Hva gjør vi med alt som ble til overs etter førjulstiden fotoshootritual, som vi også kaller julebakst? Lar vi det ligge der til det går ut på datoen eller lager vi fuglemat av det? Ja, det ver det jeg tenkte, jeg også… lag egen fuglemat
Slik tømmer du skuffer og skap etter jul:
Lag fuglemat selv
Hva gjør vi med alt som ble til overs etter førjulstiden fotoshootritual, som vi også kaller julebakst? Lar vi det ligge der til det går ut på datoen eller lager vi fuglemat av det? Ja, det ver det jeg tenkte, jeg også… Lag fuglemat selv
Åpne kjøleskapet og fortell meg hva du ser. La meg gjette: et standardrepertoar av en kartong melk, ei ketchupflaske fra grillfesten i fjor sommer og noen egg. Eggene er det ikke noe i veien med, men jeg tipper at bak alt dette ligger noen gamle synder fra desember og den tiden vil ville vise fram husmorkunstene og lage julekaker og alt annet som pinterest mener vi bør gjøre før jul.
Noe for kakemonsteret
Om det ble noe av de kakene eller ikke, har ikke jeg noe med. Det er januar nå og foruten produsenter av slankeshakes og treningsstudioer er det ingen som interesserer seg lengre for hvor de kakene ble av.
Vi skal derimot hive oss over restene. Det som føles litt som ”kommer-nok-til-å-gå-ut-på-datoen-før-sommeren-kommer”, er et festmåltid til fuglene i februar.
Myten rundt fulgelmatlobbyen
For rester blir det. Det er utrolig hvordan mengden du trenger til en oppskrift aldri stemmer overens med mengden i pakningen. Oppskriften sier 300 gram mandler, så får du bare kjøpt mandler i poser på 250 gram eller 330 gram. I år hadde jeg en oppskrift hvor det skulle være 3 spiseskjeer delfiafett. Det er vel unødvendig å fortelle at jeg kjøpte alt for mye delfiafett.
Dette kan da bare ikke være tilfeldig. Jeg har en mistanke om at det er en lobby av vinterfugler som står bak, uten at jeg har nærmere bevis.
Jeg føyer meg bare inn i systemet og lager fuglemat. For det trengs. En fugl trenger etter sigende 10 ganger mer næring per kilo kroppsvekt enn oss mennesker.
Mitt spirituelle dyr er en kjøttmeis. Vi har samme innstilling når det gjelder mat.
Så det er vel bare å glemme dette med intervallfasting og innse at mitt spirituelle dyr uten tvil er en kjøttmeis. Vi har i hvertfall samme innstilling når det gjelder mat.
Kan ikke bli enklere en dette, slik gjør du:
Det er nesten litt for enkelt å lage fuglemat til å skrive et lang artikkel av det.
Ha fettet i en kjele og la det smelte over lav varme.
Bland i det tørre til alt er dekket med fett.
Nedenfor finner du en liste med hva som egner seg som fuglemat og hva som ikke egner seg. Dersom skapene dine er helt tomme etter jul, er det bare å gratulere og si at du selvfølgelig kan bruke vanlig kjøpte fuglefrø også.
Det er ikke et riktig forhold mellom fett og fuglefrø. Du kan prøve deg litt fra. Jo mer fett du bruker, desto hvitere blir bollen. Bruker du mindre fett, ser den mer frøete ut, men er også mye mer porøs.
Jeg brukte ca. 100 gram fett til ca. 400 gram frø. Det hold bollene godt sammen.
Dersom du er like utålmodig som meg og du har massen i former mens den ennå er ganske varm, vil mye av fettet flyte nedover i formen. Jeg synes det ser fint ut at bollen er så frøete på toppen, men den holder dermed heller ikke så godt.
Det er som å bake, bare med mye høyere sjanse for at det ser vellykket ut!
Dersom du vil unngå dette, avkjøler du massen litt i kjelen mens du rører en gang i blant. Slik at ikke fettet flyter til bunnen av kjelen. Når massen er rimelig kald, fordeler du den i former. Sett formene kald, slik at størkner mens fettet enda er jevnt fordelt.
Endelig kan du være kreativ
Så kommer vi endelig til den spennende og kreative delen av denne oppgaven, nemlig å forme bollene. Det finnes så mange kjempesøte løsninger, og med bare bitte litt kreativitet, kan du komme på mange, mange flere.
Alle små kopper og skåler passer utmerket. Du kan enten ha massen rundt en tråd når du lager den eller stikke en pinne eller lignende ned i massen, slik at det blir et hull der når bollen er stiv.
Fylle massen i pepperkakeformer ser også kjempesøtt ut. Bare ikke bruk en form med alt for mange små detaljer. Disse vil mest sannsynlig brekke når du løsner ”kaken” fra formen, og det er jo litt synd.
Du kan også bruke former hvor du lar massen bli i formen etter at den er stivnet. For eksempel en halv kokosnøtt, en gammel tekopp, eller du trykker massen inn i en stor kongle. En liten terrakottapotte ser også pent ut.
Det er som å bake, bare med mye høyere sjanse for at det ser vellykket ut!
Hvor?
Helt til slutt litt kort om hvor du henger bollen. Det er avhengig av hvilket fett du bruker, men uansett bør du forsikre deg om at bollen henger på et kaldt sted.
Kokosfett er teoretisk flytende ved romtemperatur.
Ute er det selvfølgelig mye kaldere, men på en mild dag litt sent på vinteren, bør ikke bollen henge rett i solsteiken. Den kan faktisk begynne å smelte.
Det er litt synd og dessuten kan det bli stygge fettflekker på verandagulvet. Vel, bare sånn til ettertanke i disse klimaendringstider.
Det var i grunn alt, ha det gøy da!
Oppskrift på fuglemat
Det er veldig enkelt å lage fuglemat selv. Ha fettet i en kjele og la det smelte over lav varme. Bland i det tørre til alt er dekket med fett. Nedenfor finner du en liste med hva som egner seg som fuglemat og hva som ikke egner seg.
Dette må du ikke mate fuglene med
• Kokosfett • Dyretalg • Vegetabilsk fett • Havregryn • Frokostblandinger uten sukker • Usaltede og Nøtter uten sukker (helst hakket) • Tørket frukt og rosiner • Frø og kjerner (Solsikkekjerner, linfrø, ...) • Usaltet popcorn uten sukker en gang i blant
Dette må du ikke mate fuglene med:
• Frokostblanding med sukker • Salte eller søte nøtter • Rent fett som smør eller margarin • Alt som mygler fort dersom det blir fuktig (f.eks. brød... ) • Alt som forveller mye når det blir fuktig (f.eks. ukokt ris)