Du trenger litt maling, mye maskeringstape og ei helg til disposisjon. En steg-for-seg veiledning for å male ruter på gulv!
Pusse opp gulvet med mønster:
Male ruter på gulvet
Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.
Det er vært mye snakk om gulv her på bloggen i det siste, og mer skal det bli. Min siste nyvinning innen gulv er å male ruter på tregulvet, rutegulv, harlequin-gulv (eller narregulv om du vil). Jeg har alltid hatt lyst til å male mønster på et gulv, så når jeg fikk et nytt gulv å boltre meg på, var det bare å kjøre på.
Male ruter på tregulv er ingen spøk
Det må kanskje sies først som sist, at dette ikke er noe short-cut av noe slag. Det er ganske mye arbeid fra begynnelse til slutt. Men det er en god løsning, dersom du ønsker et «nytt gulv» eller litt mer liv i det gamle, men ikke har mulighet eller budsjett til å faktisk legge nytt gulv.
Noe å tenke på før du begynner
Farge på feltene
Jeg begynte med å male et gammelt tregulv hvitt. Du kan selvfølgelig male hvite ruter på et trehvitt gulv eller ruter på et allerede malt tregulv. Jo mer kontrast mellom rutene og resten av gulvet, desto mer oppmerksomhet vil gulvet kreve.
Velge riktig rom
Når du maler gulvet slik, blir det et blikkfang i seg selv. Dessuten legger du for mye arbeid i det til at det ikke skal synes. Det jeg vil si er at rutete gulv ikke egner deg i et rom der du vil ha gulvtepper i tillegg. I stua eller andre oppholdsrom, har vi ofte tepper, for at rommet skal føles lunere.
I gangen derimot, på badet eller et annet rom som ikke krever gulvtepper, eller får mye pynt ellers, egner seg utmerket til rutete gulv.
Størrelsen teller
Jo større ruter, desto mindre arbeid. Dette betyr ikke automatisk at du bør lage så store felt som mulig. Jeg skal komme tilbake til dette senere, men tenk fliser. Det er en grunn til at fliser har de størrelsene de har.
Male ruter på hele gulvet eller bare en del
Dersom du ikke bruker en ramme rundt rutene, men bare plaserer så mange ruter som du syns passer, sparer du deg litt regning og du har mer rom for unøyaktigheter.
Med en ramme rundt et større felt med ruter, har du kanskje litt mer arbeid, men du kan skjule ujevnheter langs veggene eller skeive vegger of det ser veldig raffinert ut.
Dersom du vil ha ruter helt ut til veggen, må du regne med at du stedvis har halve og trekvarte ruter, ingen, og da menger jeg ingen, hus har helt rette vegger.
Dette gjør du:
Forberedelser:
For enkelthelts skyld tar jeg først utgangspunkt i et firkantet rom, og ikke et L-formet rom som jeg hadde.
Utstyr
Lineal/list: Det vil blir noen lange, rette linjer å tegne opp. Så du trenger en lang, rett list. En lang water eller en annen rett list gjør jobben, men den bør være 1-2 meter.
Liten tapetkniv: Når du skal tape rundt rutene, er det viktig/enklere med rette linjer, det går best med en liten, fin tapetkniv. Som er så liten, at den ikke skjærer dypt i tregulvet.
Maskeringstape: Velg en maskeringstape av god kvalitet. Du vil ikke investere så mye arbeid, for bare å ende opp med masse urene kanter. I tillegg kommer du til å trenge mer enn du vanligvis bruker for en malejobb.
Målesnor: Du vil nok greie dette prosjektet uten en sånn snor. Men jeg var bare så glad for at jeg hadde en rull liggende. Det blir mange lange linjer du skal trekke opp mellom to punkter, det er en grunn til at det heter rett som en snor….
Maling: Her er det opp til deg. Selv om du bør male rutene to strøk, er det ikke mye maling du behøver. Jeg hadde et 0,75 litersspann og det brukte jeg ikke opp en gang for dette prosjektet. Bruk ordentlig god gulvmaling, som er beregnet for det underlaget du maler på (treverk, fliser…). Gulvet er utsatt for høy belastning, så du bør ikke spare her. Jeg brukte gulvmalingen til Farrow & Ball.
Malekost: Bruk en flat kost og ikke rulle. Det er så mange kanter og hjørner på en sånn rute at ei rulle blir fort upraktisk. Av samme grund bør ikke kosten være for bred, med 5 – 8 cm går jobben raskt unna, samtidig som du er du fleksibel i hjørnene. Trekk kosten med treverket, det gir best resultat.
Dette gjør du:
Forberedelser:
Mye av arbeidet ligger i å måle opp og tegne opp rutene. Det skal sies at det er mange veier som fører til Roma, og at det kan være andre fremgangsmåter som føles mer naturlig for deg. Men dette er den fremgangsmåten som passet best for meg.
Dersom du ikke vil ha ramme rundt, vil du spare deg et par steg. Jeg skal prøve å navigere deg igjennom for begge variantene.
1
Finn midten av rommet
Du begynner med å finne midten på rommet. Midten av en firkant, der der hvor begge diagonale linjene mellom to og to hjørner møtes. Dette er gammel geometri fra grunnskolen. Allerede her er det en kjempefordel om du har en måle snor som du spenner diagonalt mellom hjørnene.
Dersom du har et L-formet rom, eller andre utstikkere, finn midten på den største firkanten du kan dele rommet inn i.
2
Del rommet i 4
Når du har funnet midten, bruker du dette punktet til å tegne et kryss i hele rommet. Krysset deler inn rommet i 4 mindre ruter. Også her er det en fordel om du har en målesnor, som du kan spenne over hele rommet.
Utfordringen her er å få linjene til å gå helt parallelt med sideveggene. Mål avstanden fra snoren ut til veggene på begge sider på flere steder. Viktig er at avstanden ut til veggene alltid lik lang, selv om denne avstanden varierer fra den ene enden av rommet til den andre. Nå har vi et gammelt hus, og bredden på rommet varierer med 6 centimeter og hjørnene er ikke helt rette en gang. Men dersom avstanden på begge sider er like lang ut til veggene, er du sikker på at linja går i midten av rommet.
Dette krysset blir utgangspunktet for alt du gjør fra nå av, så her lønner det seg å måle en gang for mye enn for lite.
3
Riktig størrelse på rutene
Du bør tenke litt på hvor store ruter du vil ha. Med mindre rommet er veldig lite, bør ikke rutene være mindre enn 20 x 20 cm. I tillegg vil jeg heller ikke gå over 30 x 30 cm, for da blir diagonalen for vid.
Apropos diagonalen på rutene: når vi lager rutemønsteret på gulvet på «høykant» som her, er lengden på diagonalen viktigere enn lengden på sidene, så den må du vite. Du kan enten regne deg frem (√(a * a + b * b ) ) eller du lager en mal av kartong og måler den. Diagonalen av 20 x 20 cm er ca. 28 cm.
Lager du en mal av kartong, legger du den over linjene du tegnet opp i forrige punkt. Begynn fra krysset og arbeid deg utover med å merke av bredden på feltene. Stopp når du ikke får til flere hele felt.
Du kan også gjøre alt med god gammeldags matte: Når du har diagonalen, måler du avstanden fra krysset langs linjene du tegnet opp i forrige punkt og ut mot veggen. Denne lengden deler du på på diagonalen på ‘en rute. Rund nedover til nærmeste hele tall og dette er hvor mange ruter du kan ha i bredden og i lengden. Finn punktet på linja hvor du har siste hele felt. (diagonalen x antall hele felt)
Er avstanden fra veggen til siste hele rute ca. 23 – 30 cm, er dette ok. Er avstanden mindre, bør du vurdere å droppe den siste ruta, slik at du får nok plass til rammen rundt.
Dersom du ikke vil ha en ramme rund rutene, arbeider du deg utover så lenge du vil. Fra en smal stripe i midten til helt ut til veggen. Marker på krysset etter hver diagonale lengde og gå videre til punkt 6.
4
Marker rammen rundt
Nå vet du hvor ytterkanten av de siste rutene skal være. Det er avstanden du fant i punkt 3. Tegn en linje på gulvet rundt denne.
Dersom du gjorde en god jobb i punkt 2 med å tegne krysset, er ikke dette noe problem. Viktig er at du alltid har samme avstand inn til linjen i krysset (mål på flere steder for sikkerhets skyld). Ikke mål fra veggen, den kan være skeiv, og da vil du ende opp med avkuttede ruter.
5
Avstandspunkter langs rammen
Nå som du vet hvor lang diagonalen til rutene er eller har en mal som du kan bruke, og du har tegnet opp rammen rundt, kan du begynne å tegne opp avstandsmålere på rammen. Begynn fra der linjen fra krysset treffer rammen (også der hvor spissen fra den siste ruten treffer rammen. Tegn et punkt på rammen for hver ytterspiss av ruten.
6
Tegn opp rutemønsteret
Nå har du nok referansepunkter til å tegne opp rutemønsteret. Nå har du to muligheter.
Mulighet 1:
Bruke en målesnor, som du spenner mellom punktene på rammen og punktene på krysset til du har det ferdige mønsteret, som på tegningen. Fordelen med dette er at du får et overblikk av sluttresultatet. Har du gjort en feil, er noen linjer for nær hverandre, er en linje ikke parallell med de andre? Alt dette er enkelt å rette på i det du bare løsner på tapen og justerer snoren til alt ser bra ut.
Tegn små streker langs snores som referansepunkter, når du skal tegne opp linjene på gulvet.
Nå gjør du det hele i motsatt retning. Begynn med den lengden/enden av snoren du avsluttet med. Ta bort snoren og tegn linjen på gulvet. Når linjen blir lengre enn linjalen/listen du har, bruker du de små punkter langs målesnoren for å skyve linjalen langs mens du tegner opp linja.
Mulighet 2:
Den andre metoden er å bare kjøre på og tegne opp linjene mellom punktene med en gang. Men du er nesten avhengig av en list som går over hele lengden, hvis ikke, er det store muligheter for at linjen din blir skakk eller skeiv. Du sparer selvfølgelig litt tid med denne metoden, men også her kan det oppstå de samme problemene, som jeg nevnte for den andre metoden. Og om det skjer, er det mye mer arbeid å viske bort de strekene som er feil, i verste fall må du hviske bort alt og begynne på nytt igjen. Dessuten har du her mindre å orientere deg etter, når linjalen blir for kort.
7
Rask sjekk
Nå skal du egentlig ha et fint, komplett rutenett. Kontrollere for sikkerhetsskyld om du har alle linjene du trenger. Dersom du ikke vil ha en ramme rundt kan du hoppe herfra frem til punkt 9.
8
Maskeringstape rundt rammen
Legg en maskeringstapelinje langs spissene på de ytterste rutene, hele veien rundt. Dette blir den første rammen, som da har samme farge som selve gulvet. Pass på at du bruker en brei tape, gjerne 4 cm eller mer. Får smal tape vil se litt rart ut. Hver oppmerksom på at maskeringstape er veldig elastisk, dersom du strekker litt for mye i en retning, er det lett å få en bue. Men arbeider du deg forsiktig fra spiss til spiss er dette den enkleste veien til en rett og jevnt brei stripe.
Spenn en målesnor utenfor maskeringstapen i en avstand som passer med den første rammen. Mål etter et par steder rund, for å være sikker på at du har riktig avstand. Det kan gjerne også være 4 cm, men også mer. (ikke mindre, det ser litt stusslig ut).
På samme måte som for rutenettet, tegner du små punkter lang snoren. Deretter legger du maskeringstape lang ytterkantene av punktene. Linjen mellom de to maskeringspunktene er den andre rammen.
9
Hva skal males?
Da setter vi igang, men den neste etappen, som tar litt tid. Her gjelder det å ha tunga rett i munnen. Nå skal vi begynne å tape rutene vi skal male. Også her anbefaler jeg å gjøre litt forarbeid og litt tankearbeid på forhånd. Bruk små tape-biter til å markere de feltene som ikke skal males. Har du et stort gulv med mange ruter, er det så lett at det går litt i surr. Men dersom du markerer av de rutene som ikke skal males på forhånd, er du på den sikre siden og det er mindre sjanse for at noe går skeis.
Jeg anbefaler å male den første rekken «halve» ruter. Tenk på at disse grenser rett mot den første maskeringtape-rammen. Dette betyr at du får en fin kontrast her mellom en rekke med halve ruter og den første rammen. Men det er selvfølgelig ikke noen fast regel her.
10
Maskeringstape rundt rutene
Når det gjelder tapingen her, er det dessverre ingen enkel løsning eller et supersmart triks. Du må tape rundt alle sidene på ruten du skal male.
Du enten bruke en saks eller en liten kniv. Jeg hadde en liten papirkniv liggende, som fungerte perfekt. Den er så liten, at den ikke lager nevneverdige riper i gulvet, men jeg kunne lage et helt rett kutt i hvert hjørne.
Kjempeviktig: For hver maskeringstapestripe du legger, er det utrolig viktig at du trykker tapen skikkelig godt ned i gulvet. Du må liksom masere tapen inn i strukturen på treverket. Det avhenger litt av hvor mye struktur gulvet ditt har, men dersom du slurver her, vil er du garantert at malingen flyter under tapen, og du får stygge kanter. På dette prosjektet er det superviktig at du har råskarpe kanter.
11
Male ruter på gulv
Endelig kan du begynne å male. Dette går overraskende fort. Ettersom ingen av rutene rører hverandre, er det det samme hvor du starter og hvor du slutter. Jeg brukte malekost, jeg synes malekost gir bedre resultat på treverk med struktur.
Mal med treverket, det blir som regel finest.
Du må male to strøk. Det er ikke til å komme unna. Ventetid mellom strøkene står på malingsbøtta, ikke ta snarveier her. Vent heller lengre enn det står. Resultatet kan fort bli matt og ujevnt dersom du maler andre strøk for tidlig.
12
Ferdig!!
Nå må du bare ta bort maskeringstapen. Vær alltid litt forsiktig med dette. Nå som du endelig er ferdig, er det fristene å «røske» av stripene for å få det hele unnagjort. Men alt etter hvilken maling du har brukt, kan maskeringstapen noe ganger ta med noe av malingen den er klistret på. Eller i stede for å lage en skarp kant, river med seg flak av malingen som ikke skal bort. Drar du forsiktig, reduserer su sjansen for at dette skjer.
Skulle du være så uheldig at malingen har flytt under maskeringstapen noen steder, er ikke dette så farlig. Du trenger en stø hånd og en tynn eller liten malekost/pensel, så maler du over de stedene hvor malingen har flytt ut.
Male ruter på gulv
er litt hodebry, men egentlig ikke så vanskelig og plutselig er det over. Ikke mist motet før du begynner, det virker litt forvirrende i starten, men når du kommer i gang går det fort og resultatet er bare så verdt det!
Vær kreativ så lenge!
Male tak: velger du riktig hvitfarge for taket?
Male tak: velger du riktig hvitfarge for taket? https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2021/05/IMG_7421-e1624800758515.jpg 1440 1920 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2021/05/IMG_7421-e1624800758515.jpgBetter Homes and Gardens skrev en gang at taket utgjør en sjettedel av hele rommet, men får sjelden mer oppmerksomhet enn et umotivert strøk med hvit farge.
DIY: selvsnekret innebygd sittebenk
DIY: selvsnekret innebygd sittebenk https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2023/07/Innebygd-lesekrok.jpg 1920 1280 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2023/07/Innebygd-lesekrok.jpgEn innebygd sittebenk er ikke bare for gamle, store villaer eller for de med et helt fotballag av interiørdesignere og håndverkere til disposisjon. Det er et stort, men absolut realistisk Gjør-Det-Selv-Prosjekt og enklere enn du tror.
3 ideer til å pakke inn julegaver
3 ideer til å pakke inn julegaver https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2020/11/IMG_4583_jpg.jpg 1536 2048 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2020/11/IMG_4583_jpg.jpgDa er tennbrikettene i boks, det vil si, dersom du ikke har laget de enda, kan du se bruksanvisningen her. Og selv om du har tennbrikettene ferdig, er de jo ikke i boks enda, for da hadde vi jo ikke hatt brukt for dette innlegget her.
Naturlig påskepynt: Grønnkål som bordpynt
Naturlig påskepynt: Grønnkål som bordpynt https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2023/03/DSC02615.jpg 800 1200 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2023/03/DSC02615.jpgJeg gleder meg alltid til påsken og påskepynten. Det er vår i luften og alt føles like lett og enkelt som denne naturlige påskepynten.
De 7 beste oppskriftene for makrame
De 7 beste oppskriftene for makrame https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2021/01/paul-hanaoka-9GpqKTaw4Y4-unsplash-scaled.jpg 1707 2560 Parsley of Happiness https://www.parsleyofhappiness.com/wp-content/uploads/2021/01/paul-hanaoka-9GpqKTaw4Y4-unsplash-scaled.jpgTilbringer du mer tid hjemme for tida, enn du strengt tatt har lyst til? Jeg har en ide som du kanskje ikke vil like og som veldig sannsynlig kan ende med en katastrofe. Men det er jo så viktig å utvide horisonten og sånn, så jeg tenkte vi kunne prøve dette sammen: makrame