Murvegg teglstein teglsteinsvegg Trine Saurstroe Parsley of Happiness

Gjør-det-selv-guide: Autentisk murvegg med teglstein

Gjør-det-selv-guide: Autentisk murvegg med teglstein 900 1200 Parsley of Happiness

Gjør-det-selv-guide for både flislegging og fuger:

Autentisk murvegg med teglstein

Legge teglstein er egentlig akkurat som å legge vanlige fliser, bortsett fra at det også helt annerledes enn å legge vanlige fliser. Bare ta det med ro, dette greier vi. Jeg viser deg hvordan du legger teglstein til en kjempeautentisk murvegg

Teglstein er mye mer enn industristilen

Det er lenge siden vi trodde at den eneste veien til en rustikal, gammel mursteinsvegg, var å bo i et eldgammelt hus og finne en fin murveg “bak” gjemt bak en ny vegg.

Det er det jo ingen som trenger å gjøre lengre. Industristilen, som lidenskapelig feirer gamle mursteinsvegger har gitt oss nye muligheter. Stilen har kanskje nådd sitt høydepunkt for denne for gang, men en sliten murvegg kan fremdeles transportere et rom fra helt ok til kjempesexy i rekordfart, uansett hvilken stil du ønsker.

legge murstein fliser murvegg
Dersom teglsteinene er skikkelig værbitte, tillatter de at det er noen skeivheter her og der. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Mer om strukturerte vegger

Dette en et nytt bidrag til serien min om strukturerte vegger. Leiligheten jeg holder på med nå er midt i byen og har store, fine, nesten kvadratiske rom å jobbe med. Men med glattpussede vegger og kommunegrå aluminiumvinduer, er rommene likevel blottet for sexappeal.

Kanskje litt rart ettersom leiligheten er nesten ny, men så slettes ikke uvanlig. Mange nye hus og leiligheter har store, flotte rom, men som ender opp helt uten personlighet, og til slutt vanskelig blir å innrede.

Nå vil jeg ikke si at alle hus med glatte vegger og aluminiumsvinduer er virker livløse. Men jeg blir ofte vist en stor stue med dyre og matchende møbler og dekor, fulgt med spørsmålet, hva mangler her? Da er det ofte dette som er problemet.

Da er det litt vanskelig å svare «sjel», dessuten vil det ikke hjelpe den spørrende mye. Men poenget mitt er at ofte kan litt struktur føre deg langt på vei.

Det er det jo ingen som trenger å gjøre lengre. Industristilen, som lidenskapelig feirer gamle mursteinsvegger har gitt oss nye muligheter. Stilen har kanskje nådd sitt høydepunkt for denne for gang, men en sliten murvegg kan fremdeles transportere et rom fra helt ok til kjempesexy i rekordfart, uansett hvilken stil du ønsker.

legge teglstein fliser DIY
Her har jeg bare lagt brystpanel så og si. Det er litt finpuss igjen enda, men det begynner å ta form. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Noen ganger er teglsstein det riktige valget

Det er det jeg har gjort flere steder i denne leiligheten også. Her i den gamle delen av byen er det uansett nesten mer naturlig med murvegger og synlig konstruksjon, enn helt rette linjer.

Jeg hadde gamle teglsteinsfliser liggende, så det ble det jeg gjorde.

Fremgangsmåten er i og for seg lik den som ved «vanlige» fliser. Men det er et par forskjeller, som jeg egentlig ble klar over underveis.

legge teglstein fliser
Skal du legge flisene rundt et utvendig hjørne, bør du finne en leverandør som også fører hjørnesteiner. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Hvordan legge teglstein

For ikke å holde spenningen unødvendig lenge, starter jeg med å liste opp likhetene og forskjellene mellom mursteinsfliser og vanlige fliser. Har du lagt flis før, er dette sannsynligvis nok til at du kan greie deg på egenhånd etter dette. Er du fremdeles litt usikker, for du all den informasjonen du trenger å vite videre i artikkelen.

Likheter:

Lim:

Du bruker samme lim for for teglstein som for vanlige flisere. Men du kan også bruke hurtigmørtel eller til og med montasjelim.

Teknikk:

Om du legger vanlige fliser eller teglstein er selve teknikken, den samme. Påfør flislim med tannsparkel og fest flisen til veggen.

 

Forskjeller:

Leggemønster:

Vanlige fliser legger du som regel kant-i-kant, men det er egntlig opp til deg hvordan du vil legge flisene. Da intensjonen med teglsteinsfliser er at det skal se ut som en mursteinsvegg, vil du i 97% (holder igjen 3% for eventuelle unntak jeg ikke kommer på akkurat nå) av tilfellene legge i flisene forbandt, nærmere sagt halvsteinsløperforband eller for oss amatører: mursteinsmønster. Du bør bruke T-kryss i stede for fugekryss

Fuger:

I de siste årene er det blitt veldig poppis å redusere fugene til et minimum, helt greit det. Men du kan i grunn la fugene være så brede eller smale som du vil.
Med teglstein vil du at det skal se ut som en murvegg, altså bør fugene være sånn ca. 1 cm. Dette er egentlig veldig mye sammenlignet med normalen for «vanlige» fliser, men dette mest naturlig ut.

legge teglstein fliser Trine Saurstroe www.Parsleyof Happiness.com
Det er litt søl mens det står på, men ikke mist motet av den grunn. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Noe å tenke på før du begynner:
Hvor autentisk skal murveggen din se ut?

Teglstein er ikke flate:

Nå har vi gjort rede for leggemønster og fuger slik at veggen ser så realistisk ut som mulig. Det som gjenstår da er den riktige 3D effekten, dersom dette er aktuelt.

Det jeg mener er at en mustein ikke er flat som fliser, men er egentlig enn kube.

Dette betyr følgende: For det første vil du at mursteinsveggen skal gå rundt et hjørne, trenger du hjørnesteiner, det vil si fliser med en fremside og et sidestykke. Ikke alle produsenter lager hjørnestykker, så dette bør du kanskje sjekke på forhånd. (OBS: dette er ikke relevant om hjørnet går utover, og ikke for vanlige hjørner mellom to vegger i et rom)

Du kan prøve å løse dette med en vinkelsliper og jæring mellom to fliser, men da er dine vinkelslipeferdigheter mye bedre enn minde. Eller du kan bare gi blaffen i det hele og legge flate fliser rundt hjørnet. Dette vil da ikke se helt ut som en ekte mursteinsvegg. Men hvorfor stresse unødvendig?

Så fugene er ikke flate heller

For det andre oppstår mursteinsvegger ved at mursteiner legges oppå hverandre med et lag sement i mellom som lim. Av forskjellige grunner vil ikke sementen rekke helt til mursteinskanten.
Fliser legges, deretter fuges og fugemassen utgjør en glatt overflate med flisene. Denne glatte overflaten er ikke helt autentisk murvegg. Det vil være en godt synlig rille mellom to mursteiner. Dette betyr at når du fuger mursteinsfliser, skal fugene være mye mer innskytte enn ver normale fliser, dersom du vil at veggen skal se mest mulig autentisk ut.

En stålbørste gjør underverker for fugene til slutt.
Jeg er ikke glad i å bruke for mye plast, men en sånn kan virkelig gjøre jobben litt enklere.
legge teglstein fliser verktøy gjør det selv
En lite palle gjør jobben som arbeidsbenk, når du ikke har verksted. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Hva du trenger:

Material

Fliser / teglstein

Disse får du helst kjøpt i en flisebutikk eller i et byggvarehus. Som sagt forklart ovenfor, dersom du skal legge flisene rundt en kant, bør du velge fliser som også har tilgjengelig kantfliser

Fuge-t eller avstandsstykker

Du finner ofte dette under fugekryss, men her blir det jo ikke et kryss mellom flisene, så du trenger en «T» eller et annet avstandstykke. Stykker på 1 cm passer godt til mursteinsvegg.

Trenger du avstandsstykker? Ja, det gjør jobben så mye enklere. Som navnet tilsier, får du da samme avstand overalt. I tillegg er mursteinsfliser ganske tunge, så de har en tendens til å sige litt før limet tørker, dersom du ikke har avstandsstykker.

Du kan bruke andre hjelpemidler også. Første gangen jeg la mursteinsvegg hadde jeg glemt å få tak i fuge-ter først. Jeg brukte noen lister jeg hadde liggende. Problemet med alternativer til fuge-T-er er at du trenger mange. Du må la stykkene være helt til flislimet er helt tørket. Det er utrolig hvor lenge flisene kan sige, etter at du har lagt de. Dersom du bruker stykker som må fjernes etterpå, må du passe godt på at du ikke murer stykkene inne. Jo mer gamledagse og autentiske mursteinsflisene er, desto mer ruglete overflate har de. Det kan fort skje at de «biter» seg fast i avstandsstykkene, slik at du ikke får de ut, eller at flisene løsner i det du tar de ut.

Fuge-T-er blir inne i veggen og dekkes til av fugemassen. Sparer deg altså mye tide og bry.

Flislim

Bare gå til et byggvarehus og slå deg løs. Du trenger det «enkleste» limet, som ikke skal kunne noe annet enn å klistre. Hva fliser anngår, teller teglstein som små fliser. Så med mindre du skal legge flisene på badet, kan du nesten ikke ta feil type lim her..

Har du bare et lite prosjekt, kan det være greit å kjøpe ferdigblandet lim. Det er selvfølgelig dyrere i lengden, men det går fortere, det blir litt mindre søl også trenger du ikke å tenke på blandeforhold og sånn.

Jeg har også brukt vanlig montasjelim. Dette er den enkleste måten, men også den dyreste, for det går mange kartusjer på en vegg. Dessuten må du være helt slikker på at flisene og limet tåler hverandre. Fliser, spesielt teglstein, krever ganske mye fuktighet i limet for å sitte ordentlig. Jeg vil bare anbefale montasjelim i nødstilfeller, eller du bare har en håndfull fliser som skal monteres.

Fugemasse

Bruker du vanlig fugemasse, bør du bruke en som har fugebredde på 10 mm helst mer. Har du for fin fugemasse, vil den renne ut av fugene, før den tørker.
Jeg brukte helt vanlig sementblanding til en av veggene. Ideen er jo at det skal se ut som en musteinsvegg, og mursteinsvegger er ikke bygget med fin fugemasse, men solid sement. Det var dette jeg hadde liggende og resultatet ble fint.

teglsteinsvegg legge fliser selv
Pass på å beskytte gulvet godt med et teppe eller presenning. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Verktøy:

Vinkelsliper

Problemet med mursteinsleggemønster, er at uansett hvordan du vrir og vender på det, må kutte flisene minst annen hver rekke. Mursteinsfliser er ofte mer prosøse enn f.eks. keramikkfliser, men en vinkelsliper er grei å ha.

Vater

Selv om du bruker fuge-T-er, må du kontrollere at du ikke får slagslide etter en stund. En vater er alltid greit å ha innen rekkevidde.

Murersnor

Dette er mitt nye «superverktøy», om du kan kalle den et verktøy. En murersnor er bare så praktisk, selvfølgelig greier du deg også med water og målestokk eller andre måleverktøy, men ingenting er så enkelt som å spenne en snor mellom to punkter.

Bøtte for å blande flislim og fugemasse:

En gammel vaskebøtte er helt greit. Malerspann eller andre bøtter som kan gjøres helt rene etter at de er brukt, er supert her. Har du plass bør du samle på disse, det er utrolig hvor praktiske de er, den dagen du trenger de.

Murerskje

Murerskjeen brukes til alt. Du kan bruke den til å blande/røre limet og fugemassen med (dersom du ikke bruker bormaskin og rørestav). Du bruker den til å ta massen ut av bøtta og enten på flisene, veggen eller fugesprøyta. En murerskje er liksom poteten innenfor alt murer- og flisleggingsarbeid.

Tannsparkel

Denne kan føles litt overflødig og bare for proffer, men du får best og jevnest fordeling av limet med en slik sparkel. Så dersom, du ikke har et superstrengt budsjett, bør du unne deg en sånn.

Fugesprøyte og/eller plastikkpose

Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort uten fugesprøyten. Når du legger vanlige fliser, smører du fugemassen over hele flaten til fugemassen har lagt seg godt inni alle fugene. Deretter vasker du av overflødig masse og rengjør flisene. Jeg synes dette ble litt for grovt for disse flisene, dessuten var jeg redd for at jeg ikke fikk mursteinene rene etterpå, de er tross alt veldig porøse.
Det er mulig at proffer gjør dette med en murerskje, men det ble for mye søl for meg.

En sånn fugesprøyte fungerer akkurat som du tror den vil fungere. Du fyller den med fugemasse og sprøyter inn i fugene. Det er hardt arbeid, men da sparer du deg turen til treningsstudiuet den uka.

Du kan også bruke en plastikpose, tenk kremsprøytepose når du baker. Det fungerer på helt samme måte. Du tar en solid plastikkpose, klipper av hjørnet i ønsket størrelse.

Gammel malekost

Her går vi kanskje over til mine personlige metoder. Du sprøyter fugemassen inn i fugene, deretter trykker du inn massen med fingeren om nødvendig. Deretter bruker du en fuktig malekost til å glatte over fugene og passe på at de klistrer seg godt oppe og nede mellom flisene, slik at du ikke får hull. Dette høres kanskje litt rart ut, men så fort du begynner, skjønner du hva jeg mener.

Busta på kosten må være sånn nogen lunde bløt, men det trenger ikke å være en ny kost. En gammel kost som ikke er helt topp lengre, egner seg perfekt.

Stålbørste

Også dette er vel min personlige teknikk, men ble veldig fornøy med resultatet. Etter at fugemassen har fått tørket litt til den er fast, men ikke helt tørr og hard, brukte jeg en stålbørste over fugene.

Dette har to mål: 1. Børste vegg fugemassesøl på flisene. 2. Børste bort fugemassen for å få rene, synlige kanter rundt flisene, og at fuge massen sitter litt inni flisene.

Igjen, tenk gammeldags murvegg. Du har teglstein, et lag med sement, deretter teglstein. Det er unaturlig at fugene går kant-i-kant med fugemassen. Det er også unaturlig at det ser ut som om sementlaget kom etter mursteinen oppå.

En runde med en stålbørste til slutt, gir en perfekt simulering av en ekte murvegg.

En kopp vann og en fuktig klut

Jeg skjønner at du ikke trenger dette med teskje. Men jeg nevner det allikevel. Oppi alle forberedelsene og lysten til å komme i gang, er det lett og glemme. Da står du der med hendene fulle og i desperat behov for en klut og litt vann. Se deg advart.

legge teglstein fliser
Jeg ble da venn med vinkelsliperen til slutt også. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Legge flisene

Vi setter i gang, som sagt fremgangsmåten er ganske enkelt fra her.

1.

Se til at du har alt verktøyet innen rekkevidde og har god plass. Vær oppmerksom på at teglstein støver no inni … når du kutter de. Har du mulighet, bør du vurdere å gjøre dette utendørs. Hvis ikke bør du lukke alle dører til andre rom, tømme rommet helt for møbler og ting. Du kan la møbler av tre, metall og plasstik som er lette å vaske, bli stående. Jeg vasket rødt støv i ukevis etterpå.

2.

Legg et lag med plast på gulvet under veggen du skal arbeide med. En delt svartsekk i lengden er nok, men dette vil spare deg mye arbeid etterpå og du beskytter gulvet. Du trenger den til du er helt ferdig.

3.

Bland limet som oppgitt på pakken.

4.

Start nederst på veggen og arbeid deg oppover. Skal du legge flisene rundt et hjørne, bør du begynne med hjørnet og arbeide deg utover.

5.

Min erfaring er at du trenger som regel mindre lim på flisene enn du tror. Pass heller på at du har lim på så stor andel av flaten som mulig.

6.

Plasser en fuge-t etter hver teglstein, slik at du får riktig avstand mellom steinene. Fortsett rekkevis nedenfra og oppover. Dersom du ikke bruker vater på hver eneste flis, bør du senest sjekke hver tredje rad, kontrollere hele bredden med water og/eller murersnor at du er på rett kjøl.
Som regel har du ikke rukket å komme veldig skeivt ut etter tre rader, men om du skulle ha litt slagside, bør du rette opp dette i neste rad.

legge teglstein fliser fuger fugemasse
Når teglsteinen er skikkelig gammeldags, har de hverken rette sider eller er lik store. Da er det viktig å være fleksibel med avstanden, slik at du får et naturlig resultat. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Fuge teglsteins fliser

7.

Jeg la fugene dagen etter at jeg la flisene. Dette gikk helt greit, men noen proffer anbefaler å vente både to og tre dager. Poenget er at flisene bør sitte helt fast før du begynner. Du vil ikke at flisene skal løsne når du fuger.

8.

Bland fugemassen som angitt på pakken.

9.

Som sagt jeg anbefaler å bruke en fugesprøyte eller ihvertfall en plastikpose til fugene. Jeg har ikke prøvd den tradisjonelle fugemetoden på mursteinsfliser, d.v.s. smøre fugemassen over hele flisveggen og jobbe fugemassen inn i alle fugene, for deretter å vaske av overflødig masse. Det er mulig dette går like greit, men jeg var redd dette ville bli mye søl både på flisene og alt rundt.

Med en sprøytepose eller fugesprøyte sprøyter du fugemassen inn i fugene. Det fungerer akkurat slik du tror det gjør. Sprøyt massen inn i fugene mellom mursteinsflisene.

fuger fugemasse teglstein mursteinsfliser
Fugesprøyten ble en livredder for meg. Foto: www.ParsleyofHappiness.com
10.

La fugemassen hvile et par minutter. Fortsett et par rekker og etter en stund går du tilbake der du begynte. Trykk fugemassen inn i fugene med fingeren om nødvendig og smør med malekosten. Vannet på kosten vil klistre fugemassen til teglsteinen oppe og nede, dersom det har blitt en glippe her. Dessuten vil det gi fugemassen en fin naturlig overflate.

11.

La veggen hvile igjen en time eller to. Fugene skal være faste men ikke helt tørre. Puss kantene på flisene med stålbørsten. Slik at de siste par milimeterne av flisene henger fritt. Dette gjør at murveggen din ser mer autentisk ut. Børst også av evt. fugemasse som sitte på flisene. Dette vil drysse fælt, så pass på at du fremdeles har plastik under. Men det skal bare drysse, beveger du hele fugemassen, må du vente litt lengre.

12.

Etter et par uker, er det greit å forsegle/impregnere veggen. Har du riktige teglstein, har disse åpne porer, og vil trekke til seg fuktighet. Dette kan lettere føre til skjolder eller flekker. Jeg synes også at flisene drøsser mindre når de er forseglet.

Dette er en enkel job, det er som å male med vann. Impregneringen er veldig tyntflytende og du bruker en stor malekost til å stryke væsken på flisveggen.

Du får kjøpt impregnering eller forsegling i de fleste bygvarehus.

fuger fliser teglstein
Med en fuktig malekost får du de fineste brede fugene. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Sett i gang

Da er det bare å sette i gang, finn en vegg og gjør den til den fineste murveggen du noen gang har hatt.

murvegg teglstein gjør det selv innredningsideer industristil
En kunne nesten tro at dette faktisk er en gammel murvegg. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Førjulstiden flyr (og jeg flyr etter)

Førjulstiden flyr (og jeg flyr etter) 1200 1366 Parsley of Happiness

Førjulstiden er ikke den samme uten store menneskemengder,  julesanger på repeat, en julebelysning som alene sørger for global warming 6 uker i året og hvor stressnivået er på høyde med…

Juletre i hvitt uklar

Juletreduellen: Ekte eller kunstig juletre

Juletreduellen: Ekte eller kunstig juletre 1000 1497 Parsley of Happiness

Ekte eller kunstig juletre? Det er spørsmålet som kan føre til en svært kjølig og anspent adventstid de mest harmoniske familier.

Januarsalget julepynt

Dette kan du trygt kjøpe på januarsalget

Dette kan du trygt kjøpe på januarsalget 1200 801 Parsley of Happiness

Gjør noen kupp i januar: Dette kjøper du på januarsalget Tilbudene kommer inn fra alle kanter, den ene restvaren etter den andre, bare skrot. Men det er et par ting…

kreativ innpakning av gaver

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu 1280 1920 Parsley of Happiness

Vi elsker julegaver! Og det eneste som er bedre enn julegaver, er julegaver i bærekraftig julepapir. Så fint at selv den mest flittige nissen blir sjalu.