Hamp vidunderplanten

Med hamp kan vi redde verden

Med hamp kan vi redde verden 1920 2563 Parsley of Happiness

For noen år siden traff jeg ei jente som presenterte nydelige stoler av hamp. Med hamp kan vi redde verden” fortalte hun begeistret. Noen år senere, må jeg bare si at hun kan ha rett

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan det hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

På Salone del Mobile i Milano for noen år siden traff jeg ei jente som presenterte nydelige stoler laget av hamp.

«Med hamp kan vi redde verden”

fortalte hun begeistret. Jeg smilte bare høflig og var sikker på at hun brukte denne hampen til mye mer enn bare å lage møbler av. Noen år senere, tror jeg kanskje hun kan ha vært inne på noe…

Hamp plantasje
Foto: Matteo Paganelli on Unsplash

Den gang hadde jeg null peiling om hva hamp egentlig var, jeg fulgte med i saueflokken og for oss dette var noe man røyker, thi hi hi og ferdig med det. Hamp er i midlertid blitt en råvare det er umulig å overse og den bør så absolutt ikke undervurderes.

Frem til 1960-årene var den var faktisk like vanlig som bomull eller flaks. En populær legende sier at den første Levisbuksen var laget av hamp. Legenden stemmer ikke, den ble laget av bomull, men kunne ha vært det!

Hamp fikk så en opptur som hippistoff i 60- og 70-talet og en aldri så liten ripe i lakken som råvare. Mange steder ble den forbudt (som i Norge), noe som er skikkelig synd og så utrolig misforstått.

Så til det første viktige spørsmålet:

VW Buss hippie boho kassevogn folkevogn
Er hamp fremdeles bare hippie-dop? Foto: Ben Shanks on Unsplash Buss

Er hamp dop?

Industriell hamp som det kalles, utvinnes av alle plantene Cannabis-familien, som regel cannabis sativa, som betyr at planten er kultivert.

Det som gjør planter i hampfamilien til narkotiske stoffer er det psykoaktive stoffet Tetrahydrocannabinol (THC), som er forbudt ved lov i Norge.

Planten inneholder også cannabidiol (CBD), men dette regnes ikke som et narkotisk stoff, men som legemiddel i Norge.

Men her vi snakker altså om såkalt industriell hamp, dette er en variant av Cannabis sativa planten som nesten ikke inneholder THC i det heletatt. Ofte kan du lese om en magisk grense på 0,3 % andel. Dette er ikke mye. Du må i følge fyre opp en hel åker med denne planten, før det begynner å kile litt.

Marihuana er for eksempel en annen variant av cannabis sativa, derimot med en høy andel av THC.

Så dette kommer muligens som en skuffelse for noen, men det er praktisk talt umulig å bli høy av industriell hamp.

Likevel har det vært forbudt i Norge å dyrke alle slags hampplanter siden 1965, selv om dette er tillatt i EU i dag. Det er derimot tillatt å selge produkter av hamp i Norge, så lenge de ikke inneholder THC.

Så det enkle svaret her er, er du i Norge: definitivt nei. Jeg ville ikke prøve å røyke sengetøyet eller håndkremen av hamp uansett hvor du er i verden, ikke bare er det ansett veldig uvanlig, men det vil ikke gi deg en mer enn et tvilsomt rykte.

Hamp er bærekraftig og kan brukes til al
Du må fyre opp et helt jorde at denne her, for at det i det heletatt skal kile litt Foto: Ryan Lange on Unsplash

Hvor kommer hamp fra?

De første sporene av cannabisplanten anses å være 30 000 år gamle.

Men som nytteplante er cannabis sativa er en av eldste kulturplanten vi kjenner til og ble dyrket i gamle Kina for flere tusen år siden og brukt til  både mat og materialer. Cannabis som legemiddel er kjent helt tilbake til 2700 f.Kr.

Fra omtrent samme tid er det også funnet tau av hamp i Kina.

Planten kom fra Kina via India og Irak til Europa, De første funnene av hampfrø ble gjort i Tyskland og er fra 2500 f.Kr.

Stoff vevet av hampfiber er faktisk en av de eldste stoffene vi kjenner til. Grekerne og Egypterne vevde stoffer til klær av hamp så tidlig som 450 f.Kr.

Siden er hamp vært en utrolig viktig nytteplante i den vestlige verden, helt til den uheldigvis begynte å få et litt dårlig rykte av hippiebevegelsen på midten av 60-tallet. Deretter ble den i mange områder forbudt, som i Norge.

Siden midten av 90-tallet er interessen og forståelsen for hamp økt betraktelig, og den nyter økt popularitet og aksept som bærekraftig nytteplante. Ikke så rart egentlig, med tanke på alt denne planten egentlig kan.

Hamm og hva det kan brukes til

Bare så misforstått

✓ Kjært barn har mange navn: Cannabis er det greske ordet for Hamp.
✓ Marihuana og hamp er to forskjellige varianter av samme plantefamilie.
✓ CDB olje ekstraheres fra bladene og blomstene og brukes som legemiddel, mens hemp-olje ekstraheres fra frøene og kan brukes til matlaging.

Stol av hamp og treverk
Denne stolen fra Malina s.r.l er hvor det hele startet.

Hvorfor er hamp bedre enn andre materialer?

Nå er jo ikke dette en konkurranse da, men hamp er faktisk bedre enn andre materialer på forskjellige måter.

Dyrking:

Først og fremst er hamp en plante, dette gir den umiddelbart et miljøvennlig kjempeforsprang på alle syntetiske materialer og produkter av råolje. Men det er den jo ikke alene om, så her må vi komme med mer for å imponere.

Fordi den vokser så fort og er veldig lite kravstor, har den sammenlignet med bomull, bare rundt halvparten så høyt vannforbruk. Bomull på sin side trives best i strøk hvor det er lite vann, noe som gjør vondt verre med bomullsproduksjon.

Hamp derimot trives overalt, noe som fører oss til neste punkt: Hamp vokser fort som ugress, det er vel ingen tilfeldighet at planten gjerne kalles weed (ugress) på engelsk. Den kan høstes allerede etter ca. 120 dager. Dette er likt med flaks, men rundt 50 dager kortere en bomull. I tillegg gir planten høyere utbytte enn noen annen plante. Og den gir om trent 168 kg per mål, mens bomull bare gir 56 kg for samme område.

Treverk er jo et supert produkt, men sånn til sammenligning: et juletre trenger 13 år før det kan hugges. På den andre siden må ikke skog gjødsles og pleies hvert år, det må dyrket mark med hamp. Et tre er også mye høyere, dvs. et tre utnytter høyden bedre en hamp.

Det er utrolig mye å ta hensyn til i denne beregningen, og det beste er nok en sunn blanding. Men her fokuserer vi oss altså på hvorfor hamp, bør få en større plass i denne miksen, enn den har i dag.

Hamp er også utrolig motstandsdyktig mot skadedyr, sykdommer og ugress. Dette betyr at den krever lite gjødning og greier seg uten plantevernmidler. Bomull er til sammenligning den avlingen som krever høyest bruk av plantevernmidler i verden. Bomull tar opp bare 2,6% av all dyrket jord over hele verden, men står for 6% av all forbruk av plantevernmidler og hele 16% av insektmidler.

Bruk:

Tekstiler

Hamp og flaksfiber som kalles lin når det veves stoff av det (her er det viktig å ha tunge rett i munnen) har mye til felles. De er begge veldig holdbare, absorberer fuktighet, isolerer og har antibakterielle egenskaper. De har også de samme hule fibrene, som gjør at de kjøler på sommeren og varmer på vinteren.

Men når det kommer til styrke, har hamp nesa foran. Hampfibrene er åtte ganger så sterke som flaks, det gjør at den tåler å bli vasket og brukt oftere enn flaks. Det forklarer hvorfor hamp var foretrukket til seilduker. Det at hampfibre er motstandsdyktige mot saltvann, mugg og råte, gjør den også til et logisk førstevalg.

Sammen med bomull og ull, beskytter hamp mot UV-stråler. Dette er ikke bare en fordel når du er i solen, men gjør også at stoffene ikke falmer i sola. Dette er noe å tenke på når du velger gardiner og møbelstoff.

Her kommer lin (fra flaksfiber) veldig dårlig ut, ettersom lin nesten ikke har denne egenskapen i det heletatt.

Byggmaterialer

Hempcrete eller hampbetong og er en blanding av stilken til hamp og kalk. Det høres litt ut som byggebransjens svar på vegan. Men den er sju ganger sterkere enn vanlig betong og veier bare halvparten. Hampbetong kan brukes til vegger, fasade, isolasjon, gulv, tak, nybygg og restaurering

Hamp er fuktighetsregulerende og har en positiv virkning på inneklimaet. Som isoleringsmaterial har den en lik eller om ikke bedre isoleringsevne enn andre vanlige isoleringsmaterialer. Derimot har den en helt annen Co2-bilans enn syntetiske isoleringer som glassull, steinull og isopor, som er utrolig energikrevende å produsere.

Syntetiske isoleringsmaterialer byr riktignok på høyere brannsikkerhet. På den andre siden, skulle de brenne, og de vil brenne til slutt, avgir alle disse stoffene store mengder farlige og miljøfiendtlige gasser. Dette er ikke tilfelle ved hamp.

Hamp fiber hyssing tau bærekraftige materialer

Hva kan vi bruke hamp til?

Det er få planter som er så allsidige som hamp, både som næringsmiddel, råvarer, legemidler og bruksvarer.

Frø

Frøene har høyt omega 3- og aminosyreinnhold, og er derfor verdifull som matvare. Men de inneholder store mengder av vitamin B, vitamin E, karotener mettede fettsyren gamma-linolensyre, som er gode råvarer for hudpleieproduker:

 • Som de er, i müsli
 • Olje
 • Mel til kaker og brød
 • Dyrefor
 • Hud- og hårpleie produkter
 • Proteinpulver

Fiber

Fibrene til planten er kjent for å være ekstra robuste og langvarige og blir derfor brukt som:

 • Kontroll av skadedyr
 • Seilduker
 • Klær og andre tekstiler
 • Papir
 • Hamptreverk (presset fiber)

Blomster og blader

Blomstene og bladene til planten som gjør at de egner seg til:

 • Essensielle oljer for duft eller smakstilsetninger
 • Hud- og hårpleie
 • Olje med virkestoffet CBD, som blant annet kan  lindre smerter, depresjoner og angst

Stengelen og resten planten

Solid, robust og lett og å masseprodusere, er den som skapt for byggebransjen.

 • Hempcrete/hamp betong
 •  Isolasjon i hus
 • presset «treplater»
Hamptekstilier er utrolig robuste, men det er ikke det eneste som lages av planten. Foto: Mel Poole on Unsplash

Hvilke er de peneste hampproduktene?

 Her er det vanskelig å vite hvor vi skal begynne og hvor vi skal avslutte. Det er nok å velge i mellom:

Hemp Chair av hampfiber og økologisk lim er designet av Werner Aisslinger
Tekstiler av Hamp Sengeteppe
Sengeteppe av hamp fra Ellos
Kurver av Hamp
Med disse kurvene fra HouseDoctor.com har du både veggpynt og oppbevaringsplass
Hamp som material Gyngehest av Hamp
Hamp er ikke bare for voksne. En gyngehest av hampfiber designet av Henry&Co.
Sko av hamp
The 1st waterproof cannabis sneakers - Beige & Green

Teppe av hamp fra Trendcarpet hjemme hos Homebystuart

Faktaboks om hamp og lin

Lin og hamp er nesten likeverdige og har masse til felles, men det er likevel et par ting som skiller de to stoffene.

  • Både hamp og lin lar seg lett å folde sammen.
  • Begge absorberer fuktighet. Hamp litt mer enn lin, men likevel (Hamp 12% – lin 10 – 12%)
  • Både lin og hamp puster
  • Hamp og lin er naturlig isolasjon, de har hule fiber, som betyr at de er kalde på sommeren og varm på vinteren.
  • Begge stoffene har antibakterielle egenskaper.
  • Både hamp og lin har godt av å bli vasket og blir mykere for hver klesvask.
  • De er motstandsdyktige mot møll og andre insekter.
  • Begge stoffene er lett og farge ettersom de tiltrekker seg farge.
  • De er økologisk nedbrytbare.
  • Generelt sett er hampfiber lengre enn flaks. (hamp: 1 – 2, lin: 0,5 til 1 meter)
  • Flaksfiber har en gulaktig til grå farge, mens hamp er grågul til mørkebrun.
  • Hamp er veldig motstandsdyktig mot råte, mugg og saltvann.
  • Hamp er også veldig robust og tåler UV-stråling bedre enn lin, og falmer derfor ikke i sola.
  • Hamps elastisitet er dårligere enn lin, den utvider seg mindre enn noe annet naturlig fiber.

Kilder: Britannica.com, mattilsynet.no, naturalis.no, aftenposteninnsikt.no, thinkhempythoughts.com, hausvoneden.de, hanf-magasin.com wikipedia.com, hempalaya.com, https://www.grontskift.no, howstuffcompares.com, thegreenmarketreport.com, lfdd.no, medium.com

Er hamp dop?

Industriell hamp som det kalles, utvinnes av alle plantene Cannabis-familien, som regel cannabis sativa, som betyr at planten er kultivert. Det som gjør planter i hampfamilien til narkotiske stoffer er det psykoaktive stoffet Tetrahydrocannabinol (THC), som er forbudt ved lov i Norge.

Planten inneholder også cannabidiol (CBD), men dette regnes ikke som et narkotisk stoff, men som legemiddel i Norge.

Men snakker vi om såkalt industriell hamp, dette er en variant av Cannabis sativa planten som nesten ikke inneholder THC i det heletatt. Ofte kan du lese om en magisk grense på 0,3 % andel. Dette er ikke mye. Du må i følge fyre opp en hel åker med denne planten, før det begynner å kile litt.

Blir du høy av hamp?

Industriell hamp som det kalles, utvinnes av alle plantene Cannabis-familien, som regel cannabis sativa, som betyr at planten er kultivert. Det som gjør planter i hampfamilien til narkotiske stoffer er det psykoaktive stoffet Tetrahydrocannabinol (THC), som er forbudt ved lov i Norge.

Planten inneholder også cannabidiol (CBD), men dette regnes ikke som et narkotisk stoff, men som legemiddel i Norge.

Men snakker vi om såkalt industriell hamp, dette er en variant av Cannabis sativa planten som nesten ikke inneholder THC i det heletatt. Ofte kan du lese om en magisk grense på 0,3 % andel. Dette er ikke mye. Du må i følge fyre opp en hel åker med denne planten, før det begynner å kile litt.

Hvor kommer hamp fra?

De første sporene av cannabisplanten anses å være 30 000 år gamle. Men som nytteplante er cannabis sativa er en av eldste kulturplanten vi kjenner til og ble dyrket i gamle Kina for flere tusen år siden og brukt til både mat og materialer.

Cannabis som legemiddel er kjent helt tilbake til 2700 f.Kr. Fra omtrent samme tid er det også funnet tau av hamp i Kina.

Planten kom fra Kina via India og Irak til Europa, De første funnene av hampfrø ble gjort i Tyskland og er fra 2500 f.Kr. Stoff vevet av hampfiber er faktisk en av de eldste stoffene vi kjenner til. Grekerne og Egypterne vevde stoffer til klær av hamp så tidlig som 450 f.Kr.

Hva er forskjellen på hamp og mariuana

Marihuana og hamp er to forskjellige varianter av samme plantefamilie.

Hva kan hamp brukes til?

Det er få planter som er så allsidige som hamp, både som næringsmiddel, råvarer, legemidler og bruksvarer. F.eks.:

 • I müsli
 • Olje
 • Mel til kaker og brød
 • Dyrefor
 • Hud- og hårpleie produkter
 • Proteinpulver
 • Kontroll av skadedyr
 • Seilduker
 • Klær og andre tekstiler
 • Papir
 • Hamptreverk (presset fiber)
 • Essensielle oljer for duft eller smakstilsetninger
 • Olje med virkestoffet CBD, som blant annet kan lindre smerter, depresjoner og angst
 • Hempcrete/hamp betong
 • Isolasjon i hus presset til «treplater»

Naturlig påskepynt du lager selv: Friske gulrøtter som påskepynt

Naturlig påskepynt du lager selv: Friske gulrøtter som påskepynt 1371 1920 Parsley of Happiness

Gleden over vinteren er redusert fra «Åh, så magisk det er når snøen faller» til «!#$)Q#%! Nå snør det igjen!». Ja, nå er påsken og våren rett rundt hjørnet. Jeg har begynt å tenke på årets påskepynt.

Påskehare grønn

Brette påskehare av servietter

Brette påskehare av servietter 857 1200 Parsley of Happiness

Det er lite som skal til for å gjøre det påskete i hjemmet. Bretter du en serviett til en påskehare, er du godt på vei. Her er hvordan:

selvlaget påskepynt enkel påskepynt med barn

Påskepynt i siste liten: hvordan du jukser deg til selvlagd påskepynt

Påskepynt i siste liten: hvordan du jukser deg til selvlagd påskepynt 1050 700 Parsley of Happiness

Du har fremdeles ikke laget påskepynt? Vel det er alt annet enn en optimal situasjon, men dette greier vi. Jeg forklarer deg påskepyntens tre grunnpilarer og hvordan du kan jukse deg til selvlaget påskepynt.

Lage julekurver i filt

Lage julekurver i filt 1440 1920 Parsley of Happiness

Det er ikke jul før julaften, men hvem vil vente så lenge? Med julepynten kan du begynne i god tid. Som å lage julekurver eller julehjerter