kreativ innpakning av gaver

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu 1280 1920 Parsley of Happiness

– Å nei! Gavene er ikke viktigste, det handler om familien, tradisjonene og barna…  Og alle vet at dette er en løgn, vi elsker gaver! Og det eneste som er bedre enn julegaver, er julegaver i bærekraftig julepapir.

Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu:

Bærekraftig julepapir


ersom noen spør, så er det politisk korrekte svaret:

– Å nei! Gavene er ikke viktigste, det handler om familien, tradisjonene og barna…

Og alle vet at dette er en løgn, vi elsker gaver! Og det eneste som er bedre enn julegaver, er julegaver i bærekraftig julepapir.

Detail Sløyfe bærekraftig julepapir gaver
Men en sløyfe og/eller en liten grankvist kommer du langt. Foto: ParsleyofHappiness.com

Nå hører jo gleden ved å gi også med her da. Den følelsen når du har funnet den perfekte gaven! Da er det bare å pakke den pent inn og vente på jul. Men mengden av julepapir på julaften har mye til felles med et snøras midt i stua.

Også dette evige spørsmålet, hvordan kaste julepapir?

Svaret er forøvrig som regel restavfall, det blanke glanspapiret kan hverken brennes eller resirkuleres. Med mindre du følger mine tips da, da ser situasjonen helt annerledes ut.

Det er nemlig enklere enn du tror å bruke bærekraftig julepapir og ettersom du har det meste hjemme allerede, er det nok også den billigste og raskeste løsningen.

Bærekraftig gavepapir - alternativt julepapir
Ok, så er sløyfebåndet nytt, men resten er resirk. Det hele er kjempeenkelt. Foto: ParsleyofHappiness.com

Dette trenger du til et mer bærekraftig julepapir?

Så snart du har vent deg på tanken, vil nok ideene til bærekraftig julepapir komme av seg selv. Det vil si, du må nok kvitte deg med forestillingen at julepapiret skal være papir. Bortsett fra det, burde det være en enkel sak.

 

Bærekraftig julepapir kan du etter min erfaring dele inn i to kategorier:

Foto: www.parsleyofhappiness.com
1: Gi bort innpakningen

Her er gavepapiret en del av gaven. Slik sløser du ikke med unødvendig med papir og alt du gir bort er en gave. Og ikke minst har gaven et helt personlig preg.

2: Søppel som gavepapir

Ok, jeg merket det selv. Når du beskriver det slik, høres ikke ideen så god ut lengre. Det er vel bedre å si upcylet julepapir. Det vil si, du bruker noe som egentlig skulle ha gått rett i søpla eller på gjenbrukstorget, og gir det en revival som gavepapir. Men ikke gi meg opp enda, jeg forklarer det mer nærmere senere, for det høres fremdeles ikke som noen stellar idè.

spring24
Bærekraftig julepapir kreativ innpakning av gaver
Skjerf og store pakker passer som hånd i hanske, eller gave i skjerf. Foto: ParsleyofHappiness.com

Gi bort julepapiret

Helt enkelt, her pakker du inn gaven med en del av gaven. Det må være noe som du kan gjemme resten av gaven oppi eller dekke til resten av gaven med.

Skjerf

Skjerf fungerer alltid som gave, alle trenger et skjerf. Men dersom du ønsker å gi bort noe mer, bruker du skjerfet som innpakningspapir. Jo tynnere skjerfet er eller jo bedre størrelsen på skjerfet passer sammen med størrelsen på resten av gaven, desto enklere blir det. Ellers kan det bli litt bulkete. Brettene nekter kategorisk å legge seg flate, men stryker du skjerfet godt før du begynner, så blir det til slutt.

Dersom du ikke får det til å holde, er knappenåler den beste løsningen. Men du bør kanskje si det, til den som pakker opp gaven først.

Ved små pakker er det kanskje bedre om du pakker de inn som et sukkertøy/smellert (smellert, kransekake – skjønner du hva jeg mener?!?!? ) og ruller inn gaven med skjerfet og har et bånd på hver side.

Glatte fine sløyfebånd
Ha rettetanga klar når du pakker inn julegaver. Det lønner seg. Foto: ParsleyofHappiness.com

Når det gjelder sløyfebånd, disse kan du bruke om igjen år etter år. Dersom det har en noenlunde kvalitet, er det bare å stryke det så blir det så godt som nytt. Bare prøv deg litt frem med varmen, syntetiske og bånd av plastikk kan smelte.

Ett supertipp:

Enda enklere er det å bruke rettetangen. Du trekker båndet som en hårlokk igjennom tanga, og før du vet ordet av det er båndet som tatt rett ut av pakken.

Dessuten kan du bruke rettetangen til å forme sløyfene etter at du har pakket inn gaven. Slik at båndet bøyer seg, som på bildet i en katalog, i helt riktig retning. Tro meg, det gjør slike bånd ALDRI av seg selv!

Julugave og julehus
Foto: www.parsleyofhappiness.com

Kopphåndkle

Alle som har et kjøkken trenger et kopphåndkle! Dessuten er det så mye mer praktisk en papir som kastes etter en gangs bruk.
Men det må ikke nødvendigvis være et kopphåndkle heller da, et vanlig håndkle, en stoffserviett, en duk, ja til og med et putevar kan gjøre jobben som julepapir.

Bare ta det som passer best til størrelsen på pakken og noe som mottakeren av gaven trenger mest. (Jeg fatter ikke at jeg nettopp faktisk skrev noe så innlysende..)

Dersom ikke tapen holder, (nei, ducktape eller superlim er ikke løsningen på alt), kan du bruke stoppenåler. Det gir bare litt ekstra spenning på julaften og samtidig er det en test på om det er på tide å rydde bort juleaquaviten.

general
Rustic christmaspresent bærekraftig julepapir
En som har en hage eller balkong er alltid glad for en fin blomsterpotte. Foto: www.parsleyofhappiness.com

Blomsterpotte

Dette er noe for den hageglade, men i grunn kan du bruke alt som er hult inni. Her er det også bare fantasien som holder deg tilbake. Dersom du ikke bruker søppel, sånn som blikkboksen, (jeg forklarer senere, jeg lover!!!), er forpakningen en del av gaven. Det kan være blomsterpotte til den hageglade, bakebolle til en som er glad i å bake, thermos til den som liker å gå på tur, syskrin til … jeg regner med du skjønner tegninga nå.

Avispapir som bærekraftig julepapir
Avispapir kan egentlig brukes til alt mulig. Foto: www.parsleyofhappiness.com

Upcycling som julepapir

Det blir vel ikke mer bærekraftig enn å gi noe gammelt en ny sjanse.

Avispapir og annet (gammelt) papir

Dette er en klassiker. De fleste av oss har gammelt avispapir liggende hjemme. Dette er jo per definisjon også papir, men sammenlignet med julepapir, består avispapir allerede i stor grad av resirkulert papir. Dessuten er avispapiret rent og har hverken lim eller er skinnende, som gjør vanlig gavepapir mindre eller uegnet for resirkulering.

Men pass på litt, ikke alle aviser og sider egner seg som gaveinnpakning. Hvem ønsker vel å få en gave med Donald Trump glisende mot seg på julaften? Ingen, faktisk! Eller med en fet overskrift om et bankran eller en uheldig bryst-op? Det er noe med dette og julestemning som ikke helt går hånd i hånd liksom. Så velg heller en side med bare tekst ( det er det ingen som leser), en fin reklame eller tittelen på avisen i en fin skrifttype.

Heller ikke her må du holde deg bare til avispapir. De fleste av oss handler på nett, nå før jul, litt mer enn ellers. Ofte inneholder disse eskene knøvlet papir for å beskytte innholdet. Dette er perfekt som julepapir. Ta fra strykejernet igjen og gi de verste brettene i papiret en god omgang med jernet, så har du kjempefint gavepapir.

Bærekraftig julepapir : blekkboks
Små paker passer i en blikkboks! Bærekraftig og, jeg kan ikke si det ofte nok, små pakker! Foto: www.parsleyofhappiness.com

Blikkboks

Blikkboksene er som regel for små pakker, men hvem har noe i mot små pakker????

Lite råd: åpne boksen på undersiden med en vanlig boksåpner. Etterpå lukker du boksen igjen med enten en limpistol eller tape. Den som får gaven kan da åpne den som en vanlig blikkboks. Det ser jo litt snasent ut.

Jeg er glad i å pynte gavene litt. Da ser de litt triveligere ut og får et mer personlig preg. Men for at pynten ikke skal ødelegge de gode ambisjonene våre om å være bærekraftig, tar vi noe pynt fra hagen. Du kan faktisk ta hva som helst, med en sløyfe rundt ser alt julete ut. For enda mer julestemning kan du bruke litt juletrepynt, dette bruker alle og det blir ikke kastet med engang i hvert fall.

Andre ting som fungerer godt som pynt er pepperkaker, pepperkakeformer, eller kaffepods i en snor som ser ut som julekuler. Dette er noe de fleste bruker.

Bæreposer som bærekraftig julepapir
Du trenger ikke nytt gavepapir, dersom du har stoffhandleposer i huset. Foto: ParsleyofHappiness.com

Handlepose av stoff

Handleposene i stoff er jo egentlig beregnet for at de ikke skal bli kastet med en gang, men på den andre siden tviler jeg på at noen faktisk ønsker seg en bærepose til jul. Dette gjør denne ideen til en mellomting mellom de to kategoriene, men hvem er det egentlig som kontrollerer?
Plastposene er heldigvis snart en saga blott og absolutt ikke egnet som gavepapir.

Men nå har vi huset fullt av stoffposer og flergangsposer i alle slags materialer. Jeg har et assortert utvalg av poster i alle størrelser liggende i bilen, for når jeg er ute å handler. Men de finere har jeg gjemt. Det blir jo ganske mange stoffposer til overs, disse holder jo evig!

Og derfor har vi jul, slik at vi kan bruke de som bærekraftig julepapir. Kjempeenkelt og kjempesøtt. Du trenger ikke tape som surrer seg og fester seg overalt bare ikke der den skal. Du må heller ikke kunne disse superavanserte måtene du surrer inn pakken din med gavebånd på. Jeg er sikker på at du trenger minst 14 fingre og fem av de bør være tommeltotter, for å det få til.

Bærekraftig julepapir
Sløyfebånd og kongler er liksom løsningen på alt nå før jul. Foto: ParsleyofHappiness.com
fine julegaver
Foto: ParsleyofHappiness.com

14 fingre og 5 tommeltotter

Og derfor har vi jul, slik at vi kan bruke de som bærekraftig julepapir. Kjempeenkelt og kjempesøtt. Du trenger ikke tape som surrer seg og fester seg overalt bare ikke der den skal. Du må heller ikke kunne disse superavanserte måtene du surrer inn pakken din med gavebånd på. Jeg er sikker på at du trenger minst 14 fingre og fem av de bør være tommeltotter, for å det få til.

Såda, jeg er ferdig med julegavene, nå er det bare å hive meg over alt det andre jeg skal må gjøre før jul. Dersom du ikke helt har bestemt deg om du skal legge pakkene under et ekte eller kunstig juletre i år, har jeg satt de to opp mot hverandre her i en duell. Kanskje det vil hjelpe deg litt på vei: Juletreduellen: Ekte eller kunstig juletre

Dette kan du trygt kjøpe på januarsalget

Dette kan du trygt kjøpe på januarsalget 1200 801 Parsley of Happiness

Gjør noen kupp i januar: Dette kjøper du på januarsalget Tilbudene kommer inn fra alle kanter, den ene restvaren etter den andre, bare skrot. Men det er et par ting…

hjemmelaget gave

Juleverksted: Lage tennbriketter selv (Også perfekt sammen med barn)

Juleverksted: Lage tennbriketter selv (Også perfekt sammen med barn) 1536 2048 Parsley of Happiness

Nå er ikke jeg akkurat en ener når det kommer til å lage ting selv. Men det er et par ting som til og med jeg tørr å prøve på, og som virkelig er fornuftig. Dessuten når det kommer til å resirkulere er jeg i mitt ess. Hjemmelaget gave

Fargekombinasjonene til jul Julefarger trender

Inspirasjon til julepynt: De fineste fargekombinasjonene til jul

Inspirasjon til julepynt: De fineste fargekombinasjonene til jul 1080 1350 Parsley of Happiness

Bytter du ut julepynten vært år? Personlig synes jeg det er litt sløsing med resursene. Men det betyr jo ikke at jeg ikke kan sortere julepynten på nytt og lage…

kreativ innpakning av gaver

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu 1280 1920 Parsley of Happiness

Vi elsker julegaver! Og det eneste som er bedre enn julegaver, er julegaver i bærekraftig julepapir. Så fint at selv den mest flittige nissen blir sjalu.