IKEA-hacks i Art-Deko stil:
Upcycle IKEA KALLAX
Jeg har kastet meg over et nytt IKEA-hacks prosjekt. Denne gangen var det to gamle Kallax-hyller som måtte til livs. Lever gjør de i og for seg enda. Men nå har de fått skapdører.
Det er mange grunner til å upcycle møbler. 1. Du liker det gamle møbelet rett og slett, og det er for godt til kvitte seg med. 2. Det (kan være) er billigere enn å kjøpe nytt. 3. Bedre for miljøet, bruk og kast er alltid det værste alternativet. 4. Det er gøy å skape noe eget.
Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.
Kallax – perfekt for upcycling-nybegynnere
Kallax fra IKEA er veldig takknemelige upcyclingmøbler, og det er ikke uten grunn at IKEA hacks har vært en greie en stund nå. Alle hyllene i Kallax-serien har en enkel silhuett som egner seg som base for bare så mange møbler og innredningsløsninger. Er du ny i upcycling-gamet, er dette en god plass å starte.
Dette trenger du til din nye Kallax …:
Det må sies at det ikke alltid er billigere å upcycle møbler. Sammenligner du prisen på alt material du trenger med et nytt billig-billig-møbel, kan det hende at du går i null eller ikke det en gang.
Men da håper jeg at du ikke tyr til ravel-møbler. Sjansen er stor for at råstoffene til disse møblene ikke kommer fra en bærekraftig kilde. Her er det ofte kvantitet før kvalitet, som igjen ofte betyr (alt for) billig arbeidskraft, produksjonsmidler og metoder, som hverken er miljøvennlig eller bærekraftig på noen måter. Og i værste fall holder ikke møbelet måneden.
Men nok pekerfinger nå, la oss komme igang.
Denne tutorialen er for én Kallax – hylle og én dør. Vil du ha to skap, slik som jeg har gjort, må du gjenta hele prosessen en gang til og trenger 2 ganger så mye material.
Material
En Kallax fra IKEA med 2 x 2 hyller
Har du ikke en gammel Kallax selv, er disse ofte å finne på gjenbrukstorg, loppemarked eller finn.no for en billig penge.
Pass på at fineren fremdeles sitter godt. Du kan godt lime løse lister, men begynner finerlistene på kantene å løsne, kan dette bety fukt i sponplatene inni og dette er litt vanskeligere å få fint.
Det er også en fordel med så få riper som mulig. Det er mulig å fylle ut ripene med sparkelmasse, men jo bedre tilstanden til overflaten er, desto enklere er det å få et proft resultat.
Kryssfinerplate
Tykkelse 8 mm
Lengde x bredde= 76,5 cm x 76,5 cm
Selve Kallax-hyllen er 77 x 77 cm.
Et lite råd: ikke la døren gå helt kant-i-kant med hyllen. Med mindre du er en super-proff, med masse fancy verktøy, vil en dør på akkurat 77 x 77 cm røpe hver eneste skeivhet. Det blir bare så synlig der du for eksempel har slipet litt ekstra og døren er en halv mm kortere enn hyllen. Så i stede for å se fint ut, ser det heller ut som slurvete arbeid.
Derfor der det ofte bedre å ha en 3-5 milimeters margin. Dette ser ikke snuppete ut (bare se på kommoder og skapdører du har hjemme).
Ca. 6 stk. lange halvstavlister
Høyde x bredde= 1 cm x 2 cm
Lengde 2,4 mm (lengden er ikke viktig, men dersom du har lengre eller kortere lister, trenger du færre eller flere)
Det er vanskelig å si hvor mange lister du vil bruke. Her blir det mange små lengder og det er fort gjort å sage en feil. Dessuten kommer det litt an på hvor godt du utnytter hver list, slik at du ikke får så mye svinn på slutten.
Jeg lagde to dører og brukte 8 lister på den første og 6 på den siste.
Dersom du ikke bestiller listene, bør du ta deg litt tid på å plukke ut de fineste listene. Ofter er de vindskeive og hakkete. Dette er i grunn ting du kan rette på, men jo finere listene er i forkant, desto mindre arbeid blir det underveis.
Maling og grunning
For at malingen skal sitte godt bør du bruke grunning først.
Bruk god maling som egner deg for møbler. Velg maling med noe glans, det ser best ut for denne stilen. Jeg brukte maling og grunning fra Farrow & Ball.
1 x Håndtak
Her står du fritt, men tenk på at dørhåndtaket er like mye dekor som et håndtak, det ser finest ut om det er litt lengre enn vanlige håndtak for skapdører.
4 x Møbelbein
Du trenger strengt tatt ikke bein, men personlig, synes jeg det passer best til denne stilen og ser mer elegant ut.
Men ikke bruk høyere bein enn max 10 cm, ellers blir hele møbelet for høyt og ser rart ut.
2 – 3 x Hengsler
Du trenger henglser som er helt flate når de er lukket. Fordi sidene på Kallax-hyllen er så tykke, kan du ikke feste hengslene på sideveggen på hyllen.
Døren blir ganske tung, så du trenger enten 2 solide hengsler eller tre sånn middels. Jeg har brukt bare to, men det hadde kanskje sett mer elegant ut, om jeg hadde valgt tre mindre hengsler.
Lukkemekanisme for døren
Det er så lite som skal til, litt skeive ben, litt skeivt gulv (velkommen til gamle trehus), skapdøren er montert litt skeivt e.l., og så går døren opp av seg selv. Løs dette med en låsmekanisme av eget valg. Jeg brukte disse og synes de fungerer helt greit.
Utstyr/verktøy:
Gjæringssag:
Trenger ikke å være superfancy, men du trenger enten en gjæringskasse og sag, eller en gjæringssag.
Klemmer eller tvinger
Jo rettere (og ikke vindskeive) listene dine er, desto mindre er behovet for klemmer eller tvinger. Men når du limer treverk, er klemmer egentlig alltid et må-ha.
Trelim
Du må lime listene. Her kan du nok bruke hvilket som helst trelim du har tilgjengelig. Kjøper du nytt, er det kanskje greit å gå for et som tørker raskt.
Slik lager du Kallax-døren:
Måle
1. Vi begynner med døra til Kallax-hylla. Forsikre deg en gang til om at døra/plata har riktig størrelse og at alle sidene er like lange. Best å være på den sikre siden.
2. Deretter finner du midten på platen ved å trekke opp linjer på tvers mellom to og to hjørner. Krysset disse linjene danner, er midten på plata.
Med det mønsteret vi skal lage, er et viktig å alltid holde øye med midten. Det er fort gjort at noe ser skeivt ut, om mønsteret ikke likt på alle sidene i forhold til midten.
3. Nå tegner du opp to rette linjer tvers over midten på plata som et +-tegn. Skulle disse linjene ikke krysse hverandre akkurat midt i krysset du tegnet i forrige punkt, er det en feil med målingen eller proposjonen til plata. Kontroller dette.
4. Til slutt trekker du opp fire skrå linje mellom endene på +-tegnet. Du har nå en firkant inni plata. Kontroller at alle hjørnene er 90°. Dette er viktig for listene senere.
Sage/lime
1. Da kan vi begynne med dekorlistene på døren. Først sager du enden av en rundlist i 45° vinkel. Da måler du ikke feil i senere.
2. Vi begynner med den ytterste hele ruten, den går langs utsiden på den firkanten du tegnet i forrige punkt. Mål lengden på en av de diagonale linjene i denne firkanten. Dette er den lengste avstanden på listen.
3. Når du sager listene, skal gjæringen alltid gå innover (bli kortere) fra dette punktet. Mål opp lengden fra ytterste spissen. Sag av andre enden på lista i 45° vinkel innover fra målepunktet.
4. Gjenta dette tre ganger, til du har nok lister til å lage den første (og største) ruten på plata.
Tipp 1. Begynn alltid med å sage rundlista i 45° vinkel allerede før første måling. Da er du sikrere på at målingen og lista blir mest mulig nøyaktig
5. Plasser de første listene i en rute, hvor hjørnespissene møtes midt på hver langside av platen. Skråkantene på listene skal gå kant-i-kant med langsidene på plata. Juster til alle listene møtes akkurat på midten. Disse listene setter tonen for resten av mønsteret, så det er viktig å komme rett ut her.
6. Ha trelim på hele lengden på listene og lim de fast på plata. Hold de fast med klemmer til limet sitter (se opplysninger på limflasken). Vær nøye med å tørke bort overflødig lim. Dette er i veien senere.
7. Deretter tar du for deg hjørne for hjørne ut til spissen. Mål avstanden på lista som nå er limt fast. Dette er den lengste lengden på neste list. Her i fra kapper du av 45° innover på lista. Lista du sager på har nå en 45° vinkel allerede fra før. Men den vil også mest sannsynlig gå i „feil“ retning, så du må kappe fra „andre“ siden denne gangen.
Dette høres litt knøvlete ut. Men bare tenk på det når du begynner å sage. Den målet du har, er den lengste siden på lista. Herifra skal begge endene gå innover å bli kortere på den andre siden. Snu lista, saga, gjæringskassen eller hva du nå enn måtte gjøre for at resultatet blir slik.
8. Nå kan du kappe til alle listene helt ut til spissen av hjørnet, før du limer fast alle på en gang. Vær nøye på at det ikke er avstand mellom listene. Det er finest om du ikke ser plata mellom listene. Bruk en planke eller brett for å holde listene nede under klemmen, når du limer de fast. Gjør det samme på alle fire hjørnene.
Tips 2. Du bør alltid dobbelsjekke at vinkelen (på begge sider) er riktig, før du begynner å sage. Det er så lett å ta feil. Husk at du har alltid kun har målet på den lengste siden på lista. Herifra skal vinkelen alltid gå innover å gjøre lista kortere på den andre siden, som siden på en ramme. Dobbelsjekk, før du begynner, så skjønner du hva jeg mener.
9. Da kan du begynne på listene inni ruten. I motsetning til ytterhjørnene, anbefaler jeg her å sage til runde for runde, ettersom det er litt mer småpirk å få endene til å møtes, i ordets rette forstand.
Nå skal de gjærede endene møtes helt. Dersom du har saget riktig og var nøye med firkanten du tegnet i punkt 1, går dette greit. Jo mer nøye du er her, desto mindre korrekturarbeid blir det senere. Fremgangsmåten er i grunn den samme som før. Mål legnden på innsiden av listen som er limt på fra før. Dette er den lengste siden på listen du skal sage nå. Herifra sager du 45° innover på begge sider.
Sag til alle fire listene til én firkant før begynner å lime.
10. Så sager du til listene til neste runde og neste runde igjen. Hvor mange runder med lister du vil ha inn til midten, er smak og behag. Jeg syntes tre passet best. Jo større håndtak du velger, jo færre lister trenger du og omvendt.
Du kan nå sage til alle listene helt inn før du limer. Forsikre deg om du har fine skjøter, før du limer alle listene på en gang. Dette går fortere
11. Dersom du har tid, kan du gjerne la døren og limet hvile en dag eller to før du fortsetter.
Slipe og sparkle
1. Nå kan det hende at listene ikke danner en perfekt kant rundt døren. Dette er ikke så farlig. Står de for langt over kanten, sager du kanten ren med stikksag eller en annen sag. Resten sliper du glatt med sandpapir. Begynn med et grovt sandpapir, til alle kanter er borte. Deretter bytter du til finere sandpapir for en glatt overflate.
2. Skulle du tross alle kunstens regler ikke hå fått superfine skjøter på de innvendige rutene, er det råd for det óg. Formtre er tingen. Bruk formtre for å glatte ut skjevheter eller der skjøtene ikke skulle møtes på andre måter. Det er selvfølgelig ikke perfekt, men det er bedre enn ingenting. Når formtreet har størknet pusser du med sandpapir til du har glatte «nesten» usynlige overganger og skjøter.
Tipp 3: Bruk sandpapirklosser! Sandpapirklosser er mitt nye vidundermiddel, de er bare så utrolig enkle å jobbe med. Det at de er myke, gjør at du kommer godt inn i krokene uten å lage hakk!
3. Du bør også slipe listene og den delen av plata som er synlig med et finere sandpapir. Sånn 120 og oppover. Også baksiden av døren. Platas overflate er som regel ganske ru, og malingen blir finere, når overflaten er slipt først.
4. Eventuelle sår og hakk reparerer du med formtre. Bruk formtre som er god å slipe. Når formtremassen er tørket, sliper du igjen.
Male
1. Du kan begynne å male selve Kallax-hyllen mye tidligere i prosessen, om du vil. Men det er jo greit å gjøre alt i samme slengen. Jeg anbefaler å bruke haftgrunn på både hylle og dør. Haftgrunnen gjør at malingen sitter bedre på Kallax-hyllen. Og tillegg metter den treverket litt, slik at du får et jevnere resultat.
2. Du må likevel male alt to ganger minst. Dersom du har kompressor og malepistol, vil jeg absolutt anbefale det. Du får en mye jevnere overflate, det er enklere å komme inn i rillene med fargen og fargen renner ikke så fort som den gjerne vil gjøre med malekost. Men det er naturligvis like bra å bruke kost. Bare pass på å bruke mange flortynne strøk i stede for et tykt.
3. Mellom strøkene bør du slipe igjen med fint sandpapir. Dette kan føles som overflødig og sløsing med tid og resurser. Men det er såååå verdt det. Du får til slutt et slikemykt og jevnt resultat, som ikke kan sammenlignes med «uslipt».
Montere:
Nå begynner vi å nå slutten og montasjen er superenkel. Det er liksom bare å feste alle alle delene til Kallax-hyllen med skruer. Det er ingen krise om du endrer om på rekkefølgen på montasjen. Jeg gjorde det som var naturlig for meg
Bein:
Velger du samme type bein som jeg, bør du montere disse så langt inni hjørnet som mulig. Ellers ser det fort ut som om skapet balanserer på stylter.
Dørhåndtak:
Bor hullene til dørhåndtakene før du monterer døren, men vent med å skru på selve dørhåndtaket til døren henger.
Dør/hengsler:
Hengslene må skrus på «fronten» av Kallax-hyllen. Alt annet ser helt rart ut og vil ikke fungere. Pass på at du bruker veldig korte skruer på døren og prøv så godt det lar seg gjøre å skru skruene midt på en av rundlistene, slik at du ikke ser skruen komme ut på forsiden av døren.
Lukkemekanisme.:
Uansett hvilken lukkemekanisme du bruker, så bør du feste den i øverste hjørne på innsiden på hyllen. Ikke samme hjørne som hengslene, men det er vel klart. Den andre delen av lukkemekanismen kommer på samme sted på døren. Også her må du bruke veldig korte skruer, så de ikke stikker ut på framsiden.
Flere IKEA-hacks og andre ideer finner du her: IKEA-hacks
Enkel sengegavl du lager selv
Enkel sengegavl du lager selv https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2024/07/kopfteil-fertig-vonoben.jpg 1200 800 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2024/07/kopfteil-fertig-vonoben.jpgEffektfull sengegavl med mosaikkfliser: Enkel sengegavl du lager selv Det er lett å tenke litt for komplisert når det kommer til sengegavl, men da er det så lite som skal…
De 7 beste oppskriftene for makrame
De 7 beste oppskriftene for makrame https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2021/01/paul-hanaoka-9GpqKTaw4Y4-unsplash-scaled.jpg 1707 2560 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2021/01/paul-hanaoka-9GpqKTaw4Y4-unsplash-scaled.jpgTilbringer du mer tid hjemme for tida, enn du strengt tatt har lyst til? Jeg har en ide som du kanskje ikke vil like og som veldig sannsynlig kan ende med en katastrofe. Men det er jo så viktig å utvide horisonten og sånn, så jeg tenkte vi kunne prøve dette sammen: makrame
Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu
Bærekraftig julepapir – Så fint at selv den mest iherdige nissen blir sjalu https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2019/11/IMG_6900_smallandcropped.jpg 1280 1920 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2019/11/IMG_6900_smallandcropped.jpgVi elsker julegaver! Og det eneste som er bedre enn julegaver, er julegaver i bærekraftig julepapir. Så fint at selv den mest flittige nissen blir sjalu.
DIY: selvsnekret innebygd sittebenk
DIY: selvsnekret innebygd sittebenk https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2023/07/Innebygd-lesekrok.jpg 1920 1280 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2023/07/Innebygd-lesekrok.jpgEn innebygd sittebenk er ikke bare for gamle, store villaer eller for de med et helt fotballag av interiørdesignere og håndverkere til disposisjon. Det er et stort, men absolut realistisk Gjør-Det-Selv-Prosjekt og enklere enn du tror.