selvlaget påskepynt enkel påskepynt med barn

Påskepynt i siste liten: hvordan du jukser deg til selvlagd påskepynt

Påskepynt i siste liten: hvordan du jukser deg til selvlagd påskepynt 1050 700 Parsley of Happiness

Enkel påskepynt i siste liten:

Slik du jukser deg til selvlaget påskepynt

Du har fremdeles ikke laget påskepynt? Vel, det er alt annet enn en optimal situasjon, men dette greier vi. Jeg forklarer deg påskepyntens tre grunnpilarer og hvordan du jukser deg til selvlaget enkel påskepynt. Rasker og enklere kommer du ikke ut av påskepyntdillemaet.

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Påskeegg av kvister hjemmelaget
Det er mye du kan lage enkel påskepynt av. Foto: ParsleyofHappiness.com

Det våres i lufta, vinterdekkene må skiftes og kvikklunsjen frister som aldri før. Det kan bare bety en ting. Yep, det er på tide å hente fram påskepynten.

Dersom du har påskepynt å hente frem, har du jo allerede et skikkelig forsprang. Dersom du fremdeles har til gode å lage pynten, begynner du å få dårlig tid. Er du i tillegg ikke av de mest fingernemme, står du ganske dypt i det.

For de fleste ideene trenger du en saks. Men det bør jo gå greit.
Papir er tingen, trenger ikke å være mer fancy enn det.
Påskekulling i reir av hyssing lange enkel påskepynt selv
Litt utenom det vanlige, men ingen tvil om at dette er påskepynt det dreier seg om. Foto: ParsleyofHappiness.com

Enkel påskepynt 101: påskepyntens grunnpilarer

Av mer eller mindre logiske grunner, går det ganske raskt å oppsummere den mulige påskepynten vi har.

Sånn generelt sagt snakker vi om påskeharen, påskeegget og påskekyllingen. Det er alt!

Som en liten ekstrabonus legger jeg til vårblomster på kjøpet. Dette høres jo logisk ut, men ikke undervurder vårblomstene, de kan redde enhver mager påske. Det er tross alt enkel påskepynt vi er på jakt etter.

Så dette er egentlig hele hemmeligheten. Disse tre (fire) tingene, alle mulige avhandlinger av og alt som i videste forstand kan settes i forbindelse med disse kan defineres som påskepynt.

Det er dette som gjør det spennende og her ligger også redningen.

Påskeharen har gjemt seg enkel påskepynt med barn
Hvor er påskeharen? Foto: ParlseyofHappiness.com

Påskeegg

Allerede de gamle egypterne brukte egget som et symbol for opphav, fruktbarhet og begynnelsen. De kristne brukte egget som klekkes og kyllingen som kom ut som et symbol på Jesu oppstandelse. Og før du viste ordet av det, er påskeegget blir påskepynten sin.

Å dekorere et påskeegg er jo ikke så vanskelig, men det kan fort bli mye søl og stygge ord idet egget sprekker mens du prøver å blåse ut plommen. For ikke å snakke om den lite gjestmilde duften i stua, dersom egget ikke er skylt og tørket ordentlig, slik at innholdet mugner for seg selv inni egget.

Derfor gjør vi det mye enklere.

Når vi tenker oss om, er det egentlig kun formen som gjør at påskeegget skiller seg fra andre ”runde” ting. Det har til og med fått en plass i ordboka: ”eggformet”.

Og det er dette som er løsningen på alle våre problemer. Vi trenger bare å finne noe som har formen til eller som vi enkelt kan forme til ett egg. Enklere enkel påskepynt får du ikke.

Hvordan lage påskepynt selv hjemmelagd påskepynt naturlig påskepynt
Dette er da ut som et påskeegg? Foto: ParsleyofHappiness.com

Ser det ut som et påskeegg – er det et påskeegg

 

Du kan i grunn bruke alt mulig. Men det enkleste er gå bruke noe langt og bøyelig som du kan binde sammen på toppen.

Du kan bruke strå, gress, ståltråd o.s.v. som du bøyer binder sammen til en krans. Uvilkårlig vil ”kransen” din bli smalest der du binder den sammen og bredere nederst. Det er altså en ikke så fin krans, men derimot et kjempesøtt påskeegg!

Jeg brukte en gren med kattlabber på. Dersom du bruker kvister eller annet grønt, må du passe på at det ikke er for tørt, slik at det brekker.

Dette tar 5 minutter dersom du jobber langsomt. Lager du flere og drikker litt kaffe samtidig, er du oppe i ca. et kvarters tid.

Nå kan du enten være fornøyd med deg selv og spenne på deg langrennsskiene, eller du dekorerer videre. Det er helt opp til hva du liker.

Jeg kunne ikke la være, og pyntet litt videre. Fjær kan settes i forbindelse med både egget og kyllinger, så fjær er alltid en god ide. Ellers kan du bruke små blomster, eller min favorittpynt sløyfen.

Her kan du bare prøve deg litt på vei. Eukalyptus er jo bare så trendy akkurat nå, du kan både pynte med, eller bare binde sammen en lang eukalyptusgren til et påskeegg, om du vil.

Påskeegg som påskepynt enkel påskepynt i pastellfarger
Enkel og naturlig påskepynt på 5 minutter Foto: Trine Saurstroe
Påskeegg på veggen der påskedekorasjon
Foto: ParsleyofHappiness

Påskekylling

Her i nord er det påskekyllingen som troner øverst på pallen, når det gjelder påskepynt. Selv om påskeharen gjør sitt for å ta igjen forspranget.

Påskekyllingen kan du strekke til både påskehøne og påskehane. Ikke så søt kanskje, men fremdeles veldig påskete.

Hva kyllingen har med påsken å gjøre, vet vi jo allerede, altså er det bare å hive seg over oppgaven.

Det å jukse en kylling er absolutt vanskeligere enn egget. Men så er ikke ”kyllingformet” et ord i ordboka heller da, så der røyk den sjansen.

Men på sammen måte som formen er eggets varemerke, må vi finne varemerket kyllingen.

Ok, jeg skjønner at du kanskje tenker: dette er ikke enkel påskepynt! Det ligner mer på en Agatha Christie Roman. Fair point, men nå er det jo mye enklere enn en Agatha Christie Roman da. Bare se her.

Lage påskekyllinger selv enkel påskepynt
Foreløpig kan dette være hva som helst... Foto: ParsleyofHappiness.com

Hva gjør en påskekylling til en påskekylling?

 

La oss begynne i det små, og med utgangspunktet til mye håndlagd pynt, med to kuler i ulik størrelse oppå hverandre. Jeg tok grønt silkepapir og hyssing, men du kan praktisk talt bruke hva det måtte være.

Foreløpig kan dette være hva som helst, en snømann, en hund, en skulptur eller papiravfall.

Men dersom vi klipper en liten trekant i kartong og bretter den i midten får pynten vår et nebb, og vips har vi en påskekylling!

Det er altså nebbet som gjør kyllingen til en påskekylling.

Det er altså nebbet som gjør kyllingen til en påskekylling.

Nå som du er klar over dette, kan du lage en påskekylling av alt mulig. En potte, kopp, stein, tulipan, bomullsdott… Dersom du setter et nebb på det, er det en påskekylling og dermed også påskepynt.

Mindblowing, ikke sant? (Kanskje ikke mindblowing, men litt gøy allikevel)

Du kan selvfølgelig lage nebb av andre materialer enn kartong. Du kan bruke filt, stoff, tre, blader, hva som helst. Så lenge du kan lage en trekant av det og det kan brettes, har du et nebb.

Påskekylling i eggeglass enkel påskepynt
Ikke gul, men det er da ingen tvil om at dette er en kylling? Foto: ParsleyofHappiness.com

Påskehare

Spesielt i den tyskspråklige delen av Europa er påskeharen påskens store helt. Han kommer med påskegaver og egg, som han riktig nok gjemmer først, så barn må lete etter de. Men det ser ikke ut til å svekke populariteten noe særlig. Gaver er gaver.

I tillegg er den riktig clever. Sammenlignet med de andre påsketradisjonene, har ikke påskeharen kommet med påskeegg offisielt i lengre enn drøye 100 år. Det er jo en ungdom å regne. Og hvordan han landet i påskegesjeften, er det heller ikke så godt å si.

Kjærlighetsgudinnen Afrodite og fruktbarhetsgudinnen Ostera har begge haren som symbol. Dette fører oss tilbake til fruktbarhet og opphav. Det har jo fungert ganske godt for egget, så dette kan være sammenhengen.

En annen godt likt variant, er historien om den mislykkede påskekaken, som tradisjonelt sett er formet som et lam, men som denne gangen gikk fryktelig galt og så ut som en hare med lange ører. Mer skulle det ikke til for at påskeharen så verdens lys.

Denne historien finner jeg ytterst plausibel. Selv om ingen av mine mislykkede kaker (og tro meg, det finnes nok av de) har kommet så langt her i verden og blitt til et helligdagssymbol!

Det er bare å ta av seg hatten. Denne påskeharen ser ut til å være kongen av god markedsføring.

Nok om det, hvordan påskeharen ble til påskepynt, er ikke vårt problem og så søt som han er, hefter vi ikke med detaljer.

Lage påskehare selv selvlaget enkel påskepynt
Hareører er kjempeenkelt og kjempe påskete Foto: ParsleyofHappiness.com

Vi lager en påskehare

Nei, selvfølgelig gjør vi ikke det. Det skal ikke mye fantasi til, for å skjønne at det er ganske mye arbeid å lage en hel påskehare. Så det gjør vi helt sikker ikke.

Vi går frem på samme måte som for påskekyllingen. Hva er det som gjør påskeharen til en påskehare? Nettopp, de lange ørene!

Uten ørene, ser påskeharen egentlig ut som en katt, en kosebamse eller kanskje ei stor mus. De er jo alle veldig søte, men nå så ikke den mislykkede kaken hverken ut som en kosebamse eller en stor mus, men en hare. Derfor er det ørene vi trenger.

Og før vi vet ordet av det, er vi nesten i mål. Alt vi trenger er et par ører.

Igjen tar du kartong, filt eller et annet tynt, stivt material, bøy det i midten og klipp ut en eggformet halvsirkel. Bretten er midten på sirkelen. (dette ble mye mer komplisert, enn det egentlig er. Men dere har alle gått på grunnskolen, dere vet hvordan dere klipper en sirkel)

Den smale enden på ”egget” klipper dere helt spisst og den nederste enden klipper dere av, slik at dere har en rett kant underst.

Gjør dette to ganger, vi trenger jo to ører.

Ørene stikker du i ei blomsterpotte, i et fruktfat, bak en lysestake, og det ser ut som haren har gjemt seg. Er ørene store nok, kan du plassere de på bordet, slik som det er.

Etter maksimalt 10 minutter er det ingen tvil om at du har selvlagd enkel påskepynt. Og dersom venninnene spør om du har laget påskepynt selv i år, kan du med god samvittighet svare:

„Ja, selvfølgelig, har ikke dere det?!

Påskehare i blomsterpotte påskeegg enkel påskepynt
Så enkelt er det å "gjemme" en påskehare Foto: ParsleyofHappiness.com
spring24
Vårblomster og enkel påskepynt
Når det må gå fort, er vårblomster den raskeste påskepynten Foto: ParsleyofHappiness.com

Vårblomster

Dette er for nødsituasjoner. Og jeg har ikke tenkt å finne opp hjulet på nytt her.

Men dette er den raskeste, enkleste, mest fleksible og (nesten) idiotsikre (er ikke så veldig stor fan av dette uttrykket egentlig, hvem har ikke mislykkes med en idiotsikker løsning, liksom?!?!?) måten å redde påska på. Skal det være enkelt, så skal det være enkelt!

Tulipaner, krokuser, påskeliljer, alt går. Ta de inn fra hagen eller fra blomsterbutikken, dander dem i en vase av ett eller annet slag og du har påskepynt og/eller vårpynt av instakvalitet!

Flere ideer til enkel påskepynt og vårblomsterdekor finner du her!

Bare hyggelig 🙂

Påskeegg og tulipaner på stuen enkel påskepynt
Så enkelt blir det påske i stuen Foto: ParsleyofHappiness.com
Kål som bordpynt påskedekorasjon
Naturlig påskepynt: Grønnkål som bordpynt
Naturlig påskepynt: Grønnkål som bordpynt 800 1200 Parsley of Happiness

Jeg gleder meg alltid til påsken og påskepynten. Det er vår i luften og alt føles like lett og enkelt som denne naturlige påskepynten.

Naturlig påskepynt du lager selv
Naturlig påskepynt du lager selv: Friske gulrøtter som påskepynt
Naturlig påskepynt du lager selv: Friske gulrøtter som påskepynt 1371 1920 Parsley of Happiness

Gleden over vinteren er redusert fra «Åh, så magisk det er når snøen faller» til «!#$)Q#%! Nå snør det igjen!». Ja, nå er påsken og våren rett rundt hjørnet. Jeg har begynt å tenke på årets påskepynt.

Den store påskedekorasjonstesten
Den store påskedekorasjonstesten 1366 768 Parsley of Happiness

Ikke sikker på hvilken påskedekorasjon-stil som  er den riktige for deg? Med påskedekorasjonstesten finner du det ut:

Påskedekorasjon landlig stil naturlig påske
Hvilken påskedekorasjon passer for deg
Hvilken påskedekorasjon passer for deg 857 1200 Parsley of Happiness

Gule påskekyllinger er så søte, men du er ikke den gule typen? Ingen panikk. Påskedekorasjon er det du gjør den til. Rosa påske? Helt greit!