Du har fremdeles ikke laget selvlaget påskepynt? Vel det er alt annet enn en optimal situasjon, men dette greier vi. Jeg forklarer deg påskepyntens tre grunnpilarer og hvordan du kan jukse deg til de. Påskeegg
Enkel påskepynt i siste liten:
Hvordan du jukser deg til selvlaget påskepynt
Du har fremdeles ikke laget påskepynt? Vel, det er alt annet enn en optimal situasjon, men dette greier vi. Jeg forklarer deg påskepyntens tre grunnpilarer og hvordan du jukser deg til selvlaget påskepynt. Rasker og enklere kommer du ikke ut av påskepyntdillemaet.
Det våres i lufta, vinterdekkene må skiftes og kvikklunsjen frister som aldri før. Det kan bare bety en ting. Yep, det er på tide å hente fram påskepynten.

Det er mye du kan lage enkel påskepynt av. Foto: Trine Saurstroe
Dersom du har påskepynt å hente frem, har du jo allerede et skikkelig forsprang. Dersom du fremdeles har til gode å lage pynten, begynner du å få dårlig tid. Er du i tillegg ikke av de mest fingernemme, står du ganske dypt i det.
Påskepyntens grunnpilarer
Av mer eller mindre logiske grunner, går det ganske raskt å oppsummere den mulige påskepynten vi har.
Sånn generelt sagt snakker vi om påskeharen, påskeegget og påskekyllingen. Det er alt!

Litt utenom det vanlige, men ingen tvil om at dette er påskepynt det dreier seg om Foto: Trine Saurstroe
Som en liten ekstrabonus legger jeg til vårblomster på kjøpet. Dette høres jo logisk ut, men ikke undervurder vårblomstene, de kan redde enhver mager påske.
Så dette er egentlig hele hemmeligheten. Disse tre (fire) tingene, alle mulige avhandlinger av og alt som i videste forstand kan settes i forbindelse med disse kan defineres som påskepynt.

Hvor er påskeharen? Foto: Trine Saurstroe
Det er dette som gjør det spennende og her ligger også redningen.
Påskeegg
Allerede de gamle egypterne brukte egget som et symbol for opphav, fruktbarhet og begynnelsen. De kristne brukte egget som klekkes og kyllingen som kom ut som et symbol på Jesu oppstandelse. Og før du viste ordet av det, er påskeegget blir påskepynten sin.
Å dekorere et påskeegg er jo ikke så vanskelig, men det kan fort bli mye søl og stygge ord idet egget sprekker mens du prøver å blåse ut plommen. For ikke å snakke om den lite gjestmilde duften i stua, dersom egget ikke er skylt og tørket ordentlig, slik at innholdet mugner for seg selv inni egget.
Derfor gjør vi det mye enklere.

Dette er da ut som et påskeegg? Foto: Trine Saurstroe
Når vi tenker oss om, er det egentlig kun formen som gjør at påskeegget skiller seg fra andre ”runde” ting. Det har til og med fått en plass i ordboka: ”eggformet”.
Og det er dette som er løsningen på alle våre problemer. Vi trenger bare å finne noe som har formen til eller som vi enkelt kan forme til ett egg.
Ser det ut som et påskeegg – er det et påskeegg
Du kan i grunn bruke alt mulig. Men det enkleste er gå bruke noe langt og bøyelig som du kan binde sammen på toppen.
Du kan bruke strå, gress, ståltråd o.s.v. som du bøyer binder sammen til en krans. Uvilkårlig vil ”kransen” din bli smalest der du binder den sammen og bredere nederst. Det er altså en ikke så fin krans, men derimot et kjempesøtt påskeegg!
Jeg brukte en gren med kattlabber på. Dersom du bruker kvister eller annet grønt, må du passe på at det ikke er for tørt, slik at det brekker.
Dette tar 5 minutter dersom du jobber langsomt. Lager du flere og drikker litt kaffe samtidig, er du oppe i ca. et kvarters tid.
Nå kan du enten være fornøyd med deg selv og spenne på deg langrennsskiene, eller du dekorerer videre. Det er helt opp til hva du liker.

Enkel og naturlig påskepynt på 5 minutter Foto: Trine Saurstroe
Jeg kunne ikke la være, og pyntet litt videre. Fjær kan settes i forbindelse med både egget og kyllinger, så fjær er alltid en god ide. Ellers kan du bruke små blomster, eller min favorittpynt sløyfen.
Her kan du bare prøve deg litt på vei. Eukalyptus er jo bare så trendy akkurat nå, du kan både pynte med, eller bare binde sammen en lang eukalyptusgren til et påskeegg, om du vil.
Påskekylling

Foreløpig kan dette være hva som helst… Foto: Trine Saurstroe
Her i nord er det påskekyllingen som troner øverst på pallen, når det gjelder påskepynt. Selv om påskeharen gjør sitt for å ta igjen forspranget.
Påskekyllingen kan du strekke til både påskehøne og påskehane. Ikke så søt kanskje, men fremdeles veldig påskete.
Hva kyllingen har med påsken å gjøre, vet vi jo allerede, altså er det bare å hive seg over oppgaven.
Det å jukse en kylling er absolutt vanskeligere enn egget. Men så er ikke ”kyllingformet” et ord i ordboka heller da, så der røyk den sjansen.
Men på sammen måte som formen er eggets varemerke, må vi finne varemerket kyllingen
Hva gjør en påskekylling til en påskekylling?
La oss begynne i det små, og med utgangspunktet til mye håndlagd pynt, med to kuler i ulik størrelse oppå hverandre. Jeg tok grønt silkepapir og hyssing, men du kan praktisk talt bruke hva det måtte være.
Foreløpig kan dette være hva som helst, en snømann, en hund, en skulptur eller papiravfall.
Men dersom vi klipper en liten trekant i kartong og bretter den i midten får pynten vår et nebb, og vips har vi en påskekylling!

Ikke gul, men det er da ingen tvil om at dette er en kylling? Foto: Trine Saurstroe
Det er altså nebbet som gjør kyllingen til en påskekylling.
Det er altså nebbet som gjør kyllingen til en påskekylling.
Nå som du er klar over dette, kan du lage en påskekylling av alt mulig. En potte, kopp, stein, tulipan, bomullsdott… Dersom du setter et nebb på det, er det en påskekylling og dermed også påskepynt.
Mindblowing, ikke sant?
Du kan selvfølgelig lage nebb av andre materialer enn kartong. Du kan bruke filt, stoff, tre, blader, hva som helst. Så lenge du kan lage en trekant av det og det kan brettes, har du et nebb.
Påskeharen
Spesielt i den tyskspråklige delen av Europa er påskeharen påskens store helt. Han kommer med påskegaver og egg, som han riktig nok gjemmer først, så barn må lete etter de. Men det ser ikke ut til å svekke populariteten noe særlig. Gaver er gaver.

Hareører er kjempeenkelt og kjempe påskete Foto: Trine Saurstroe
I tillegg er den riktig clever. Sammenlignet med de andre påsketradisjonene, har ikke påskeharen kommet med påskeegg offisielt i lengre enn drøye 100 år. Det er jo en ungdom å regne. Og hvordan han landet i påskegesjeften, er det heller ikke så godt å si.
Kjærlighetsgudinnen Afrodite og fruktbarhetsgudinnen Ostera har begge haren som symbol. Dette fører oss tilbake til fruktbarhet og opphav. Det har jo fungert ganske godt for egget, så dette kan være sammenhengen.
En annen godt likt variant, er historien om den mislykkede påskekaken, som tradisjonelt sett er formet som et lam, men som denne gangen gikk fryktelig galt og så ut som en hare med lange ører. Mer skulle det ikke til for at påskeharen så verdens lys.
Denne historien finner jeg ytterst plausibel. Selv om ingen av mine mislykkede kaker (og tro meg, det finnes nok av de) har kommet så langt her i verden og blitt til et helligdagssymbol!
Det er bare å ta av seg hatten. Denne påskeharen ser ut til å være kongen av god markedsføring.
Nok om det, hvordan påskeharen ble til påskepynt, er ikke vårt problem og så søt som han er, hefter vi ikke med detaljer.
Vi lager en påskehare
Nei, selvfølgelig gjør vi ikke det. Det skal ikke mye fantasi til, for å skjønne at det er ganske mye arbeid å lage en hel påskehare. Så det gjør vi helt sikker ikke.
Vi går frem på samme måte som for påskekyllingen. Hva er det som gjør påskeharen til en påskehare? Nettopp, de lange ørene!
Uten ørene, ser påskeharen egentlig ut som en katt, en kosebamse eller kanskje ei stor mus. De er jo alle veldig søte, men nå så ikke den mislykkede kaken hverken ut som en kosebamse eller en stor mus, men en hare. Derfor er det ørene vi trenger.

Så enkelt er det å «gjemme» en påskehare Foto: Trine Saurstroe
Og før vi vet ordet av det, er vi nesten i mål. Alt vi trenger er et par ører.
Igjen tar du kartong, filt eller et annet tynt, stivt material, bøy det i midten og klipp ut en eggformet halvsirkel. Bretten er midten på sirkelen. (dette ble mye mer komplisert, enn det egentlig er. Men dere har alle gått på grunnskolen, dere vet hvordan dere klipper en sirkel)
Den smale enden på ”egget” klipper dere helt spisst og den nederste enden klipper dere av, slik at dere har en rett kant underst.
Gjør dette to ganger, vi trenger jo to ører.
Ørene stikker du i ei blomsterpotte, i et fruktfat, bak en lysestake, og det ser ut som haren har gjemt seg. Er ørene store nok, kan du plassere de på bordet, slik som det er.

Når du setter igang er det nesten litt vanskelig å stoppe etter bare en hare Foto: Trine Saurstroe
Etter maksimalt 10 minutter er det ingen tvil om at du har selvlagd påskepynt. Og dersom venninnene spør om du har laget påskepynt selv i år, kan du med god samvittighet svare:
„Ja, selvfølgelig, har ikke dere det?!
Vårblomster
Dette er for nødsituasjoner. Og jeg har ikke tenkt å finne opp hjulet på nytt her.

Når det må gå fort, er vårblomster den raskeste påskepynten Foto: Trine Saurstroe
Men dette er den raskeste, enkleste, mest fleksible og (nesten) idiotsikre (er ikke så veldig stor fan av dette uttrykket egentlig, hvem har ikke mislykkes med en idiotsikker løsning, liksom?!?!?) måten å redde påska på.

Så enkelt blir det påske i stuen Foto: Trine Saurstroe
Tulipaner, krokuser, påskeliljer, alt går. Ta de inn fra hagen eller fra blomsterbutikken, dander dem i en vase av ett eller annet slag og du har påskepynt og/eller vårpynt av instakvalitet!
Bare hyggelig 🙂
Trenger du flere ideer til påskepynt? Her finner du flere tips til både blomsterdekor og påskeegg.

Foto: Trine Saurstroe