brystpanel

Oppussing: Brystpanel med en ny vri

Oppussing: Brystpanel med en ny vri 1440 1440 Parsley of Happiness

På engelsk kaller de det board and batten (ikke spør hvorfor, jeg har ærlig talt ingen aning), vi sier vel kanskje brystpanel eller veggplater, dekorlister. Egentlig er det vel ingen av greiene, men en ting er sikkert – det er mye enklere enn det ser ut.

Denne artikkelen gikk online etter et samarbeid med www.handtuchhalter.de

På engelsk kaller de det board and batten (ikke spør hvorfor, jeg har ærlig talt ingen aning), vi sier vel kanskje brystpanel eller veggplater, dekorlister. Egentlig er det vel ingen av greiene, men en ting er sikkert – det er mye enklere enn det ser ut.

Brystpanel, oppussing, gang, landlig hus, bondegård, male vegger
Det er ikke mye som skal til for å gjøre kalde murvegger, kjempetkoselige. Foto: www.ParsleyofHappinesscom

Nå har jeg bodd i det store utland en stund og begynner å venne meg litt til pussede murvegger innendørs, med trykk på litt. Nå skal jeg ikke påstå at panelvegger er løsningen på alt, men jeg savner trevegger ofte. Det er noe med treverk som gjør veggen så mye varmere og lunere enn mur. Det virker ikke bare sånn, men treverk er faktisk mer levende og organisk enn mur eller gipsplater.

brystpanel rekkefølge på oppussing med brystpanel i gangen
Etter noen malingstrøk er brystpanelet ferdig! Foto: www.ParsleyofHappiness.com

Så hva kan jeg gjøre?

Jeg kan enten legge trepanel på murveggene, det er jo forså vidt alltid en mulighet. Men det tar mye plass, tid og penger. Men så var det dette brystpaneltet da, eller board og batten om du vil. Det er en så vanvittig enkel løsning, som forvandler en kjedelig, helt vanlig vegg, til en statementvegg med designerpotensial. Eller et glatt, vanlig rom, til et rom med særpreg og stil.

Spesielt dersom du har murvegger eller føler deg litt utrygg på om du kan rive ned eller forandre på en vegg selv, er denne teknikken med brystpanel perfekt for deg. Den gir veggen spennende strukturer og gjør den til et blikkfang på 1,2,3, uten at du behøver å være ingeniør, snekker eller milliardær.

DIY, Brystpanel, oppussing,
Dette er en vanlig helge-outfit for meg. Foto: ParsleyofHappiness.com

Ulike varianter

Det er ikke noe riktig og galt med denne teknikken. Det er heller ingen minimums- eller maksimumskrav til rommet du ønsker å pusse opp. Pusse opp på denne måten er litt som LEGO, med forskjellige lister kan du lage alt mulig. Du kan for eksempel:

Du kan bruke samme farge på listene som på veggen inni, eller ikke. (Men det må sies at dette er kanskje det eneste punktet, hvor jeg anbefaler på det sterkeste å bruke samme farge på veggflate og lister.)

Du kan ha lik farge på listene og veggflatene, som på veggen ovenfor – eller ikke.

Listene kan være så smale eller brede som du ønsker. Det er noen triks her til å velge en bredde som passer bedre til ditt rom. Men du har i grunn fritt valg. Mer om dette senere

Listene kan være så enkle eller profilerte som du ønsker. Vi har brukt helt enkle lister med en 5 mm kant på hjørnene. Men du kan også bruke lister med profil.

Brystpanel kan ha så enkle eller utbroderte løsninger som du ønsker. Du kan for eksempel ha en ekstra, litt bredere list langs overkanten, (slik vi har gjort det over vinduet). Eller du kan ha en ekstra smalere ramme inni de store feltene.

Jeg brukte denne metoden på gjesterommet vårt også. En mer minimalistisk enn i gangen, men det skaper struktur en behagelig struktur.

maritim dekorasjon, coastal, før etter, soverom
Før og etter bilder: Det nye maritime gjesterommet vårt er ferdig! 2560 1920 Parsley of Happiness
Før og etter bilder: Det nye maritime gjesterommet vårt er ferdig!

Ikke bare helt på landet

Såda, det er mulig du sitter nå å tenker «dette er jo fint dersom du har et landlig hus på landet og har innredet huset ditt deretter. Men dette er ikke for meg med funkishus i forstaden.» Et enkelt svar på denne tanken er at «jo, du kan gjøre det likevel.» Kanskje ikke denne varianten av brystpanel, men teknikken er den samme uansett mønster eller varianter du velger.

Du kan for eksempel lage et rutenett helt opp til taket, enten på skrå eller med ulik størrelse på rutene.

Bruker du smale lister eller lister med litt mer profil, har du allerede en mer moderne vri som passer til mer moderne innredningstiler, og du kan skape en eller flere statementvegger i rommet.

Det er et fritt land vi bor i så det er helt opp til deg om du vil ha slike vegger eller ikke. Men har du lyst, har du lov, for du kan få de til å passe til alt. Er du fremdeles usikker på om disse veggene fungerer for deg, har jeg satt sammen litt mer informasjon under.

Brystpanel, DIY, oppussing, gangen, liten gang, landhus, gjør det selv, lantlig
Du trenger ikke å male veggene før du begynner med brystpanelet. Men er du usikker på hvilken høyde som passer for rommet, kan det være til hjelp. Foto: ParsleyofHappiness.com

FAQ (eller ofte spurte spørsmål om du vil)

Det finnes mange forklaringer på nett hvordan du skal gå frem for å lage et slikt brystpanel. Men min erfaring er, at de ofte lar en del viktige spørsmål før en begynner forblir usvart. Derfor har jeg satt sammen en liste med noen av de spørsmålene jeg ofte får i sammenheng med brystpanel.

brystpanel på et landhus, grønne vegger
Å legge brystpanel på denne måten er veldig enkelt, men det er masse detaljer du kan leke deg med, hvis du vil. Foto: ParsleyofHappiness.com

Kan du beholde de gamle fotlistene?

Dersom disse allerede har like mål, eller er bredere og tykkere enn resten av listene dine, er det bare å beholde de. Da har du et problem mindre.

Er dine nåværende lister veldig lave og tynne, med mye mindre mål enn de listene du ønsker å bruke på veggene, kan du ikke beholde de.

Da tenker jeg stort sett på alt som er smalere enn 1 cm og lavere en 5 cm. For eksempel typiske parkettlister i samme material og farge som parketten, er som regel for små.

Tipp!

Noen listeprodusenter, som for eksempel orac decor, har lister som dekker over de gamle listene. Da trenger du ikke å fjerne listene du har, dersom dette skulle være mye bry.

Lim eller skruer/spiker?

Lim er helt klart det enkleste. Ingen hull, ingen fjøler som sprekker osv. Men… har du et «ekte» gammelt hus er hver eneste vegg enten skeiv, buet, bulket eller har en annen form for skavank. I tillegg er det ikke uvanlig at listene eller plankene er litt vindskeive (vær oppmerksom på dette når du er å handler). Treverk er tross alt treverk.

Dersom du har rimelige rette vegger og mulighet til å bruke tvinger, er det bare å lime i vei. Det er så mye godt lim å få, at det holder i massevis.

Må du lure listene over en bulket vegg, vil du bli nødt til å bruke spiker eller skruer etter hvert. Men det er like greit. Vi brukte lim eller spiker etter hva veggen tillot. Skru skruen litt inn i treverket og dekk over med formtre, om du ønsker å skjule de.

Mål og avstander ?

Hvor høyt skal panelet gå?

Kort svar: Så høyt du synes er fint.

Litt lengre svar: Vårt panel er 140 cm fra gulvet opp til overkanten, ved en takhøyde på 210 cm. Disse proporsjonene fungerer fint for en litt engelsk, landlig stil. Men er også ganske i tråd med den gylne regelen, som er behagelig for øyet.

Langt svar: Du har to holdepunkter: takhøyden og unngå for all del å dele rommet midt på. Du kan enten ha brystpanelet litt under midten eller over.

En god pekepinn er forholdet 1:2 eller 1:3. Det vil si f.eks. enten 2 tredjedeler brystpanel og resten vegg, eller omvendt. Henholdsvis 3 fjerdedeler brystpanel og 1 fjerdedel vegg.

Har du allerede planlagt møbler, bilder eller annen veggpynt til rommet, bør du ta disse med i betraktning når du velger høyde.

Til slutt kan det for enkelhets skyld være greit å velge en lengde som er lett tilgjengelig. Har du bestemt deg for en høyde på 160 cm pluss horisontale lister, men du får bare tak i lister på f.eks. 150 cm eller 310 cm, er der verdt å justere litt på lengden, slik at du ikke må kjøpe unødig mye material.

Hvor stor avstand mellom de horisontale listene?

Kort svar: Så stor avstand du synes er fint.

Litt lengre svar: Vårt panel er 58 cm mellom innsiden på to lister. Listene er 8 cm brede. Disse proporsjonene fungerer fint.

Langt svar: Også her er alt lov, men en god pekepinn er et sted mellom 50 og 65 cm avstand mellom listene.

Har du valgt brede lister, bør de få litt rom, så da trenger du større avstand. Vil du at et rom skal virke høyere, velger du smale, høyere lister, med mindre avstand.

Ønsker du lavt brystpanel, ser det ofte bedre ut med brede lister med litt større avstand. Dette gir et klassisk, elegant brystpanel.

Har du allerede planlagt møbler, bilder eller annen veggpynt til rommet, gjelder det samme for høyden.

Som jeg forklarer i fremgangsmåten, må du prøve deg litt frem. Fest listene på veggen med litt tape, så ser du om det passer eller ikke.

Det er bedre at det ser balansert ut og føles harmonisk, enn at du tviholder på den samme avstanden overalt, for eksempel ved døren, rett over lysbryteren og støpselet osv. Du vil ergre deg grønn hver gang du ser den listen som ikke er midt under vinduet med 4 cm til siden.

Et slingringsmonn på 3-4 cm går greit uten at det ser uryddig ut. Det er så lite at øye ikke nødvendigvis legger merke til det.

Dersom du trenger mer avstand for å unngå f.eks en lysbryter, bør du vurdere en ny oppdeling av dette veggpartiet. Vi har for eksempel forskjellige avstander på hver side av den ene døren døren, ettersom dette ser mest harmonisk ut.

Hvor brede skal listene være?

Kort svar: Bruk den type lister du synes er fine.

Litt lengre svar: Våre lister er enkle høvlede lister på 8 cm brede og 2 cm  Disse proporsjonene er ideelle for en landlig eller tradisjonell stil.

Langt svar: Her er det bare kreativiteten som stopper deg. De listene som vi brukte, er ideale for en landlig stil, men fungerer også godt for urban jungle eller boho stil, dersom du kombinerer de med riktige farger.

Smale lister gir passer til moderne, minimalistiske stiler som mid-century eller art deco.

Dersom du bruker lister som er smalere enn de er dype, skaper du en følelse av små avlukker eller nisjer. Heng en knagg i hver avlukk, for et koselig  og ryddig resultat.

Brystpanel, mål avstander, gammelt gårdshus
Vi har ulik avstand mellom de horisontale listene på hver side av døren. Dette er ofte penere, enn å niholde på samme avstand hele veien. Foto: ParsleyofHappiness.com

Hvordan regner jeg ut hvor mye material jeg trenger?

Dersom gjør som oss og bruker samme listene overalt, er dette selvfølgelig det enkleste. Men du kan gjerne bruke forskjellige lister, fremgangsmåten på utregningen er den samme:

(I) Fotlister + (II) Dekorlister + (III) horisontale lister


(I) Fotlister: 1 x lengden på veggen på tvers 

(II) Dekorlist: 1 x lengde på veggen på tvers

(III) Horisontale lister:

(*) Antall lister x (**) høyde på 1 list

(*) Antall lister:

Lengde på vegg på tvers / (innvendig avstand mellom to lister + bredden på 1 horisontal list)

(**) Høyde på 1 list:

Total høyde på bryst panelet – Bredde på fotlist og dekorlist

Forberedelser

Når du sånn nogen lunde har bestemt deg for hvilken stil brystpanel du vil ha, kan du begynne med oppussingen.

Jeg malte skillet på veggen først. Dette var like mye for å få en følelse av sluttresultatet, som det var for å få penere skjøter etterpå.

Du trenger ikke å gjøre det, men dette er egentlig helt opp til deg.

Brystpanel, Pusse opp bolig, tid for hjem
Det er ikke én fasit på høyde, bredde, avstander og andre mål når det gjelder denne teknikken. Men ta deg litt tid og prøv deg frem. Foto: ParsleyofHappiness.com

Vi setter i gang med brystpanelet:

 1. Om du maler veggen først eller ikke, er som sagt opp til deg. Er du litt usikker på hvor høyt du vil ha brystpanelet, kan det være til hjelp om du maler veggene først, for å få en følelse hvordan det ser ut.
 2. Legg fotlistene. Det er liksom ikke mye tvil om hvor disse skal være, så her er det bare å kjøre på. Legg fotlistene på den strekningen du skal legge panelet.
 3. Sag til de horisontale listene. Husk at disse skal være den totale høyden på brystpanelet – bredden på fotlisten og bredden på dekorlisten. Dersom du fremdeles er usikker på høyden, kan du sage til en list først og prøve den på veggen for å se hvordan det ser ut.
 4. Fest listene på veggen med maskeringstape/malertape, i den avstanden du har tenkt deg.
 5. Dersom du fremdeles ikke er sikker på resultatet, kan du også henge opp dekorlisten med tape, slik at du får et mer komplett bilde.
 6. Nå begynner du med justeringen. Blir noen av listene hengende over en lysbryter eller strømstøpsel. Her kan du velge mellom å flytte på listen eller kutte av listen forbi «hinderet»
 7. Ser listene bra ut rundt vinduet, i hjørnet, ved døren?

Har du brystpanel på flere vegger, er du ikke nødt til å ha eksakt den samme avstanden mellom listene på hver vegg, Heller ikke på hver side av døren, dersom dette betyr at den siste listen er bare står få cm fra dørkarmen, som igjen ser litt rart ut. Noen ganger er det bedre å forandre litt på avstanden mellom listene på de ulike veggene med brystpanel, for at det skal gå opp.

Et annet hjelpemiddel er å ikke begynne med hel avstand. Eksempel: du begynner ofte fra et hjørne, men i stede for å begynne i hjørnet og ha en «hel» avstand til neste list, kan du bruke bare halv eller trekvart avstand, slik at de neste listene havner på et annet sted.

En annen variant er å begynne med den første listen midt på veggen eller der hvor det er mest synlig og arbeide deg ut til sidene.

Brystpanel grønne vegger, farrow and ball, englelsk landhus
Jeg tror vi er ferdig! Den følelsen! Foto: ParsleyofHappiness.com
 1. Når du er fornøyd med oppdelingen av listene, limer eller skrur du de fast.
 2. Deretter monterer du dekorlisten(e) Vi bestemte oss for en enkel stil og brukte bare en dekor list. Gangen er litt smal, og det ville blitt litt for mye av det gode med enda en dekorlist. Men har du et åpent rom, er det ingenting i veien med for eksempel en smalere men tykkere list på toppen som en avslutning. Den kan igjen brukes som en list til å sette bilder på. Lik de to forskjellige listene vi har brukt over vinduet.
 3. Da henger listene, så nå er det bare litt kosmetikk som står igjen. Dersom du har bruk skruer eller spiker, ser det ofte penere ut om du jevner ut skruehullet med formtre eller sparkel. Bruk en masse som kan slipes, da får du fineste resultat!
 4. Ettersom hvor flate vegger og rette lister du har, kan det oppstå smale glipper mellom list og vegg. For et finere og proffere resultat fyller du denne sprekken med akrylbasert fugemasse. Den er litt elastisk, så den beveger seg med treverket og blir usynlig når du maler over det.
 5. Når alle sprekker og hull er fylt, er det bare å ta fatt i malekosten eller rullen. Jeg bruker som regel en liten rund malekost først til hjørnene mellom vegg og list. Deretter får alt en runde med en flisrulle. Bruk malekost og/eller rulle som passer til det materialet du har. Jo glattere vegg og lister, desto finere rulle og kost kan du bruke. Er veggen litt ru, bør du bruke en rulle med litt mer «bust»
 6. Ferdig!

Vær kreativ så lenge!

Brystpanel hvordan planlegge oppussing
Brystpanelet er dekorativ nok som det er, men du kan gå hele veien med dekoreringen også, uten at det blir for mye. Foto: www.ParsleyofHappiness.com
Karibiske vibes i hagen
Karibiske vibes i hagen 1800 2400 Parsley of Happiness

Lange hvite strender, turkisblått, krystallklart hav, en åpen trehytte hvor de serverer fargerike frukt cocktailer og noe godt å spise. Det er ikke mange årene siden jeg reiste til en…

Støpe egne lys pynt lage stearinlys av rester
Støpe egne lys
Støpe egne lys 1200 675 Parsley of Happiness

Kall meg gjerrig, men er det noe jeg hater, så er det å kaste ting noe før det er brukt opp. Jeg er sjelden så fornøyd med meg selv, som når jeg kan gjør nytte av noe, som egentlig skulle kastes. For eksempel lysstumper. Slik kan også du støpe egne lys

Vinduskarm gjør det selv
Gjør det selv: Fin vinduskarm du lager selv
Gjør det selv: Fin vinduskarm du lager selv 1524 2032 Parsley of Happiness

Du trenger ikke å rive hele huset og starte på nytt igjen, bare fordi du ikke er fornøyd med den gamle livløse vinduskarmen.

Maler huset gammelt tradisjonelt hus tre
Kjære, vi maler huset
Kjære, vi maler huset 1170 678 Parsley of Happiness

.. med denne buffeen av farger og materialer ser ut det som en enhjørning har spydd i innkjørsla – Kjære vi maler huset