Piknik uten plast

Piknik uten plast

Piknik uten plast 1048 699 Parsley of Happiness

Etno, Boho, natural også videre tar over piknik-verdenen med storm. Men det er mulig å dra på piknik uten plast. Har du det riktige utstyret?

Leve miljøvennlig i sommer er enklere og stiligere en du tror:

Piknik uten plast

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Sommeren er tiden for å spise ute, sånn skikkelig ute på pledd, med termos og stettglass og sånn. Skal du være riktig cool i sommer er det piknik som gjelder! Og da snakker vi ikke om piknik på en forblåst rasteplass med tynne plastkopper og ei svett brødskive med ost. Vi mener en sofistikert piknik i din egen hage om du vil. Enten det er familiefest, en ettermiddag med jentene eller en fin kveld med venner – Piknik er en super grønn og super trendy løsning.

Engangs eller gjenbruk

Men før du legger i vei til butikken, er det kanskje lurt å tenke over hva du trenger først. Skal du holde et familietreff med flere titalls mennesker i et skogholt et sted, er engangs det mest praktiske. Er dere ute å går i ulent terreng eller med barn, er det greit å ikke å ha så mye å bære på og eller noe som ikke knuses så lett. Planlegger du en ettermiddag med venner, er det deilig med noe litt mer solid enn slappe tallerkener og dårlige kniver.

Må du kaste alt du har med deg eller er det like lett å ta med seg litt oppvask hjem?

Og husk, engangs er ikke  automatisk plastikk…

Piknik uten plast

piknik: m1 (gjennom engelsk, fra fransk uvisst opphav) utflukt med måltid i det fri

general

Bestikk

Fingermat er praktisk på piknik, men det er ikke det eneste alternativet for å spare på plastbestikket. Det er nesten ikke til å skjønne hvorfor du skulle foretrekke plastbestikk fremfor de kjempenydelige variantene her. Engangsvariantent mest treverk som er råvaren til alternativt bestikk, enten bambus og annet tre. Til gjengjeld finnes det mange gjenbruksvarianter, som er lette å bære og ser sikkelig lekre ut.

Sugerør

Ettersom sugerør er i ferd med å bli helt forbudt, er det på høy tid at du finner deg et alternativ til plastsugerøret (ikke bare for når du skal på piknik). Men det blir ikke så vanskelig som du kanskje skulle tro. Sugerør er blant de store forbruksplastværstingene (? – lite trolig at dette faktisk er et ord, men poenget er klart) og i følge FN har nå mer en 60 nasjoner vedlagt et forbud eller andre sanksjoner på engangsplast som sugerør.

Dette fører fort til bevegelse i de kreative cellene og plastfrie alternativer florerer der ute. Personlig synes jeg papirsugerørene er helt greie. Men de har fått litt motbør, ettersom de kan bli litt slappe etterhvert. Men hva med bambus, glass, stål, papir, ja til og med pasta? Pasta er jo åpenlyst, men likevel litt bisarr. Alle har både fordeler og ulemper, men bærekraftige alternativer til plast er de alle sammen.

Miljøfakta om sugerør

  • Det tar 200 år før et sugerør av plast brytes ned og øyensynlig forsvinner. Men sugerøret vil likevel aldri forsvinne helt, små mengder av mikroplastik bytes ikke ned i det hele tatt, men forblir i vannet og jorden.
  • USA alene bruker 370 millioner plastsugerør hver dag. Dette er nesten to ganger rundt jordkloden.
  • Sugerør ligger på sjette plass av type søppel, som dyktige søppelsamlere finner i naturen.
Piknik uten plast - papirsugerrør

Kilder:
onelessstraw.org
Freedonia Group
www.onegreenplanet.org
get-green-now-com

Tallerkner

Tallerkner og boller henger ikke etter i utviklingen. Bowl-food er jo bare så inn nå, så bowls bør også få en plass på en piknik uten plast. Boller og tallerkner av stivede palmeblader ligner på en trend vi hadde allerede på 80-tallet, var det ikke? Så litt mørkere ut dengang, men samme opplegg. Tallerkner i mais- og sukkerstivelse, synes jeg ser litt ut som isopor og lider litt under det. Men dersom du ønsker en lys og fin piknik uten plast, er dette et godt valg. Jeg har ikke prøvd alle selv, men dersom du ikke bruker timer på å spise opp suppa di, holder de formen hele måltidet.

Drikkebeger

Det er vel ikke nødvendig med en lang forelesning i hvilke plastfrie drikkebeger eller andre gjenbruksbeger som finnes på markedet. De fleste av oss er vel i besittelse av minst én termokopp i dag. Litt mer overraskende er det vel at ingen beger er helt fri for plastikk eller helt nedbrytbare. Disse Ulempene er fremdeles er bedre enn plast, men som likevel tar litt av gleden ved det hele.

Pappkopper

Pappkopper er riktig nok laget av betraktelig mindre plast enn engangsplastkopper. Men de fleste har en membran av plast inni for at de skal være tette. Dette gjør at de ikke kan kildesorteres sammen med kartong likevel.

Nedbrytbare plastkopper

Så har vi nedbrytbare plastbeger av for eksempel av PLA (Polylactid). PLA er polymelkesyre utvunnet fra mais, sukkerrør eller sukkerroer. Fordelen med disse produktene er at de ikke laget av fossil olje og de er nedbrytbare. Ulempen er derimot at de bare holder varme opptil 50 grader før de langsomt begynner å smelte. I tillegg kan de kun komposteres i spesielle anlegg med 50 grader eller mer og svært ved høy luftfuktighet.

Bambuskopper

Det går ikke an å ikke nevne bambuskopper i denne sammenheng. Det er jo bare så populært i de siste årene. Og jeg må bare innrømme, jeg synes de fleste er kjempefine. Men heller ikke her er alt som glimrer faktisk også gull, eller alt som lages av grønnsaker, kan kastes i kompostbingen. De fleste bambuskoppenr inneholder en liten mengde melamin, som i store mengder kan være helseskadelig. (Se faktaboks om melamin). Men produktene er fine og tross alt ikke av råolje.

Så for en virkelig plastfri piknik, bør du nok gå for gjenbruksvarer i aluminium, glass, keramikk for å være på den sikre siden.

general

Boller og oppbevaring

Til slutt trenger vi noe å bringe, oppbevare og servere maten i. Slikt skjer jo ikke av seg selv. Dette er en artikkel om piknik uten plast, og ikke piknik med personal. Dette er heller ikke det viktigste, ettersom vi sjelden kaster hele bollen i søpla etter at maten er spist opp uansett hvor vi spiser. Men akkurat når jeg trodde jeg hadde sett alt, kom jeg over disse bollene laget av hvetekjerneskall (!) og silikonlokk. De tåler både en runde i oppvaskmaskinen og mikrobølgeovnen, så her snakker vi øverste hylle av plastikkfrie piknik-produkter.

I tillegg måtte jeg ta med den søte mintgrønne bentoboksen. Den inneholder ikke melamin, men bruker bioplast som stivelse. Den er derfor ikke plastfri per definisjon, men ettersom den ser så søt ut, lar vi den gå igjennom for denne gang.

Miljøfaktaboks om bambuskopper og melamin

Som sagt en artikkel om plastikløs piknik uten å nevne bambuskopper, er ikke mye verdt. Det er også nesten umulig å skrive om bambuskopper uten å nevne melamin, ettersom de fleste bambuskoppene bruker melamin som stivelse. Både forbrukertestere, bloggere og tidsskrifter har skrevet sider opp og sider ned om hvorfor bambuskopper er farligere enn noen ting annet, nettopp på grunn av denne melaminen. Men hvorfor blir de da deklarert som miljøvennlige? Jeg har gjort er forsøk på å komme til bunns i det.

piknik uten plast plastikkfrie kopper

Melamin er en syntetisk fremstilt polymer, altså en type plast. Dette blir gjerne brukt til hardplastbestikk og service. Tenk barneservice, plastikkservice i campingvogna, og terrassen o.s.v. Men melamin blir også brukt i laminatgulv eller som lim for eksempel til sponplater.

Problem:

Melamin i store mengder kan være kreftfremkallende. Dersom du bruker melaminholdig produkter til syreholdige matvarer (f.eks. frukt og grønnsaker) eller varmer det opp til mer enn 70 grader over lengre tid (definisjonen på lengre tid blir ofte satt til over to timer), kan det avsette melamin og formaldehyd, som går over i matvarene. Det er her melamin begynner å bli usunt.

Det neste problemet er at det ikke er noen merkingsplikt for melamin. Så selv om du ønsker å være miljøbevist og unngå melamin, er ikke dette en enkel oppgave, det er ikke alltid enkelt å vite hvor melamin forekommer og ikke.

Nå er det viktig å konsentrere seg om det vesentlige. Bambuskopper og -service består for det meste av bambus, annet treverk og maisstivelse, så dette er positivt.

Problemet er bare at de fleste også inneholder mindre mengder melamin som bindemiddel. Et lite hint er dersom du ikke ser trestrukturen i produktet, inneholder det nok melamin.

Løsning:

Bambuskopper er ikke farligere enn andre melaminholdige produkter, men problemet er at de blir markedsført som bærekraftige, naturlige produkter o.s.v. og dersom man ikke informerer seg, kan dette være villedende. Det er dette som lander i feil hals på kritikerne.

I Europa er det veldig strenge normer for hvor mye melamin det er lov til å bruke i produkter for matlaging og servise, dermed bør produkter av europeiske merker være ubetenkelige.

Så lenge du ikke bruker melaminholdige kopper og service til å lage glodvarm mat i, setter den i mikroovnen eller oppbevarer syreholdig mat og drikke i er du helt på den sikre siden.

Fasit:

Bambuskopper er ikke farligere en andre hardplastkopper, så lenge du ikke setter de i mikrobølgeovnen. De består hovedsakelig av bambus, som er en raskt fornybar resurs. Dette ikke kan på ingen måte sammenlignes med produkter av råolje, Koppene er uansett mye bedre enn engangskopper. Det at det brukes melamin i det hele tatt er veldig problematisk, for strengt tatt er disse produktene ikke plastfrie. Det skrives mye om at bambuskoppene bør være forbudt, jeg synes heller at et forbud mot melamin i husholdningsprodukter har vært klokere. Jeg valgt å ta med en kopp her, men det bør være opp til hver enkelt å bruke disse produktene.

Kilder:
https://www.bfr.bund.de/de/fragen_und_antworten_zu_geschirr_und_kuechenutensilien_aus_melaminharz-70413.html
https://en.wikipedia.org/
https://www.bzfe.de/

Svanemerket har laget en god artikkel om hvordan du omgås med plastavfall, og hvorfor det ofte er ikke alltid er lett å skjønne forskjell på alt:
https://www.svanemerket.no/miljo/ressursbruk/den-problematiske-plasten/

Ha en fin piknik sommer!

Barbie Pink Designer Møbel

Milano i rosafeber – ikke bare Barbie som elsker pink

Milano i rosafeber – ikke bare Barbie som elsker pink 1920 1081 Parsley of Happiness

Milano er bitt av Barbie-basillen som alle andere. Det er fremdeles interiørkamuflasjefarger som gjelder, men i de fleste utstillerne flasher med minst en gjenstand som skiller seg ut. Og farge? Barbie-Pink!  

Nydelige hagemøbler – de ferskeste nyhetene fra Italia

Nydelige hagemøbler – de ferskeste nyhetene fra Italia 1200 628 Parsley of Happiness

Det er vår, jeg har akkurat kommet hjem fra Milano og jeg har kameraet og hodet fullt av inspirasjon, nyheter og det fineste interiøret. Jeg kan fremdeles føle den italienske sola i ryggen og ønsker å fortsette hagepartyet her hjemme, så jeg begynner med hagemøbler.

vask servant med mønster flerfarget servant

Flowerpower på badet – slik skal vasken se ut nå

Flowerpower på badet – slik skal vasken se ut nå 1200 600 Parsley of Happiness

Det er mange grunner til å ha ensfarget servant, en skinnende ren hvit vask ser både delikat og hygienisk ut. Men gu! så oppfriskende det er når de har litt mønster! Det er lov å dekorere på badet også. Se på disse vaskene her og la meg få høre hva du syns?

Naturlig påskepynt du lager selv

Naturlig påskepynt du lager selv: Friske gulrøtter som påskepynt

Naturlig påskepynt du lager selv: Friske gulrøtter som påskepynt 1371 1920 Parsley of Happiness

Gleden over vinteren er redusert fra «Åh, så magisk det er når snøen faller» til «!#$)Q#%! Nå snør det igjen!». Ja, nå er påsken og våren rett rundt hjørnet. Jeg har begynt å tenke på årets påskepynt.

Påskehare grønn

Brette påskehare av servietter

Brette påskehare av servietter 857 1200 Parsley of Happiness

Det er lite som skal til for å gjøre det påskete i hjemmet. Bretter du en serviett til en påskehare, er du godt på vei. Her er hvordan: