Råd til deg som legger tapet for første gang

Råd til deg som legger tapet for første gang 1440 1920 Parsley of Happiness

Har du aldri lagt tapet før? Det er ikke noe problem, for det finnes utallige råd der ute hvordan du skal gjøre det. Tro meg, jeg har lest alle. Men har disse proffene, glemt hvordan det er å være nybegynner?

Denne artikkelen innholder saukalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Bare så det er sagt. Jeg er ikke en proff når det gjelder tapetsering. Men…! Nå har jeg lagt tapet for første gang (med mindre du teller den gangen jeg «hjalp» mamma da jeg var sånn sirka 5 år.)

Det er mange der ute som vil gi deg gode råd for å legge tapet. Bare stol på meg her, jeg har lest neste alle sammen. Men jeg har en følelse at mange av de som kommer med råd, har lagt tapet så mange ganger, at de glemmer hvordan det er å være nybegynner. Og da er det mange ting som IKKE er så klart som dagen, som det er når du er proff.

Det er som når kjøkkenproffer lager oppskrifter. «Stekes i ovnen til den er ferdig», «jevn ut med en passe mengde melk» eller min favoritt: «Ikke rør for mye» – hva i alle dager skal det bety egentlig??!?!?!? Jeg trenger enkle entydige beskrivelser i milliliter og minutter.

Litt sånn er det med tapetsering også. Så her er de, fra meg til deg, en liste med gode råd og erfaringer jeg gjorde, da jeg la tapet for første gang:

DIY, pusse opp, renovere

Ikke bare legg i vei, du må nok forberede veggen først Foto: Parsley of Happiness

1. Veggen må forberedes

Tapetlim er noe snedige greier og trekker veldig fort inn i underlaget. Så dersom du har en murvegg, gipskartongvegg eller tørr trevegg, må veggen behandles først.

Når du googler dette, ser du at forståsegpåere sier alt fra at alle vegger trenger grunning til at bare visse typer trenger det og til at det kanskje ikke er nødvendig i det heletatt.

Hva er en veldig tørr vegg?

Akkurat. Så tenk på dette: Dersom limet trekker inn i veggen før det rekker å tørke mellom vegg og tapet, er det ikke lim igjen til å klistre tapetet til veggen. I verste fall ligger tapetet i en haug på gulvet neste dag når alt er tørt.

Det er en stor risiko å ta, spør du meg. En flaske med tapetgrunning eller veldig tynt blandet tapetlim (se pakken) koster nesten ingenting, er veldig drøy og på en halvtime/time er du ferdig. Better safe then sorry, sier nå jeg.

Tapet, tapetsere, prøver,

Det finnes så mange kjempefine tapeter, så du trenger ikke å velge den som er absolutt vanskeligste å legge. Foto: Parsley of Happiness

2. Velg tapet med omhu

Det er ikke kjempevanskelig å legge tapet, men helt enkelt er det ikke heller. Du må passe på å få en fin skjøt mellom strippene, tapetet må ikke henge skeivt, går mønsteret videre over neste stripe, må det passe sammen. I tillegg kommer det hjørner, kanter, lysbrytere og andre utfordringer.

Det er derfor ikke så dumt å velge et tapet som har færre utfordringer enn høyst nødvendig.

Jeg valgte en tapet med vertikale striper fordi det ikke var planen opprinnelige å slå hull i taket. Rommet skulle egentlig bare være halvparten så høyt og jeg trengte et mønster som dro rommet litt i høyden. Pluss at favorittapetet mitt ikke produseres lengre…

Uansett, sånn i ettertid var dette helt greit. Vi trengte ikke å ta hensyn til at mønsteret på den ene stripen passet sammen med den neste, i hvertfall.

Men alle veggene våre er skeive og ujevne (som det hører seg i et over 100 år gammelt hus), dette blir ekstra synlig, med langsgående striper.

Det jeg prøver å si er, dersom du har problemer med å velge mellom to eller flere tapeter, velg den som er enklest å legge på din vegg.

Tapetseringsbord, oppussingsprosjekt, hvite vegger, tresser i taket

Jeg sier det igjen, ikke start uten en plan! Foto: Parsley of Happiness

3. Planlegg litt først

Dette høres litt innlysende ut, men dersom du går igjennom leggeprosessen i hodet først, kan du spare deg noen overraskelser på veien.

For eksempel: Dersom du har mønster som også skal passe sammen på sidene og du tapetserer hele rommet, vil den siste tapetlengden mest sannsynlig ikke passe sammen med mønsteret på den første. Tenk deg litt om hvor det er best å ha denne skjøten (se punkt 5).

Dersom du må skjære til tapetet ved siden av et vindu, bør du passe på at tapetet ikke blir for smal ved siden av vinduet, da vil det revne. Start et sted på veggen hvor dette ikke skjer.

Bruk en rull med tapet og legg den etter hverandre langs veggen. Tegn gjerne striper på veggen for hver lengde tapet slik, at du kan se hva som venter deg.

tapet, tapetprøver Ralph Lauren, Designers Guild

Jeg kan sitte å se på tapetprøver hele dagen, bedre enn ukeblader, sier nå jeg. Foto: Parsley of Happiness

4. Ikke begynn i hjørnet

Det føles bare så riktig ut å begynne i et hjørne, men dette er rådet tillater ingen unntak. Ingen vegger/hjørner er rette som en snor. Dette høres ille ut, men sånn er det bare. Dersom du legger tapetet helt inntil hjørnet og dette er litt skeivt, er det umulig å rette det opp og du legger skeiv tapet rundt hele rommet. Det er ikke verdt risikoen. Bruk en water og legg den første lengden helt rett ett eller annet sted på veggen. Resten blir rett som bare det.

Tapet, legge tapet, finne riktig tapet

Har du planer om en bokreol helt opp til taket? Her bør du begynne med tapetseringen Foto: Parsley of Happiness

5. Start på den plassen som er minst synlig

Da jeg leste dette rådet et sted tenkte jeg. Hvilken forskjell vil det ha da? Jeg blir ikke proff på én vegg uansett, enten så greier jeg dette her eller ikke. Feil! Du blir faktisk flinkere å flinkere med hver lengde tapet du legger. Du får en følelse av hvor mye lim du trenger, hvordan tapetet oppfører seg når det er fult av lim osv. Det er veldig sannsynlig at den siste stripen du legger blir finere enn den første. Så dersom det kommer et høyt veggskap i rommet du tapetserer, ville jeg starte der. Hvis ikke, start lengst vekk fra veggene mest synlig fra døren inn til rommet, ettersom det er det første du ser. Det er jo som kjent første inntrykket som teller.

Legge tapet, renovere, tapetsere, DIY, pusse opp

Du kan bevege tapeten litt etter at den henger på veggen. Dette løser de fleste problemer.  Foto: Parsley of Happiness

6. Overlappe eller kant-i-kant

Skal du overlappe tapetet eller legge det kant-i-kant? Dersom du har tapet hvor mønsteret går på tvers av lengdene sier det seg selv, da må du legge kant-i-kant.

Dersom dette ikke er tilfelle, er du litt mer fleksibel. Men jeg vil likevel anbefale å legge kant-i-kant. Tapetet er tynt, men uansett vil du se stripen av siden på tapetet som overlapper.

Dessuten er det ikke vanskelig å skyve tapetet så lenge det er fuktig av lim. Dersom skjøtene på tapetene ikke ligger helt inntil hverandre med en gang, skyver du det fuktige tapetet med håndflatene mot den andre lengden til de møtes.

Det eneste unntaket er i hjørner (se punkt 4.) Du bør legge en lengde rundt hjørnet og forberede deg på å overlappe med ca. 2 cm for å jevne ut eventuelle skeivheter i hjørnet.

Tapetlim, tapetklister,

Sparer du på tapetlimet, sparer du på helt feil sted.  Foto: Parsley of Happiness

7. Ikke spar på limet!

En pakke lim holder skikkelig lenge, dessuten holder ferdig blandet lim i ca. 7 dager. Så selv om du ikke regner med å bli ferdig på én dag, kan du forberede masse lim og ta det igjen dagen etter (vi brukte nesten en uke, et par striper hver kveld).

Ha på godt med lim på hele tapetet. Dersom det virkelig er for mye, vil dette tyte ut på sidene når du stryker over tapetet i det du legger det. Dette limet tørker du bort med en fuktig klut. No harm done. Men har du for lite lim, er det vanskeligere å ha på mer etter at halve stripen er klistret til veggen. Dessuten utvider tapetet seg noe, der den er våt og trekker seg sammen igjen når den tørker (et vidundermiddel for de siste luftboblene, dersom det skulle være noen). Men der tapetet aldri var vått, kan det heller ikke trekke seg sammen. Her risikerer du å få bobler etter at hele tapetet er tørt, fordi tørr og våt tapet beveger seg ulikt i tørke prosessen.

gammel blå seng, stripet tapet

Høna eller egget, ha tapetlimet på veggen eller på tapeten – alle disse evige spørsmålene…. Foto: Parsley of Happiness

8.  Lim på veggen eller på tapetet?

Her finner du også alle mulige varianter på nett. Proffene er ganske enige at limet skal på tapetet, DIY-ere tenderer ofte til å anbefale lim på veggen, slik at ikke tapetet klistrer seg til alt.

Alle som er i min generasjon og har sett To gode naboer, vet hva jeg snakker om.

Vi prøvde begge deler (selvfølgelig gjorde vi det) og må si oss enige med proffene. Kluet ligger i at du legger lim på hele tapetet, deretter bretter du tapetet fra hver ende inn mot midten slik at klisteret får jobbet seg godt inn i tapetet. Deretter bretter du kun ut den øverste delen av tapetet, fester dette til veggen.

Når det sitter som det skal, bretter du ut resten. Slik er tapetlengden du jobber med sammenlagt og kortere og enklere å jobbe med. Dessuten er limet på mesteparten av tapetet innesteng mens du jobber, så det ikke er så sølete likevel. Når du bretter ut den nederste delen, faller resten av tapetet som det skal.

Har du lim på veggen, vil du ha lim utenfor selve tapetet, og det blir mye kliss.

Lysbryter i keramikk, vintage lysbryter, gammeldags lysbryter

Selv på den enkleste veggen, er det minst en lysbryter, hvordan løser vi det? Foto: Parsley of Happiness

9. Hva gjør du med stikkontakter og lysbrytere?

Vi gjorde følgende erfaring.

Dersom lysbryteren eller kontakten ikke er der enda, bare ett hull i veggen med en maks. en metallramme, legger du tapetet over, markerer hvor «hullet» er med en tusj og skjærer det forsiktig ut hullet når tapetet er tørket.

Dersom lysbryteren og kontakten er der allerede, tar du av rammen (disse er som regel bare festet med et klikk-system og fjernes forsiktig med en strutrekker). Deretter gjør du et godt mål og skjærer ut et hull stort nok for bryteren, men litt mindre enn rammen, før du tar på lim.

Når tapetet er størknet trykker du rammen på plass igjen. Den vil skjule et par millimeter fra eller til av hullet.

Oppussing, restaurere gammelt hus, tapetsering

Det er utrolig hva litt riktig verktøy kan utgjøre.   Foto: Parsley of Happiness

Utstyr:

Skarp tapet kniv

Med trykk på skarp. Du vil ikke ødelegge dagen med en sløv tapetkniv med litt størknet lim fra sist gang noen brukte den. Så fort tapetet blir litt frynsete når du skjærer, må du bytte/knekke knivbladet

Limkost

Vi prøvde også rulle for å ta på limet, men syntes ikke dette fungerte noe særlig. Bred kost er bedre. Det er noen diskusjoner på nett om du skal bruke koster med håndtaket på siden som en hårbørste eller på midten over som en malerkost. Det kan jeg ikke uttale meg om. Vi brukte «malerkost»-varianten og det fungerte best for oss

Laserstripe

Du trenger ikke å kjøpe dette, dersom du ikke har det allerede. Men det er til veldig god hjelp, i det du prøver å legge tapetet rett. Vi hadde en gammel stående, men det kan også hende at du har noe lignende fra julepynten eller dine diskodager. Du trenger en rett lysstripe. Pass på at denne er i water og du vil ha mye hjelp av den.

Er du nysgjerrig på hvordan hele rommet ble til slutt? Her ser du resultatet. 

Gammelt hus, før og etter, restaurering, oppussing, legge tapet

Den som leter, vil alltid finne noe som kan gjøres bedre. Men hvorfor vil du gjøre det? Tapeten henger og alle er lykkelige Foto: Parsley of Happiness

Pin oss på Pinterest: