Sleepless in Chicago solnedgang storby jetlag

Sleepless in Chicago

Sleepless in Chicago 1920 2881 Parsley of Happiness

Jeg er i Chicago og kan ikke sove. De ulike tidssonene gjør at kroppen og klokka er i full krig, og jeg er døgnvill, som en flue på steorider. Det er jetlag igjen, da er det bare en ting å gjøre: Nyt det med hver eneste fiber i kroppen!

Den riktige måten å bekjempe jetlag på:

Sleepless in Chicago

Jeg er i Chicago og kan ikke sove. De ulike tidssonene gjør at kroppen og klokka er til full krig. Jeg er spill våken og døgnvill som flue på steorider. Det er jeglagen, da er det bare en ting å gjøre: Nyt det med hver eneste fiber i kroppen!

Foto: Trine Saurstroe

Dersom du reiser på kryss av flere tidssoner er jetlag nesten ikke til å unngå. De fleste du spør vil ha en oppskrift på hvordan du kan unngå den: stille deg om til ny tid i det du setter deg på flyet, stille deg om til ny tid en uke før du drar (lykke til med den, dersom du er i fast jobb), sovepiller på flyet, osv. Jeg har min helt egen plan, spesielt når jeg reiser i retning vest, og kommer til å våkne tidlig om morgenen: Go with the flow.

Ok, så er jeg et A menneske. Jeg er ikke nødvendigvis aldri trøtt om morgenen, men jeg elsker å stå opp tidlig. Dette skjer helt av seg selv når du reiser mot vest.

Et uvanlig alternativ til storbyferie

Foto: Trine Saurstroe

Hvorfor Chicago? Det var vel litt tilfeldig, men nå, som jeg har vært her, kan jeg anbefale det på det sterkeste. Storbyferie i USA blir ofte redusert til New York, Los Angeles eller Miami. Det er ingenting å nedsette på de byene, men dersom du allerede har vært der, eller lei av hypen før du i det heletatt har reist, bør du prøve noe annet. Chicago er et godt alternativ for noe annet. Spesielt klokka 5 om morgenen.

 

Det er fint å stå opp tidlig, uansett hvor du reiser. Men for en kaffe-junkie har storbyen en klar fordel: Kafeene åpner så tidlig som klokka 4.30, eller har aldri stengt.

En annen fordel med vandre rundt at idet sola står opp, er at du får de beste feriebildene. Og Chicago er så fotogen, at den får Kardashians til å se ut som en horde lysskye muldvarper.

Så her er min oppskrift: stå opp tidlig, ta med deg kameraet, få med deg en kaffe fra nærmeste coffeeshop, og gå på fotosightseeing.

Foto: Trine Saurstroe

Chicago er byen til Al Capone, Mafiakongen. Og slik ser den også ut. Du føler deg som om du befinner deg i en gangsterfilm, uansett hvor du går. Solide stålkonstruksjoner, tykke trebjelker og store mursteinsbygninger.

Foto: Trine Saurstroe

Industristil i sine naturlige omgivelser

Foto: Trine Saurstroe

Chicago er om ikke industristilens fødeby, så i hvert fall industristilens bestefar. Den koker over av ufrivillig skjønnhet og kreativitet. Så det er bare naturlig at kunst, design og arkitektur spiller en stor rolle her. Du har universitetet, Kunstmuseet og parkene.

Det er ikke alltid like enkelt å fange morgensolen inn mellom de høye bygningene i en storby, men langs elven er oddsen best for de beste bildene. Her står også noen av de mest fascinerende bygningene. Trump-tower, the Wrigley building (ja, tyggegummien), Willis Tower (verdens høyeste bygning helt til 1989). På denne tiden av døgnet er det nesten ikke mennesker i gaten, bare en og annen bankmann i dress, enten på vei hjem eller på vei til jobben, ikke lett å si på denne tiden. En gatemusikant går forbi på vei til hjørnet sitt. Han hilser energisk „god morn“ i det han passerer.

Chicago har både et rykte og en statistikk, som setter den ganske høyt på kriminalitetslista, men midtbyen er veldig koselig og sikker. Vær alltid forsiktig når du reiser og ta vanlige forhåndsregler, men det er ingen grunn til å stryke byen fra din liste. Du vil gå glipp av noen veldig bra bilder.

SaveSave

Disse kan du trygt prøve:

Tips for restauranter i Chicago

Best breakfast: West Egg Cafe, 620 N Fairbanks Ct., Chicago
Med mindre du får en plass ved vinduet, kommer du ikke hit for innredningen sin skyld. Til gjengjeld får du store porsjoner med skikkelig god, amerikansk frokost. Et godt grunnlag før en dag med shopping.

Lovely Lunch: Atwood, 1 West Washington St., Chicago
Nydelig innredet bar/restaurant til hotellet ved same navn. Bottomless te og godt køkken. Men plusspunktet får den godt voksne bartenderen som mestrer kunsten ved å være usynlig og underholde gjestene, samtidig! Sett deg ved baren.

Delicous Dinner: Uno Pizzeria & Grill, 29 E Ohio St, Chicago
Imidlertid har den restauranter nær sagt over hele verden, men på dette hjørnet ble Chicagos signaturdish laget for første gang i 1943. Innredningen er alt annet en hva du forventer av en turistkjendis, og det er positivt ment. En advarsel på forhånd: dette har ikke noe med pizza å gjøre, desto fortere du avfinner deg med det, jo mer vil du nyte måltidet.

  • Mona Høgsten mai 31, 2023 at 10:20

    Tusen takk for fantastiske ideer og bilder. Hodet bobler over av synsinntrykk og nye planer. En opplevelse å ta med seg videre.