mest preg. I ekte art deco stil designet Émile-Jacques Ruhlmann opulente møbler i eksotiske tresorter, spennende finisher og med flotte dekorasjoner. Alle med eksakte proporsjoner og symmetri, som stilen er så kjent for.
Hans design ble utstilt på verdensutstillingen i Paris 1925. Spesielt skapet med den karakteristiske foten og det geometriske mønsteret har siden gått inn i historien som en klassiker fra denne perioden.

art deco
JOSEF HOFFMANN

Østerrikeren Josef hoffman tilhører de mest kjente art deco designerne. Alleegassesofaen og Club 1910 Fauteuil som han designet for Wittman, er siden blitt til absolutte klassikere.

art deco
Eileen Gray i sin egen Bibendum stol

ART DECO MØNSTER

Selv om mønstrene kan se ut til å være naturlige mønster, slik som det veldig karakteristiske solstrålemønsteret, henter art deco ingen ting fra naturen. Du vil ikke finne naturlige blomstermønster eller organiske mønster fra denne tiden. Ved art-deco er det geometriske, prangende mønster som gjelder, med klare linjer og nesten litt skremmende søyler. Overflatene eller frontene hadde ofte en slags «grill» eller nærmere sagt gitterlignende mønster.

– Solstråler
– Sikksakk
– V-form
– kuber
– Eksotiske dyremønster som sebra, leopard og tiger

ART DECO MATERIALER

Det er Ikke gull alt som glimrer, men alt som skinner er et godt tegn på art deco. Industrialiseringen har et godt grep om alt som skjer, og prangende materialer som tyder på alt annet enn filigran håndverk er i vinden.

– Speil
– Glass
– Metaller både krom og børstet
– Blanklakkert eller blankpolert treverk

ART DECO FARGER

Art deco kjennetegnes ofte av et monokromt fargegart. Hvorvidt du trenger et helt fargekart når det er snakk om monokrom (ensfarget), er et rimelig spørsmål. Men når det er satt til side, er det blank svart som gjelder for art deko. Det er nesten umulig å forestille seg interiør, møbler eller annet design i denne stilen uten at fargen svart forekommer .
Selv om monokrom pastellkombinasjoner også er å finne innen art deko, er det ofte satte, fyldige farger som setter tonen her.

– metallic-farger
– svart
– mosegrønn
– turkis
– indigo
– pastellfarger (men bare pastell ikke blandet med fargene ovenfor)

Art deco på 80-tallet

Dersom du føler litt 80-tallsvibber her, er ikke det tilfeldig. Stilen hadde en liten renessanse på 80-tallet, hvor spesielt de karakteristiske formene og materialene glass, speil og krom kom tilbake for fult.

art deco
Foto: www.oldhouseonline.com

Har du lyst å prøve selv?

Har dette gitt deg inspirasjon til ditt neste innredningsprosjekt. Hopp over til min artikkel Art deco på 1,2,3,4,5, for å se hvordan du enkelt kan gjøre om leiligheten din til et art-deco-palass!

art deco Interiør bad ekstravagant gull marmor fjær

Slik får du art deco stilen

I en verden hvor alt er nøytralt og minimalistisk, slår hjertet salto når det ser art deco interiør. Ved første øyekast ser det kanskje vanskelig ut, men dersom du følger et par triks, kan du enkelt innrede i art deco stil selv.

Les mer...
Foto: www.Housology.com

Vær kreativ så lenge!

Hva er art deco?

Kort sagt er art deko stilen alt som kom i kjølvannet for nyvunnet luksus i 1920-årene. Verden var i oppsving og Art deco kom som et motstykke på den strenge og spartanske levemåten som preget hele verden frem til da.

Når var art deco?

Art deco oppsto på 1920-årene eller de vilde 20-årene som de også kalles. Verden var i oppsving og Art deco kom som et motstykke på den strenge og spartanske levemåten som preget hele verden frem til da.

Hva er typisk for art deco?

Kjolene og frisyrene ble kortere og mer rettlinjet, men alt annet mer overdådig og opulent. Møbler og arkitektur, men også smykker, er preget av markante geometriske linjer og former, helst i skinnende eller børstet metall i kombinasjon med blank svart.

Hvor oppsto art deco?

Art Deco ble først brukt på verdensutstillingen i Paris 1925. Utstillingen hadde navnet Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, som av opplagte hadde et hylende behov for en forkortelse, men betegnelsen Art Deco ble likevel ble ikke brukt om dette tiåret før lenge etter.

Hva betyr art deco?

Art deco ble først brukt på verdensutstillingen i Paris 1925. Utstillingen hadde navnet Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes. Kort sagt er art deko stilen alt som kom i kjølvannet for nyvunnet luksus i 1920-årene.

Den komplette guiden til landlig kjøkken
Den komplette guiden til landlig kjøkken 1080 1350 Parsley of Happiness

Du vet hvordan et landlig kjøkken ser ut? Er du helt sikker? Her er den komplette guiden til landlige kjøkken, og hvorfor landlige kjøkken ikke er så enkelt som et landlig kjøkken.

maritim dekorasjon, coastal, før etter, soverom
Før og etter bilder: Det nye maritime gjesterommet vårt er ferdig!
Før og etter bilder: Det nye maritime gjesterommet vårt er ferdig! 2560 1920 Parsley of Happiness

Endelig er gjesterommet vårt ferdig! Å du for et monster vi skapte?!?!? 10 måneder og tonnevis med støv og rot senere er det altså ferdige. Om det var vært bryet? Jeg tror det.

Alt du må vite om mid-century modern
Alt du må vite om mid-century modern 150 150 Parsley of Happiness

Det finnes vel knapt en stilretning som er mer utholdende enn Mid-Century modern. Du kan faktisk si at den aldri helt gikk av moten siden den kom.

art deco Interiør bad ekstravagant gull marmor fjær
Art deco interiør: Slik får du art deco stilen
Art deco interiør: Slik får du art deco stilen 1080 1350 Parsley of Happiness

I en verden hvor alt er nøytralt og minimalistisk, slår hjertet en salto når det ser art deco interiør. Art deco skal være litt over-the-top med på en elegant, ekstravagant og gjerne litt luksuriøs måte. Vanskelig? Nei da – jeg forklarer hvordan.