Kjapp reiseguide til Nassau, Bahamas

Kjapp reiseguide til Nassau, Bahamas 857 1200 Parsley of Happiness

Da jeg var tenåring hadde jeg stabler av reisekataloger ved senga fulle av cruise i Karibbien. Nærmest alle var innom Nassau i selveste Bahamas. Noen tiår senere har jeg endelig kommet meg til Nassau, og den som venter på noe godt….

En kjapp reiseguide til:

Nassau, Bahamas

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Da jeg var tenåring hadde jeg stabler av reisekataloger ved senga fulle av cruise i Karibbien. Nærmest alle var innom Nassau i selveste Bahamas. Noen tiår senere har jeg endelig kommet meg til Nassau, og den som venter på noe godt….

Hva du kan forvente deg av Nassau, Bahamas

… bør kanskje ikke planlegge en toukers ferie til Nassau. Det er liksom ikke det Nassau du reiser til Bahamas for. Men som en mellomlanding før du reiser til en annen øy eller som en del av et cruise, er det bare å kjøre på.

Mye å gjøre cruise på her

Du kan dele opp i Nassau i to grupper. På den ene siden har du Paradise Island, den lille øya rett utenfor selve Nassau, som er fullstappet av feriekomplekser av alle slag. Du kan sikkert tilbringe en uke eller to her. Men da kan du reise på charterferie til Syden også, bare at det blir billigere, raskere og men like autentisk (hun ruller ironisk med øynene). Du vil ikke oppleve stort mer uansett hva du velger.

Den andre kategorien er selve byen Nassau. Her har du også et rikelig utvalg av hoteller, men du får i hvert fall til tider en viss følelse av å være på en karibisk øy. Gamlebyen byr på rikelig av historie og severdigheter og selv om store deler av havneområdet preges av cruise-turisme, kan du godt tilbringe et par late ettermiddager her.

 

Apropos cruise-turisme, aktuelt ligger det opptil 4 cruiseskip på kaia i Nassau hver dag (ofte med rundt 4000-6000 passasjerer hver), og flere kaier er i bygningsfasen mens jeg skriver. Dette betyr at når et skip ankommer, skyller det en menneskebølge igjennom den delen av Nassau som cruiseturistene rekker over, mens de er i land. Dette fører igjen til at det bugner av suvenirbutikker her, alle med de samme t-skjortene, kaffebegrene, romkakene og hattene. De fleste skipene kommer om morgenen og seiler ut igjen om kvelden, mange spisesteder og butikker har kun åpent så lenge skipene ligger for kai.
Dette gjør Nassau litt vel turistisk til tider, men så er det de gamle kolonialbygningene da, og hvordan de feirer pirat-historien sin, cocktailene og den karibiske livsstilen – dette gjør at du holder ut en turistbølge i ny og ne.

Kai havn marina Nassau, Bahamas
Det er mye som skjer i havna i Nassau. Her er det "bare" to skip som ligger inne. Det kan blir mange fler. Foto: ParsleyofHappiness.com
Booking.com

Reise hit og tilbake igjen

Det er to måter å komme til Nassau på (dersom vi utelukker privatfly og privatyachter – dere vet hvem dere er, og denne artikkelen er nok generelt sett ikke en artikkel for dere 😊 )

Du kommer hit på en av Cruise-skipene, men også da må du nok fly en strekning eller to først.

Den andre er å fly. De fleste største flyselskapene flyr deg til Nassau, Bahamas (Lynden Pindling International Airport)hit via en av de større flyplassene i Europa.

Salong Graycliff Hotel & Rerstaurant Nassau, Bahamas
Selv om du ikke bor på hotellet, må du ta en tur innom Graycliff. Salongen med live-musikk på kveldene er et fint sted å tilbringe noen timer. Foto: ParsleyofHappiness.com

Så vidt jeg kan se, er det kun British Airways som flyr direkte fra Europa, i dette tilfellet London, til Nassau – Bahamas.

Men til Nassau er det en lang flytur og med tidsforskjellen i den retningen faller flytidene ofte slik, at hvis du ikke bor i Oslo, må du nok belage deg på en overnatting underveis uansett.
De fleste tilbyr fly via USA, som regel Miami (ikke glem ESTA, selv om du bare mellomlander i USA).

Hjemreisen derimot kan gå som perler på en snor, dersom du vil det.

Atlantis Bahamas,
Dette hotellet er blitt selve symbolet for Nassau. Personlig synes jeg det er masse ved Nassau, det er mer verdt å se. Foto: ParsleyofHappiness.com

Hvor bor du:

Det første som kommer opp når du søker på nett, og sannsynligvis det hotellkomplekset som de fleste forbinder med Nassau, er Atlantis, en fri interpretasjon av Platons sagnomsuste øy. Dette er et 4-hoteller-i-et-løsning, så du finner en fløy som passer til din familiesituasjon og pengebok. Personlig synes jeg disse anleggene minner om kunstige menneskemaskiner. Men for all del, her har du alt du trenger av underholdning, mat og strender. du vil ikke savne noe.

Atlantis ligger på den lille øya Paradise Island rett utenfor Nassau. Den har nå god forbindelse med to bruer til «fastlandet», om du kan si det om en øy… Det er flere hoteller og leilighetskomplekser på øya, alle i samme stil, men til forskjellige budsjetter og behov.

Vi valgte å bo på «fastlandet, nærmere bestemt i Nassaus gamleby. Jeg er en sucker for gamle kolonialbygninger og da kommer man ikke forbi det tradisjonsrike hotellet Graycliff. Og det svarte til forventningene, sjelden har jeg fått så mye kolonistil for pengene som her. Nydelige bygninger, antikviteter, samleobjekter og en hage, som får deg til å glemme at du er midt i turiststormens øye. Også var det bassenget da, har du sett det bassenget?

Graycliff Hotel Nassau Bahamas
Hotel Graycliff er skikkelig perle av et hotell. Foto: ParsleyofHappiness.com

Hvor spiser du:

Er du litt nervøs på om du får mat du kjenner når du reiser til utlandet? Da er Nassau destinasjonen for deg. De fleste restaurantene har typisk turistmat som nachos, burgere og en og annen pizza.
Sjekk åpningstider på nett, noen steder har bare åpent så lenge cruiseskipene ligger i havnen.

Conch er Bahamas nasjonalråvare. Det er sjømat, dvs. «kjøttet» fra de store konkyliene her. Conch får du stekt, fritert, i salat, på pizza, som burger, i sushi… du skjønner tegningen. Som vegetarianer har jeg aldri smakt det, men er du her, bør du smake det i hvert fall én gang.

Hva jeg derimot som vegetarianer har smakt flere ganger, er cocktailen Bahama Mama. Basert på rom (så klart) og etter min mening en av de beste cocktailene, som finnes. Ikke gå glipp av den!

Booking.com
Graycliff Restaurant
Graycliff restaurant Nassau, Bahamas
Graycliff Restaurant befinner seg i store, solfylte rom. Er det bare jeg som føler meg litt tatt av vinden? Foto: ParsleyofHappiness.com
Ja, hotellet har en restaurant også. Den er ikke billig og ikke supertypisk Bahamas, men er likevel verdt et besøk. Det er som å gå litt tilbake i tid. Rommene er innredet i nydelig kolonialstil, det kommer live-pianomusikk fra salongen og god mat selvfølgelig. Du bør ta turen hit.
Drifters Nassau, Bahamas
Utsikten fra terassen Drifters. Her ligger hus, hytter, stand og paviljonger hulter til bulter i noe som minner om et uteliv-/restaurantgate. Foto: ParsleyofHappiness.com
Denne restauranten ligger i et område, hvor Bahamanerne selv spiser. Det er alltid et godt tegn. Gaten restauranten ligger langs heter Fish Fry Street, så det er kanskje ikke nødvendig å si at dette er generelt sett et gøy område å oppholde seg i. Du er langs stranden, men har forlatt den litt kunstige radiusen som cruise-turistene oppholder seg. En blanding av uteliv- og restaurantgate i Bahamas-stil. Her kommer maten i kurver med avispapir og plastikktallerkener. Men godt er det og masse deilige kalorier. Vegetarianere må være litt kreative.
Bahamian Restaurant Nassau, Bahamas
Spis litt utenfor "normaltidene" så kan du nyte roen her også. Foto: ParsleyofHappiness.com
Det er ikke mange høytidelige restauranter i Nassau, denne er ikke noe unntak. Her kan det blir litt hektisk i cruise-skiphøytidene, men du må jo spise en gang, så da får du bare vente litt. Her er det nok å fotografere, menyen er full av enkle og fristende lunsjretter. Når vi var der hadde de et to-for-én-bahama-mama-tilbud, det var jo et enestående tilbud som vi ikke kunne si nei til. Takk og lov, den beste Bahama-Mama i by´n!
Adirondack chair stol uterestaurant Nassau Bahamas Hillside House
Er det litt for mye bråk og styr i hovedgaten, er det hit du må gå. Foto: ParsleyofHappiness.com

Aaaahhhh – det du setter mest pris på når du kommer hit, er roen. Det er ikke mange gatene borte fra den hektiske hovedgata, men det er som om du er kommet langt ut på landet. «Restauranten» er en singelbelagt plass under noen Poinciana trær, med piknikbord romslig spredt rundt. Kjøkkenet er en utegrill og et par bord, med andre ord alt du trenger for et avslappende måltid. Kjempegod vegetarburger.

En smule turistisk, men behagelige bord ute på noe som kan minne om en gågate. Som nabo til piratmuseet er det kanskje bare naturlig at her er det pirateri (i tradisjonell forstand) for alle pengene. God lunsj og trivelig sted, men det kan fort bli fullt.

Nassau, Bahamas stand sjø sol ferie
Stikk en bikini i håndbagasjen. Skulle du ha litt vel mye tid på flyplassen, vil du ikke angre. Foto: ParsleyofHappiness.com

Et tips på tampen. Skulle du få mye tid på flyplassen, bør du gå hit. Det tar ca. 30 – 45 minutter å gå én vei eller du kan ta drosje, da snakker vi 5 minutter. Herlig restaurant rett ved havet, med luftig terrasse og trivelig betjening. Du kan til og med ta deg en dukkert om du vil. Vårt fly ble kansellert/forskyvet så vi hadde plutselig mange timer til overs, da var dette tipset som vi fikk av en hyggelig dame på flyplassen gull verdt.

Booking.com

Hva gjør du:

Nassau, Bahamas faller litt mellom to stoler, byen og øya er litt for travel til at det blir en paradisisk ferie av det og men byen er også litt for liten til å kalle det storbyferie. Så her er bruksanvisningen til hvordan du lager en storbadebyferie av det:

Queens Staircase
Queens staircase Nassau, Bahamas
Et monumentalt byggverk til ettertanke. Foto: ParsleyofHappiness.com

Dette byggverket er mer imponerende i virkeligheten enn på bilder. Det er en helt spesiell stemning å gå i denne enorme fjellkorridoren frem til trappene.

De 66 trinnene i denne trappen ble hugd ut for hånd av 600 slaver mellom 1793 og 1794.

Trappen har fått navet fra dronning Viktoria som avskaffet slaveriet i de Britiske koloniene etter at hun overtok tronen i 1837.
Her er det mye viktig historikk som ikke må glemmes, og enda flere fotomuligheter.

Junkanoo Beach

New Providence er en øy, så følgelig er det også strender hele veien rundt. Jo mer tid du har jo lengre kan du reise for en øde strand, men har du ikke så mye tid å rute med, er Junkanoo Beach et godt valg. En liten spasertur fra cruise-havnen og nesten midt i byen. Her har du alt du trenger av en strand, solstoler, pudderfin strand, kokosnøttdrinker og masse sol og sjø.

Pina Colada Rum Rom Bahamas
En så sinnsykt god Pina Colada gjør det gøy å gå på museum! Foto: ParsleyofHappiness.com

Dette er et museum for alle som ikke liker museum. Dersom du går litt fort er du ferdig med museumsdelen etter 5 minutter, og da har du både sett store mengder rom og fine bygninger. Deretter kan du handle rom til kvoten er brukt opp og sette deg på terrassen med en pina colada. For det er nemlig grunnen til at vi kom hit.

Dette er derimot et museum, for de som liker museum. Et lite trivelig kunstmuseum, hvor selve bygninger nesten er hovedattraksjonen.

Graycliff Nassau Bahamas
Hele denne gaten er blitt frisket opp i mer eller mindre juglete stil, men det er søtt da! Foto: ParsleyofHappiness.com

Dersom du ikke velger å bo på hotellet, bør du likevel stikke innom. Det er faktisk turguider som inkluderer hotellet i runden sin. Hagen i bakgården og bassenget er noe av det fineste du vil se på øya. Hotellet har små butikker og langs hele gaten de legger i og har shainet opp fasaden, så hele gaten er verdt et besøk.

Paradise Island
Marina Village, Paradise Island Nassau Bahamas
Litt for sukkersøtt for noen, himmel på jord for andre. Er du her må du innom denne gata. Foto: ParsleyofHappiness.com

Bor du her, kommer dette av seg selv. Men dersom du bor i selve Nassau, er dette noe du bør planlegge. Det er mulig å gå over bruene, så det er bare å ta på seg godskoene og tilbringe dagen ute. Men for en raskere løsning, kan du ta en drosje, du vil får mer en nok tilbud underveis.
Hovedattraksjonen for utenforstående er Marina Village. Dette er som en Disneyversjon av Bahamas. En handlegate omrammet av søte pastellfargede bygninger med butikker, restauranter og caféer. Mye suvenirer, men frykt ikke – du blir kvitt pengene dine, dersom det er målet. Senest dersom du går inn i Atlantisbygningen som ligger «vegg-i-vegg» med gaten, kommer du til designerbutikker, som får kredittkortet til å smelte.

Atlantis, Nassau, Bahamas
Pastelfargede bygninger og Atlantis - for mange selve symbolet på Bahamas. Foto: ParsleyofHappiness.com

Shopping i Nassau, Bahamas

Sammenlign Nassau med hvilken som helst by i verden og de har sannsynligvis bedre shoppingmuligheter enn Nassau. Men du bør handle litt allikevel. Dersom du oppgir hjemmeadressen din, trekker de fleste butikkene i fra momsen fra prisen med en gang. Så det er jo et argument.

De beste shoppingmulighetene har du definitivt på Marina Village. Se ovenfor.

Langs Bay Street ligger den ene butikken etter den andre. Dette er en handlegate/hovedgate slik vi kjenner de. Her kjempes det om kundene, og det kan bli litt slitsomt med alle som prøver å få deg inn i butikkene sine. Men et høflig «no, thank you» er som nok.

Straw Market – Et innendørsmarked langs Bay Street fullt av tradisjonelle Bahamas-varer. stråhatter, stråkurver, treskjærings-, skjellprodukter. Hva er ekte og hva er juggel? Ditt råd er like godt som mitt. Ikke tenk så mye på det. Gå rundt og se, slå av en prat eller budrunde med selgerne, handle litt for å støtte de som sitter her hele dagene og ta det for det det er: en turistopplevelse.

Hva bør du kjøpe?

Prøv å støtte lokale håndverkere og kunstnere så godt det er mulig. Spør litt om hvor produktene blir laget og av hvem, så har du en sjans til å gjennomskue om produktene faktisk er lokale eller importerte.

Du kan godt ta med deg de tradisjonelle romkakene, de selger overalt. Bahamas Rum Cake Factory
skal være originalen og de var kjempegode. De holder seg godt og er en fin gave til de som har passet katten eller holdt kontoret i gang, mens du var borte.

Stråvarer (kurver, hatter, vesker) er i grunn lokalt håndverk og noe du faktisk kan bruke om sommeren.
På grunn av den manglende momsen, kan du få en veldig god pris på smykker og klokker, og andre litt dyre varer. Men pass på at du er i en seriøs butikk og at du forhandler litt før du kjøper.

Badetøy – Dagens quiz: Hvem har best utvalg av badetøy? Et paradisisk øy som har sommer og sjø hele året eller et sted i nord, som stort sett er dekket med snø og minusgrader og sommeren er årets fineste uke? Det jeg vil si er: ikke kjøp ny bikini før du reiser.

Marina Village, Paradise Island, Nassau Bahamas
Nassau er kanskje ikke verdens shoppingmeteropol, men du kan da bli kvitt pengene dine for det. Foto: ParsleyofHappiness.com

FAQ og noen gode tips til slutt

Hvordan kommer jeg meg fra til og flyplassen Nassau, Bahamas?

Noen hoteller sørger for transport, ellers er det drosjer det går på. Disse er det mer enn nok av og det er reglementerte priser etter hvor langt du skal og hvor mange kofferter du har med. Du blir ikke lurt her. Spør først, men de fleste drosjene godtar kort.

Kaffen er alltid for varm!

Dette er kanskje et sært tema, men for meg er kaffen i disse deler av verden altfor varm. Du brenner deg på tunga og cappucinoen har som regel ikke skum. Si i fra på forhånd at du ikke vil ha altfor varm kaffe.

Kan du drikke vannet fra kranen på Nassau, Bahamas?

Det er mulig noen av hotellene har løst dette på en annen måte, men generelt sett kan du ikke drikke vannet fra springen. Det har it tillegg en litt spesiell smak, så det frister ikke.

Betaler du med kort eller kontant på Nassau, Bahamas?

Du kan betale med kort så og si overalt.
Du kan bruke Amerikanske dollar og Bahamas dollar om hverandre, de er like mye verdt og brukes som en og samme valuta.

Foto: ParsleyofHappiness.com

Enkel oreo iskake til halloween med spøkelser

Enkel oreo iskake til halloween med spøkelser 1920 2267 Parsley of Happiness

I år dekorerer jeg ikke ekstra til halloween, jeg har høstpyntet nok for flere år fremover. En iskake til Halloween derimot, det er det alltid plass for. Nå bruker ikke…

Antikke kofferter jul og julereise

Førjulstiden flyr (og jeg flyr etter)

Førjulstiden flyr (og jeg flyr etter) 1200 1366 Parsley of Happiness

Førjulstiden er ikke den samme uten store menneskemengder,  julesanger på repeat, en julebelysning som alene sørger for global warming 6 uker i året og hvor stressnivået er på høyde med…

glamping

Reisedagbok full av interiør: Let´s go glamping

Reisedagbok full av interiør: Let´s go glamping 900 1200 Parsley of Happiness

Endelig kan jeg prøve glamping. Her har de kjempedigge campinghytter og jeg får sjokolade til frokost. Det er nok for meg: glamping: ✔️

Slik lykkes du med fine bilder på café

Slik lykkes du med fine bilder på café 1536 2048 Parsley of Happiness

Du sitter på en kjempefin café, dette må jo deles, vi har jo tross alt 2021. Men så blir ikke bildene så fine som café egentlig er? Helt vanlig, men det er enklere enn du tror å få fine bilder på café. Her er mine beste tipp for hvordan får mer «Liker» for dine bilder.