Støpe egne lys pynt lage stearinlys av rester

Støpe egne lys

Støpe egne lys 1200 675 Parsley of Happiness

Kall meg gjerrig, men er det noe jeg hater, så er det å kaste ting noe før det er brukt opp. Jeg er sjelden så fornøyd med meg selv, som når jeg kan gjør nytte av noe, som egentlig skulle kastes. For eksempel lysstumper. Slik kan du støpe egne lys.

Upcycling, recycling, et forsøk er det jo verdt:

Støpe egne lys

Kall meg gjerrig, men er det noe jeg hater, så er det å kaste ting noe før det er brukt opp. Jeg er sjelden så fornøyd med meg selv, som når jeg kan gjør nytte av noe, som egentlig skulle kastes. For eksempel lysstumper. Slik kan også du støpe egne lys:

På vinterstid bruker jeg mye stearinlys, det kan ikke bli for mye lys. I stedet for å kaste gamle lysrester, sparer jeg på de hele året, for å støype nye en lørdag før jul.

Alt kan resirkuleres

Det er litt søl, men egentlig veldig enkelt. Du smelter lysrestene i en kjele, du helst ikke bruker til mat, og fyller dem opp i passende beholdere. Du kan bruke gamle glass, og brenne lyset i glasset, eller  kartongruller eller former, som du fjerner etterpå. Jeg brukte gamle müslikartonger, de hadde samlet seg opp i løpet av året. Drikkekartonger fungerer også.

Det er også gøy å eksperimentere med dufter. Du kan kjøpe dufteolje, eller blande i krydder eller potpurri. Men vær forsiktig, når du brenner lysene, det er ikke alt som egner seg og kan være farlig. Vi vil ikke teste røykvarslerne oftere enn vi må.

Vær nøye med veken

Veke kan du kjøpe i hobbyforretninger, men det er viktig at du har en, som passer til lysets diameter. Dette står som regel på pakken. Bruker du feil veke, vil ikke lyset brenne pent, eller den vil ”drukne”. Før du fyller på stearin, må veken festes i bunnen av beholderen, eller må ha et lite ”anker” for at den ikke skal flyte opp før lyset er hardt. I tillegg må den henge i noe over lyset, så den ikke faller ned i stearinen mens det er flytende. Jeg brukte gamle blomsterpinner og spisepinner fra siste take-away måltid. Det hele ble et gjenbruks-bonanza!

summer24

Ikke gå i «kraterfella»

Vel, dette er enklere sagt enn gjort. Pass på at du ikke kjøler lysene ned for fort. Da får du et dypt hull i midten rundt veken (Jeg vet hva jeg snakker om). Det er fristende å prøve å tenne på lyset allikevel, men bare ta mitt ord på dette. Det vil ikke fungere.

Så for å unngå dette, bør du ta kjelen av plata og la voksen roe/kjøle seg ned litt i kjelen, før du begynner å helle voksen i formene. Det er også viktig at du har sånn nogenlunde lik temperatur på voksen, formene og ja, til og med rommet. Dette synes jeg er litt overambisjonert. Men for guds skyld, gjør det du føler for. Jeg vil heller anbefale, spesielt om du bruker glass, og varme glassene litt før du du heller i voksen. Og ikke lufte ved minusgrader når du er ferdig med lysstøypingen.

Skulle du likevel få krater, spar litt stearin slik at du kan fylle hullet etterpå, dette kan se litt rart ut, men er bedre enn krater. Jeg har blitt tipset om at du kan varme opp voksen på siden av formene med en føner (helst en til «industribruk») slik at den smelter og jevner seg ut igjen. Jeg har ikke prøvd dette selv, men det høres ut som en plausibel ide.

Støpe egne lys pynt lage stearinlys av rester
Litt pynt er gøy. Jeg fester båndene med stoppenåler i lysene. Da es det enkelt å ta de av, når lysene brenner ned. Foto: ParsleyofHappiness

Dekorer med forbehold

Etter at lysene er ferdig, kan de dekoreres etter ønske. Enten med pene bånd, glitter, paljetter eller det du måtte ha. Men vær forsiktig når lysene brenner, slik at ikke pynten begynner å brenne. Jeg vet jeg gjentar med selv, men vi vil jo ikke at hele kåken skal ta fyr.

Støpe egne lys

Ha det gøy med lysstøypingen og vær forsiktig, så du ikke brenner deg.

Har du lyst på mer lys? Her er en uformell guide for duftelys og andre romparfymer:

Duftelys og de beste valgene 1524 2032 Parsley of Happiness

Duftelys og de beste valgene

Jeg var lenge mer enn skeptisk til  duftelys og romparfyme. Hvis huset ditt lukter så ille, så bør du heller vaske hus, eller ikke?

read more
Julestjerner av papier som du kan brette selv

DIY julepynt: brett din egen julestjerne av papir

DIY julepynt: brett din egen julestjerne av papir 3024 4032 Parsley of Happiness

Stor julestjerne i papir har vært her en stund og de ser fremdeles flotte ut, er du ikke sugen på nye nytt på stjernehimmelen nå?

Juletre i hvitt uklar

Juletreduellen: Ekte eller kunstig juletre

Juletreduellen: Ekte eller kunstig juletre 1000 1497 Parsley of Happiness

Ekte eller kunstig juletre? Det er spørsmålet som kan føre til en svært kjølig og anspent adventstid de mest harmoniske familier.

Julehilsen fra Norge

Norgestur i førjulstiden: Julehilsen fra Norge

Norgestur i førjulstiden: Julehilsen fra Norge 1400 1867 Parsley of Happiness

Dette med hjemreise både før og etter jul har jo vært problematisk av så mange ulike grunner i det siste, så nå er det altså to og et halvt år siden jeg var i Norge sist. Det er ikke uten grunn at julestashet virker ekstra pent i Norge, hvor det mørkt så og si halve året.

Fargekombinasjonene til jul Julefarger trender

Inspirasjon til julepynt: De fineste fargekombinasjonene til jul

Inspirasjon til julepynt: De fineste fargekombinasjonene til jul 1080 1350 Parsley of Happiness

Bytter du ut julepynten vært år? Personlig synes jeg det er litt sløsing med resursene. Men det betyr jo ikke at jeg ikke kan sortere julepynten på nytt og lage…

 • Ann Christin Berg desember 28, 2021 at 15:19

  Hei! Jeg har, som deg da du skrev dette innlegget begynt å smelte om gamle lysrester. Men hver gang jeg lager nye lys, så synker de sammen og får et stort krater i midten. Du skriver at dette skjer fordi lysene blir avkjølt for raskt. Mine lys avkjøles i romtemperatur, men dette skjer likevel. Har du noen tips om hvordan lysene ikke avkjøles så raskt? Burde jeg sette de ved siden av panelovnen f.eks? Vanskelig å få samme nyanse ved påfyll.

  Med vennlig hilsen
  Ann Christin

  Du har en nydelig blogg forresten.

  • Hei Ann Christin!
   Takk for komplimentet – blir jo nesten litt rød av det ☺️

   Ja, dette med krater i midten er noe (jeg har så mange bedre ord for dette, men for å holde oss på den siviliserte siden, skriver jeg: ) irriterende greier. Men temperatur er «key» her, så det kommer vi ikke unna. Egentlig så bør rommet, glasset/beholderen og voksen ha mer eller mindre samme temperatur. Da dette er så og si umulig, og vi skal jo ikke skrive doktoroppgave om dette heller, så kan du jo prøve følgende.

   Varm glassene eller beholderne noe før du heller voksen oppi. Er romtemperaturen eller temperaturen på beholderen for kald, vil voksen stivne fortere i kantene en i midten. Kjøle ned lysene ved siden av en ovn høres fornuftig ut og er jo verdt å prøve, men dette har jeg aldri gjort.

   La voksen kjøle seg ned en god del før du heller den i beholderen. Voksen er jo ganske varm etter at vi har smeltet alle restene, fyller du den rett på glass, går det galt. Her kan tålmodighet få deg langt.

   Må bare innrømme at jeg ikke helt skjønner det selv, hvorfor lysene lykkes noen ganger og andre ganger ikke. Jeg føler at jeg gjør det samme hver gang, men lysene og jeg ofte veldig uenige om dette.

   Jeg har ikke prøvd dette selv, men noen tipset meg en gang om at skulle det bli krater, så kan du varme opp beholderen med en varmeføner (helst en sånn for håndverksbruk) for å smelte ned sidene og helle på mer voks. Du har rett det er vanskelig å få samme nyanser. Så jeg ville nok da satse på en helt annen nyanse eller farge, slik at det ser ut som om det er med vilje 😉.

   Ha det gøy og ikke brenn fingrene!
   Trine