male tregulv

Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt

Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt 810 1080 Parsley of Happiness
Har du lyst til å pusse opp, men har ikke tid eller penger til å bytte gulv? Det enklest er å male gulvet – spesielt tregulv. Male tregulv er en oppussingsklassiker, som blir som nytt med en liten skvett maling. I tillegg er det kjempeenkelt å lykkes.

Gammelt gulv blir som nytt:

Slik lykkes du med å male tregulv

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Har du lyst til å pusse opp, men har ikke tid eller penger til å bytte gulv? Det enkleste er å male gulvet – spesielt tregulv. Male tregulv er en oppussingsklassiker, som blir som nytt med en liten skvett maling. I tillegg er det kjempeenkelt å lykkes.

Male tregulv er det letteste du kan gjøre

Den vanligste grunnen til å male tregulvet, er fordi det er gammelt og ikke lett å holde fint lengre eller du ønsker ganske enkelt litt forandring.
Ikke at jeg har noen statistikk på dette men gulvet er vel den letteste overflaten å male i hele huset. Men ønsker du et fint og varig resultat, kan jeg gi deg et par tips og hint på veien.

Regel nr. 1 – ikke slurv med forberedelsene

Dette trenger du til å male tregulv:

 

Material

Maling: maling for tre, ideelt set maling for tregulv (se nedenfor for mer forklaring)

Grunning: Grunning for tre eller sperregrunning for innendørs bruk.

Utstyr

Kost eller rulle: Jeg foretrekker en god, bred malekost på tregulv, men rulle er også greit

Liten malekost: Du trenger en mindre, finere kost til kanter og kroker

Maskeringstape: Dørstokker og andre overflater som kommer i kontakt med gulvet, bør du dekke til.

Vaskeutstyr: Det finnes gulvrens, men du kan også bruke godt, gammeldags grønnsåpe. Bøtte, skureklut og skurekost.

male gulv male tregulv
Ikke glem kaffen, det er viktig å ha noe og støtte seg til mens du arbeider. Foto: ParsleyofHappiness.com

1. Tøm rommet og demontere gulvlistene

Dersom du ikke har gjort dette enda, bør du tømme rommet for alle møbler nå. Med flere strøk maling etc. vil dette prosjektet ta noen dager, så sørg for å ha et tomt gulv, men også fri vei til kjøleskapet og toalettet, om ikke annet…

Dersom gulvlistene ikke skal ha samme farge som gulvet, bør du demontere de før du begynner dersom det er mulig. Da sparer du mye tid senere, for du trenger å være så forsiktig langs veggene og ikke må du tenke på maskeringstape.

Dørstokker og andre deler som kommer i berøring med gulvet, bør du beskytte med maskeringstape.

2. Rengjør gulvet

Det viktigste før du begynner å male gulvet, er at det er rent, helt rent, og da mener jeg skikkelig rent. Dersom du har et nylagt tregulv, er ikke dette så stort problem. Men da vil du kanskje ikke male det heller.

Som regel snakker vi om et gammelt tregulv eller parkett, som enten allerede er malt en gang eller behandlet på annet vis.
Dette kan virke litt overdrevet eller slitsomt, men det er verdt det. Jeg bruker godt såpevann, en blanding av godt gammeldags grønnsåpe, med kanskje litt fettløsende i tillegg. For eksempel oppvaskmiddel eller noe sånt. Ta gjerne det du har i skapet allerede. Etter noen tiår har gulvet trukket inn mang en runde med matos, oljebehandling og gud veit hva som har skjedd i dette rommet. Denne feita vil du bli kvitt, slik at malingen kan trekke inn og holde bedre.

Deretter er det ned på knærne og begynne å skure. Jeg hadde en ubrukt «grillbørste» liggende, halvt stiv bust og halvt myk stålbørste. Den ble omdisponert til gulvbørste og jeg skal si deg det gikk unna. Jeg måtte bytte vann 4 ganger og etterpå ble gulvet så fint og lyst, at jeg vurderte å ikke male det likevel.

Moralen av det hele: gulvet er ofte mer møkkete enn vi tror.

male tregulv forberedelser
Nederst på bildet er ikke gulvet vasket enda, øverst er rent. Det er vel litt til å skjemmes av. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Slipe eller vaske gulvet før du maler?

I grunn har du to muligheter for å forberede et tregulv før du maler. Du kan slipe eller vaske det godt. Det er fordeler og ulemper med begge metodene.

Fordeler ved å slipe gulvet først:

  • Det er kanskje ikke så slitsomt som å skure gulvet, tross alt er det en maskin som gjør mye av arbeidet. Så er det store gulv, er det minst slitsomt å slipe.

 

  • Dersom gulvet har masse riper og sår og ser skikkelig slitent ut, vil du kunne glatte ut disse ved å slipe gulvet først.

 

  • Er det allerede et eller flere lag med gammel maling på gulvet, er det en fordel (men ikke strengt tatt nødvendig) om du fjerner disse først. Det lar seg ikke gjøre med grønnsåpe, det å slipe her er en god løsning.

 

  • Tips til alle damer: det er vitenskapelig bevist (tror jeg) at det er enklere å få menn til å hjelpe med arbeidet, dersom arbeidsverktøyet gir lyd fra seg og gjør en par ting automatisk. Noe å tenke på og sikkert en fordel for slipingen.

Ulemper ved å slipe:

 

  • De fleste av oss har ikke en sånn slipemaskin stående hjemme. Selvfølgelig kan du bruke en håndsliper, men da bør du hamstre masse sandpapir først, og du må pa

 

  • Se på å slipe helt plant, slik at du ikke får nye hakk i gulvet. Så du må sannsynligvis leie en maskin til dette arbeidet.. Dette koster penger og kan kreve en god det ekstra tid og resurser.

 

  • En maskin er som regel rund, som igjen betyr at den ikke kommer helt inn i krokene. Har du mange hjørner og kroker, må du likevel ned på kne å bruke en mindre maskin. Tenk på dette når du vurderer hva som er mest arbeid.

 

  • Du kan slipe parkett gulv, men som oftest bare 2-3 ganger, etter dette blir det for tynt. Dette bør du ta med i beregninga når du bestemmer deg for om du vil slipe eller om det holder med en god runde med skurekosten. Dersom det ikke er du som har lagt gulvet, og du ikke har mulighet til å se hvor tykk parketten eller tregulvet er, bør du være forsiktig med å slipe. Er den delen av gulvet, som gir den fine trestrukturen, veldig tynt, kan du ødelegge mer enn du forfiner.

 

  • En slipemaskin støver no inni h…… Dersom du ikke kan lukke og tette igjen alle dører, må du forberede deg på å ha støv overalt. Dette prosjektet her foregikk i trappa, som var åpen til alle etasjer, for oss var det ikke snakk om å slipe.

3. Rette på småfeil

Nå er gulvet forhåpentligvis skinnende rent. Nå er det et godt tidspunkt for å rette på skavanker av alle slag. Er det noen brett som er litt løse, bør de festes nå.

Har du dype sår, riper eller store sprekker mellom plankene, kan du tette igjen disse med trekitt. Pass på at du bruker en trekitt som er egner seg for gulv, den bør være så hard som mulig. Det er en enkel match for et tynt stolben eller gud og bevare stiletthæler(!) og ta rotta på en for myk eller porøs kit.

Vent til kitten er tørr (se på tuben/pakken), og slip over med sandpapir. Noen venter med dette arbeidet til etter grunningen, det er også greit.

Dersom du har fjernet sokkellistene hele veien rundt, må du ikke gjøre stort mer nå. Men sjekk om du likevel har kanter gelender, dørkarmer som du bør dekke til med maskeringstape først.

Forberede gulv til å male tregulv
Jeg så ikke disse glipene før etter grunningen, det det går helt greit. Foto: www.parsleyofhappiness.com

4. Grunning før malerjobben?

Ja, ja og ja. Jeg vet ikke helt hvilke situasjoner du tenker på, som kanskje ikke trenger grunning, men uansett så er svaret «ja, du trenger grunning her også». Gulvet er kanskje enklere å male enn andre overflater i huset, men det er også det som får mest juling. Her vil du at alt skal være best mulig.

Grunningen metter gulvet litt, slik at det ikke suger ujevnt når du begynner med toppstrøket. Uten grunning kan du lettere få skjolder i sluttresultatet. Dessuten lukker det inn rester av gammel trebehandling eller kvae, slik at det ikke trekker ut å lager flekker og skjolder i toppstrølet.

Grunning gjør også at toppstrøket holder bedre på underlaget. Du vil at malingen på gulve skal sitte så godt du bare kan. I tillegg gir grunning et jevnere og finere resultat.

Velg den grunning du får tak i. Stort sett fins det to grunninger, Én for å gjøre glatte overflater mer mottaksdyktig for maling, slik som metall, glass etc. Den bør du ikke velge. Den andre er en som egner seg for absorberende overflater, som, ja du gjettet riktig, treverk. Den har de egenskapene som nevn i avsnittet ovenfor og er det beste for deg.

Noen malingsprodusenter tilbyr grunning i forskjellige grunntoner. Dette hjelper, dersom du vil male gulv i en helt annen farge enn det det er fra før. Dersom budsjettet holder, bør du velge disse.

male tregulv med grunning først
Første lag med grunning. Foto: www.ParsleyofHappiness.com
spring24

Hvilken maling kan du bruke på tregulv

Type maling

I første linje bør du velge maling som er for tre og som er slitesterk. Dersom du finner gulvmaling for tregulv, bør du gå for denne. Noen malinger hevder å være for tregulv med epoksid, personlig ville jeg ikke velge dette med mindre det er snakk om et arbeidsrom f.eks. verksted eller kjeller. Epoksid er for tett for treverk i et vanlig oppholdsrom.

Matt eller glans?

Dette er smak og behag. Glans reflekterer lyset bedre og gir et veldig elegant resultat. Dette kan også gå feil vei, dersom sola treffer rett foran TVen, og blender eller virker ubehagelig. Gulv med glans er kjempeenkelt å holde rent.

Matt gulv virker roligere og gjør små feil i gulvet nesten usynlige.

Lyst eller mørkt gulv?

Male tregulv i en lys farge gjør rommet naturligvis lysere og føles større, men helt lyst gjør at du ser støv og bøss bedre. Mørke gulv virker varmere, mer intimt, men vil også gjøre at rommet føles mindre. Har du lite naturlige lyskilder i et gammelt hus slik som oss, kan du gjøre underverker med ett lyst gulv. Ønsker du litt dramatikk eller eleganse, kan du gå for mørkere farger.

male tregulv gammelt trehus
Dette er ganske tidlig i prosessen. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

5. Male tregulv – endelig er vi kommet til den spennende delen

Endelig får du begynne med selve malingen!

Forbered deg på minst to strøk. Dersom du går for høyglansgulv, vil du kanskje trenge flere. For best glans, er trikset å male så mange flortynne strøk som mulig. La malingen tørke godt mellom hvert strøk. Helst lengre enn det som er anbefalt på spannet.Det kan være fristende å få unna flere strøk på en dag, men det anbefaler jeg ikke.

Maler du andre strøk, før første er helt, helt tørk, kan det lettere flasse senere. Det kan føles som om fargen er tørr, når du tar på den, men dette er ikke nødvendigvis nok for neste strøk. Et strøk om dagen er ett godt tempo. Dersom det er snakk om et lukket rom du ikke bruker, kommer det på ett ut. Men må du gå på gulvet i mellomtiden, vil jeg anbefale å male strøkene på kvelden slik at både malingen og beboere har ro til neste dag.

Vær litt nøye mellom strøkene. Sitter rusk, malerkosthår eller bobler fast i malingen, bør du slipe disse bort før neste strøk. Dersom gulvet blir brukt mellom strøkene, vil det falle litt bøss. For å unngå at dette bøsset blander seg med neste strøk, er det lurt og ta en rask runde med støvsugeren før du begynner på neste strøk.

Slik får du penest resultat

Du bør selvfølgelig begynne et sted slik at du ikke maler deg inne. Men vi som er oppvokst med to gode naboer på barne-tv vet dette allerede.

Mal med/langs treverket i lange fine strøk. Skulle du trenge å male litt på tvers nedi en sprekk, bør du avslutte med et strøk i samme retning som treverket rett etterpå. Dette gir finest resultat.

Dessuten er det enklest å holde orden på hvor du har malt og ikke. Senest ved andre strøk, kan det bli vanskelig å se forskjell på hvor du har malt og ikke. Begynner du å kline ny, våt maling over trørrklissete maling, som du malte for et kvarter siden, blir malingen matt og stygt.

summer24

Rulle eller kost?

Det går nok fortest å male med rulle, har du lang stand som du kan feste på rulla, kan du male gulvet stående. Men vær oppmerksom på at rullen ofte kan gi en egen overflatestruktur. Jeg for min del, er ikke en kjempefan av denne strukturen på treverk. Velg en så fin rulle som mulig, så reduserer du denne effekten.

Jeg foretrekker å male tregulv med kost. Jeg føler jeg kan må en måte masere malingen litt inn i treverket. Dette er nok bare innbilning, men sikkert er det at med malerkosten ´fremhever den naturlig trestrukturen bedre enn rulle.

Bruk en mindre kost for å male inntil lister, dørstokk etc. først, ca. 10 cm er nok. Deretter bruker du en stor/vanlig/hoved-kost på resten. Bruk den store kosten til å lage fine overganger fra 10 centimeterskanten til resten av gulvet, slik at det ikke blir en rand rundt.

male tregulv
En liten kost bruker du til til kantene, den store kosten til lange, fine strøk i samme retning som plankene. Foto: ParsleyofHappiness.com

6. Vent med møblene

Jeg vet at dette er en tålmodighetsprøve, når du endelig er ferdig, vil du se hvor fint det blir med en gang. Men når du har malt ferdig, bør du vente i minst to uker før setter møbler på gulvet (noen mener 3-4 uker). Malingen trenger å få satt seg, dette kalles herdetid. Dersom du setter tunge møbler på gulver for tidlig, kan dette gi merker eller malingen kan feste seg på møbelbeina. Gulvet føles helt tørt og du kan gå på det, men det trenger likevel litt tid. Dette er lang tid og det er mulig det varierer fra maling til maling, gulv til gulv og hus til hus, men etter alt arbeidet, er du villig til å risikere det fine resultatet?

Male tregulv trapp reading nook
Skinnende nytt gulv! Foto: ParsleyofHappiness

Vær kreativ så lenge!

DIY-Prosjekt: Dekorlist på vegg

DIY-Prosjekt: Dekorlist på vegg 1080 720 Parsley of Happiness

DIY Prosjekt for en eksklusiv villa-look: Dekorlist på vegg Less is more, joda stemmer det. Men når det kommer til vegger stemmer det ikke helt. For sammenlignet med en helt…

Ikke et vaskerom uten håndklehenger

Ikke et vaskerom uten håndklehenger 1536 2048 Parsley of Happiness

Hva er det første møbelet du tenker på når du hører «vaskerom»? Ja, ikke sant? Jeg også! Håndklehengeren.

male mursteinsvegg

5 tips til deg som vil male mursteinsvegg

5 tips til deg som vil male mursteinsvegg 1200 675 Parsley of Happiness

Så enkelt kan du male en mursteinsvegg og forvandle den fra stygg til stilfull. Her er 5 tips som kan spare deg tid og hodebry.

Før og etter oppussing – Endelig nytt kjøkken!

Før og etter oppussing – Endelig nytt kjøkken! 1920 1280 Parsley of Happiness

For noen uker siden hadde vi venner på besøk som ikke hadde sett det nye kjøkkenet enda. «Whaaaaaat?» Kjøkkenet er jo ikke nytt lengre nå. Ladies and Gentleman – I present to you: en før og etter-artikkel av et nytt kjøkken.