Kallax upcycle DIY skapdører

IKEA-hacks med Kallax

IKEA-hacks med Kallax 900 1200 Parsley of Happiness

IKEA-hacks i Art-Deko stil:

Upcycle IKEA KALLAX

Det er mange grunner til å upcycle møbler. 1. Du liker det gamle møbelet rett og slett, og det er for godt til kvitte seg med. 2. Det (kan være) er billigere enn å kjøpe nytt. 3. Bedre for miljøet, bruk og kast er alltid det værste alternativet. 4. Det er gøy å skape noe eget.

Kallax skapdører IKEA DIY
Så enkelt, men likevel masse effekt! Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

Kallax – perfekt for upcycling-nybegynnere

Kallax fra IKEA er veldig takknemelige upcyclingmøbler, og det er ikke uten grunn at IKEA hacks har vært en greie en stund nå. Alle hyllene i Kallax-serien har en enkel silhuett som egner seg som base for bare så mange møbler og innredningsløsninger. Er du ny i upcycling-gamet, er dette en god plass å starte.

Dette trenger du til din nye Kallax …:

Det må sies at det ikke alltid er billigere å upcycle møbler. Sammenligner du prisen på alt material du trenger med et nytt billig-billig-møbel, kan det hende at du går i null eller ikke det en gang.

Men da håper jeg at du ikke tyr til ravel-møbler. Sjansen er stor for at råstoffene til disse møblene ikke kommer fra en bærekraftig kilde. Her er det ofte kvantitet før kvalitet, som igjen ofte betyr (alt for) billig arbeidskraft, produksjonsmidler og metoder, som hverken er miljøvennlig eller bærekraftig på noen måter. Og i værste fall holder ikke møbelet måneden.

Men nok pekerfinger nå, la oss komme igang.

Denne tutorialen er for én Kallax – hylle og én dør. Vil du ha to skap, slik som jeg har gjort, må du gjenta hele prosessen en gang til og trenger 2 ganger så mye material.

Material

En Kallax fra IKEA med 2 x 2 hyller

Har du ikke en gammel Kallax selv, er disse ofte å finne på gjenbrukstorg, loppemarked eller finn.no for en billig penge.
Pass på at fineren fremdeles sitter godt. Du kan godt lime løse lister, men begynner finerlistene på kantene å løsne, kan dette bety fukt i sponplatene inni og dette er litt vanskeligere å få fint.

Det er også en fordel med så få riper som mulig. Det er mulig å fylle ut ripene med sparkelmasse, men jo bedre tilstanden til overflaten er, desto enklere er det å få et proft resultat.

Kallax before IKEA Hacks før og etter
Kallax er så enkel, at den egner seg utmerket til upcycling-prosjekter og IKEA-hacks. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Kryssfinerplate

Tykkelse 8 mm

Lengde x bredde= 76,5 cm x 76,5 cm

Selve Kallax-hyllen er 77 x 77 cm.

Et lite råd: ikke la døren gå helt kant-i-kant med hyllen. Med mindre du er en super-proff, med masse fancy verktøy, vil en dør på akkurat 77 x 77 cm røpe hver eneste skeivhet. Det blir bare så synlig der du for eksempel har slipet litt ekstra og døren er en halv mm kortere enn hyllen. Så i stede for å se fint ut, ser det heller ut som slurvete arbeid.

Derfor der det ofte bedre å ha en 3-5 milimeters margin. Dette ser ikke snuppete ut (bare se på kommoder og skapdører du har hjemme).

kryssfinerplate IKEA Hack Kallax
En 8 mm tynn kryssfinerplate, eller hvilken som helst treplate egentlig, er begynnelsen på prosjektet. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Ca. 6 stk. lange halvstavlister

Høyde x bredde= 1 cm x 2 cm

Lengde 2,4 mm (lengden er ikke viktig, men dersom du har lengre eller kortere lister, trenger du færre eller flere)

Det er vanskelig å si hvor mange lister du vil bruke. Her blir det mange små lengder og det er fort gjort å sage en feil. Dessuten kommer det litt an på hvor godt du utnytter hver list, slik at du ikke får så mye svinn på slutten.

Jeg lagde to dører og brukte 8 lister på den første og 6 på den siste.

Dersom du ikke bestiller listene, bør du ta deg litt tid på å plukke ut de fineste listene. Ofter er de vindskeive og hakkete. Dette er i grunn ting du kan rette på, men jo finere listene er i forkant, desto mindre arbeid blir det underveis.

Material til IKEA Hack Kallax
Rundlistene ser ganske kjedelige ut i butikken, men limer du de sammen på en plate, ser de supermonden ut. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Maling og grunning

For at malingen skal sitte godt bør du bruke grunning først.

Bruk god maling som egner deg for møbler. Velg maling med noe glans, det ser best ut for denne stilen. Jeg brukte maling og grunning fra Farrow & Ball.

1 x Håndtak

Her står du fritt, men tenk på at dørhåndtaket er like mye dekor som et håndtak, det ser finest ut om det er litt lengre enn vanlige håndtak for skapdører.

Dørhåndtak på Kallax IKEA hack
Et langt, slankt håndtak passer best. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

4 x Møbelbein

Du trenger strengt tatt ikke bein, men personlig, synes jeg det passer best til denne stilen og ser mer elegant ut.

Men ikke bruk høyere bein enn max 10 cm, ellers blir hele møbelet for høyt og ser rart ut.

DIY upcycling IKEA Hack hylle
Det er utrolig hvilke under elegante møbelbein kan gjøre for en gammel Kallax hylle. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

2 – 3 x Hengsler

Du trenger henglser som er helt flate når de er lukket. Fordi sidene på Kallax-hyllen er så tykke, kan du ikke feste hengslene på sideveggen på hyllen.

Døren blir ganske tung, så du trenger enten 2 solide hengsler eller tre sånn middels. Jeg har brukt bare to, men det hadde kanskje sett mer elegant ut, om jeg hadde valgt tre mindre hengsler.

dørhenglser i gull ikea reol hylle skapdør
Fordi rammen på Kallax er så tykk, her du ikke så mange muligheter for hengslene, så velg noen som ser dekorative ut. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Lukkemekanisme for døren

Det er så lite som skal til, litt skeive ben, litt skeivt gulv (velkommen til gamle trehus), skapdøren er montert litt skeivt e.l., og så går døren opp av seg selv. Løs dette med en låsmekanisme av eget valg. Jeg brukte disse og synes de fungerer helt greit.

Det finnes så mange lekre håndtak. Ta den du liker best, men pass på at fargen er på håndtak, bein og hengsler er sånn nogen lunde like.
Pene ben kan gjør under på sluttresultatet, dette gjelder også for møbler.

Utstyr/verktøy:

Gjæringssag:

Trenger ikke å være superfancy, men du trenger enten en gjæringskasse og sag, eller en gjæringssag.

Klemmer eller tvinger

Jo rettere (og ikke vindskeive) listene dine er, desto mindre er behovet for klemmer eller tvinger. Men når du limer treverk, er klemmer egentlig alltid et må-ha.

Trelim

Du må lime listene. Her kan du nok bruke hvilket som helst trelim du har tilgjengelig. Kjøper du nytt, er det kanskje greit å gå for et som tørker raskt.

Slik lager du Kallax-døren:

Måle

1. Vi begynner med døra til Kallax-hylla. Forsikre deg en gang til om at døra/plata har riktig størrelse og at alle sidene er like lange. Best å være på den sikre siden.

2. Deretter finner du midten på platen ved å trekke opp linjer på tvers mellom to og to hjørner. Krysset disse linjene danner, er midten på plata.

Med det mønsteret vi skal lage, er et viktig å alltid holde øye med midten. Det er fort gjort at noe ser skeivt ut, om mønsteret ikke likt på alle sidene i forhold til midten.

3. Nå tegner du opp to rette linjer tvers over midten på plata som et +-tegn. Skulle disse linjene ikke krysse hverandre akkurat midt i krysset du tegnet i forrige punkt, er det en feil med målingen eller proposjonen til plata. Kontroller dette.

4. Til slutt trekker du opp fire skrå linje mellom endene på +-tegnet. Du har nå en firkant inni plata. Kontroller at alle hjørnene er 90°. Dette er viktig for listene senere.

Ikea kallax skapdør DIY gjør det selv prosjekt
Det er viktig at komme riktig ut fra begynnelsen av, ellers blir det litt plunder med resten av mønsteret. Foto: www.ParsleyofHappiness.com
Kapp- og gjærsag er ikke noe "Must" for dette prosjektet, men det gjør både denne og andre jobber mye enklere.
Også enhåndstvinger er slike ting som du greier deg fint uten, men som også er utrolig kjekke å ha.

Sage/lime

1. Da kan vi begynne med dekorlistene på døren. Først sager du enden av en rundlist i 45° vinkel. Da måler du ikke feil i senere.

2. Vi begynner med den ytterste hele ruten, den går langs utsiden på den firkanten du tegnet i forrige punkt. Mål lengden på en av de diagonale linjene i denne firkanten. Dette er den lengste avstanden på listen.

3. Når du sager listene, skal gjæringen alltid gå innover (bli kortere) fra dette punktet. Mål opp lengden fra ytterste spissen. Sag av andre enden på lista i 45° vinkel innover fra målepunktet.

4. Gjenta dette tre ganger, til du har nok lister til å lage den første (og største) ruten på plata.

trelim gjør det selv prosjekt pusse opp møbler
Lime på listene er vel det enkleste delen av denne tutorialen, men også den mest tilfredstillende. Foto: www.ParsleyofHappiness.com
Tipp 1. Begynn alltid med å sage rundlista i 45° vinkel allerede før første måling. Da er du sikrere på at målingen og lista blir mest mulig nøyaktig

5. Plasser de første listene i en rute, hvor hjørnespissene møtes midt på hver langside av platen. Skråkantene på listene skal gå kant-i-kant med langsidene på plata. Juster til alle listene møtes akkurat på midten. Disse listene setter tonen for resten av mønsteret, så det er viktig å komme rett ut her.

6. Ha trelim på hele lengden på listene og lim de fast på plata. Hold de fast med klemmer til limet sitter (se opplysninger på limflasken). Vær nøye med å tørke bort overflødig lim. Dette er i veien senere.

7. Deretter tar du for deg hjørne for hjørne ut til spissen. Mål avstanden på lista som nå er limt fast. Dette er den lengste lengden på neste list. Her i fra kapper du av 45° innover på lista. Lista du sager på har nå en 45° vinkel allerede fra før. Men den vil også mest sannsynlig gå i „feil“ retning, så du må kappe fra „andre“ siden denne gangen.

Dette høres litt knøvlete ut. Men bare tenk på det når du begynner å sage. Den målet du har, er den lengste siden på lista. Herifra skal begge endene gå innover å bli kortere på den andre siden. Snu lista, saga, gjæringskassen eller hva du nå enn måtte gjøre for at resultatet blir slik.

8. Nå kan du kappe til alle listene helt ut til spissen av hjørnet, før du limer fast alle på en gang. Vær nøye på at det ikke er avstand mellom listene. Det er finest om du ikke ser plata mellom listene. Bruk en planke eller brett for å holde listene nede under klemmen, når du limer de fast. Gjør det samme på alle fire hjørnene.

tvinger klemmer trelim pusse opp ikea møbler
Du sparer tid på å lime flere lister i samme sleng. Men pass på at de ligger tett sammen. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Tips 2. Du bør alltid dobbelsjekke at vinkelen (på begge sider) er riktig, før du begynner å sage. Det er så lett å ta feil. Husk at du har alltid kun har målet på den lengste siden på lista. Herifra skal vinkelen alltid gå innover å gjøre lista kortere på den andre siden, som siden på en ramme. Dobbelsjekk, før du begynner, så skjønner du hva jeg mener.

9. Da kan du begynne på listene inni ruten. I motsetning til ytterhjørnene, anbefaler jeg her å sage til runde for runde, ettersom det er litt mer småpirk å få endene til å møtes, i ordets rette forstand.

Nå skal de gjærede endene møtes helt. Dersom du har saget riktig og var nøye med firkanten du tegnet i punkt 1, går dette greit. Jo mer nøye du er her, desto mindre korrekturarbeid blir det senere. Fremgangsmåten er i grunn den samme som før. Mål legnden på innsiden av listen som er limt på fra før. Dette er den lengste siden på listen du skal sage nå. Herifra sager du 45° innover på begge sider.

Sag til alle fire listene til én firkant før begynner å lime.

10. Så sager du til listene til neste runde og neste runde igjen. Hvor mange runder med lister du vil ha inn til midten, er smak og behag. Jeg syntes tre passet best. Jo større håndtak du velger, jo færre lister trenger du og omvendt.

Du kan nå sage til alle listene helt inn før du limer. Forsikre deg om du har fine skjøter, før du limer alle listene på en gang. Dette går fortere

11. Dersom du har tid, kan du gjerne la døren og limet hvile en dag eller to før du fortsetter.

Kallax pusse opp selv pusseklosser
Slip mellom malestrøkene, det gjør seg betalt på sluttresultatet. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Slipe og sparkle

1. Nå kan det hende at listene ikke danner en perfekt kant rundt døren. Dette er ikke så farlig. Står de for langt over kanten, sager du kanten ren med stikksag eller en annen sag. Resten sliper du glatt med sandpapir. Begynn med et grovt sandpapir, til alle kanter er borte. Deretter bytter du til finere sandpapir for en glatt overflate.

2. Skulle du tross alle kunstens regler ikke hå fått superfine skjøter på de innvendige rutene, er det råd for det óg. Formtre er tingen. Bruk formtre for å glatte ut skjevheter eller der skjøtene ikke skulle møtes på andre måter. Det er selvfølgelig ikke perfekt, men det er bedre enn ingenting. Når formtreet har størknet pusser du med sandpapir til du har glatte «nesten» usynlige overganger og skjøter.

Tipp 3: Bruk sandpapirklosser! Sandpapirklosser er mitt nye vidundermiddel, de er bare så utrolig enkle å jobbe med. Det at de er myke, gjør at du kommer godt inn i krokene uten å lage hakk!

3. Du bør også slipe listene og den delen av plata som er synlig med et finere sandpapir. Sånn 120 og oppover. Også baksiden av døren. Platas overflate er som regel ganske ru, og malingen blir finere, når overflaten er slipt først.

4. Eventuelle sår og hakk reparerer du med formtre. Bruk formtre som er god å slipe. Når formtremassen er tørket, sliper du igjen.

gjøre det selv prosjekt pusse opp møbler formtre
Skulle ikke skjøtene bli helt perfekte, er det mye som kan rettes opp med litt formtre. Foto: www.ParsleyofHappiness.com
Kanskje litt luksus, men har begynt å bruke slipesvamper/klosser i det siste. Kjempelettvinne å bruke og du kommer mye lettere inn i krokene.

Male

1. Du kan begynne å male selve Kallax-hyllen mye tidligere i prosessen, om du vil. Men det er jo greit å gjøre alt i samme slengen. Jeg anbefaler å bruke haftgrunn på både hylle og dør. Haftgrunnen gjør at malingen sitter bedre på Kallax-hyllen. Og tillegg metter den treverket litt, slik at du får et jevnere resultat.

2. Du må likevel male alt to ganger minst. Dersom du har kompressor og malepistol, vil jeg absolutt anbefale det. Du får en mye jevnere overflate, det er enklere å komme inn i rillene med fargen og fargen renner ikke så fort som den gjerne vil gjøre med malekost. Men det er naturligvis like bra å bruke kost. Bare pass på å bruke mange flortynne strøk i stede for et tykt.

3. Mellom strøkene bør du slipe igjen med fint sandpapir. Dette kan føles som overflødig og sløsing med tid og resurser. Men det er såååå verdt det. Du får til slutt et slikemykt og jevnt resultat, som ikke kan sammenlignes med «uslipt».

IKEA skapdør upcycling oppussing møbler
For å få den glatte, jevne "kjøpa-finishen" er det mange lag med maling og sliping som må til. Foto: www.ParsleyofHappiness.com
Bruk grunning når du maler møbler. Jeg brukte den fra Farrow & Ball, har generelt gode erfaringer med den.
En skulle tro at svart er svart, men så enkelt er det ikke. Jeg har brukt Pitch Black fra Farrow & Ball, som er fyldig og elegant.

Montere:

Nå begynner vi å nå slutten og montasjen er superenkel. Det er liksom bare å feste alle alle delene til Kallax-hyllen med skruer. Det er ingen krise om du endrer om på rekkefølgen på montasjen. Jeg gjorde det som var naturlig for meg

Bein:

Velger du samme type bein som jeg, bør du montere disse så langt inni hjørnet som mulig. Ellers ser det fort ut som om skapet balanserer på stylter.

Dørhåndtak:

Bor hullene til dørhåndtakene før du monterer døren, men vent med å skru på selve dørhåndtaket til døren henger.

Dør/hengsler:

Hengslene må skrus på «fronten» av Kallax-hyllen. Alt annet ser helt rart ut og vil ikke fungere. Pass på at du bruker veldig korte skruer på døren og prøv så godt det lar seg gjøre å skru skruene midt på en av rundlistene, slik at du ikke ser skruen komme ut på forsiden av døren.

Lukkemekanisme.:

Uansett hvilken lukkemekanisme du bruker, så bør du feste den i øverste hjørne på innsiden på hyllen. Ikke samme hjørne som hengslene, men det er vel klart. Den andre delen av lukkemekanismen kommer på samme sted på døren. Også her må du bruke veldig korte skruer, så de ikke stikker ut på framsiden.

IKEA Hack upcycling Kallax før og etter before and after
Ikke lett å se at dette var to gamle Kallax-reoler en gang. Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Flere IKEA-hacks og andre ideer finner du her: IKEA-hacks

IKEA hack Kallax
Foto: www.ParsleyofHappiness.com
Moderne Adventsstake

Annerledes adventsstake du lager selv

Annerledes adventsstake du lager selv 1920 2560 Parsley of Happiness

Lei av samme adventsstake år etter år? Hva med en litt moderne tvist på adventsstaken denne gangen?

male tregulv

Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt

Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt 810 1080 Parsley of Happiness

Den vanligste grunnen til å male tregulvet, er fordi det er gammelt eller du ønsker ganske enkelt litt forandring.
Ikke at jeg har noen statistikk på dette, men gulvet er vel den letteste overflaten å male i hele huset. Men ønsker du et fint og varig resultat, kan jeg gi deg et par tips og hint på veien.

Fjerne maling

Slik fjerner du gammel maling

Slik fjerner du gammel maling 700 912 Parsley of Happiness

Det er ingenting som å male på en helt ny og fersk overflate. Men for oss som har en forkjærlighet for gammelt, er dette en sjelden luksus. Som regel må vi fjerne både ett og to gamle strøk med maling og andre greier før vi kan begynne med den nye fine fargen.

DIY for hjemmekontoret: Slik pimper du skjermen til PC-en

DIY for hjemmekontoret: Slik pimper du skjermen til PC-en 1920 1280 Parsley of Happiness

Jeg har et veldig ambivalent forhold til skjermen til PC-en. Jeg kan ikke leve uten, men jeg er ikke spesielt glad i den heller, den er med god margin det styggeste jeg har på kontoret.