Maler huset gammelt tradisjonelt hus tre

Kjære, vi maler huset

Kjære, vi maler huset 1170 678 Parsley of Happiness

Så lenge jeg bodde hjemme malte jeg alt. Vegger, vinduer, gulv, trapper, en gammel traktortilhenger, fliser, bilderammer, listen er uendelig. Og det har jeg fortsatt med, vi malte veggene i den leide leiligheten i en dyp vinrød farge og brukte tre dager og et anstendig mengde med maling for å få veggene hvite igjen da vi flyttet ut. Slik det sto i kontrakten. Kjære, vi maler huset

Så lenge jeg bodde hjemme malte jeg alt. Vegger, vinduer, gulv, trapper, en gammel traktortilhenger, fliser, bilderammer, listen er uendelig. Og det har jeg fortsatt med, vi malte veggene i den leide leiligheten i en dyp vinrød farge og brukte tre dager og et anstendig mengde med maling for å få veggene hvite igjen da vi flyttet ut. Slik det sto i kontrakten.

Så friheten ved å ha et eget hus er ubeskrivelig. Du kan male alle veggene i den fargen du vil, uten å vurdere om du noen gang vil få veggen hvit igjen. Men nå står fasaden på tur. Nå maler vi huset, men hva gjør jeg med den?

Før: Masse traust bonderomantik Foto: Trine Saurstroe

Når en enhjørning har spydd i inkjørsla

Det er et gammelt hus som tiden ikke har stelt spesielt pent med.

Førsteetasjen er stort sett underbuksegul ruglet mur, men også steder med glattpusset mur og steder der muren ikke er pusset i det heletatt. Andreetasje har blant annet naturlig grånet trefliser og laftede trepåler. Jeg skriver grånet, for det er jo det som er prosessen, men med tiden treet bare blitt helt svart.

Før: Lysegult og lyserosa er alltid problematisk. Foto Trine Saurstroe

I tillegg har vi stående panel både gråmalt og beiset. Vi er i ferd med å skifte vinduer, men er ikke kommet helt rundt enda, så vi her tre ulike typer vinder både med og uten vinduslemmer.

Og om ikke denne buffeen av farger og materialer er nok, har vi i  tillegg et nytt gjerde rundt tomten, som har hvitmalte treelementer mellom nesten thulittrosa mursteiner. Kombinasjonen av denne rosafargen og de underbuksegule veggene ser ut som en enhjørning har spydd i innkjørsla og er til å få vondt i øynene av.

Jeg måtte få litt ro i dette kaoset av farger og strukturer.

Før: Farger og strukturer som har sett bedre dager. Foto: Parsley of Happiness
Hvordan velger du farge på et gammelt tradisjonelt hus?

En av mange morgener under maleprosessen Foto: Trine Saurstroe

Det er et gammelt hus og gamle hus skal man la være gamle, syns jeg. Vi syns jo det ser litt rart ut når pensjonister kler seg i crop topps, opprivede jeans og rosa sneakers også.  Jeg dømmer ikke, men det er sjeldent at det ser bra ut. Det samme gjelder hus, har du et gammelt hus må du for guds skyld ta vare på det, men ikke prøv å gjøre det moderne, det funker som regel ikke.

Jeg brukte flere år på å vurdere ulike fargekombinasjoner på muren og treveggene. Uansett hvilke farger jeg vurderte, ble det for my. Og skulle jeg da velge motsatt farge på vinduene oppe og nede? Nei, det ville jo se ut som et sjakkbrett. Jeg måtte velge en tredje farge på vinduene. Dette føltes litt mye. Og hvilken farge passet da til begge fargene på muren og treveggene?

Også er det det med hva vil naboene vil si. Er det bare jeg som tenker på dette ved nesten ved alt jeg gjør med hus og hage? Jeg vil jo ikke bli stats- eller i hvert fall nabolagsfiende nummer en ved å ødelegge det gamle, fine huset.

Work in progress: Det tok fem uker før alt ble ferdig. Foto: Trine Saurstroe

Jeg maler huset i samme farge på muren, som på treveggene!!!

Morgensola gjør seg godt på den nye veggen Foto: Trine Saurstroe

Ja, dette kan høres ut som en opplagt løsning for mange, men det tok meg faktisk år å komme frem til den. Jeg trengte en farge som roet ned en ellers urolig fasade, som ikke tok fra huset sitt gamle preg og som så pent ut.

Jeg liker malte trehus, det er vel noe med genene å gjøre, er jeg norsk, så er jeg norsk liksom. Så det å beholde det naturlige mørknet treverket var vel aldri et reelt alternativ for meg. Etter min smak, mørkner treet ujevnt avhengig av været og den mørke fargen skjuler alle egentlig ganske fine detaljer på huset.

Så jeg bestemte med til slutt for en gråfarge som hadde mye til felles med grånet treverk, mens det ennå er fint og koselig. Den gråfargen treverk får ved sjøen, ikke den svarte fargen det får i fuktig skog eller på fjellet. Alle flatene skulle være grå, mens alle detaljer skule være hvite. Denne kombinasjonen er ganske safe, men så har jeg et lyserosa gjerde og følte 100 forskjellige overflater, safe er greit her. Vi maler huset grått, tenker jeg.

Shabby, men likevel chic

Målet var å la den grå fasaden ser litt shabby ut, mens de hvite detaljene virker rene, heldekkende og velpleide.

Dette var kun mulig ved å bruke en lys, gråbeige heldekkende farge for deretter å lasere treverket med en mørkere gråfarge etterpå. Her måtte vi prøve oss frem til riktig kombinasjon, men etter tre forsøk, var jeg ganske fornøyd.

For muren så det litt annerledes ut. Der trengte jeg hele fem prøver, før jeg bestemte meg. Muren og treverket skulle jo se så like ut som mulig. Ikke for betonggrå, da kunne jeg jo ha latt murene være umalt og ikke for fuktig, murpussbeige, det er jo ikke noe kos i det. Skjønner du hva jeg mener? Ikke det? Vel, det var vel derfor jeg trengte fem prøver.

Fremdeles en rustikal mur, men nå er den velpleid Foto: Trine Saurstroe

Resultatet ble et nytt hus. Hvor alt nå passer sammen, selv om det ikke er enhetlig på noen måte. I tillegg kommer de fine detaljene i treverket til sin rett, som før var usynlig i alt det svarte.

Det langt igjen før hus og hage er som vi ønsker det, men dette var et stort  skritt i riktig retning. Hva synes dere, valgte jeg riktig?

Etter: Et grått hus med hvite vinduslemmer. Foto: Trine Saurstroe
maler huset Gammelt hus får ny maling