moderne Landhausküche

Den komplette guiden til landlig kjøkken

Den komplette guiden til landlig kjøkken 1080 1350 Parsley of Happiness

Men når jeg sier landlig kjøkken, møter jeg stadig på en aldri så liten konflikt. Folk jeg snakker med nikker gjenkjennende, for de vet hva jeg mener når jeg sier landlig kjøkken. Ja, gjør de det? For landlig skal vise seg å være like presist som „pent“ eller „moderne“. Og på samme vis, har de fleste helt ulike ideer for hvordan et landlig kjøkken ser ut.

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Yes! Til høsten får vi endelig et nytt kjøkken. Du, som jeg gleder meg! Egentlig trives jeg godt i deg kjøkkenet vi har nå, men etter flommen i 2013 er kjøkkenet mer shabby enn chick.

Det betyr at jeg bruker utrolig mye tid på, ja du gjettet riktig, kjøkken! Det er så utrolig mange fine kjøkken og løsninger der ute, drømmekjøkkenet finnes i mange forskjellige farger og stiler. Men nå er huset vårt et gammelt hus på landet og jeg vil gjerne opprettholde denne stilen, med veldig mye egne interpretasjoner, selvfølgelig.

Men når jeg sier landlig kjøkken, møter jeg stadig på en aldri så liten konflikt. Folk jeg snakker med nikker gjenkjennende, for de vet hva jeg mener når jeg sier landlig kjøkken. Ja, gjør de det? For landlig skal vise seg å være like presist som „pent“ eller „moderne“. Og på samme vis, har de fleste helt ulike ideer for hvordan et landlig kjøkken ser ut.

Landlig kjøkken er ikke så enkelt som landlig kjøkken

Og det er det en god grunn til. Nesten alle kjøkkenprodusenter har et landlig kjøkken i katalogen, men de synes jeg er litt kjedelige og litt „off-the-mill“. For et landlig kjøkken er ikke så enkelt et landlig kjøkken.

Av den grunn har jeg satt sammen min egen oversikt over ulike kjøkkenstiler med landlig eller tradisjonelt preg. Dette gir forhåpentlig vis litt klarhet i det hele.

Noe som det er viktig å huske på, er at de forskjellige stilretningene ofte blir blandet. Det er i grunn ingenting i veien med det, dette kan gjøre kjøkkenet bare mer individuelt. Men det kan også gå skikkelig galt. Tuvede puter passer ikke så godt til en lett beach-stil. Og elegante kurvstoler kan se litt feilplassert ut i et engelsk kjøkken.

 

Mitt tipp er å ikke blande de helt typiske kjennetegnene til de ulike stilene. Da er det bedre å blande inn helt personlige gjenstander eller elementer fra helt andre stiler. Moderne kunst ser kjempestilig ut i et beach-kjøkken. Og det er en kjent sak at chalet-stilen og industristilen er gode venner.

Fransk landlig kjøkken

Her er en variant med minre blomster med likevel oh la la! @vivietmargot

French Country

French Country har mye til felles med shabby chick-stilen. Det er lyst og feminint og kan gjerne se litt slitt og brukt ut. Malt treverk i kalkfarger eller lasur gir en følelse av å være i Provence. Her ser du ofte trebjelker i taket og antikke og rustikke detaljer. Franskmenn elsker sine overdådige tapeter, men på kjøkkenet ser du de ikke så ofte. Her finner du heller murveger eller vegger med steinplater. Stoffer og dekor med små blomster som for eksempel lavendel er en innertier her. Det franske kjøkkenet passer perfekt dersom du har et kjøkken med lav takhøyde. Det gjør det bare koseligere.

Kjennetegn: Masse struktur på frontene, tykke stoffer og deko med motiver fra det hjemmelige landbruket, slik som dyr, frukt og grønnsaker og blomster.

Materialer: Støpjern, stein og treverk.

Landlig kjøkken i skandinavisk stil

Skandinavisk hygge starter på kjøkkenet Foto: Norema.no

Skandinavische Landhausküche

Dette er den stilen som vi vel kjenner til best og det er lov å tenke IKEA her. Skapdørene har det velkjente sporet og kan gjerne ha andre farger enn hvitt, så lenge fargen er naturlig. Skandinavisk dekor har ofte et mer moderne, sammenlignet med de andre stilene, med rette linjer og enkelt design. Det er materialene i kjøkkeninnredningen, tak og vegger som gjør kjøkkenet landlig.

Kjennetegn: Tjukk kjøkkenbenk i treverk, trepanel på veggene, enkle møbler. Ofte brukes enkeltstående møbler og hyller i stedet for overskap.

Materialer: Mye treverk

Engelsk landlig kjøkken med shakerskapdører

Det er vilde tilstander på det engelske kjøkkenet, men oh so pretty Foto: cranstonehouse

English Country

Englische Landhausküche

Det engelske kjøkkenet er mer praktisk og rettlinjet enn det franske. Her finner du motiver fra jagd og utmark. Tenk en fasan på tallerkenen eller flisene. Dette kjøkkenet har ofte en fyldig farge.Englenderne elsker serviset sitt, og dette blir ofte plassert på stell i åpne reoler eller i vitrineskap med glass.

Kjennetegn: Stor trivelig komfyr, ofte bygd inn i en nisje.

Materialer: Treverk, solid service i keramikk i hvitt

Kremfarget landlig kjøkken

Det tradisjonelle shaker-kjøkkenet er veldig enkelt og helt fritt for pynt, men ofte blir skapdørene kombinert med andre stiler. Foto: poconomountaincottage

Shaker-Stil Küche

Shakerstilen stammer fra en amerikansk frikirke fra 1800-tallet. Den er kjent for sin enkle og asketiske livsstil. Dette høres jo ikke ut som det beste utgangspunktet for pent interiør, men det fungerer bare så utrolig godt. Du får interiør i shakerstil til hele huset, men det er spesielt de karakteristiske kjøkkenfrontene vi tenker på her. En bred rettlinjet ramme og et helt enkelt speil inni, helt fritt for dilldall. Det «riktige» shakerkjøkkenet har lite eller ikke noe dekor i det heletatt og sittemøblene er redusert til enkle trekrakker.  Men… i dag ser du ofte frontene kombinert med de andre stilene og det er lite igjen av dette «riktige» kjøkkenet. Men frontene er nydelige nesten overalt, så det er helt greit.

Kjennetegn: Klassiske skapdører med bred, rettlinjet ramme og enkel speil.

Materialer: Tre

Landlig kjøkken i beach-stil coastal boho

Dette beach-kjøkkenet er nesten litt for moderne til å være landlig, men stilen er ikke til å overse. Foto: shalls_coastal_palm_house

Beach / Coastal

Hva har strand med landlig å gjøre? Vel med mindre du har en gård ved kysten, er det vel ikke så mye. Men dette er også en litt rustikal stil og passer ikke så godt i en leilighet i midtbyen, så den bør være med på listen. Skapdørene spiller her mindre rolle, så lenge de er i en kjølig hvitfarge. Denne fargen kan godt strekke seg over både tak og vegger, dersom du trenger mye lys. Ellers blandes de med andre kjølige strandfarger som turkis, lysblå, marineblå eller greige (gråbeige)og for eksempel korall. Stilen er lett og lite jålete. Kopper i ulik stil henger på kroker ved kaffemaskinen, gjerne åpne reoler i stedefor overskap og litt fra hvert stell, gjør stilen bare triveligere.

Kjennetegn: Lyse farger og store vinduer. Lysegrått treverk, fliser eller slitte, malte treplanker på gulvene, tross alt er gulvet dekket med sand som noen har trukket med seg fra stranden.

Materialer: Kurv, siv, drivved, perlemor

Hyttekjøkken eller landlig kjøkken grovt, ubehandlet treverk

Det er nesten ikke mulig å gjøre det sjarmerende enn dette her Foto: uniquehomestays.com

Hütte / Chalet / Cabin

Kjært barn har mange navn. Denne stilen er vi kjent med og det er ingenting i veien med å bruke «hyttekjøkken» i vanlige hus. Jeg skriver «hyttekjøkken i «»-tegn, for det er noen forskjeller da. Her tenker vi Aspen eller Kitzbühl, som om kjøkkenet står i et skiterreng eller at kuene er på beite rett utafor vinduet. Denne stilen har hatt et aldri så lite come-back de siste 5-10 årene og de moderne rettlinjet og jevne overflatene hører nesten til og har mange elementer som vi kjenner igjen fra industristilen. Også her er det mye treverk, men denne gangen skal det være tykt, solid, mørkt og ubehandlet. Dekor spiller en liten rolle, hovedsaken er at det er varmt, når det er vinter ute.

Kjennetegn: Møbler og eller kjøkkenbenk av tykt treverk. Vedovn i nærheten av der du sitter. Lite dekordetaljer.

Materialer: Gammelt treverk, metall, tuvede stoffer.

Amerikansk landlig kjøkken new England hvitt kjøkken høy stor takhøyde

New England, Transitional eller kanskje Hampton? Også denne stilen har mange navn, men ett har de til feller, det må være stort! Foto: VanderHorn Architects

American Transitional

Mange vil kanskje kalle denne stilen for amerikansk kjøkken, men vi grer jo heller ikke alle europeiske kjøkken over samme kam heller. Stilen er den minst landlige, men med så mye struktur og detaljer er den ikke moderne heller, så vi tar den med på listen.

 

Et lite OBS: Denne stilen passer, som så mye annet som kommer fra Amerika, best for store kjøkken. Ideelt sett med dør ut til en stor hage på landet, og vips har vi et landlig kjøkken. Stilen er en mellomting mellom tradisjonelle kjøkken og moderne. Derfor navnet. Skapdørene er ofte i shakerstil, mens fargene er lette og lyse som beachstilen. Men denne stilen er mye mer elegant og solid enn beachstilen.

Kjennetegn: Stor (og da mener jeg stor) kjøkkenøy, ofte med oppvaskkum og eller kokeplater, kjøkkenbenk i marmor, overskap helt opp til taket med taklist.

Materialer: malt treverk, trehvitt treverk, marmor, krom eller børstet nikkel.

Amerikansk landlig kjøkken

Trepanel, sittebenk ved vinduet og treskilt med skrift. Her er alt du trenger til et amerikansk farmhouse-kjøkken Foto: fairytalefarmhouse

American Farmhouse

American Farmhouse

Med dette navnet, er det i hvertfall ingen tvil om at det dreier seg om et landlig kjøkken, og bildene bare understreker dette. Stilen er lett og lys som det franske kjøkkenet, men her legges det mer vekt på hygge enn på det praktiske. Ofte blir kjøkkenbenken avbrutt foran vinduet av en lavere sittebenk og veggene er dekket med hvitt trepanel på tvers. Sammenlignet med Europa, har USA en kort historie, men i dette kjøkkenet blir alt som minner om gammelt vist fram.

Merkmale: Eggeskall og kremfarget treverk, treskilt med ord eller sitat, mye dekor, en egen kaffe/frokostbenk

Materialien: malt treverk, ubehandelt treverk, emalje og sink

Pin oss på Pinterest: