Male tak: velger du riktig hvitfarge for taket?

Male tak: velger du riktig hvitfarge for taket? 1440 1920 Parsley of Happiness

Male tak: Det er lenge siden hvit bare var hvit, imidlertid vet vi at vi har kremfarget, eggehvit, bomull, snøhvit, blendahvit (?!?), gråhvit, kalkhvit og så videre. Men hvilke hvitfarge skal du velge for å male taket ? Her er mine beste tips.

Dieser Beitrag enthält sogenannte Affiliate-Link. Wenn du auf so einen Link klickst bekomme ich, oder auch nicht, vom Händler eine kleine Provision. Für dich änderst sich aber nichts

Det er lenge siden hvit bare var hvit, imidlertid vet vi at vi har kremfarget, eggehvit, bomull, snøhvit, blendahvit (?!?), gråhvit, kalkhvit og så videre. Men hvilke hvitfarge skal du velge for å male taket ? Her er mine beste tips.

Better Homes and Gardens skrev en gang at taket utgjør en sjettedel av hele rommet, men får sjelden mer oppmerksomhet enn et umotivert strøk med hvit farge. Stemmer på en prikk, men er også litt rart å tenke på, ikke sant? Veldig rart egentlig, for du kan gjøre så mye riktig, men også så mye feil når du velger hvitfarge til taket. Så du bør ofre den en litt større tanke enn bare et raskt blikk på prislappen.

Fordelene med hvitt tak

Det skjedde jo ikke over natten, at hvit ble den mest vanlige takfargen. Hvit er en farge som igjennom tidene av flere grunner har bevisst i å være et godt valg. 

 

Gjør rommet større

Det er ganske enkelt mange gode grunner til det. Hvitt tak gjør rommet større og høyere. I motsetning til en mørk farge, som kan trykke rommet sammen, gir hvitfargen en følelse av at rommet er åpent oppover. 

 

Reflekterer mest lys

Hvit er den fargen som reflekterer mest lys. Det vil si, dersom du maler taket hvitt, vil taket reflektere mest mulig av lyset tilbake til rommet. Og selv om du er ung og fremdeles har friske sterke øyne, er det alltid godt med et lyst rom, dessuten virker både vennligere og er enklere å innrede. 

 

Tar ikke oppmerksomhet fra møbler og annet interiør

Et hvitt tak gjør mye for stemningen i rommet, men er i tillegg så nøytral og tilbakeholden, at den ikke tar unødig oppmerksomhet fra møbler og annet interiør. Et hvitt tak er den perfekte «bakgrunnen» for stilige møbler og herlige tapeter eller nydelig veggpynt.

 

Passer til alle farger

En annen mer pragmatisk holdning er å tenke langsiktig. Med et hvitt tak er det enklere å endre fargen på veggene siden. Skulle du om noen år ønske en ny farge på veggene, trenger du maks å gi taket ett oppfriskningsstrøk. Med et farget tak, vil du sannsynligvis bli nødt til å endre alt. Et hvitt tak passer til alt.

male tak, hvitt tak, gule vegger, interiør

Et hvitt tak er den perfekte kontrasten for de fleste veggfarger. Foto: Parsley of Happiness

Må ikke være hvitt

Bare så det er sagt, før vi fortsetter: du må ikke male taket hvitt. Det finnes utallige eksempler på at andre farger er et ypperlig valg til taket. Men ettersom hvitt tak nå en gang er en stor favoritt, har jeg konsentrert meg om det i denne omgang.

Hva skjer a?

Et hvitt tak reflekterer lyset fra alle lyskildene i rommet. Det være seg dagslys eller all annen belysning. Selv en lyspære med det varmeste lyset, får en flau refleksjon dersom takfargen er helt uten undertoner.

 

Velge hvitfarge når du skal male tak, er en ikke helt enkel balansegang mellom for varm og for kald. Er fargen for varm, vil rommet se helt gult ut på en solværsdag, er den for kald har du en stue, som er like trivelig som behandlingsrommet på en tannlegeklinikk. Ingen vil ha det.

 

Det viktigste når du skal velge riktig hvitfarge er derfor lyset og hvordan dette virker på fargen du velger. Dagslyset endrer seg hele dagen og også forskjellig vær gir veldig forskjellig lys. Så ta deg god tid før du bestemmer deg, det beste er om du kan få tak i  fargeprøver. Bruk disse til å male rause flekker i taket (det er vanskelig å si noe ut ifra et A4-ark eller mindre), la de stå i noen dager, slik at du kan se hvordan fargene forandrer seg utover dagen og kanskje på sol- og regnværsdager.

Godt eller lite naturlig lys

Jeg skriver godt eller lite, fordi etter min mening lander de fleste rom i denne kategorien. I rom med godt eller lite lys, bør du gå for hvitfarger med en varm undertone. Gult (oker), rødt (terrakotta), varm rosa eller brun/beige. Disse fargene vil gi lyset en varm refleksjon og gjøre rommet koselig og innbydende. Disse undertonene forandrer rommet fra et lager eller er korridor til et behagelig og innbydende oppholdsrom. Men husk at vi snakker her om undertoner, de er nesten ikke synlige for øyet. Det ut som hvit, men med litt magi.

 

Har du godt lys, velger du mindre av undertonen, har du lite lys kan rommet sikkert tåle litt mer. Men det betyr ikke at du har gult eller rosa tak av den grunn.

Male tak - varme hvitfargermale tak, hvitfarge for take

Mye naturlig lys

Har du et rom med mye naturlig lys. Da mener jeg mye, minst en hel vegg store vinduer fra tak til gulv, eller store vinduer i flere retninger. Da bør du være veldig forsiktig med de varme tonene. Disse kan fylle rommet med et gulskjær, som er mer forstyrrende enn varmende. Her bør du velge en kjølig hvitfarge med blå, lilla, grønn eller kjølige grå undertoner.

Male tak, male taket hvitt, riktig farge for taketmale tak, tak og vegger i samme fargemale tak, farge i taket

Hvilken undertone

Når du har funnet ut hvor mye lys du har og om du trenger en kjølig eller varm undertone, må du bestemme deg for undertonen. Er du usikker på hvilken du skal velge, er det lurt å ta utgangspunkt i veggfargen. Tak og veggfarge med samme undertone, vil som regel harmonere best sammen.

Tak og vegger i samme farge

Kan du male tak og vegger i samme farge? Det er mange meninger om akkurat dette og det er vel ikke et helt riktig eller feil svar på dette spørsmålet. Jeg har selv prøvd, men også sett, mange varianter av dette, og min mening er at «nja, det kan du forsåvidt, men…» (herlig svar, ikke sant?)

 

Dersom denne fargen på tak og vegger er noe annet enn hvit, go for it! Du kan male tak og vegger samme farge, bare sørg for at du har det gøy! I det øyeblikket du velger enn annen farge en hvitt, gir du tak og vegger en helt annen viktighet. De er ikke lengre bare en bakgrunn for resten av interiøret, men er en viktig del av innredningen – og da er det helt andre regler som gjelder. 

 

Men før vi mister fokus, sirkler vi tilbake til hvitt, det er jo det dette handler om. Vil du ha hvite både tak og vegger, bør du være veldig forsiktig med å bruke samme hvitfarge. Som forklart tidligere: lysforholdene avgjør alt. Så dersom du ønsker å gjøre rommet så lyst og fint med hvitt både på tak og vegger, bør du også velge en varm hvitfarge i taket. Dette gjør rommet varmt og behagelig. Problemet er at denne fargen høyst sannsynlig vil se ut som utvasket undertøy når den kommer på veggene. Beklager, men det er sånn lys fungerer noen ganger.
Jeg har måttet male vegger om igjen, fordi hvitfargen i taket (som så himmelsk ut der) så ut vaskevannet til Barbie på veggene.
Det logiske valget er å velge veggfargen også i taket, har du godt med naturlig lys, bør du gå for dette. Har du veldig lite naturlig lys, er det fare for at rommet blir ubehagelig, dersom takfargen er for kald. Her bør du vurdere en hvitfarge med en farm undertone.

 

Taklister

Bruker du taklister er det fritt fram. Her har du et logisk skille mellom de to hvitfargene og du har mer spillerom. Her må du bare bestemme deg for om taklistene skal ha samme farge som taket eller veggene. Som regel er det takfargen som ser best ut.

Har du ikke taklister, men to forskjellige hvitfarger: bør du prøve å få et så rett skille som mulig helt oppi hjørnet. Lyset faller alltid forskjellig på forskjellige flater, så også i taket og på veggene. Dersom du i det hele tatt merker at det er en forskjell mellom tak og vegger, er det mest sannsynlig at du føler at det er et resultat av lyset og ikke fargene i seg. Du lurer altså øyet til å tro, at det er lyset som gir den behagelige stemningen, og ikke fargen som du så møysommelig har valgt. Smart, ikke sant?

Har du ikke taklister med forskjellig farge på tak og vegger, kan du la takfargen (som ofte er hvit) gå sånn omtrent 8 cm nedover veggen.

Male tak i hvitt landlig kjøkken, drømmekjøkkenet

Enten du tror det eller ei, tak og kjøkkeninnredning er i helt forskjellig hvitfarge ?!?!? Foto: Parsley of happiness

Hvilken glans

Det er ikke alle malingsprodusenter som tilbyr fargene sine i ulik glans, men dette er noe du bør tenke på.

Til taket bør du velge en matt eller i hvertfall en farge med veldig lite glans. Det er to grunner til dette.

Et matt tak sprer lyset mye jevnere i hele rommet sammenlignet med et tak med høy glans. Et tak med høy glans sender lysstrålen tilbake likt et speil. I verste fall er dette ubehagelig, men virker uansett mye mer urolig enn ved et matt tak.

Et matt tak skjuler dessuten små ujevnheter, fra f.eks sparkling, mye bedre enn tak med glans. Et tak med glans vil kaste små skygger over ujevnhetene, mens det matte sprer lyset utover slik at ujevnhetene forsvinner i overflaten.

Dersom du likevel har lyst på et tak med høy glans, fungerer dette best i små rom, hvor det kan ta litt oppmerksomhet, for eksempel en gang, i en walk-in-garderobe, eller på et lite WC. Du bør se til at det blir skikkelig skinnende, da blir taket til et av høydepunktene i rommet og trenger ikke mer enn det!

Mine personlige favoritter for hvit takmaling: 

Schneerose fra Adler

En av mine favoritter i tak med lite naturlig lys. Den gir et utrolig behagelig lys, men pass på den fungerer ikke på veggene.

All-white fra Farrow & Ball

Dette er den «hviteste» fargen til F&B men har likevel en utrolig behagelig effekt. Dette er en farge som egner seg veldig god til å ha tak og vegger i samme farge.

Enda et ekstra tips:

Dersom du ikke har hvite vegger, er det viktig at den hvite takfargen gjentas et annet sted i rommet, som et ekko. Dette kan være et hvitt møbel, et teppe, hvitt i gardinene eller bilderrammer. Dersom taket er det eneste som er hvitt, kan det føles litt adskilt fra resten av rommet og rommet kommer litt ut av balanse.

 

male tak - hvite vegger og tak

Her er et eksempel på at tak og øverste delen av veggene er i samme hvitfarge. Har du mye lys går dette fint. Foto: Parsley of Happiness

Gjør-det-selv-guide: Autentisk murvegg med teglstein

Gjør-det-selv-guide: Autentisk murvegg med teglstein 900 1200 Parsley of Happiness

Gjør-det-selv-guide for både flislegging og fuger: Autentisk murvegg med teglstein Legge teglstein er egentlig akkurat som å legge vanlige fliser, bortsett fra at det også helt annerledes enn å legge…

Påskepynt

Slik pynter jeg til påske

Slik pynter jeg til påske 1200 1716 Parsley of Happiness

Ja, jeg har allerede begynt å tenke på påskepynt. Det er jo noen uker igjen enda, men et sånt egg blåser seg jo ikke ut av seg selv.

barnerom hus seng, barneseng i tre,

Barnerom for nybegynnere: Enkle trinn til et nydelig barnerom

Barnerom for nybegynnere: Enkle trinn til et nydelig barnerom 1845 2476 Parsley of Happiness

Ofte hører jeg foreldre si at alt du trenger på barnerommet er en seng. Barn vil ikke være/leke ikke på rommet sitt uansett. Like ofte må jeg si meg enig med barna. Et barnerom innredet som et kaldt og praktisk soverom, der ville jeg ikke oppholdt meg så lenge jeg heller…

Shop-the-look

Shop the Look: maritimt soverom i coastal look

Shop the Look: maritimt soverom i coastal look 1440 1920 Parsley of Happiness

Når jeg innreder et rom, får jeg ofte spørsmålet: – hvor i all verden finner du alt?

Pin oss på Pinterest: