feature dekorlist på vegg Elegant soverom

DIY-Prosjekt: Dekorlist på vegg

DIY-Prosjekt: Dekorlist på vegg 1080 720 Parsley of Happiness

DIY Prosjekt for en eksklusiv villa-look:

Dekorlist på vegg

Less is more, joda stemmer det. Men når det kommer til vegger stemmer det ikke helt. For sammenlignet med en helt glatt vegg, gjør en liten detalj som en (eller helst flere da) dekorlist på veggen bare såååå mye for rommet. Så så less er faktisk mer ?!?!?

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan det hende at jeg mottar en provisjon fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

dekorlist på vegg DIY prosjekt fine vegger
I begynnelsen var det bare en helt vanlig hvit vegg... Foto: ParsleyofHappiness.com

Når jeg ser fin innredning, det være seg lekre møbler, stilige løsninger, kreative material- og fargekombinasjoner eller hva det nå enn måtte være, får jeg bare så lyst til å prøve det selv. Men det er jo ikke alltid så enkelt, som regel har du jo bare så mange rom til disposisjon.

Jeg har faktisk hatt lyst til å prøve en sånn herlige tynn dekorlist på vegg en lang stund. Så gleden og euforien var til å ta og føle på når jeg en dag hadde en vegg foran meg, hvor jeg endelig kunne prøve det ut.

dekorlist på vegg beige vegger elegant moderne soverom
Så enkelt, men så stor effekt! Foto: ParslefyofHappiness.com
Sengesett i korall fra Lexington
Ønsker å starte sommeren med dette herlige sengetøyet!
En plass i solen
Litt vanskelig å forestille seg nå, men det kommer snart en tid, hvor jeg er glad for litt skygge.
Bordbrikker til hagepartyet
Jeg elsker korall om sommeren.
Mine favoritter akkurat nå:

For hvilke rom og stiler passer en dekorlist på vegg best?

Det er absolutt mulig å bruke dekorlister i alle slags rom og stilretninger. Alt er jo i og for seg lov, og dersom du i tillegg tilpasser bredde og stil på listene, finner du alltid en løsning som passer.
Men nå tenker jeg først og fremst på smale lister med enkelt profil, disse dekorlistene passer bedre til noen rom og vegger enn andre.

Rom som egner seg godt:

  • Rom med romslig takhøyde
  • Byleiligheter, gjerne gamle

Rom som er mindre egnet:

  • Våningshuset på en bondegård
  • Nybygg med «vanlig» takhøyde og «vanlige» små-ish vinduer.

Stilretninger som egner seg spesielt godt:

  • Mid-Century Modern
  • Dansk skandinavisk stil
  • Eldre, etablerte og ekslusive Stilretninger

Silretninger som ikke egner seg så bra:

Dette trenger du for å legge dekorlist på vegg

Bare så det er sagt, du vil sjelden finne en oppussingseffekt med så stor effekt, som er enklere å utføre.

Det er litt regning og måling til å begynne med, men selve arbedet er kjempeenkelt.

Hva du trenger av materialer:

Dekorlist:

Det er vel klart. Her kan du velge fritt. Det er noen dekor- og listetyper der ute i isopor-materiale. Dette vil jeg ikke anbefale. Klart er de lette, men desverre ikke spesielt solide, og en koffort, et barn, en stol e.l. vil fort lage bulker i listen.

Jeg fikk mine lister fra Orac Decor. Disse er laget av hardt kunststoff, slik at de er veldig solide, men også veldig lett å sage.

Du kan også bruke trelister. De er også solide, men du må være litt mer forsiktig når du sager, slik at enden ikke blir frynsete.

Hvor mange du trenger, kommer helt an på veggen din. Jeg kommer tilbake til dette litt senere.

dekorlist på vegg dekorlister smale dekorlister
Enkle smale lister egner seg best til denne stilen. Foto: ParsleyofHappiness.com

Lim:

Disse listene er så smale, at jeg ikke på noen måte vil anbefale spruer eller sprikre, dette vil i værste fall bare føre til at listene sprekker.

Kanskje om du har trelister på trevegg, med tynne stifter. Men stort sett vil jeg anbefale å lime listene. Dette er enkelt og solid.

Her er montasjelim helt greit, men du må være en type som tørker fort og ikke er flytende. Tenk at du skal ha lim på lista, trykke lista på veggen og der skal den sitte dønn fast til limet tørker. Du har ikke mulighet til å bruke tvinger e.l. for å holde listene på plass.

Jeg brukte limet fra Orac, for å være helt sikker. Selv de lengste (og dermed de tyngste) listene hang på plass med en gang uten å skli eller slippe fra veggen.

DIY prosjekt dekorlister pü veggene lime lister pü vegger
Jeg trengte ikke så mye lim til dette produektet alene altså, men lin trenger du. Foto: ParsleyofHappiness.com

Hva du trenger av verktøy:

 

Gjærsag:

Yep, dette kan kanskje avskrekke noen, men dette er det perfekte prosjektet til å bli venn med gjæringssaga.

Om du bruker kapp-/gjæringssag eller gjæringsboks og vanlig sag er opp til deg. Listene er så tynne, at det er ingen sak med litt muskelkraft.

Kapp- og gjærsag er ikke noe "Must", men det hjelper

Målebånd

Det blir ganske mye måling her, så nå er tiden inne for å invistere i et godt, langt målbånd.

Dersom du ikke har et godt målebånd enda, er det på tide å investere i ett.

Loddsnor med kritt

Loddsnor med krit: Ok, du kan bruke en helt vanlig hyssing, en litt mer fancy loddsnor, eller proff-alternativet: loddsnor med kritt. Etter at jeg begynte med større prosjekter som går over lengre lengder, har jeg invistert i en sånn en med farge, og mange ganger vet jeg ikke hva jeg skulle ha gjort uten. Du trenger den ikke, men guuu så praktisk.

Loddsnor: en duppeditt du klarer deg foruten, men er bare så takknemlig om du har.

Vater

Du vil ikke ha en skeiv dekorlist på vegg en skal henge skeivt. Du trenger en vater.

En vater sørger for at listene ikke får "slagside".

Slik legger du dekorlisten på veggen

 

Beregne – lag en plan

 

Dette er delen som nesten varer lengst.

Start med å måle høyde og lengde på veggen. Deretter tegner du dette som en firkant på et A4-papir (rutepapir er perfekt) i forminsket målestokk. Du kan selvfølgelig bare tenge for frihånd, men tegner du i målestokk, har du en ferdig plantegning med riktige mål etterpå, som du kan bruke til veggen.

Ikke glem sokkellista og taklista på tegningen. Du har kun veggen i mellom til disposisjon og du vil ikke at dekorlistene dine skal komme for nær fot- eller taklist. Så tegn inn eventuelle lister i målestokk på papiret.

Når det kommer til plasseringen av listene, kan du prøve deg fram til det som du synes ser fint ut. Her er en par tipps for å gjøre prosessen enklere og par ting du bør ta hensyn for å få det beste resultatet:

Dekorlister på vegg tegning DIY gjør det selv prosjekt pusse opp
OK, jeg er en listeskriver og planlegger, men her er det virkelig praktisk med en tegning og en plan. Foto: ParsleyofHappiness.com

Elementer på veggen

Ta hensyn til radiatorer, stikkontakter, lysbrytere, vinduer etc. Lag svake omriss av disse på tegningen din, for et mest mulig realistisk bilde av veggen.
Om det er mulig og fremdeles ser fint ut, bør du prøve å unngå at listene går på tvers av disse. Dersom dette ser veldig rart ut, er det bedre å bare la det stå til, og kutte ut listene der de treffer en lysbryter. Men ikke la listene berøre lysbryteren, stopp en liten halv centimeter før. Dette ser mer bevisst og elegant ut.

Høyde – den gylne regel

Et godt utgangspunkt er å dele veggens høyde i tre. Del veggens høyde i 3 og tegn en linje på tvers av ved 1/3 fra gulvet. Denne delen er for de små firkantene under og de restrerende 2/3 er for de større firkantene.

Lengde – symetri

Når du planlegger, bør du begynne midt på veggen og jobbe deg ut til sidene, for å få en viss symetri. Du vil ha lik avstand mellom de ytterste listene og hjørne på begge sider. Men husk at denne avstanden ikke nødvendigvis må være like lang som avstanden mellom hvert felt på veggen.

Listene – det er lov å tenke økonomisk

Deretter kan det være smart å tenke litt økonomisk. Velg proporsjoner som passer for listene dine. Jeg hadde 2 meter lange lister, så jeg valgte proposjonene 0,5 m, 1 m, 1,5 m. Slik fikk jeg utnyttet hver dekorlist best mulig, med færrest mulig skjøter. Har du 2,4 meter lister kan de være en ide å bruke proposjonene 0,6, 1,2 m, 1,8 m 2,4 m osv.

Her ser du tegningen jeg brukte.

dekorlister vegg mal tegning mål
Selv om du ikke har like stor vegg, kan du bruke disse proposjonene. Foto: ParsleyofHappiness.com
spring24

Tegn mønsteret på veggen

Tegn hele mønsteret ditt på veggen først. Skulle du ha gjort en eller flere feil, er det mye enklere å flytte på en blyantstrek, enn en (eller flere) dekorlist på vegg, som allerede er limt fast.

Du har jo allerede tegningen din med alle målene på, så nå er det bare å overføre disse på veggen.

Det er til denne jobben, at loddsnor med kritt er gull verdt. Men som sagt, du greier deg godt uten.

dekorlist på vegg et enda renoveringsprosjekt hvit vegg
Kanskje ikke så lett å se, men den blå streken fra loddsnora går heleveie ned og sørger for orden i sakene. Foto: ParsleyofHappiness.com

1.

Mål avstand fra taket og ned på begge sider av veggen, spenn og fest loddsnora godt i begge ender med malertape. Kontroller med vater at snora de ikke sagger (er dette fremdeles et ord? Vi hadde bukser som sagget på 90-tallet…) for mye i midten.

Skyt snora mot veggen, og ferdig er første linje. Slik er du sikker på at listene på alle feltene ligger på linje.

Dersom du ikke har snor med farge, kan du bruke annen snor av alle slag og tegne et par punkter langssnora, så tegner du opp en linje mellom punktene med lang lineal etterpå. Eller helt old-fashion: du måler opp flere punkter med samme avstand fra taket og trekker opp en linje i mellom etterpå.
Du trenger en strek på veggen. Det er klønete å begynne å måle med vater etc. etter at du har ei list med lim på i hånda, klar for å klistre.

2.

Gjør dette med alle horisontale linjene.

3.

Deretter tegner du opp de vertikale linjene. Mål øverst ut i fra hjørnet, fest murersnoren oppe og la den henge fritt til nesten ned på gulvet. Pass på at den ikke hekter seg borti lysbrytere eller noe. Når den henger helt rolig, fester du den nederst også godt med tape. Skyt farge snora mot veggen eller tegn punkter langs snora og tegn linjene etterpå.

4.

Gjør dette med alle vertikale linjene dine.

Sage til og montere listene

Når veggen er tegnet, er det bare å feste listene som et puslespill.

Lengdene har du egentlig på tegningen din allerede, men for å være sikker, kan du gjerne måle linjen på veggen også.

Dersom du ikke har tenkt på dette før og tatt det med i beregningene dine, så gjelder følgende: linjene på veggen er «utsiden» av rammen du lager og dermed den lengste siden av dekorlisten du sager til. Dette betyr videre for deg:

gjærsag verktøy hjemmesnekker dekorlister på veggene
La meg introdusere deg til min nye bestevenn: gjærsaga! Foto: ParsleyofHappiness.com

1.

Sag først av enden på dekorlisten i 45 graders vinkel, dette sørger for mer presise mål senere. Deretter måler du opp ønsket lengde fra spissen av lista. Det nye punktet er den ytterste spissen på den andre enden av lista. Den sager du nå innover i 45 graders vinkel. Tenk bilderramme, så skjønner du hva jeg mener.

2.

Sag til alle listene for en firkant før du begynner å lime.

3.

Deretter legger du alle listene på gulvet og har lim på alle.

4.

Nå må du jobbe fort. Ta en av listene og fest de på veggen langs linjen. Utsiden/den lengste siden av lista skal være på innsiden av linjen.

5.

Deretter fester du hver dekorlist på samme måte. Det er mulig at du må justere litt på den siste og første lista, slik at de møtest på rett sted og du får en fin skjøt. Det er derfor du må jobbe fort, for selv om det er viktig at limet tørker for, så listene ikke glir, trenger du litt tid til å justere listene før de tørker helt.

6.

Dette gjentar du til alle feltene henger på veggen.

dekorlist på vegg
Selv midt i prosjektet, ser det lovende ut. Foto: ParsleyofHappiness.com

Siste finpuss

Til slutt kommer finpussen. Orac har eget middel til dette, ellers bruker du den sparkelmassen eller akrylmassen du har. Fyll igjen skjøtene, skulle noen av den ha en tynn gleppe. Fyll også glepper der listen av en eller annen grunn ikke ligger helt inntil veggen. En superliten sprekk forsvinner med malingen, men godt synlige glepper, vil være synlige også etter at du har malt. Disse bør du fylle igjen først.

Mal veggen med listene på vanlig måte.

dekorlist på vegg
Jeg maler listene og rundt med malekost først, deretter hele veggen med rulle. Easy-peasy! Foto: ParsleyofHappiness.com

Vær kreativ så lenge!

dekorlist på vegg soverom elegant art deko
Det er som et helt annet rom! Foto: ParsleyofHappiness.com
selvlaget påskepynt enkel påskepynt med barn

Påskepynt i siste liten: hvordan du jukser deg til selvlagd påskepynt

Påskepynt i siste liten: hvordan du jukser deg til selvlagd påskepynt 1050 700 Parsley of Happiness

Du har fremdeles ikke laget påskepynt? Vel det er alt annet enn en optimal situasjon, men dette greier vi. Jeg forklarer deg påskepyntens tre grunnpilarer og hvordan du kan jukse deg til selvlaget påskepynt.

Bilder på treplate

Den beste måten å henge opp bilder på

Den beste måten å henge opp bilder på 2560 1440 Parsley of Happiness

Du vil lure på hvorfor du ikke har tenkt på dette før. Henge opp bilder uten bormaskin, eller med bormaskin uten skruer, eller kanskje en hel vegg med selvklebende kroker? Her er den raskeste og enkleste måten å henge opp bilder på, som garanterer at det også blir fint.

kake med blåbærsaus i hagen

6 skritt til et nydelig hagebord

6 skritt til et nydelig hagebord 1920 2560 Parsley of Happiness

Sommer er et fulldekket hagebord, grillos i lufta og gode venner. Men i motsetning til hva de fleste menn tror, er en sånn kveld mye mer enn å kaste litt kjøtt på grillen med den hånden, holde ei ølflaske med den andre og vente på at biffene er passe svarte. Så mye, mye mer…

brystpanel

Oppussing: Brystpanel med en ny vri

Oppussing: Brystpanel med en ny vri 1440 1440 Parsley of Happiness

Det er ikke noe riktig og galt med denne teknikken. Det er heller ingen minimums- eller maksimumskrav til rommet du ønsker å pusse opp. Det er litt som LEGO, med forskjellige lister kan du lage alt mulig.