I iglotelt på Trolltunga arctic dome

Kjapp reiseguide til Trolltunga

Kjapp reiseguide til Trolltunga 1200 857 Parsley of Happiness

Trolltunga er blitt en Instagram-hit, av helt åpenlyse grunner. Bildene du tar på denne turen her, er grunnen til at folk over hele verden har Norge veldig langt oppe på ønskelista over reisemål.

En kjapp reiseguide til:

Trolltunga

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Trolltunga er blitt en Instagram-hit, av helt åpenlyse grunner. Bildene du tar på denne turen her, er grunnen til at folk over hele verden har Norge veldig langt oppe på ønskelista over reisemål.

iglotelt, arctic dome på Trolltunga
Det besten med hele turen, er å kose seg når du kommer frem. Foto: www.ParsleyofHappiness

Hva du kan forvente deg av Trolltunga

Fjell, fjorder, vill og vakker natur i pulserende farger stråler i bakgrunnen av et spektakulært utsiktspunkt. Dette er insta-gull.

Er du alene der? Nei, det er du ikke, aldri. Men reiser du i utkanten av sesongen, er det i hvert fall færre turister enn midt på sommeren. Overnatter du oppe i nærheten av Trolltunga, har du muligheten til å få noen rolige stunder alene med fjellspissen.

Booking.com

Reise hit og tilbake igjen

Til Odda

Du må først komme deg til Odda, på en eller annen måte. Det er ikke flust med offentlige transportmidler, men det går direktebuss fra Bergen, også kan du komme deg fra resten av landet, eks. Trondheim og Oslo med forskjellige buss- og togkombinasjoner. Det vil bare ta litt tid.

Det enkleste og raskeste er bil. Vi kjørte fra Trondheim til Odda på en dag med el-bil og fra Odda til Oslo Gardemoen på en annen. Dette gikk kjempefint. Sammenlignet med resten av Europa er el-bil i Norge det kanskje enkleste, billigste og grønneste transportmiddelet du har.

Trolltunga fjellspiss over vann
Klassikeren! Det er dette bildet vi strever oss opp for. Foto: www.ParsleyofHappiness

Til Trolltunga

Når du er kommet deg til Odda, fører i grunn alle veier til Trolltunga.

Først må du opp til parkeringsplassen P1. Dette gjør du med bil eller shuttle, spør på hotellet du bor. Deretter må du til P2, også dette går med bil eller buss, strekningen er for lang og trang til å gå. Jeg er ikke helt sikker på om dette bare skyldes midlertidig vegarbeid, men når vi var der, var denne veien bare åpen for biltrafikk i små perioder om gangen i ca. 30 – 50 minutters vindu spredt over dagen. Dette endrer seg etter veiarbeidsituasjonen og årstiden.

Den beste og mest aktuelle informasjonen får du vel her: Trolltunga 

Deretter kan det være godt å ta den første stigningen til P3 med shuttlebussen. Også den går bare periodevis, spør før du starter.

Endelig en topp uten parkeringsplass og seilbane

Herifra går det til fots, jeg regner med at dette var innlysende, men ettersom mange topper og andre severdigheter i dag har enten taubane eller asfaltlagt vei helt frem, er det kanskje ikke så dumt å nevne uansett.
Veien opp er godt merket, men først og fremst går du aldri alene, så det er bare å følge de andre som går der. Når dette er sagt, må jeg jo nevne at dette er en lang tur i vill mark, så ta alle forhåndsregler.

I tillegg til Trolltungas hjemmeside har Visit Norway har mye go informasjon du trenger til turen. Rett deg etter den, informasjonen er ikke overforsiktig for dekke over enhver utrenet turist, men absolutt realistisk for at du skal få en fin tur.

Det er kanskje lett å tenke at, med alle turistene som går opp her hvert år, kan det da ikke være så vanskelig, jeg som er ung og/eller sprek greier dette med lukkede øyne. Men hver så snill, ikke vær den «dumme» turisten som ikke tar det lille minimum av forhåndsregler og ender med å sette både deg og redningsmannskap i fare.
Det er en solid tur.

Ha med mye mat, varme, vindtette klær og vann. Med matpauser, fotopauser, do-pauser og andre pauser, er de angitte tidene for ture godt regnet.

Trolltunga Via Ferrata

Fra P2 er den en annen toppers mulighet til å komme opp til Trolltunga, nemelig Via Ferrata, en klatresti nesten hele veien opp. Den kan jeg anbefale på det sterkeste. På denne turen får du både en nydelig spasertur langs vannet, spennende stigning gjennom (men også bratt) vakker bjørkeskog og klatreturen med uslåelig utsikt!

Du kan leie utstyr hos Trolltunga Active og ta turen alene, Eller du booker tur og guide gjennom samme arrangør, så du ikke roter på tid på å finne veien. Som uerfaren klatrestiklatrer og en «sukker» for Glamping-Telt, valgte vi det siste i Kombination med Sunset / Sunrise turen deres.

via ferrata Trolltunga
Et "must" for alle som ikke har høydeskrekk. Foto: www.ParsleyofHappiness
5 inch shorts fra Amundson Sport
Solbriller fra Armani Exchange
Praktisk sun-stick på tur

Odda

Nesten uansett hvordan du velger å erobre Trolltunga på, så må du regne med å små du regne med en overnatting enten før eller etter toppturen. Odda er her det naturlige valget og det er et nok med muligheter.

Trolltunga Hotel
Ingenting er som norskt interiør i Norge Foto: www.ParsleyofHappiness

En super løsning, dersom du liker stilig interiør og har booket en tur med Trolltunga Active.

Dette hotellet er en samarbeidspartner av Trolltunga Active, så her finner informasjonskvelden sted og du kan bestille lunsjpakke for å ha med på turen. Dette er i grunn grunn nok til å velge dette hotellet.

Men i tillegg er det rimelig, rent og pent og har en litt edgy norskt moderne innredning, som gjør oppholdet enda mer spennende.

På Trolltunga

Du kan ta Trolltunga som en dagstur og ikke overnatte der oppe. De fleste gjør det, det er en lang og fin tur, men så absolutt gjennomførbar på en dag. Men hva er gøy med det, liksom? Da har du jobba deg hele veien opp, bare for å ta et bilde å gå ned igjen? Har du tid og mulighet, så bør du prøve å bli over natten, det endrer turen fra fin til magisk.

Mitt motto er «hvorfor løpe, når du kan gå?» Så har jeg mulighet til å overnatte på turen og dele vandringen over to dager, så gjør jeg det.

Trolltunga iglotelt glamping
Room with a view? Foto: ParlseyofHappiness.com

Vi booket vår sunset/sunrise-turen til Trolltunga Active. Mest fordi bildene av dom-teltene på nett var fine. Vi er ganske enkle sånn. Men som kjent et bilde lyver ikke (ganske sikker på at dette uttrykket ikke holder mål i 2023), så denne glamping-varianten av en skogstur leverte!

Nydelige telt, i fin beliggenhet og god mat og snaks. Perfekt løsning, derom du, som oss, ikke har mulighet til å ta med deg alt du måtte trenge av turutstyr.

Det er mulig å sette opp eget telt i markerte soner der oppe. Helt greit dette altså. Men som sagt, for oss var logistikken med å ta med eget campingutstyr bare for komplisert.

Trolltunga Hotel utsikt over vannet
Utsikten fra hotellfrokosten ikke skal være dårligere den, liksom Foto: www.ParsleyofHappiness

FAQ og noen gode tips til slutt

Når er soloppgang / solnedgang på Trolltunga

Dette kommer helt an på sesongen. Men går du rundt St. Hans når dagene er som lengst, Vil du ikke så mye av hverken det ene eller andre. Men det er fin stemning og fint lys på kvelden for det. Først ut i August, vil du ha en fin solnedgang før du legger deg.

Er Trolltunga krevende?

Ja, det er det. Er det umulig - langt i fra! Når jeg så alle som kom seg opp er det virkelig håp for alle. Beregn den tiden som anbefales, ta gode, lange pauser underveis og sjekk værmeldingen før du går, så så får du en fin tur som du kjenner i beina etterpå.

Hvor er Trolltunga

Trolltunga ligger i Vestland fylke ved Hardangerfjorden. Nærmeste tettsted er Odda, herifra kan du ta Shuttle-buss til der hvor fjellturen opp til Trolltunga begynner

Kan du gå Via Ferrataen til Trolltunga uten guide

Ja, det kan du. Du kan leie utstyr fra Trolltunga Active før du legger i vei. Du må selvfølgelig ha nødvendig kunnskaper om hvordan du går en via errata eller klatresti, men har du det kan du gå alene.

vandre, fjelltur utsikt over vannet norgestur
Det er mange utsiktspunkt på turen, så det er nok grunner til å ta pause, hele tiden! Foto: www.ParsleyofHappiness

Male ruter på gulv

Male ruter på gulv 1372 1920 Parsley of Happiness

Du trenger litt maling, mye maskeringstape og ei helg til disposisjon. En steg-for-seg veiledning for å male ruter på gulv! Pusse opp gulvet med mønster: Male ruter på gulvet Denne…

moderne Landhausküche

Den komplette guiden til landlig kjøkken

Den komplette guiden til landlig kjøkken 1080 1350 Parsley of Happiness

Du vet hvordan et landlig kjøkken ser ut? Er du helt sikker? Her er den komplette guiden til landlige kjøkken, og hvorfor landlige kjøkken ikke er så enkelt som et landlig kjøkken.

hjemmelaget pai fra hagen

En historie om hjemmelaget pai fra hagen

En historie om hjemmelaget pai fra hagen 2880 1920 Parsley of Happiness

Rett som det er blir jeg overveldet av motivasjon om å foredle alt som gror i hagen. Som nylig, da jeg bare ”måtte” bake hjemmelaget pai fra hagen

En ode til mamma

En odé til mamma

En odé til mamma 1920 2235 Parsley of Happiness

En odé til mamma – Når du ikke har barn selv, har du derimot mer tid til å betrakte mammaer og hvordan deres verden beveger seg i en bane like en…