en ovn og andre fotomodeller

Behind the Scenes: En bildeserie av en ovn (og andre fotomodeller)

Behind the Scenes: En bildeserie av en ovn (og andre fotomodeller) 2400 1263 Parsley of Happiness

Det var sommer og det jeg hadde minst i tankene var en ovn. Så når Sophia fra Haas und Sohn la fram ideen sin, var vel min reaksjon ikke annet enn forventet:

Hun: – Vi kommer til deg med en lastebil full av ovner, vi plasserer de overalt og lager en bildeserie.

Jeg: – En lastebil med ovner, går det da?

Hun – Klart det går!

Jeg: – Ok!

Behind the Scenes:

En bildeserie av en ovn (og andre fotomodeller)

En bildeserie av en ovn og andre fotomodeller

Foto: Haas und Sohn

Det var sommer og det jeg hadde minst i tankene var en ovn. Så når Sophia fra Haas und Sohn la fram ideen sin, var vel min reaksjon ikke annet enn forventet:

Hun: – Vi kommer til deg med en lastebil full av ovner, vi plasserer de overalt og lager en bildeserie.
Jeg: – En lastebil med ovner, går det da?
Hun – Klart det går!
Jeg: – Ok!

Det er mot natur`n, når vekkeklokka går av og det første tallet er 5 eller mindre. Jeg er et A-menneske, for all del, Men da snakker vi ikke lenger om morgen, men heller veldig sen natt. Men denne morgenen har jeg ikke noe annet valg, for nøyaktig klokken 6:51 står teamet fra Haas og Sohn på trappa mi, klar for å fotografere. Jeg skrur på kaffetrakteren.

Men til tross for at jeg bare har ett øye åpent, og det egentlig bare halvveis, har jeg lagt merke til at vi ihvertfall har greidd den første utfordninga: været..

Hele sommern har værmeldinga forandret seg for minutt til minutt, så denne uka var inget unntak. Vi ventet så lenge det gikk med å fastsette en dato og etter det har vi håpet, bannet og bedd om pent vær, mens værfroskene meldte alt fra duskregn til sommertemperaturer.

Men denne morgenen gliser sola fra en nesten skyfri himmel. Jeg nyter letta og fornøyd den første kaffekoppen.

Behind the Scenes: En bildeserie av en ovn og andre fotomodeller

Foto: Trine Saurstroe

Vi har en plan

På dette tidspunktet er det kanskje på sin plass og forklare hva været har med denne bildeserien å gjøre. Det går tross alt om ovner.

La meg begynne fra begynnelsen. Haas und Sohn kom altså til meg med ideen om å bruke huset og (her kommer clouet) hagen min som kulisse for en bildeserie av høstlanseringen av nye ovnmodeller. Hvor gøy er ikke det liksom? Det er jo ikke mye som gjør med lykkeligere enn dagevis med bading i dekorideer og konsepter.

Jeg ønsker å irritere seeren på en positiv måte ?!?

Jeg har planlagt fem ulike „locations“. Tre av dem er mer eller mindre i vanlige rom, mens to er ute i det fri.

Jeg liker å overraske, og skape uventede omgivelser uten at det går på omkostning av hyggen. Det skal likevel virke innbydende. La oss si, jeg ønsker å irritere seeren på en positiv måte, dermed altså en ovn ute i det fri.

Pikene på broen

Foto: Haas und Sohn

Veddeløp med solen

Så lenge sola stå lavt, skinner den rett igjennom det runde vinduet inn til tunet. Dette er en av favorittstedene mine på morgenen. Det er en åpen, overbygd del av huset, som er en koselig og upolert kulisse for en landlig stil. Dette er første stasjon. Men lyset forandrer seg i ett sett, så hver gang vi trykker på avløseren på kameraet, ser alt annerledes ut. Hvert bilde er en overraskelse. Men med all verdens tekniske hjelpemidler, er det jo mulig komme overraskelsene litt i forkjøpet.

Hva om planen ikke går opp

Mens vi får de siste bildene fra tunet i boks, forbereder vi den neste scenen: brygga over dammen. Den er den enkleste av alle settene jeg har på lager. To stoler, en ovn og maksimalt en kaffekopp eller et skinn. Så det er ikke store forberedelsene å prate om, men jeg er ikke mindre stressa av den grunn.

Jeg har ikke sett ovnene i levende live før denne morgenen, kun bilder og slik de nå står godt innpakket i bobleplast. Dessuten mener Sophia at de ikke har med helt de ovnene vi snakket om. Utenpå smiler jeg, inni kaldsvetter jeg helt ned til stortåa.

Forberedelsene mine er basert på mye fantasi, iskald kalkulering og flere liter med flaks. Jeg jobber med et jeg har, kan du si. Men det kan like gjerne ende med en katastrofe.

Dilemmaet med „enkelt“ er at dersom det fungerer, ser det som regel mega ut. Dersom det ikke gjør det, står du der med henda i lommene og kan bare håpe på bedre dager. Det er ikke så mye du kan gjøre med tre gjenstander.

Planen ser ut til å gå opp, vi kan gå videre.

Fotografen er innesperret

Behind the Scenes

Foto: Trine Saurstroe

Hva gjør du i et rom, hvor du knapt har plass til det som står der fra før.. Du vrikker og vrir deg som en Cirque de Soleil akkrobat, til utstyret og du står der det skal. Ikke enkelt, men sånn er det når vi skal fotografere i hagestuen. Et øyeblikk har fotografen sperret seg selv inne, men vi får han ut igjen før vi skal begynne på neste rom.

Endelig ankommer divaen

De første senene går raskere enn forventet og før vi vet ordet av det er vi ferdige med alle bildene vi skal ta ute og det er ikke middags en gang. Dersom det ikke er verdt en kaffepause, så vet ikke jeg.

Men først er det tid for opptredenen til dagens største og best betalte diva, Shorty. Betalingen skjer med servelat og godbiter fylt med ost og tunfisk (ihvertfall står det det på pakken). Her er det ikke nødvendig med en makeup-artist eller frisør, værhårene sitter alltid som de skal.

Jeg er smertelig sikker på at dersom han hadde hatt sin egen instragram-konto, hadde han hatt flere følgere enn vi alle tilsammen. Han poserer så villig en katt kan være foran et kamera, det er lett å glemme at vi fremdeles mye vi skal ha gjort ferdig i dag.

Fotografering av en katt

Foto: Haas&Sohn

Trappa er for smal

Nå er vi kommet til den utfordringen, vi alle visste ville komme, men har fortrengt hele morgenen. Men hvorfor ta problemene på forhånd, de blir jo store nok allikevel? Men hvordan i all verden skal vi få de to ovnene opp i andre etasje?

En bildeserie uten ovn, er som en cookie dough is, uten cookie dough. Er sikkert også godt, men det er da ikke cookie dough is!

Trappa er egentlig for bratt, for smal og for dårlig til å bære den 200 kg tunge ovnen. Om trappa holder, vet jo først etter at vi har prøvd,

Hva kan gå galt? Ja, det stemmer, så og si alt …

Jaro, mannen som er ansvarlig for harde tak, kjefter og banner. Det ser ikke bra ut. En del av trappen ligger allerede i første etasje. Stadiet, hvor det var nok å med oppmuntrende ord og krysse fingrene har vi passert for lenge siden.

Men en bildeserie uten ovn, er som en cookie dough is, uten cookie dough. Er sikkert også godt, men det er da ikke cookie dough is!

Et kort øyeblikk hadde jeg gitt opp håpet, men første ovn er oppe og den ser super ut! Til og med bedre enn jeg hadde forestilt med den. Den gule veggen ser faktisk moderne ut, solsikkene spiller fotomodell, som om de aldri har gjort noe annet og ovnen må bare stå der og se pen ut.

Vedovn på landet

Foto: Haas & Sohn

Det beste kommer til slutt

Etter en velfortjent lunchpause, har vi bare ett rom igjen på dagens to-do-liste. Men det er dessverre også det vanskeligste.

Takhøyden er i gammel bondegårdsstil og stopper rett over hårrota og det eneste vinduet i rommet er i grunn bare et firkantet koøye med sprosser. Naturlig lys her vil forbli en fjern drøm.

I tillegg fungere innredningen og dekoret ikke i det hele tatt bak kameraet. Det måtte jo skje før eller siden.

Vi flytter alle pyntegjenstandene en gang i ring, som om vi leker stolleken og tilslutt ser alt ut til å ha fått en plass. Til og med jeg og Sophia.

Et lite øyeblikk, og jeg understreker ordet „lite“ , hadde mine sammensvorne en kjempegod ide. Jeg skal legge meg på gulvet foran kameraet, men ikke nok med det. Det er bedre om jeg tar en planke, i stede for å ligge som et slakt på gulvet. Fiskeøyeobjektivet legger til flere kilo på profilen uansett (jeg håper dere hørte det. Det er fiskeøyeobjektivets skyld alt sammen), så planke vil gjøre underverker. Min reaksjon: not amused!

En bildeserie av en ovn og andre fotomodeller

Foto: Haas&Sohn

Alle bildene er i boks, trappa hold (nesten) og vi er slitne, men fornøyde. Nå kommer arbeidet med å bearbeide alle bildene.

Er dere nysgjerrige på resultatet?

De ferdige bildene vil snart begynne å dukke opp på alle sosiale mediene til Haas og Sohn. Stikk innom for mer.

I tillegg har jeg skrevet mini-historier til bildene, som også vil komme på skjerm snart. Jeg håper de faller i smak.

Fotoshoot Living
Footoshoot Interior design