hjemmelaget gave

Juleverksted: Lage tennbriketter selv (Også perfekt sammen med barn)

Juleverksted: Lage tennbriketter selv (Også perfekt sammen med barn) 1536 2048 Parsley of Happiness

Hjemmelaget gave:

Lage tennbriketter selv (også perfekt sammen med barn)

Nå er ikke jeg akkurat en ener når det kommer til å lage ting selv. Men det er et par ting som til og med jeg tør å prøve på, og som virkelig er fornuftig. Dessuten når det kommer til å resirkulere er jeg i mitt ess. Dette er en hjemmelaget gave, som alle greier.

Denne artikkelen innholder såkalte Affiliate-Links. Det betyr at dersom du klikker på en sånn link, kan der hende at jeg mottar en provision fra produsenten. Dette endrer imidlertid ingenting for deg.

For noen år siden kom nevøen hjem med selvlagde tennbriketter. Det var fruktene fra det årets juleverksted på skolen.

Han var fornøyd med resultatet og jeg var rørt av at han faktisk tenkte på meg, og over forøkelsen i den alltid voksende samlingen av assorterte skatter – et resultat av å ha mange nevøer og nieser.

juleverksted tennbriketter

Foto: Parsley of Happiness

 

Men denne skatten av en hjemmelaget gave skilte seg ut fra rekken av julenisser av alle slag. Dette var noe jeg kunne bruk, altså ble de brukt her i huset, og bam! De fungerte som en drøm! En halv vinter senere var tennbrikettene oppbrukt og savnet. Hva sier du til det?

Jeg er sikker på at med litt bestikkelse, ville det letteste være å be nevøen om å lage flere tennbriketter. Men nå har jeg så mange aviser og lysrester liggende, så denne gangen tar jeg saken i egne hender 💪.

Her er hva du trenger:

Dette trenger du:

 • Avispapir
 • Hyssing
 • Gamle lysrester
Avispapir:

Ikke la deg friste til å bruke reklame, ukeblader eller veldig blankt avispapir. Det brenner ikke og lager bare aske. Dessuten trekker avispapiret mer stearin til seg enn annet papir.  1-2 aviser rekker til 70-100 tennbriketter, alt ettersom hvor store du lager de.

Hyssing

All vanlig hyssing av naturlige materialer er ok, jute, flaks, bomull, papir o.s.v. Ikke bruk syntetisk hyssing, de brenner ikke så godt og strider liksom litt imot hele miljøideen, som de fleste slike «resirk»-prosjektene støtter seg på. Sånn vanlig brun hyssing (pakkebånd som alle pakkene til postman Pat er pakket med) er de beste.

Lysrester

Her er alt tillatt. Bare bland farger, brikettene blir gråbrune av avispapiret uansett. Du vil ikke trenge mye stearin til brikettene i seg selv, men du bør ha så mye du kan dyppe papirrullene helt under. Jeg brukte restene av 2 små kubelys, det var mer enn nok.

Selvlaget gave DYI hjemmelagd

Utstyr/Verktøy

(Når du lager tenn briketter, bør du, dersom det er mulig, bruke alt gammelt, som ikke skal brukes til matvarer igjen. Det er ikke alltid like lett å fa det helt rent etterpå):

 • Kjele til vannbad
 • Blikkboks eller lignende for stearinen
 • Tang eller klype
 • saks
DIY hjemmelaget julegave

Slik lager du egne tennbriketter:

1. Riv avispapiret i strimler. Det ser virkelig bedre ut når du river, dessuten brenner kantene bedre. Hvor brede du lager strimlene, kan du bestemme litt selv. Alt ettersom hvilken beholder du har tenkt å ha de i (Fine oppbevaringsideer finner du nederst). Ellers så er cirka sju centimeter en fin lengde.

hjemmelaget julegave av avispapir tennbriketter

2. Rull strimlene løst sammen, til de har maks én centimeter i diameter Viktig! Ikke rull strimlene for hard og tett, for da brenner de ikke. Da er det bedre å brette endene mot hverandre noen ganger, slik at det blir litt luft mellom lagene.

Selbstgebastelte Geschenke

3. Bind rullen sammen med hyssingen. Viktig! La det være igjen 1,5 cm av begge endene på hyssingen. De vil fungere som veke senere.

.

hjemmelaget tennbriketter julegaver

4. Ha lysrestene i en beholder som tåler varme. Sett beholderen i vannbad (Kok opp vann i en kjele på ovnen, sett beholderen oppi og vent) til stearinen er helt flytende. Som sagt, det er best om du bruker en beholder som ikke skal brukes til matvarer senere. En gammel, tom, litt stor blikkboks er perfekt.

Du kan fiske ut rester av veke og rask, dersom du ønsker det.

Lage julegaver selv tennbriketter

5. Legg papirrullene forsiktig ned i stearinen, la de ligge til de er gjennomtrukket av stearin. Du kan godt ha i 4-5 ruller samtidig og la de ligge et par minutter å trekke.

lage tennbriketter selv

6. Etterpå fisker du rullene ut igjen med en tang eller en klype. Legg rullene på avispapir for å tørke.

lage tennbriketter selv

Legg avispapir overalt på overflatene der du arbeider med flytene stearin, det er umulig å unngå at det ikke spruter og drypper litt, og slik sparer du tid på opprydningen etterpå.

 

Det var det, egentlig. Hjemmelaget gave, superenkelt og superpraktisk.

hjemmelaget julegave tips

Dekorere med tennbriketter

Tennbriketter er vel en av de enkleste måtene å bruke opp gamle aviser og lysrester på. I tillegg er de en kjempereal hjemmelaget gave til alle som har en ovn. Et glass eller en eske dekorert med litt julepynt, og du har en praktisk hjemmelaget gave.

Flere ideer for hvordan du kan pakke inn tennbriketter, finner du her.

Ha det gøy med juleforberedelsene!

Ideer til hjemmelaget gave tennbriketter
3 ideer til å pakke inn julegaver 1536 2048 Parsley of Happiness
3 ideer til å pakke inn julegaver

Da er tennbrikettene i boks, det vil si, dersom du ikke har laget de enda, kan du se bruksanvisningen her. Og selv om du har tennbrikettene ferdig, er de jo ikke i boks enda, for da hadde vi jo ikke hatt brukt for dette innlegget her.

read more
spring24
Ideer til hjemmelaget gave tennbriketter
Weihnachtsdeko

Fremdeles ikke funnet den riktige pynten for deg? Ta en titt på dette, kanskje det er mer i din gate?

DIY: Rask og enkel julekrans

DIY: Rask og enkel julekrans 720 1080 Parsley of Happiness

Når er det riktige tidspunktet for å lage julekrans til døren? Uansett så er min dørkrans så enkel, at den kan du hive sammen på et kvarter.

kake med blåbærsaus i hagen

6 skritt til et nydelig hagebord

6 skritt til et nydelig hagebord 1920 2560 Parsley of Happiness

Sommer er et fulldekket hagebord, grillos i lufta og gode venner. Men i motsetning til hva de fleste menn tror, er en sånn kveld mye mer enn å kaste litt kjøtt på grillen med den hånden, holde ei ølflaske med den andre og vente på at biffene er passe svarte. Så mye, mye mer…

male tregulv

Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt

Male tregulv – gammelt gulv blir som nytt 810 1080 Parsley of Happiness

Den vanligste grunnen til å male tregulvet, er fordi det er gammelt eller du ønsker ganske enkelt litt forandring.
Ikke at jeg har noen statistikk på dette, men gulvet er vel den letteste overflaten å male i hele huset. Men ønsker du et fint og varig resultat, kan jeg gi deg et par tips og hint på veien.

Lag fuglemat selv

Lag fuglemat selv 1500 2250 Parsley of Happiness

Hva gjør vi med restene etter førjulstiden fotoshootritual, som vi også kaller julebakst? La det ligge det til det går ut på datoen eller lager vi fuglemat? Ja, det var det jeg tenkte, jeg også…

 • Bruker du en strimel på hver tennbrikett eller legger du flere sammen- hvor stor avis bruker du?

  • Hei,
   det er ikke noe riktig eller galt svar her. Jeg bruker som regel én strimmel og avisen er på størrelsen med adresseavisen, liksom den neste størrelsen etter tabloidavisene. Men dette er ikke så farlig, bare bruk så mange, korte eller lange strimler du vil til du har en knapp centimeter tykk rull. Bare ikke rull for tett, da får ikke flammene noe å ta tak i. Bare gjør det du føler er riktig. Dyppet i stearin, brenner de godt uansett. Lykke til!