Legge fliser sengegavl selvklebende fliser

Legge selvklebende mosaikkfliser

Legge selvklebende mosaikkfliser 1200 675 Parsley of Happiness

Perfekt om du legger fliser for første gang:

Selvklebende mosaikkfliser

Jeg bare måtte prøve dette til slutt. Det føles litt som guilty pleasure, på lik linje som å spise en hel smågodtpose på en tirsdag kveld (eller hvilken som helst kveld egentlig) eller binge en hel sesong med med love island. Kanskje ikke fullt så sexy, men likefullt min guilty pleasure: legge fliser – for å være helt nøyaktig: selvklebende mosaikkfliser.


Har du lyst til å lage hele sengegavlen, så forklarer jeg det også, bare skroll helt til bunnen, så finner du lenken.

 

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan det hende at jeg mottar en provisjon fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

selvklebende mosaikkfliser DIY
Ikke bare henger mange fliser på et flak, de er også selvklebende som et klistremerke. Dette må da være juks? Foto: www.parsleyofhappiness.com

Er mosaikkflisene juks

Jeg føler jo at det allerede er å cheate, når mosaikkflisene kommer på sånn netting, slik at det bare er å klistre et flere titals fliser på veggen på en gang. Men når flisene tillegg henger på en litt spongy, tosidet tape, da er det egentlig ikke noe du skryter av i sosiale medier eller på bloggen din, eller hvor det nå måtte være.

Vel, jeg gjør begge deler!

Jeg har mine grunner, eller?

Til mitt forsvar, det var ikke planen at flisene skulle være selvklebende, men da jeg lette etter passende mosaikkfliser til soverommet jeg jobbet med, var det disse jeg syntes var finest. Dog med den haken, at de er selvklebende. Det er som om jeg skulle ha plukket de ut fra hobbyveggen i en bokhandel. Ikke noe i veien med den veggen altså, men det er aldri mitt første stoppested for oppussingsprosjekter.

Hva er mosaikkfliser

Bare sånn at det ikke blir noe forvirring her. Det er selvsagt mulig å få mosaikkfliser i alle størrelser og i «løs vekt». Men her jeg tenker fremfor alt på små fliser 5 x 5 cm eller mindre, og hvor flere fliser henger sammen på en netting, slik at du får en flate på sånn ca. 30 x 30 cm per netting/flak.

Forskjeller og utfordringer

Den viktigste forskjellen mellom mosaikkfliser på nettingbakgrunn og løse enkeltfliser er at de er litt mer vaklete å arbeide med.

Men på den andre siden er fordelen absolutt at du ikke trenger å legge mange små fliser. Du må heller ikke passe på å få helt like fuger og eksakte hjørner mellom følte million fliser. Det er «nesten» (ikke helt da, men nært) som om du legger fliser på 30 x 30 cm.

Utfordringen er imidlertid at nettingen er bevegelig. Tenk at du holder en firkantet klut i to diagonale hjørner. Strekker du i disse hjørnene, er ikke kluten kvadratisk lengre, men en lang strek. Noe lignende vil skje om du strekker for mye i nettingen. Et opprinnelig kvadratisk flak med små fliser, kan få en helt annen form, om du strekker for mye.

Det er helt naturlig å ville trykke flisene godt fast i limet og stryke over flisene sitter godt og for å fjerne alle luftlommer under. Men vær bevisst på at om du strekker og skyver for mye, kan det ende med at flisene dine ikke er kvadratiske eller lengre.

Dette er ikke nødvendigvis synlig på første netting, men dersom du gjentar det med flere flak, vil du komme skeivt ut, og du kan få problemer i neste rekke.

Kan også være til hjelp

På den andre siden er dette også en fordel. Skulle du ha kommet litt skeivt ut ett sted, kan du alt ettersom hva som har skjedd, trykke nettingen/flisene litt sammen eller strekke de litt, slik at du kommer tilbake på rett kjøl med det neste flaket.

Selvklebende mosaikkfliser svarte fliser
De fleste selvklebende mosaikkfliser er rundt 30 x 30 cm. Foto: www.parsleyofhappiness.com
Mine favoritter akkurat nå:
Sengesett i korall fra Lexington
Ønsker å starte sommeren med dette herlige sengetøyet!
En plass i solen
Litt vanskelig å forestille seg nå, men det kommer snart en tid, hvor jeg er glad for litt skygge.
Bordbrikker til hagepartyet
Jeg elsker korall om sommeren.

Forskjellen mellom selvklebende og ikke-selvklebende fliser

Utfordingen ovenfor har du enten flisene er selvklebende eller ikke. Begge varianter kan strekkes ut av fasong dersom du ikke passer på. Men for ikke-selvklebende fliser er ikke dette så kritisk. Her du mer tid på deg til å skyve flisene på plass før limet tørker.

For selvklebende fliser har du bare en sjangse. Er flisene først trykket mot veggen, har du liten eller ingen mulighet til å endre mening. Det er aldri bra for limet å trekke flisene av veggen og klistre de igjen. I værste fall kommer pussen eller deler av veggen med i tillegg.

Med andre ord, du bør du være sikker, før du klistrer fast de selvklebende mosaikkflisene.

Mange fordeler!

Ikke la deg demotivere av den grunn. Selvklebende fliser har mange fordeler, som så absolutt ikke er å forakte;

Du sparer kostnadene for ekstra flislim.

Du trenger ikke å blande lim, og tenke på blandeforhold, ventetid og hvor mye du trenger.

Dessuten sparer du deg alt sølet med å kline limet på veggen og vaske utstyret etterpå.

Fuge flisene

Kan du fuge selvklebende mosaikkfliser?

Ja, det kan du.

Bør du fuge selvklebende mosaikkfliser?

Ja, det bør du. Men tenk litt på dette:

Om du legger flisene så tett sammen at det ikke er plass til fugemasse, kan du spare deg fugingen. Men da må du også passe på at du skyver nettingen godt sammen, slik at du ikke får mellomrom mellom flisene. For selvklebende fliser er dette nærmest umulig.

For mosaikkfliser på netting er det ingen forskjell på fugingen enn for andre fliser. Men for selvklebende fliser, må du være litt mer forsiktig.
Her må du være sikker på at limflaten til flisene også holder/tåler våt fugemasse. Dette gjør de jo som regel, for de er laget for dette, men det er noe å tenke på.
Ikke bruk mer fugemasse enn du trenger, for ikke å overbelaste limet unødvendig. Bruk heller ikke overdreven våt masse, men det er jo bare søl uansett, så dette er noe du bør unngå i alle tilfeller.

svart fugemasse, svarte fuger svarte mosaikkfliser
Mitt nye kryptonitt: svart fugemasse! Hele leiligheten var svart! 🫣 Foto: www.parsleyofhappiness.com

Hvordan legge selvklebende mosaikkfliser?

Selve fremgangsmåten for mosaikkfliser er i grunn som å legge fliser ellers. Så har du litt erfaring med å legge fliser, er det bare å beholde det jeg har sagt ovenfor i bakhodet, så skal dette gå bra.
Er dette første fangen du skal legge fliser, skal det gå bra da også. Det er kanskje til og med et bra sted å starte.

legge fliser mosaikkfliser svarte fliser legge fliser selvklebende fliser
Da er det bare å sette igang! Foto: www.parsleyofhappiness.com

Finn riktig sted å begynne

Velg riktig plass og starte.

Har du ensfargede, asymmetriske mønster og veldig små fliser, er det ikke så farlig hvor du begynner. Bare bruk vater før du begynner og ikke stol å at vegger, lister eller hjørner er rette. Det er kun en vater som garanterer dette.

Har du et tydelig mønster eller større mosaikkfliser, bør du velge startpunktet ditt med litt mer omhu.

Ta hensyn til den veggen du har. Her er det sunn fornuft og blandet med litt etisk sans som gjelder.

Generelt sett bør du begynne midt på og arbeide deg utover, slik at området du fliser er symmetrisk helt ut til kantene.

Dersom du har en bred smal stripe, som for eksempel over kjøkkenbenken, kan det være viktigere å prioritere en fin, symetrisk slutt oppe og nede, enn på sidene. Det er dette du legger merke til ved første øyekast.

Skal du legge mosaikkflisene på et avgrenset område, bør du begynne i midten og arbeide deg utover. Slik er du sikker på at resultatet blir symmetrisk og ytterste rekke med fliser (enten den er oppe, nede eller på sidene) bør være like bred på begge sider.

Unngå å kutte i flisene

Dersom dette betyr at du må kutte i selve flisene, bør du vurdere andre løsninger. Det er ikke lett å skjære i de små flisene uten at de knekker, dessuten kan det bli utrolig mye arbeid. Det er kanskje ikke nødvendig.

Tenk på hvor blikket lander først når du kommer inn i rommet eller står foran veggen du skal flise. Det du først legger merke til, bør se best og mest symmetrisk ut. Du har som regel råd til at mindesten en side ikke slutter helt perfekt. Tenk på dette:

  • Dersom du har en bred smal stripe, som for eksempel over kjøkkenbenken, kan det være viktigere å prioritere en fin, symmetrisk slutt oppe og nede, enn på sidene. Det er dette du legger merke til ved første øyekast.
  • Eller kanskje det er omvendt, at du ikke ser den øverste rekken under dype overskap.
  • Slutter flisene bak sofaen, eller bak sengegavlen, som her hos meg, er det viktigere at sidene er like og kanten oppe er pen, mens kanten som er bak møbelet kan tåle å være stedet som hvor alle skavanker får sitt utløp.
svarte selvklebende fliser gjør det selv legge fliser selv
Etter en litt usikker start, begynner jeg å få teken på det. Foto: www.parsleyofhappiness.com

Lag to referanselinjer

Når du har bestemt deg hvor du skal begynne, har du også retning du bør legge flisene. Du begynner der det skal se bra ut og avslutter der det ikke er så farlig. Nå trenger du to referanselinjer. Bruk en vater eller en laserlinje. Den ene linjen deler veggen midt på i leggeretningen. D.v.s. dersom du, som jeg, skal legge fliser som slutter bak sengen, begynner du oppe og arbeider deg nedover. Du trenger da en linje som deler veggen i to vertikalt.

Deretter en linje som viser «bankkanten av første rekke. Som sagt, ikke stol på at hjørnet, kanten lista, eller hva det måtte være er rett. Med en vater eller laserlinje er du sikker, eventuelle avvik mot kanten, jevner du ut med fugemasse senere.

Deretter legger du rekke for rekke fra midten ut til kantene. Kontroller med vater mellom hver rekke at du fremdeles er på rett kjøl.

selvklebende fliser
Ta av hele dekkarket før du legger flisen. Ellers er det lett å strekke flisarket ut av form. Foto: www.parsleyofhappiness.com
spring24

Ta av bakpapiret først

Jeg prøvde begge deler: ta av hele arket som dekker limet først, eller bare ta av en liten flik, og ta av mer og mer dekkpapir ettersom jeg legger flisflaket.

Jeg vil anbefale den første metoden. Dette er ikke som tapet, som er utstøtig og klapper sammen og blir klin over alt. Tross alt har du bare en liten flate på ca. 30 cm x 30 cm du jobber med i gangen. Men papiret sitter naturlig nok ganske godt på limet, så trekker du papiret av etter at du har klistret en del av flaket på veggen, vil du fort strekke flisflaket unødvendig mye, og du har problemene som jeg forklarte ovenfor. Dessuten trenger du alle hender du har, til å påse at mosaikkflisene passer sammen med mønsteret til flisene du har lagt fra før. 

Fugene gjøres på vanlig måte 

Jeg har nevnt noen punkter om fuger ovenfor. Men ellers fuger du som vanlig. Vær litt obs dersom du bruker svart fugemasse. Dette gjelder vel samme hvilke fliser du bruker, men svart fugemasse, skulle vise seg å være min kryptonitt. Fargestoffet i svart fugemasse er noe av det j….gste jeg har vert borti. Fuging er normalt det enkleste du kan gjøre, du smører på fugemasse, «masserer» den inn i fugene, tørker av overflødig masse med en klut eller svamp. Ikke med svart fugemasse, nei!

Hele leiligheten var svart, før jeg viste ordet av det, var flisene svart, kluten svart, vaskevannet svart, alt svart. Jeg brukte utallige bøtter med vann, ruller med tørkepapir og alt jeg hadde av nerver, for å få flisene blanke igjen etter at jeg hadde lagt fugene. Det blir kjemoefint altså, men vær forberedt på en kamp! 

selvklebende mosaikkfliser
"Jæ`kke redd for å bli møkkete på finga" sa bestemor alltid. Ikke jeg heller (heldigvis)... Foto: www.parsleyofhappiness.com

Vær kreativ så lenge!

sengegavl selvklebende fliser soverom beige soverom
Foto: www.parsleyofhappiness.com
art deco Interiør bad ekstravagant gull marmor fjær

Art deco interiør: Slik får du art deco stilen

Art deco interiør: Slik får du art deco stilen 1080 1350 Parsley of Happiness

I en verden hvor alt er nøytralt og minimalistisk, slår hjertet en salto når det ser art deco interiør. Art deco skal være litt over-the-top med på en elegant, ekstravagant og gjerne litt luksuriøs måte. Vanskelig? Nei da – jeg forklarer hvordan.

Male ruter på gulv

Male ruter på gulv

Male ruter på gulv 1372 1920 Parsley of Happiness

Du trenger litt maling, mye maskeringstape og ei helg til disposisjon. En steg-for-seg veiledning for å male ruter på gulv! Pusse opp gulvet med mønster: Male ruter på gulvet Denne…

trehvitt skrivebord speil

3 Skrivebord som kan alt

3 Skrivebord som kan alt 1600 1100 Parsley of Happiness

 I følge internett sitter vi over syv timer daglig. Dette er litt i meste laget med tanke på helsa, men sier også mye om hvor viktig skrivebordet vårt er. Det meste…

man cave

Med dette blir en man cave til en damemagnet

Med dette blir en man cave til en damemagnet 1400 2100 Parsley of Happiness

Man cave er ikke et ord det automatisk strutter positivitet av. Du kan nærmest kjenne lukten av surt øl, kald pizza og dårlig utluftet *ehem