tapetsere tapet tapetrull

Råd til deg som legger tapet for første gang

Råd til deg som legger tapet for første gang 1440 1920 Parsley of Happiness

Fra en nybegynner til en nybegynner:

Råd til deg som legger tapet for første gang

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan det hende at jeg mottar en provisjon fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Hei der! 

Jeg publiserte denne artikkelen for første gang for noen år siden. Siden dengang har jeg tapetsert flere ganger. Ulike typer tapeter og ulike vegger og romsituasjoner. Derfor har jeg gjort noen små endringer på den første versjonen, for å gjør artikkelen mer komplett.

beregne tapet, beregne tapet rapport
Det kan være litt kinkig å beregne riktig mengde med tapet, spesielt når den har mønster. Foto: ParsleyofHappiness.com

Bare så det er sagt. Jeg er ikke en proff når det gjelder tapetsering. Men… nå har jeg lagt tapet noen ganger, og gjort opp mine egne meninger om «dos and don´ts» når det gjelder tapetsering. Så fra en amatør til en annen, her er mine erfaringer med å legge tapet.

Det er mange der ute som vil gi deg gode råd for å legge tapet. Å ja, jeg har lest neste alle sammen. Men jeg har en følelse at mange av de som kommer med råd, har lagt tapet så mange ganger, at de glemmer hvordan det er å virkelig være nybegynner. Som nybegynner er det mange ting som IKKE er så klart som dagen, som det er når du er proff.

Det er som oppskriftene til mange kjøkkenproffer. «Stekes i ovnen til den er ferdig», «jevn ut med en passe mengde melk» eller min favoritt: «Ikke rør for mye» – hva i alle dager skal det bety egentlig??!?!?!? Jeg trenger enkle entydige beskrivelser i milliliter og minutter.

Litt sånn er det med tapetsering også. Så etter å ha tapetsert litt selv, har jeg laget en liste med mine beste råd om tapetsering.

DIY, pusse opp, renovere tapetsere
Ikke bare legg i vei, du må nok forberede veggen litt først. Foto: ParsleyofHappiness.com

1. Veggen må forberedes

Dette innebærer to ting.

I. Må du sparkle veggen før du tapetserer?

Veggen må være helt glatt. I hvertfall så glatt, som du overhode kan få den. Selv om tapetet føles tykt og stabilt, vil limet gjøre at det suger tapetet inn alle ujevnhetene det kan finne på veggen. Og disse vil bli synlige i rett lys.

Tapetserer du en gammel gipsplatevegg, som ikke har åpenlyse skader eller riss, er nok veggen din ok som den er.

Er det snakk om en ny(-ish) vegg, må du sparkle over alle skjøter, skruehull etc. først.

 

II. Trenger du grunning før du tapetserer?

Det enkle svaret er, JA.

Det lange svaret til dette spørsmålet er … vel … lengre.

Når du googler dette, ser du at «forståsegpåere» sier alt fra at alle vegger trenger grunning, til at bare visse typer vegger trenger det, til at det kanskje ikke er nødvendig i det heletatt.

Tapetlim er noe snedige greier og tørker/trekker veldig fort inn i underlaget. Så dersom du har en murvegg, gipskartongvegg eller annen tørr trevegg, må veggen behandles først.

Hva er en veldig tørr vegg?

Akkurat. Er du skikkelig nybegynner, kan det begynne å stokke seg allerede her. Men tenk på dette:

Dersom limet trekker inn i veggen før det rekker å tørke mellom vegg og tapet, er det ikke lim igjen til å klistre tapetet til veggen. I verste fall ligger tapetet i en haug på gulvet neste dag når alt er tørt.

Er dette noe du er villig til å risikere? Grunning eller veldig tynt blandet tapetlim (se pakken) koster nesten ingenting, er veldig drøy, er veldig enkelt å utføre og på en halvtime/time er du ferdig. Better safe then sorry, sier nå jeg. Til nå har jeg alltid brukt grunning. det er mulig det ikke var nødvendig, men det sparer så og si ingenting på å ikke gjøre det. Men omvendt, altså ingen grunning der det egentlig var nødvendig, er superkjedelig.

Grunningen stryker du på veggen med en stor myk malekost, litt som om du vasker veggen. Easy-peasy!

tapet, blå tapet, tapetsere
Det finnes så mange fine tapeter. Noen er enklere å legge enn andre. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

2. Velg tapet med omhu

Det er ikke kjempevanskelig å legge tapet, men helt enkelt er det ikke heller. Du må passe på å få en fin skjøt mellom strippene, tapetet bør ikke henge skeivt, går mønsteret videre over neste stripe, må stripene passe overens. I tillegg kommer det hjørner, kanter, lysbrytere og andre utfordringer.

Det kan derfor være lurt å velge et tapet som har færre utfordringer enn høyst nødvendig.

For eksempel, valgte jeg en tapet med vertikale striper, før vi bestemte oss for å slå hull i taket. Rommet skulle egentlig bare være halvparten så høyt og jeg ville dra rommet litt i høyden. Pluss at favorittapetet hadde gått ut av produksjon…

Men sånn i ettertid var dette helt greit. Vi hadde nok utfordringer, på denne måten måtte ikke ta hensyn til mønsteret i bredden i tillegg.

Det jeg prøver å si er, dersom du har problemer med å velge mellom to eller flere tapeter, velg den som er enklest å legge på din vegg.

Hva som kan gjøre det enklere å legge tapetet:

Enkelt mønster

Mønster som ikke går over flere lengder: langsgående striper, ensfarget tapet o.l.

Ferdig tilmålte tapeter:

Noen ganger tilbys tapetene i markerte (noen ganger til og med i ferdige lengder) lengder på rullen. Dette sparer tid, litt hodebry med målingen og fremfor alt eliminerer det en mulig feilkilde.

Spesielt fototapeter og motivtapeter har denne fordelen. Det har som regel høyere kvalitet og som regel dyrere, men ofte verdt det.

Foto: www.ParsleyofHappiness.com

3. Planlegg litt før du begynner med tapetseringen

Dette høres litt innlysende ut, men dersom du går igjennom leggeprosessen i hodet først, kan du spare deg noen overraskelser på veien.

For eksempel:

∗  Dersom du har mønster som også skal passe sammen på sidene og du tapetserer hele rommet, vil den siste tapetlengden mest sannsynlig ikke passe sammen med mønsteret på den første. Tenk deg litt om hvor det er best å ha denne skjøten (se punkt 5).

∗  Dersom du må skjære til tapetet ved siden av et vindu, bør du passe på at tapetet ikke blir for smal ved siden av vinduet, da vil det revne. Start et sted på veggen hvor dette ikke skjer.

Bruk en rull med tapet og legg den etter hverandre langs veggen. Tegn gjerne striper på veggen for hver lengde tapet slik, at du ser hva som venter deg.

Foto: www.ParsleyofHappiness.com

4. Ikke begynn i hjørnet

Ok, det er ikke helt sånn heller. Du kan begynne i hjørnet, men ikke bruk hjørnet som vater. Grunnen til dette er at ingen vegger/hjørner er rette som en snor, eller andre ting, for den del.

Jeg begynte med tapetseringen fra en dørkarm en gang, tapeten hadde slagside før jeg kom til lysbryteren. En skulle tro at en dørkarm var i vater, eller?

Dette kan høres ut som jeg overdriver, men dette er viktig. Dersom du legger tapetet helt inntil hjørnet og dette er litt skeivt, er det umulig å rette det opp og du legger skeiv tapet hele veggen. Etter en stund vil du ende opp med en for stor glippe mellom vegg og tak, eller gulv og vegg. Det er bare sånn det er.

Det er ikke verdt risikoen. Bruk en vater eller en linjelaser om du har og legg den første lengden helt rett ett eller annet sted på veggen. Resten blir rett som bare det.

Tapet, legge tapet, finne riktig tapet
Har du planer om en bokreol helt opp til taket? Her bør du begynne med tapetseringen Foto: Parsley of Happiness

5. Start med å tapetsere der det er minst synlig

Da jeg leste dette rådet et sted tenkte jeg: Hvilken forskjell vil det ha da? Jeg blir ikke proff på én vegg uansett, enten så greier jeg dette her eller ikke.

Feil!

Du blir faktisk flinkere og flinkere med hver lengde tapet du legger. Du får en følelse av hvor mye lim du trenger, hvordan tapetet oppfører seg når det er fult av lim osv. Det er derfor veldig sannsynlig at den siste stripen du legger blir finere enn den første.

Så dersom det kommer et høyt veggskap i rommet du tapetserer, ville jeg starte der. Hvis ikke, start lengst vekk fra veggene mest synlig fra døren inn til rommet, f.eks. bak døren e.l. ettersom det er det første du ser. Det er jo som kjent førsteinntrykket som teller.

legge tapet for første gang
Ikke glem å ta en kaffepause i blant under tapetseringen. Det er viktig å ikke miste motet. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

6. Overlappe eller kant-i-kant

Skal du overlappe tapetet eller legge det kant-i-kant?

Dersom du har tapet hvor mønsteret går på tvers av lengdene sier det seg selv, da må du legge kant-i-kant.

Dersom dette ikke er tilfelle, er du litt mer fleksibel. Men jeg vil likevel anbefale å legge kant-i-kant. Tapetet er tynt, men uansett vil du se stripen av siden på tapetet som overlapper.

Dessuten er det ikke vanskelig å skyve tapetet så lenge det er fuktig av lim. Dersom skjøtene på tapetene ikke ligger helt inntil hverandre med en gang, skyver du det fuktige tapetet med håndflatene mot den andre lengden til de møtes.

Det er to unntak:

Les beskrivelsen av tapetet du har, noen tillater/anbefaler og overlappe. Dette har som regel en grunn, som du bør følge.

Det andre unntaket er i hjørner (se punkt 4.) Du bør legge en lengde rundt hjørnet, altså ikke overlappe eller skjøte nøyaktig i hjørnet. Du må forberede deg på å overlappe med ca. 2 cm for å jevne ut eventuelle skeivheter og bulker i hjørnet.

Tapetlim, tapetklister,
Sparer du på tapetlimet, sparer du på helt feil sted Foto: Parsley of Happiness

7. Ikke spar på tapetlimet!

Tapetlim gjør virkelig alt det kan for at tapetsering skal være enkelt.

En pakke lim holder skikkelig lenge, selv om du sløser, vil du trenge mindre enn du tror.

Dessuten holder ferdig blandet lim i ca. 7 dager. Så her kan du jobbe helt i ditt eget tempo, uten at limet stresser deg.

Du kan du forberede masse lim på en gang, og ta det igjen dagen etter skulle du ikke bli ferdig (vi brukte nesten en uke, på vårt første tapetprosjekt – et par striper hver kveld).

Ha på godt med lim på hele flaten. Dersom det virkelig er for mye, vil dette tyte ut på sidene når du stryker over tapetet i det du legger det. Dette limet tørker du bort med en fuktig klut. No harm done.

Har du derimot for lite lim, er det vanskeligere å ha på mer etter at halve stripen er klistret til veggen.

Tapet som er våt av tapetklister vil smyge seg til veggen som en holdin-strømpebukse og rette ut de siste luftboblene når det tørker. Tørre flekker under tapetet vil ikke ha samme effekten.

Oppussing, restaurere gammelt hus, tapetsering
Det er utrolig hvilken forskjell riktig verktøy gjør! Foto: Parsley of Happiness

8.  Lim på veggen eller på tapetet?

Her finner du også alle mulige varianter på nett. Proffene er ganske enige at limet skal på tapetet, DIY-ere tenderer ofte til å anbefale lim på veggen, slik at ikke tapetet klistrer seg til alt.

Alle som er i min generasjon og har sett «To gode naboer» på barne TV, vet hva jeg snakker om.

Jeg har prøvd begge deler, begge varianter har fordeler og ulemper.

Lim på tapetet

Kluet ligger i at du legger lim på hele tapetet, deretter bretter du tapetet fra hver ende inn mot midten slik at klisteret får jobbet seg godt inn i tapetet. Deretter bretter du kun ut den øverste delen av tapetet, fester dette til veggen.

Når det sitter som det skal, bretter du ut resten. Slik er tapetlengden du jobber med sammenlagt og kortere og enklere å jobbe med. Dessuten er limet på mesteparten av tapetet innestengt mens du jobber. Rent og enkelt. Når du bretter ut den nederste delen, faller resten av tapetet som det skal.

Fordelen med denne metoden er at du kun har lim på tapetet, veggen er tørr og ren og det er litt mindre sølete.

Ulempen med denne metoden er at du trenger en stor flate/bord til å legge tapetet på når du har på lim. Det er ikke alltid du har så mye plass.

Dessuten uten må du passe på og ikke søle lim på bordet, du må i hvertfall tørke av bordet godt før fortsetter med neste lengde tapet. Hvis ikke kan du få lim på feil side  tapetet og alt blir litt søl.

Den siste tingen å tenke på, er at tapetet blir ganske myk og elastisk når det blir bløtt av lim. Dette gjør det vanskeligere å skjære i tapetet, f.eks. rundt lysbrytere eller vinduskarmer. Bløt tapet rives lettere enn det skjæres, så kanten kan for revne eller blir frynsete.

Lim på veggen

Velger du å ha lim på veggen, er det viktig at du kun har så mye lim på veggen som du trenger for en tapetlengde i gangen pluss et par centimeter ekstra. Det blir bare søl om du har mer lim på enn du trenger. På den andre siden, limet trekker fort inni veggen og tørker. Bruker du litt tid på den første lengden, det resten av limet allerede litt for tørt til at du kan stole helt på det til neste lengde.

Rull opp tapetet halvveis med klesklyper eller noe annet som ikke ødelegger tapetet, slik har du mindre tapet å arbeide med i gangen. Når du har plassert øverste del av tapetet, tar du forsiktig ut klypene og lar resten av tapetet falle på plass, nesten av seg selv.

Fordelene med lim på veggen, er mer eller mindre de samme ulempene for lim på tapetet. Du trenger ikke stor plass for å smøre lim på tapetlengden, tapetet er stivt og stabilt, slik at der er enkelt å skjære hull til lysbrytere o.l.

Ulempen med lim på veggen er at det kan bli mye kliss. Du vil søle lim på gulvet o.s.v.

Konklusjon:

Til å begynne med syntes jeg det var enklest å ha lim på tapetet. Jeg følte at det ble mindre søl og at jeg hadde mer kontroll. De siste gangene har jeg begynt å ha lim på veggen, på grunn av fordelene det gir ved å skjære hull i tapetet om nødvendig og at det krever mindre plass.

Uansett hvilken metode du velger, vil du komme i mål. Jeg føler at det ikke er noe riktig eller galt her. Det er ingenting i veien med å prøve begge deler, dersom du er usikker hva som føles best for deg.

tapet rundt lysbryter
Det er definitivt enklest å legge tapet på ren vegg. Men det er Foto: www.ParsleyofHappiness.com

9. Hvordan tapetsere rundt stikkontakter og lysbrytere?

Jeg har gjort følgende erfaringer:

Dersom lysbryteren eller kontakten ikke er der enda, bare ett hull i veggen eller maks. en metallramme, er det bare å legge tapetet over. Markerer hvor «hullet» er med en tusj og skjærer det forsiktig ut hullet når tapetet er tørket.

Dersom lysbryteren og kontakten er der allerede, tar du først av rammen (disse er som regel bare festet med et klikk-system og fjernes forsiktig med en strutrekker).

Velger du å ha limet på tapetet og ikke på veggen, er det lurt å skjære ut et lite hull på forhånd. Tapetet blir litt seigt og når limet begynner å virke, som gjør at det blir litt vanskelig å skjære fint og det kan revne. I tillegg kan det blir litt søl med limet på lysbryteren.

Du gjør et godt mål og skjærer ut et hull akkurat stort nok for bryteren, men mindre enn rammen, før du tar på lim.

Når tapetet er størknet trykker du rammen på plass igjen. Den vil skjule et par millimeter fra eller til av hullet.

Har du lim på veggen, er det enklere å vente med å skjære ut hullet til tapetet henger ned til kontakten eller bryteren. Ettersom du ikke har lim på tapetet, trenger du ikke å bekymre deg for at tapetet klistrer seg fast i bryteren.

OBS: Skjer et så lite hull som absolutt mulig og som regel litt høyere opp enn du tror. Vinkelen som tapetet har fra veggen ut over bryteren, gjør at hullet blir for lavt, om du bare skjærer rundt bryteren.

Oppussing, restaurere gammelt hus, tapetsering
Det er utrolig hvilken forskjell riktig verktøy gjør! Foto: Parsley of Happiness

Det viktigste du trenger for å tapetsere:

Det litt utstyr du trenger for å tapetsere. Men ikke alt er like viktig, og du kan ta litt av det du har.

Skarp tapetkniv

Med trykk på skarp. Du vil ikke ødelegge dagen og resultatet med en sløv tapetkniv med størknet lim fra sist gang noen brukte den. Så fort tapetet blir litt frynsete når du skjærer, må du bytte/knekke knivbladet. Dette er ikke tidspunktet du begynner å spare.

Limkost

Jeg har også rulle for å ta på limet, men syntes ikke dette fungerte noe særlig. Bred kost er bedre. Det er noen diskusjoner på nett om du skal bruke koster med håndtaket på siden som en hårbørste eller på midten over som en malerkost. Kost er en kost, jeg har egentlig alltid brukt en stor myk «malerkost». D har alltid fungert bra.

Linjelaser

Du trenger ikke å kjøpe dette, dersom du ikke har det allerede. Men en linjelaser er til veldig god hjelp når du prøver å legge tapetet rett. Du trenger kanskje ikke en kjempedyr en, det kan hende du har noe lignende fra julepynten eller dine diskodager. Du trenger en rett lysstripe. Pass på at denne er i water og du vil ha mye hjelp av den.

Annet utstyr:

Du trenger utstyret under også, men her kan du ta litt det du har på en måte. Det trenger ikke å være nytt, superfancy eller ting spesielt laget for tapetsering.

Ren bøtte til lim

Målbånd

Kost eller tapetskrape for å flate ut tapetet

Fuktig klut

 

Legge fliser sengegavl selvklebende fliser

Legge selvklebende mosaikkfliser

Legge selvklebende mosaikkfliser 1200 675 Parsley of Happiness

Så dette er min nye guilty pleasure: selvklebende mosaikkfliser. Jeg viser deg hvordan du legger mosaikkfliser og lager en vakker sengegavl.

Sitroner til påskepynt vårpynt

Vårpynt og påskepynt: Vårstemning med sitroner

Vårpynt og påskepynt: Vårstemning med sitroner 1920 2888 Parsley of Happiness

Sola er omtrent det eneste du ikke finner på nett med levering på døra. Sitroner derimot, de får du i nærmeste butikk og nærmere sol og vårstemning kommer du ikke.

Murvegg teglstein teglsteinsvegg Trine Saurstroe Parsley of Happiness

Gjør-det-selv-guide: Autentisk murvegg med teglstein

Gjør-det-selv-guide: Autentisk murvegg med teglstein 900 1200 Parsley of Happiness

Gjør-det-selv-guide for både flislegging og fuger: Autentisk murvegg med teglstein Legge teglstein er egentlig akkurat som å legge vanlige fliser, bortsett fra at det også helt annerledes enn å legge…

Fjerne maling

Slik fjerner du gammel maling

Slik fjerner du gammel maling 700 912 Parsley of Happiness

Det er ingenting som å male på en helt ny og fersk overflate. Men for oss som har en forkjærlighet for gammelt, er dette en sjelden luksus. Som regel må vi fjerne både ett og to gamle strøk med maling og andre greier før vi kan begynne med den nye fine fargen.