Alt du må vite om mid-century modern

Alt du må vite om mid-century modern 150 150 Parsley of Happiness

Det finnes vel knapt en stilretning som er mer utholdende enn Mid-Century modern. Du kan faktisk si at den aldri helt gikk av moten siden den kom. Men hvorfor skulle den gjøre det, når den er så tidløs?  Mid-Century modern er hottere enn noen sinne, her er alt du trenger å vite om stilen og hvordan du får den selv.

Mid-Century Modern:

Hva det er, hvorfor vi (fremdeles) vil ha det og hvordan du får det til

Dieser Beitrag enthält sogenannte Affiliate-Link. Wenn du auf so einen Link klickst bekomme ich, oder auch nicht, vom Händler eine kleine Provision. Für dich änderst sich aber nichts

Det finnes vel knapt en stilretning som er mer utholdende enn Mid-Century modern. Du kan faktisk si at den aldri helt gikk av moten siden den kom. Men hvorfor skulle den gjøre det, når den er så tidløs?  Mid-Century modern er hottere enn noen sinne, her er alt du trenger å vite om stilen og hvordan du får den selv.

Mid-Century-modern

Hva er mid-century modern

Mid-Century-modern

Dersom du ikke hørt om Mid-Century før, så er ikke dette så ille. Stilen har imidlertid flere navn enn en adelig. Kjært barn og så videre, men hvor treffende alle dissen navnene er, kan det vel stilles et spørsmåltegn til. Retro, internasjonal, contemporary, Bauhaus, vintage eller til og med dansk er eksempler navn for mer eller mindre den samme stilen. Sistnevnte synses jeg er ekstra spennende, men stilen preges av mange store danske designere, så jeg skjønner hvor det kommer fra.

La oss bli enige om et par rammebetingelser, for eksempel hvilket century eller århundre det handler om. Her snakker vi om det tjuende århundre. Og selv om ingen stilretning har en av og på knapp, har heller ikke denne en fast start og slutt dato, men som regel snakker vi om årene fra tidligst 1930 til senest 1965.

Europa og resten av verden er i heftig bevegelse. På den ene siden har vi økonomisk og teknisk fremgang. Design og kreativ utvikling tar ingen pause, selv om det er krigstider. På den andre siden er kjøpekraften til hver enkelt kraftig redusert. Vi trenger arbeid, små rimelige boliger og praktiske løsninger – heldigvis er teknologien på vår side.

 

Interiørverdenen vil bort fra gammeldagse kruseduller og overflødige detaljer. Alt skal være praktisk og strømlinjeformet. Louis Sulivan‘s stitat „Forms follows function“, som betyr noe sånt som «først må det være til nytte, deretter kommer designet av seg selv, preger både arkitekturen og møbel- og interiørdesign.

Tradisjonelle materialer som treverk, stein og metall, blir byttet ut med nymoderne materialer som plast, vinyl, glass, pleksiglass, akryl, finér, kryssfinér og aluminium.

Resultatet er en stil som preges av rette linjer, geometriske former, smale profiler og glatte overflater.

Dette høres litt monotont ut, men er alt annet enn kjedelig. Dessuten er det et sted hvor det ikke finnes grenser, og det er fargene. Fargepaletten til Mid-Century Modern er spredt over klare, kontrastrike farger, til duse pastellnyanser men også til nøytrale naturtoner.

Og det beste er at alt er like autentisk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DōR Design House (@dordesignhouse)

Mid-Century-modern

Mid-century modern: Hvorfor vi vil ha stilen fremdele

Mid-Century-modern

Stilen er litt som den lille sorte (kjolen). Alt ettersom hva du kombinerer den med, kan den være veldig elegant men også veldig casual. I tillegg, hvilken kjole er alltid moderne? Yep, den lille sorte.

Akkurat sånn er det med denne stilen også, og det gjør den til en sikker vinner og noe for hvem som helst.

Selv om stilen er over 50 år gammel, virker Mid-Century modern fremdeles moderne og edgy. Det er noe med linjene og formene som gir den en klassisk eleganse som aldri er feil.

Du kan enten gå all-in og fjerne alt overflødige i leiligheten din som ugress i et blomsterbed, og beame leiligheten din tilbake til 50-åra. Eller du kan bare la deg inspirere av stilen og blande den med det du allerede har. Mid-Century modern lar seg blande med nesten alle stilretninger, slik at du kan lage din egen personlige stil av den.

 

En annen variant er å  la en enkel møbelklassiker tale for seg. Men ikke glem å gi den litt god plass, det enkle er ofte det beste.

Med en tidsperiode, som ofte blir beskrevet som grå, kjedelig og litt dyster, er det utrolig hvor mye gøy du kan ha.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TA-DAA! (@tadaa_indretning)

For fargeglade og alle andre

Når det kommer til farger, er nærmest alt lov. Det er vel ingen stiler som kan sterke kontrastrike farger bedre enn Mid-Century modern. Om du velger sterke farger på vegger og møbler eller bare et highlight i form av kunst, tepper aller aksessoarer, er opp til deg, alt er lov.

Dersom dette blir litt for mye for din smak, er det like riktig å velge duse pastellfarger eller rolige jordfarger.

Små rom

Mid-Century modern er en av de få stilene som brillierer i små rom. Smale møbler i rettlinjet design trenger hverken mye plass eller oppmerksomhet.

Industrialisering og stigende boligpriser i byene førte til høy etterspørsel etter billige og praktiske boliger, dette var begynnelsen på forstadene og drabantbyene. Små hus og boligkomplekser med mange små leiligheter dukket opp som paddehatter, målet var rimelige bopel nær der det var arbeid å finne. Dette økte igjen behovet for små, rimelige møbler.

Mid-Century-modern

Mid-century modern: Hvordan du får stilen

Mid-Century-modern

Såda, da er vi endelig kommet til den delen, hvor du får vite om den enklest måte får stilen på. Og det er veldig gode nyheter, denne stilen er vel en av de enkleste. Den fungerer i alle stadier, enten du bestemmer deg for et enkelt designermøbel blant det du allerede har, eller ønsker å gjøre om hele huset.

Glatt treverk eller finér

Her ligger trykket på glatt, strukturen fra treverket kan være synlig, men du skal helst ikke føle det. I dag er ekte treverk superstjernen innen interiør, og finér blir sett på som litt billig, da er denne utviklingen kanskje litt vanskelig å være med på. Men dette med billig stemmer ikke helt, møbler i finér fra denne tiden ser ofte like fint ut i dag, som de gjorde den gang. Her kan du gjerne ty til vintage, hvis du har tilgang til det. Gjenbruk og holdbare produkter kan da ikke være feil.

I tillegg skal finér eller treverket ha en smal profil med helt rette linjer uten krusseduller av noe slag. Med et slikt møbel har du tatt det første viktige skrittet i retning mid-century modern.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by T I N A C P H (@tina.cph)

Less is more

Aldri har dette mantraet vært viktigere enn her. Innredningen skal være nyttig og praktisk. Når du innreder, bør du spørre deg selv: trenger jeg virkelig denne stolen, har denne dekorgjenstanden også en nytteverdi (f.eks. vase, vinylplater, et pledd o.s.v.) Dersom svaret er nei, bør du kanskje vurdere å ta den bort.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niels Spierings (@niels.spierings)

Geometriske figurer

Blomstrete mønster og naturtro former er ikke velkomne i mid-century modern. Når du velger mønster og motiver, må du se etter geometriske former, abstrakte figurer, eller sagt på en annen måte: alt du ikke finner i naturen. Med dette i bakhodet, velger du helt riktig.

Mid-Century-modern Mid-Century Modern: Hva du trenger:

Mid-Century-modern

Nå begynner vi å komme innpå noe. Men selv om du vet hvordan en stil ser ut, er det ofte vanskelig å vite hvor du skal begynne. For å gjøre det enda enklere har jeg laget en liste med 4 konkrete møbler, som er en sikker måte og komme deg til mid-century modern stil på.

1. Geometrisk teppe

Lette linjer og geometriske figurer er en viktig del av denne stilen. Den enkleste måten å få dette på, er å velge et teppe med et klart mønster, gjerne i sterke farger.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna (@house_of_saxon_and_finn)

 2. TV-bord i finér

Dette er fra tiden lenge før flatskjerm og veggmontasje. Men det er få møbler som skriker mid-century modern høyere enn dette sidebordet. Hva du plasserer oppå det, er i grunn opp til deg, men raskere kommer du ikke til denne stilen.

3. Pegleg

Kjegleføtter – helt utrolig at fire små kjegler kan utgjøre en hel stilretning, men disse gjør akkurat det. Du kan enten bytte ut bena på møbler du har eller velge slanke møbler med kjeglebein. Før du vet ordet av det, er det helt klart hvilken stil rommet ditt har.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rebecca Thomas (@baking_a_home)

4. Glasslampe

Ok, glasslampe er vel ikke helt riktig å si. Om den er laget av glass, plast, plexiklass eller keramikk kommer egentlig ut på det samme, det viktigste er at den er blank. Skjermen kan gjerne være matt og mønstrete, men selve lampen bør være glossy. Disse materialene var  nye og supermoderne på denne tiden og satte sitt preg på stilen.

Med en statementlampe i klare farger og former enten på benken, på veggen eller i taket, er også du kjempetrendy.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mid Century Modern Living (@circa_70)

 5. Invester i en mid-century-modern-klassiker  

Ingen andre stiler har gitt oss så mange klassikere som denne. Men dette har også en bakside, originale klassikere selges for en respektabel pris. Fordelen er derimot at denne prisen bare vil stige, også for vintagemøbler. Du kan altså betrakte det som en investering.

Nesten alle møblene fra stjernedesignere fra denne perioden, som Eero Saarinen, Arne Jakobsen, Charles und Ray Eames, George Nelson, Carl Hansen, Eileen Gray, Verner Panton er klassikere i dag med høy mid-century modern-faktor.

Et slikt møbel er som regel nok for hele rommet, du vil jo ikke la det se ut som et museum heller. Dessuten trenger mange av disse møblene litt plass for å komme ordentlig til rette.

Er prisen fremdeles litt for høy, kan du jo alltids la deg inspirere og velge noe rimeligere som ligner.

Womb chair av Eero Saarinen

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jan Skácelík (@janskacelikart)

Tulip chair av Eero Saarinen

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Secondhandhome (@secondhandhome314)

Egg chair av Arne Jacobsen

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikoline (@ranunkelstreet)

Lounge chair av Charles & Ray Eames

Ha det gøy med innredningen!

Motivert? Her er flere innredningsideer:

Før og etter bilder: Det nye maritime gjesterommet vårt er ferdig!

Før og etter bilder: Det nye maritime gjesterommet vårt er ferdig! 2560 1920 Parsley of Happiness

Endelig er gjesterommet vårt ferdig! Å du for et monster vi skapte?!?!? 10 måneder og tonnevis med støv og rot senere er det altså ferdige. Om det var vært bryet? Jeg tror det.

Blue

Drama, Baby, Drama! Bold Monochromatic – det beste middelet mot Corona-Blues

Drama, Baby, Drama! Bold Monochromatic – det beste middelet mot Corona-Blues 527 800 Parsley of Happiness

Det er dager hvor jeg lar To-Do-listen min ligge der å bade i sin egen viktighet, mens jeg går solo. Som i dag, en yrgrå morgen, humøret er sterkt rammet av korona-blues. Jeg trenger bold monochromatic! Bedre timing kan vel en interiørtrend ikke ha.

Wabi-Sabi

Wabi-Sabi – Så dempet, at jeg nesten overså trenden

Wabi-Sabi – Så dempet, at jeg nesten overså trenden 720 920 Parsley of Happiness

Helt uten at jeg merket det, snek den seg inn på radaren min. Innredningsstilen etablerte seg i 2018, I år fikk jeg et navn på den: Wabi-Sabi

Boho

Hvordan rocker du Boho-stilen med bare 5 ting

Hvordan rocker du Boho-stilen med bare 5 ting 1920 1280 Parsley of Happiness

Har du lyst å innrede leiligheten din i boho-stil, men vil ikke bytte ut hele innredningen? Du må ikke det. Med disse 5 tingene rocker du stilen!

Pin oss på Pinterest: