Hjemmelaget julepynt:
Julelenke – klassikeren blant juleverkstedideene
Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan det hende at jeg mottar en provisjon fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.
Hvert år jeg kjøper, lager og samler mer og mer julepynt, men for hvert år blir jeg mer og mer glad i enkel, ensformet julepynt. Det er naturlig, pynter staselig opp til jul, og gir denne koselige gammeltiværda-julestemning. Så i år har jeg satset på en skikkelig klassiker – julelenke
Det er vel paradoksalt. Gjennom årene har samlingen min av julepynt vokst til uante mengder – og da mener jeg så uant, at jeg ikke helt sikker på hvor mye jeg har og ikke minst hvor jeg har det.
Jeg var oppe på kvisten i helga for å begynne å ta ned det første jeg trenger av julepynt. Du vet, adventsstaken og sånt.
Det endte med at jeg tok ned alt jeg fant. Det å sitte krokbøyd oppå kvisten og lete etter hvilken julepynt som befinner seg i hvilken eske ble bare for slitsomt. En blir jo ikke yngre. Men etter et ikke opptelt, men det kort sagt mange esker med pynt sa jeg meg fornøyd. Men jeg er ganske sikker på at dette ikke er alt en gang!
Men tilbake til paradokset i det hele. For hvert år jeg kjøper, lager og samler mer og mer julepynt, blir jeg mer og mer glad i enkel, ensformet julepynt.
Back to the roots – enkel pynt er det beste
Jeg kunne nok nå pynte hele huset med granbar i forskjellige varianter, kombinert med en enklere og mer rustikal variant av tradisjonsrik julepynt.
Det er naturlig, pynter staselig opp til jul, og gir denne koselige gammeltiværda-julestemning.
Så i år har jeg satset på en skikkelig klassiker – julelenken.
Det var den jeg tydde mest til, når jeg var liten. Jeg hadde for klumpete fingre til å greie julekurven, for utålmodig til alt annet. Men julelenken var ganske så takknemmelig.
Den største forskjellen på julelenken nå og dengang, er vel størrelsen på leddene eller ringene i lenken. På slutten, som var sånn sirka 14 minutter etter at jeg startet, ble ringene bare større og større, en hel lenke kunne bestå av 5 kjeeeeempestore ringer. Jeg har alltid hat sans for effektivitet.
Den andre forskjellen er at jeg har byttet ut get gode gamle glanspapiret ( de fineste fargene gull og sølv, var jo brukt opp med en gang uansett), med gråpapir i forskjellige farger.
Hmmm, her er det noe som ikke stemmer.
Julelenke av gråpapir som Postman Pat brukte
Vi kaller det da gråpapir, gjør vi ikke det da? Selv om det egentlig alltid var brunt. Når jeg snakker om gråpapir, mener jeg det typiske brune innpakningspapiret som Postman Pat hadde på alle pakkene han leverte. Det med litt sånn stripete struktur eller mønster.
Ikke sikker på om denne informasjonen er helt korrekt (bør kanskje faktasjekke den) men det føles som om etter at dette papiret har hatt en renesanse og nå brukes som gavepapir, er det kommet i mange flere farger.
Jeg føler litt på at betegnelsen “gråpapir” er litt utdatert.
Jeg er helt klar over at en detaljert fremgangsmåte ikke er nødvendig her. Men ettersom dette er den norske versjonen av en bloggartikkel jeg hovedsakelig skrev for mine tyskspråklige lesere, har jeg tatt med en svært forenklet versjon av en allerede enkel fremgangsmåten her også.
Sånn for ordens skyld.
Dette trenger du til julelenken:
Material
Gråpapir:
Se ovenfor. Dette kan virke veldig forvirrende. Dessuten kan i du bruke det papiret du har for hånden: innpakningspapir, matpakkepapir, stjele noen A4-ark fra skriveren, hva som helst.
Personlig synes jeg lenken er finest når den er ensfarget. Jeg prøvde litt annenhver hvit og brun, men det var ikke helt min greie.
Men som sagt, julepynten min blir bare enklere og enklere med årene.
Jeg liker virkelig den stripete strukturen på gråpapiret. Jeg synes det er det perfekte materialet til rustikk julepynt.
Du trenger overraskende lite papir. Ikke helt sikker på hva som skjedde med glanspapiret da vi var små, men det var brukt opp før vi åpnet limstiften…
For å gi deg en følelse når du bruker målene mine nedenfra, får du et DIN A4-ark, en kjede på godt 1 meter.
Lim:
Den enkleste limstiften du har.
Utstyr
Det faktum at du også trenger utstyr til denne kransen gjør at den høres mye mer komplisert ut enn den er. Men fordi jeg alltid lister opp de nødvendige verktøyene for DIY-prosjektene mine, vil jeg gjøre det her også.
Saks:
… eller en guiljotin. Jeg kjøpte min papirgiljotin for noen år siden. Jeg trenger det ikke ofte, men for prosjekter som dette, er den verdt hver krone. Men hvis du kan klippe rett med saksen (jeg kan ikke gjøre det på en eller annen måte), er saks absolutt tilstrekkelig.
Mine favoritter akkurat nå:
Slik lager du julelenken selv:
1.
Klipp papiret i strimler. Lenken ser mer finest ut når de ringene er små og smale. (Jeg har lært fra da jeg var liten)
Strimlene bør derfor ikke være bredere enn 1,5 cm og ikke lengre enn 10 cm.
Med en papirkutter er dette raskt gjort. Men med kaffe og kanskje en julefilm ved siden av, fungerer det også bra med saksen.
2.
Lim endene på papirstrimlene sammen i endene.
3.
Lag en lenke ved å tre den neste strimlene igjennom den første ringen før du limer den sammen til en ring.
4.
Lenken fungerer best når den er lang. Dette betyr mange ringer. Men så snart du har klippet papirstripene, trenger du ikke tenke i det hele tatt.
Lim, tre igjennom, trykk sammen endene, lim, tre i gjennom, trykk sammen endene, lim, tre igjen… and so on.
Du kan trygt se på TV samtidig.
Du kan henge kransen på juletreet på tradisjonell måte. Men det ser også bra ut på vitrineskapet, i vinduet osv.
Motivert? Det er mye julepynt du kan lage av papir:
Vær kreativ så lenge!
Juleverksted: Lage tennbriketter selv (Også perfekt sammen med barn)
Juleverksted: Lage tennbriketter selv (Også perfekt sammen med barn) https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2020/11/IMG_4564_jpg.jpg 1536 2048 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2020/11/IMG_4564_jpg.jpgNå er ikke jeg akkurat en ener når det kommer til å lage ting selv. Men det er et par ting som til og med jeg tørr å prøve på, og som virkelig er fornuftig. Dessuten når det kommer til å resirkulere er jeg i mitt ess. Hjemmelaget gave
Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu
Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2019/11/IMG_6900_smallandcropped.jpg 1280 1920 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2019/11/IMG_6900_smallandcropped.jpgVi elsker julegaver! Og det eneste som er bedre enn julegaver, er julegaver i bærekraftig julepapir. Så fint at selv den mest flittige nissen blir sjalu.
3 ideer til å pakke inn julegaver
3 ideer til å pakke inn julegaver https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2020/11/IMG_4583_jpg.jpg 1536 2048 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2020/11/IMG_4583_jpg.jpgDa er tennbrikettene i boks, det vil si, dersom du ikke har laget de enda, kan du se bruksanvisningen her. Og selv om du har tennbrikettene ferdig, er de jo ikke i boks enda, for da hadde vi jo ikke hatt brukt for dette innlegget her.
Støpe egne lys
Støpe egne lys https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2022/11/DSC06627-1920x1280-1.jpg 1200 675 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2022/11/DSC06627-1920x1280-1.jpgKall meg gjerrig, men er det noe jeg hater, så er det å kaste ting noe før det er brukt opp. Jeg er sjelden så fornøyd med meg selv, som når jeg kan gjør nytte av noe, som egentlig skulle kastes. For eksempel lysstumper. Slik kan også du støpe egne lys