Vaskerom

Nytt vaskerom med IKEA-hacks

Nytt vaskerom med IKEA-hacks 2257 1465 Parsley of Happiness

Det er helt greit å jukse litt når du pusser opp. Jeg tror ikke vi kan kalle det jukse en gang. Det er mer å benytte seg av hva som finnes der ute. Vi må jo ikke finne opp hjulet på nytt hver gang. Vaskerom fult av IKEA-hacks.

Denne artikkelen gikk online etter et samarbeid med www.handtuchhalter.de

Det er helt greit å jukse litt når du pusser opp. Jeg tror ikke vi kan kalle det jukse en gang. Det er mer å benytte seg av hva som finnes der ute. Vi må jo ikke finne opp hjulet på nytt hver gang. Som når vi pusset opp vaskerommet, fult av IKEA-hacks.

Vaskerom med IKEA hacks
Hjemme elsker jeg å blande alle de koseligste materialene, fargene og strukturene jeg vet om. Foto: parsleyofhappiness.com

Vi trengte ikke nytt vaskerom en gang

Vaskerom var egentlig langt nede på listen av oppussingsprosjekter. Men det ene førte til det andre, og før jeg visste ordet av det, hadde det klatret opp til plass nr. 1. Men vi tar det som det kommer og også når vaskerommet står for tur.

Det var bare og brette opp ermene og begynne med planleggingen.

Vi henter inn hjelp der vi trenger det og synes det er nyttig. Men det viser seg at det som foregår i hodet mitt ikke er så enkelt å forstå for utenforstående, til og med håndverkere.

Jeg bruker armer og bein, tegner skisser og viser bilder, likevel kommer det ofte helt/noe annet resultat, enn slik jeg hadde forestilt meg det. Så for å spare oss skuffelsen, og for ikke tynnslite tålmodigheten til håndverkeren mer enn absolutt nødvendig, gjør vi mye av finarbeidet selv.

Hva skjedde med hjernen min?!?!? Uten notater av alt jeg gjør og skal gjøre, har jeg ikke nubsjangs til å bli ferdig Foto: parsleyofhappiness.com

Vi jukser – IKEA hacks

Jeg planlegger rommene nøye på forhånd. Jeg kan bruke månedsvis på å velge materialer, farger og produkter. Likevel er selve byggeprosessen veldig dynamisk. Er det noe vi ikke er fornøyd med når det står foran oss, endrer vi på det. Og selv med mange års trening, er det fremdeles noe annet å se materialet eller kombinasjonen foran meg, enn når jeg forestiller meg resultatet i hodet mitt.

Det finnes ikke en håndverker i verden, som er så tålmodig at han blir med på alle endringene og beslutningene mine hele veien. Så da må vi gjøre det selv.

Da faller valget ofte på IKEA-møbler. De har serier som kommer i flere former og størrelser og kan kombineres på ulike måter, litt som LEGO. Med disse trenger vi ikke å bruke mye tid og energi på å lage skuffer og skap. Vi er jo ikke snekkere heller! I stede kan vi bruke all energi på å få den stilen og det resultatet vi vil ha.

Hva ble gjort på vaskerommet

Og det er nok å bruke energien på, før vi kommer til skapene.

Vi måtte strippe ned rommet helt. Her sto det et gammelt badekar, som ikke var spesielt praktisk. Flisene kunne med mye godvilje sies å være retro og på vei inn igjen. Likevel passet de ikke inn i konseptet jeg har for resten av huset, så off they go. Det ble et vaskerom med glatte, kalkpussede vegger i stede.

vaskerom nye fliser marokkanske fliser svart og hvite fliser på giulvet
En ting er å legge fliser, men når gulvet, veggene og hjørnene er ujevne, er det et helt annet nivå vi snakker om. Foto: parsleyofhappiness.com

Nytt gulv likevel

Flisene på gulvet var et enkelt sjakkmønster og var faktisk veldig fine, men de dekket kun to tredjedeler av gulvet etter at badekaret var borte. Det å finne akkurat like svarte og hvite fliser skulle vise seg å være vanskeligere enn en skulle tro, så det ble et vaskerom med helt nye fliser også.

Med fare for at det skulle bli litt rotete, valgte jeg likevel marokkoinspirerte fliser til gulvet, jeg bare elsker mønster på gulvet. Og ettersom vegger og tak og innredning har en rolig, men langt fra minimalistisk struktur, gir det rommet bare mer liv.

pusse opp vaskerom,
Det begynner å ta form, ser litt mer ut som et rom. Foto: parsleyofhappiness.com

Endelig større inngang

Den største forandringen på selv rommet, var at vi gjorde inngangsåpningen større. Den gamle åpningen var på størrelse som en vanlig dør, bare at det aldri ble satt inn en dør der. Vi tenkte litt på en skyvedør, men det ville bare tatt opp for mye plass i begge rommene, som egentlig bare skal være med mye praktisk plass.

Så det ble en bredere åpen gjennomgang, med synlige mursteinskanter. Dette er originale mursteiner fra huset ble bygd for over 100 år siden, og er en viktig del av husets sjel og naturlige stil. Jeg elsker å integrere slike elementer inn i den nye innredningen.

Dette var viktig for innredningen:

Skapplass med IKEA-hacks

Dette er et bruksrom, som skal romme absolutt alt av vaskeutstyr. Det skal gjemme og sortere alle litt stygge bøtter, filler, støvsuger, vaskemiddelflasker og så videre. Dette var hovedmotivasjonen til hele rommet: så mye skapplass som mulig.

Nå har jeg ikke så mye vaskemidler etc. mer. Jeg bruker mye re-fill-forpakninger eller handler i butikker, hvor jeg kan ta med meg mine egner beholdere. Men det samles da sammen ganske mye uansett.

Dette løste vi med IKEA-skap fra kjøkkeninnredningen Metod. Denne serien er solid og passer godt til et slikt rom. Vanligvis blir skapene i en kjøkkeninnredning montert side om side. For oss var det viktig å la det se ut som om skapene var hjemmesnekret, derfor brukte vi 5 cm brede lister mellom skapene. Listene og skapene malte vi i samme farge, for at det skulle se ut som om alt henger sammen.

IKEA-hacks male ikeamøbler
Det er så mange herrlige farger, jeg håper vi har nok rom for alle. Foto: parsleyofhappiness.com

Endelig kan jeg bruke blåfargen

Blåfargen er egentlig fargen jeg hadde lyst på i gangen, men som av en eller annen grunn ikke passet der (det er det jeg mener med at planlegging ikke alltid går som man tenker). Men jeg ble likevel stupforelsket i selve fargen, og la den til side for å ha den til en annet rom. Og her passer den perfekt! Yes!

Vaskerom Trine Saurstroe
Kan du ikke sitte på arbeidsbenken, er den for liten. Det vet alle! Foto: parsleyofhappiness.com

Romslig arbeidsbenk

Et vaskerom er et arbeidsrom. Og jo mer plass du har, desto triveligere er det å arbeide her. Dette gjelder også for en god, romslig arbeidsbenk. Innreder du et vaskerom som et kjøkken, kommer dette av seg selv. Kjøkkenbenken er også fra IKEA. Den er solid, passer sammen med de i andre fargene i rommet og er lett å kombinere med IKEA-kjøkkenmøblene.

Ländliche Waschküche mit Keramikspüle

Stor vaskekum

Vi hadde et badekar før, noe som i og for seg var kjempepraktisk for å legge store ting i bløtt, vaske kattedo o.s.v. Men å stå foroverbøyd over dette badekaret var alt annet enn behagelig, og da blir det jo ikke brukt så ofte likevel. Så løsningen ble den største vaskekummen, som jeg kunne få tak i. Det vil si, den største porselenvasken jeg kunne få tak i. De finnes større i andre materiale, men nå ville jeg ha porselen, det skal jo se litt fint ut også.

Midt oppi prosessen angret jeg et par ganger på at vi ikke for enkelthets skyld valgte en vask fra IKEA. Det hadde gjort monteringen bare så mye enklere og raskere. Jeg hadde riktig nok planlagt denne vasken, men det var likevel litt ekstra arbeid å få den til å passe inn på en naturlig måte.

Vi måtte bruke et overskap som underskap under vasken og puslet litt på fronten, slik at vasken ble innebygd. Det var to grunner til dette: underskapene til IKEA ikke passet til vasken, og jeg ville ille at frontene skulle stå på en linje. Jeg liker det når landlige kjøkken har ulik dybde, det gjør helhetsinntrykket mer spennende.

Vaskerom Vaskemaskin og tørketrommel innebygd
Hadde rommet vært et par sentimeter smalere, hadde jeg vært nødt til å sløyfe tørketrommelen. Foto: parsleyofhappiness.com

Innebygd oppvaskmaskin og tørketrommel

Nesten alle oppvaskmaskiner og tørketromler i dag, kan også plasseres oppå hverandre. Vi vurderte dette lenge, ettersom vi da kunne få flere underskap. På den andre siden, ville vi da få mindre arbeidsbenk, så det ble til at vi plasserte de ved siden av hverandre.

Dette ble rent snekkerarbeid. Vi brukte de samme listene som vi brukte som mellomrom mellom kjøkkenskapene, til å lage en ramme rundt alle sidene av hvitevarene. Tilslutt monterte vi arbeidsbenken oppå.

Trivelig arbeidsrom

Dette virker så innlysende, men det er utrolig viktig at dette inkluderes inn i totalkonseptet, ellers kan det gå litt skeis. Ei potteplante på benken vil ikke redde et ellers lite trivelig rom.

Åpne reoler

Reoler over arbeidsbenken har én klar fordel og én klar ulempe.

Ulempen: Dersom du fyller den opp for mye, eller med ikke dekorative ting, er hele rommet rotete.

Fordelen: De gjør rommet luftig og trivelig, og er de ikke fylt med for mange, men med pene ting, er du god på vei til et trivelig rom.

Ikke bruk vanlige pynteting, de har ingenting på et vaskerom å gjøre. Bruk fine koster, kluter, klesklyper, en plante er greit, en fin kurv eller beholder for enslige sokker o.s.v. Her plasserer du bruksgjenstander for et vaskerom, men som er litt for fine til å bruke til daglig.

Ikke et vaskerom uten håndklehenger 1536 2048 Parsley of Happiness

Ikke et vaskerom uten håndklehenger

Hva er det første møbelet du tenker på når du hører «vaskerom»? Ja, ikke sant? Jeg også! Håndklehengeren.

Tørkestativ

Et lite tørkestativ er alltid greit å ha på vaskerommet. Det fins superpraktiske varianter i haugevis, men de er ikke alltid pene. Heldigvis finnes det også mange som ser kjempe dekorative ut, sånn som mitt.

DIY oppussingsprosjekt vaskerom IKEA hacks
Litt ekstra benkplass er alltid greit, og dessuten ser det så koselig ut. Foto: parsleyofhappiness.com

Åpne nisjer langs veggen

Det er viktig å ikke bli så opptatt av maks skapplass, at du glemmer å ha plass på gulvet. Som regel trenger du en søppelbøtte, en skittentøykurv eller annet som bør stå på gulvet. Er det skaper hele veien rundt, har du bare plass midt på gulvet igjen.

Du får utnyttet rommet maksimalt og det ser triveligere ut, om du lar en plass stå åpen uten skap, bare sidevegger og benkeplate. Vi brukte IKEA-sidevegger med IKEA-benkeplate for å lage en fin nisje for skittentøykurven og samtidig fikk  jeg litt ekstra benkeplass.

Vaskerom inspirasjon: 5 raske dekortipps for vaskerommet 2048 1536 Parsley of Happiness

Vaskerom inspirasjon: 5 raske dekortipps for vaskerommet

Pynte på vaskerommet? Hvorfor ikke? Vasker vi ikke nok klær, til at vi bør gjøre det litt trivelig på vaskerommet også? Vaskerom inspirasjon

Litt, men passende deko

Selv om det er et arbeidsrom, er det lov å henge litt bilder eller lignende på veggene. Jeg brukte bilder som har med vaskerom å gjøre. Det er både praktisk og gøy.

Vi er kjempefornøyde med resultatet.

Vær kreativ så lenge!

Brette påskehare av servietter
Brette påskehare av servietter 857 1200 Parsley of Happiness

Det er lite som skal til for å gjøre det påskete i hjemmet. Bretter du en serviett til en påskehare, er du godt på vei. Her er hvordan:

Innvendig persienner i tre er alltid all right
Innvendig persienner i tre er alltid all right 1512 2016 Parsley of Happiness

Enda ett rom er ferdig, og jeg har satt meg inn i solskjerming uten skruer, persienner på mål, persienner i og utenfor vinduskarmen

kreativ innpakning av gaver
Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu
Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu 1280 1920 Parsley of Happiness

Vi elsker julegaver! Og det eneste som er bedre enn julegaver, er julegaver i bærekraftig julepapir. Så fint at selv den mest flittige nissen blir sjalu.

Innebygd sittekrok lesekrok dagseng
DIY: selvsnekret innebygd sittebenk
DIY: selvsnekret innebygd sittebenk 1920 1280 Parsley of Happiness

En innebygd sittebenk er ikke bare for gamle, store villaer eller for de med et helt fotballag av interiørdesignere og håndverkere til disposisjon. Det er et stort, men absolut realistisk Gjør-Det-Selv-Prosjekt og enklere enn du tror.