Innebygd sittekrok lesekrok dagseng

DIY: selvsnekret innebygd sittebenk

DIY: selvsnekret innebygd sittebenk 1920 1280 Parsley of Happiness

Et litt større gjør-det-selv projekt:

Innebygd sittebenk – et rom i rommet

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Fylle huset med favorittplasser

Målet mitt er å fylle huset med så mange favorittplasser som mulig. Selvfølgelig skal rommene også være praktiske og fylle et behov, men de skal likevel være så trivelig, at jeg liker å være der.

Huset vårt er bygget i typisk, gammel østerrisk landlig stil. Oppholdsrommene er av energigrunner forholdvis små, til gjengjeld er trappoppgangen utrolig (les:unødvendig) romslig. Men det er og blir en trappoppgang og tar unødig mange kvadratmetre til å være hverken trivelig eller spesielt nyttig.

Dette har vært utfordringen vår helt siden vi kjøpte huset. Hvordan integrere denne trappoppgangen, slik at den blir trivelig del av resten av huset.

En innebygd sittebenk var et skritt den retningen. Når du kommer opp trappen, står du i et rom på mer enn 12 kvadratmeter, med ingen annen funksjon enn to dører i hver retning.

Ved å bygge en innebygd sittebenk, fikk rommet en koselig, avgrenset sitteplass, uten følelsen av å sitte midt i «rundkjøringa» av en trappoppgang.

innebygd sittebenk
Du kan aldri ha forlange favorittsitteplasser i hjemmet ditt. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Forutsetninger for en sittekrok

Jeg skal prøve å guide gjennom prosjektet, men med de utallige små detaljene og eventualitetene, er det umulig å lage en steg-for-steg-veiledning her.
Det må kanskje også sies at dette prosjektet er ikke for helt nybegynnere.

Prosjektet ikke så vanskelig altså, men det er greit å ha litt godt verktøy tilgjengelig, og i tillegg bør du ha litt trening i å tenke forover. Det du gjør i begynnelsen kan ha mer påvirkning på det du gjør senere enn du tror. Dette gjelder særskilt de innebygde hyllene og de oppadgående søylene inni veggen.

Ettersom det er umulig å forklare hvert eneste skritt på veien, må du fylle ut selv det som mangler i beskrivelsen, eller rettere sagt, det som passer best til din krok. Jeg sikker på at du greier det, men jeg ville bare ha forberedt deg på forhånd.

Det er også stort sett et prosjekt for selveierleiliheter eller hus. Dersom du ønsker å gjøre dette i en leieleilighet, må du være sikker på at du har samtykke fra eieren først. Det er ikke lett å fjerne dette, når du flytter ut.

Old-fash-taklampe fra Jotex
Du trenger et pledd til sittebenken din.
All-White fra Farrow & Ball

Hvor passer det med en innebygd sittebenk?

En slik sittebenk passer ikke overalt, men det er en super løsning i enden av lange, smale rom, eller andre som er vanskelig å innrede, f.eks. en gang, en stor krok, et smalt rom.

Dersom du enkelt kan sette opp en ny vegg en meter utenfor veggen som står der, er halve jobben til en innebygd sittebenk gjort.

Ting du må bestemme deg for før du begynner:

Størrelse på «sitteflaten»

Det første du må bestemme deg for, er størrelsen på sitteplassen. Dersom kroken er liten, må du bruke den plassen du har.
Har du mer enn 2 meter bred å ture me, har du flere varianter:

1. Sitteflate på 200 x 70, 80 eller 90 cm. Dette valgte vi, for da kunne vi bruke en gammel sengebunn og vi bruke vanlige sengemadrasser. Det er ofte mer behagelige og billigere enn puter.
Dessuten kan sittebenken brukes som gjesteseng, skulle huset fylles opp med flere gjester, enn det gjesterommene tillater.

2. På den andre siden kan det være viktig å tenke på at «fine» benkmadrasser kommer som regel i 190 x 70 cm eller mindre. En typisk pallemadrass er 120 x 80 og er tilgjengelig i mange varianter og prisklasse.

Det er mulig vi hadde bestemt oss for en kortere sitteflate, dersom jeg hadde tenkt på dette før vi begynte.

Jeg endte opp med å bestille madrassen vår på Etsy i spesialformat, som til slutt ikke ble billig i det heletatt, men vi ble veldig fornøyde.

Du kan fremdeles bruke en gammel sengebunn, selv om du velger kortere sitteflate. Sengebunner er som regel enkle å korte av.

Bruk sengebunn og ikke treplate. Du trenger en tjukk og fast madrass for ikke å få krampe bak, dersom du sitter lenge på en treplate. Det er vanskelig å tro, men bare ta meg på ordet her.

Høyde på sitteplassen

Deretter må du bestemme deg for riktig sittehøyde på kroken. Selv en innebygd sittebenk bør ha vanlig sofahøyde eller litt høyere. Det vil si et sted mellom 40 og 55 cm. Mer eller mindre enn dette vil se og føles unaturlig ut.

For selve konstruksjonen betyr dette:
Sittehøyde = øverste kant på underkonstruksjon + sengebunn + madrass.

Innebygd sittebenk
Det er mye konstruksjonsarbeid og tenking i begynnelsen. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Da kan du sette igang

Når du har tatt disse beslutningene, kan du starte med snekringen. Senere må du også tenke på hvilke hyller du vil ha. Det er også litt hodebry, jeg kommer tilbake til dette litt lengre nede i artikkelen.

Bygge underkonstruksjonen til sitteflaten

Når du har bestemt deg for sittehøyde, trekker du i fra høyde på madrass og sengebunn. Her skal øvre kant av underkonstrukjonen være.

Først må du lage en ramme, som sengebunnen skal ligge på. Vi bruker gjerne 8 x 8 cm lekter eller rekke om du vil. Den første kan du skru direkte i veggen. Til resten av rammen må du bygge opp en enkel konstruksjon fra gulvet av 4 stolper med lektere i mellom oppe og nede.

Sengebunnen bør ligge løst og monteres til slutt. Da har du mer plass å bevege deg på under bygging og mer fleksibilitet senere.

Bygge sidekonstruksjonen til veggene

Når underkonstruksjonen står, kan du fortsette oppover veggene.

Stolpene langsveggen monteres inntil underkonstruksjonen, men husk at du må ha nok plass til liggende panel (eller annen kledning på veggen). Regner du for knapt her, vil ikke sengebunnen ha plass til slutt.

Ytterkanten av stolpene på gulvet må stå på linje med ytterkanten av langsiden på sengebunnen. Disse stolpene er for kortveggene, du vil trenge egne stolper for langveggen til slutt.

Kortveggene, alt ettersom du velger hyller eller ikke, blir til slutt kledd med liggende panel. Du kan gjøre dette nå med en gang, eller vente med kledningen til hele konstruksjonen står.

Innebygde hyller og innebygd sittebenk
Vår hylle inni sittekroken er ikke midt på veggen, fordi vi ville ha hyller i front også. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Innebygde hyller eller ikke?

Om du vil ha innebydge hyller eller ikke er et spørsmål om smak og behag, plass og snekkerens kapasiteter.

Jeg liker innebygde nisjer, så vi lagde innebygde hyller på hver plass det gikk an.

Nei, ingen hyller:

Helt forståelig, det altså. Det enkle er ofte det beste. Det er enklest og raskest å lage helt rette vegger i begge endene av sitteplassen og i front. Du kan henge opp reoler på «vanlig» vis etterpå. Hva du må tenke på da, er hvor behagelig det er å sitte. Reolen må kunne henge så høyt, at den går over hodet til den som sitter.

Ja, jeg vil ha innebygde hyller:

Supert, her har vi enten med en proff eller en som er glad i en utfordring å gjøre!

Det nest enkleste er å ha innebygde hyller kun på en plass, inni sittekroken eller i front. Vi du ha begge deler, er litt mer hodebry.

Dersom du bare vil ha i front, kommer jeg tilbake til dette senere.

Siste punkt i sidekonstruksjonen er å kle sidestolpene med liggende panel. Dersom du vil ha innebygde hyller, venter du litt med dette punktet og bruker hobbyplater eller lignende til å lage hyller mellom sidestolpene og veggene bak.
Husk at den som skal sitte her også skal kunne lene seg tilbake. Den nederste reolen bør derfor begynne først minst 20 cm over sitteflaten.

Resultatet blir litt mer raffinert om du ikke bruker veggene i rommet til veggene til hyllen, men lager nye side- og bakvegger. Det vil si noen sentimeter ut fra veggene. Dette gjør også at du lettere kan skjule konstruksjonen bak.

Når hyllene henger og er tettet igjen, kler du det som er igjen av frontveggen med panel. Bruk gjerne en pyntelist rundt reolåpningen, for å dekke ufine skjøter eller råkanter.

OBS! Dersom du ønsker innebygde reoler både i front og inni sittekroken, må du tenke på at du trenger nok plass bak i kroken til begge deler. Det betyr enten at en av reolene kan bli veldig smal, eller ikke helt midt på veggen.

Noen vertøy må du bare ha
Gjærsag fra Staypro
Makita borskrutrekker

Veggen i front

Nå begynner ting å ta form, for nå begynner du med veggen som skal lukke igjen sittekroken. Dette er en enkel, selvstendig veggkonstruksjon utenfor sengebunnen og sideveggene. Den består av (minst) 4 stående stolper, en langs hver vegg og en på begge sider av «inngangen» til sittekroken.

Legg liggende panel mellom disse på det som er igjen av overflaten på innsiden og utsiden av sittekroken.

Alt du måtte trenge av elektriske installasjoner, støpsler (greit å kunne lade mobilen, mens du sitter å leser, lysbrytere, du trenger jo leselys etc.) kan du gjemme inni her.

innebygd sittebenk
Veggen i front tetter igjen alt du har gjort til nå. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Hyller i front

Dersom du vil ha innebygde hyller i front, trenger du litt mer ekstra konstruksjon, enn bare veggen. Her kommer det an på hvor mye plass du har. Har du har hyller inni sittekroken i tillegg, må du fordele plassen godt.

Generelt sett trenger du lister for å henge hyllene på og panel eller plater for å tette igjen bak og sidene av hyllene.
En glatt eller profilert list rundt åpningen, ser dekorativ ut og dekker til ufine skjøter og råkanter.

Gjør det selv innebygd sittebenk
Du trenger så absolutt ikke å ha hyller i front, men du litt ekstra oppbevaringsplass og litt mer liv i det hele. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Inngangen til sittekroken

Hvor stor åpningen inn til den innebygde  sittebenken skal være, er også smak og behag, og litt ettersom hva som passer.

Ettersom vår sittekrok er i en trappoppgang, synes jeg det var viktig å avgrense sittebenken litt og lage inngangen mindre enn sitteflaten. Dette lager et rom i rommet, sånn at du ikke sitter på utstilling.

Vil du at sittekroken skal være mer kommunikativ, kan du la åpningen være like stor som madrassen.
Dette har i tillegg den fordelen at du kan la madrassen ligge i ytterkant av frontveggen, dette vil spare minst 10 cm i dybden. Jeg går ikke mer inn på denne varianten her. Dette vil gi en modernere rettlinjet sittekrok. Men det er en mulighet, om du har liten plass.

Åpningen til sittebenken dekker du med fine, glatte bord med avrundete hjørner på sideveggene og oppe. De bør går ca. 0,5 cm over veggene på begge sider. Kant-i-kant vil sjeldent se pent ut.

Dersom du liker detaljer, kan skrå av de øvre hjørnene, som vi har gjort.

Den nedre listen av inngangen kan gjerne være litt tykkere og stå lengre ut, mer enn benk enn en list. Den bør også monteres ekstra godt, husk at folk kommer til å rusje over og sitte på denne hver gang de går inn og ut av sittekroken.
Vi valgte å la denne listen ligge så på halve høyde med madrassen, slik at madrassen ligger litt nedi sittekroken. Men som sagt, du kan også velge å la madressen gå helt ut av inngangen.

koselig innebygd sittebenk sitte krok boble madrass
Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Variasjoner og utsmykninger

Du kan gjøre litt mer detaljer kan du gjerne lage skrå kanter oppe i hjørnene som vi har gjort.

Plassen under sitteplassen er i grunn bare et hulrom. Er du ekstra nevenyttig, kan du lage skuffer her, for å utnytte denne plassen bedre.

Ønsker du mer privatsfære inni kroken, kan du også henge opp gardiner, slik du kan lukke igjen sittekroken helt. Kombinasjonen med stoffer gjør rommet generelt mer hyggelig.

Ingen innebygd sittebenk uten finpussen til slutt

Til slutt kommer finpussen. Dette høres ut som en times arbeid, men er nok litt mer enn det, er jeg redd.

Med mindre alt er jevnt, rett og helt tett, vil du trenge sokkellister, kanskje også hjørnelister og taklister rundt ytterveggen av sittekroken. Men også på innsiden. Det er det ingen som ser, sier du? Joda, når du sitter der inne, ser du at du trenger lister.

Så kommer malerakryleringen og malingen. Dersom du bruker panel, lister og flere hyller, er dette en jobb for en god malekost og en enda bedre podkast eller lydbok. Det tar jo litt tid og du trenger nok et strøk med grunning og to strøk farge.

Sånn er det bare, men så blir det en kjempefin innebygd sittebenk til slutt da. Du finner mange gode lydbøker her…

innebygd sittebenk hvitt treverk pallemadrasser
Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Vær kreativ så lenge!

IKEA-hacks med Kallax

IKEA-hacks med Kallax 900 1200 Parsley of Happiness

Kallax er en enkel konstruksjon og perfekt utgangspunkt for så mange løsninger. Er du ny i upcycling-gamet, er dette en god plass å starte.

Karibiske vibes og farger

Karibiske vibes i hagen

Karibiske vibes i hagen 1800 2400 Parsley of Happiness

Lange hvite strender, turkisblått, krystallklart hav, en åpen trehytte hvor de serverer fargerike frukt cocktailer og noe godt å spise. Det er ikke mange årene siden jeg reiste til en…

kreativ innpakning av gaver

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu

Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu 1280 1920 Parsley of Happiness

Vi elsker julegaver! Og det eneste som er bedre enn julegaver, er julegaver i bærekraftig julepapir. Så fint at selv den mest flittige nissen blir sjalu.

male tregulv

Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt

Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt 810 1080 Parsley of Happiness

Den vanligste grunnen til å male tregulvet, er fordi det er gammelt eller du ønsker ganske enkelt litt forandring.
Ikke at jeg har noen statistikk på dette, men gulvet er vel den letteste overflaten å male i hele huset. Men ønsker du et fint og varig resultat, kan jeg gi deg et par tips og hint på veien.